Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
słup graniczny WMG Gdańsk- Matarnia
Autor Wiadomość
aqualung 

Wysłany: Nie Mar 22, 2009 11:10 pm   słup graniczny WMG Gdańsk- Matarnia

Jako że od urodzenia jestem mieszkańcem tejże dzielnicy , zainteresował mnie artykuł dotyczący Parafii św. Walentego w Matarnii z "Gościa Niedzielnego". I przechodząc do sedna zaintrygował mnie jeden fragment:

cyt. :"Tam gdzie dzisiaj znajduje się obwodnica ,biegła granica pomiędzy II RP ,a WMG.Słup graniczny z literą P i F.D można zobaczyc do dzisiaj,wkopany na pamiątkę koło plebanii"

Byłem 10 lat ministrantem w tej parafii i szczerze powiedziawszy nie spotkałem się tam z żadnym słupem granicznym.Może ktoś z forumowiczów wie coś o nim? Jeśli nie postaram się odwiedzic tutejszego proboszcza i dowiedziec się jakiś szczegółów.

Pozdrawiam

fazi 
obserwator

Wysłany: Pon Mar 23, 2009 7:27 pm   

W Matarni znajduje się Skansen Drogownictwa , w którym jest pełno kamieni. Z tym tylko że nie granicznych a milowych wykopanych właśnie przy okazji kładzenia obwodnicy. Najprawdopodobniej jeden z tych kamieni znajduje się na terenie kościoła.

kamienie.JPG
Plik ściągnięto 17951 raz(y) 50,55 KB

Ponury2 

Wysłany: Wto Mar 24, 2009 6:03 pm   

Ale niespodzianka! Muzeum Drogownictwa?! :skolowany:

Może pomożesz mi w moim temacie?! Także Matarnia, ale zagadka gwałtownego obrócenia się gospodarstwa w ruinę ?!

http://forum.dawnygdansk....ne+gospodarstwo

Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.

fazi 
obserwator

Wysłany: Wto Mar 24, 2009 7:01 pm   

Ponury ,ja nie jestem tamtejszy, nic nie wiem o tym gospodarstwie :???:

Ponury2 

Wysłany: Wto Mar 24, 2009 7:12 pm   

Wiem, wiem. To pytanie było do autora tematu. Nieprecyzyjnie napisałem. Przepraszam! :II

Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.

aqualung 

Wysłany: Wto Mar 24, 2009 10:06 pm   

To Ci autor powie że tak przez przypadek tam był w sobotę :D O ile mnie pamiec nie myli to gospodarstwo od wielu lat stoi opuszczone, co było powodem tego nie wiem niestety? Wiem że przez pewien czas rudere zamieszkiwali menele (około 2003 roku) .Wydawało mi się iż była ona elementem hodowli lisów położonej niedaleko, a moje przypuszczenia oparte są na tym iż od zachodu koło nazwijmy to "stodołom" stoja w ogrodzie takie śmieszne budy.Niestety moje przypuszczenia rozwiała moja matka której znajoma tą hodowle prowadziła.Matka twierdzi że ten dom nie wchodził w skład hodowli.Niedaleko tejże rudery stoi zamieszkany dom , pamiętam że pewien znajomy nazwał go "lesniczówką" bo była to przedwojenna le sniczówka.Może tam warto zapytac o dawnych właścicieli.

A tak apropo tego kamienia , autorom tekstu nie mogło chodzic raczej o ten skansen.Jutro postaram się pojśc na plebanię i zagadac z proboszczem. O ile znajde czas...

aqualung 

Wysłany: Wto Mar 24, 2009 10:15 pm   

A i jeszcze jedno.Wiem że w okolicy mieszka pewien starszy człowiek , co pamięta historię tego miejsca bardzo dobrze, bo tenże staruszek mieszkał tam przez całe życie.Mieszka on na samym końcu ulicy Astronautów (tej w lesie między Matarnia a Trzema Nurtami) jadąc od strony Klukowa.Znam jego wnuka więc mógłbym się go popytac o ten dom.Niestety moje z nim stosunki nie są zbyt dobre wiec może byc ciężko...

Pozdrawiam

marcinw87 

Wysłany: Sro Mar 25, 2009 10:49 pm   

aqualung napisał/a:
Jako że od urodzenia jestem mieszkańcem tejże dzielnicy , zainteresował mnie artykuł dotyczący Parafii św. Walentego w Matarnii z "Gościa Niedzielnego". I przechodząc do sedna zaintrygował mnie jeden fragment:

Z jakiego numeru dokładnie pochodzi ten artykuł o Matarni?

aqualung 

Wysłany: Sro Mar 25, 2009 11:09 pm   

Nr 12 z 22 marca 2009.

celej 

Wysłany: Czw Mar 26, 2009 7:49 pm   

gdzie sie ten skansen z kamieniami milowymi mieści?? i czy są tam kamienie milowe z czasów krazyżackich??

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Czw Mar 26, 2009 10:14 pm   

róg Słowackiego i Budowlanych

aqualung 

Wysłany: Pią Mar 27, 2009 11:43 am   

Na terenie stacji benzynowej.

aqualung 

Wysłany: Sob Mar 28, 2009 11:28 am   

A co do słupka miałem rację ,rzeczywiście się tam znajduję.Postaram się zrobic jakieś fotki w tym tygodniu.

aqualung 

Wysłany: Nie Kwi 26, 2009 2:06 pm   

Oto obiecana fotka.

DSC00429.JPG
Plik ściągnięto 17326 raz(y) 74,84 KB

Odpowiedz do tematu