A mnie ostatnio zaszokowało jedno ze zdjęć w wirtualnej wycieczce Sabaotha:
Według podpisu jest to Zachodniopruski Zakład Ubezpieczeń przy ul. Hucisko (Silberhütte). Co prawda widziałem już tę budowlę w 5. części "Był sobie Gdańska", s. 64, ale myślałem, że chodzi o dzisiejszy budynek Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w budowie, ato dziwne zwieńczenie (attykę?) wziąłem za rusztowania. Teraz widzę, że tak wyglądała gotowa budowla, bardzo szpetna, co to ma być za styl? konstruktywizm jakiś? i gdzie ona dokładnie stała, w miejscu gdzie potem był czołg, a obecnie jest jakiś pomnik? a może ulica w lewo to już początek Dominikswall? kto coś wie, niech pisze.
Zdjęcie pochodzi z książki o Bielfeldzie, i to on zaprojektował ten koszmarek. Budynek stał na rogu Huciska i Wałów Jagiellońskich. Otwarcie nastąpiło w lutym 1930 r.
PPP tez walczylo, zeby Gdansk wrocil do Macierzy! Eeee, a co to jest to PPP?
Od razu widać, że rzadko bywasz w Polsce, bo każdy polski internetowei wie, że to nazwa użytkownika i hasło do dial-up TePsy (0202122). Tylko że to jeszcze bardziej gmatwa sprawę pomnika
witam
mam prośbę poszukuję zdjęć wrzeszcza z okresu przed 1 wojny . Najbardziej interesuje mnie część wrzeszcza od strony koszar przy słowackiego. Z góry wielkie dzięki
pzdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum