Wysłany: Wto Mar 27, 2007 10:11 am Re: Jelitkowo na zdjęciach i pocztówkach
Sabaoth napisał/a:
Stałem się posiadaczem pewnej dosyć popularnej pocztówki.
Pocztówka, którą posiadasz, jest na 98% powojennym reprintem. Jak się domyślam, jej wydawcą jest firma Rowehl & Co. Bildverlag z Muenster (w tym mieście po wojnie zamieszkało wiele osób wysiedlonych z Gdańska i Prus Zachodnich).
Identyczne ujęcie i również powiększone pojawiło się już w "BSG Oliwa Jelitkowo" .
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
to jeszcze pytanie o mostki nad potokiem przy plaży. Zdjęcie (1) wykonano podczas wojny, (2) w latach 30-tych, (3) dużo wcześniej. Na pocztówkach widać chyba to samo miejsce w różnym czasie. Ale czy na pewno? Na (1) nie ma drzew widocznych na (2) i barierka skręca bardziej w stronę plaży. Na (2) ma się wrażenie, że mostek był dużo blliżej brzegu ale może zdjęcie zostało wykonane po sztormach i morze zabrało trochę plaży. (3) wydaje się bardziej odsunięta od brzegu ale widać na tym zdjęciu krzaki, bardzo podobne rosną na (1), po drugiej stronie mostku. No i na (2) i (3) widać drzewa ocieniające promenadę z Brzeźna do Sopotu.
To jak, jest to to samo miejsce czy nie?
P.S. Na (3) jest coś, co przypomina barierkę blokującą wjazd na mostek rowerzystom
Wydaje mi się,że zdjęcie Glettkau-most2 zostało zrobione bliżej Sopotu z widokiem na molo w Jelitkowie,lub w samym Sopocie z widokiem na tamtejsze molo.W BSG-Oliwa Jelitkowo znajduje się zdjęcie tego samego miostku i w tle prawie na pewno widać któryś z wymienionych prze ze mnie pomostów.
mostek - molo 1 m.jpg
Plik ściągnięto 20609 raz(y) 77,69 KB
W tle widać jakieś molo.jpg
Plik ściągnięto 20609 raz(y) 73,04 KB
_________________ Bacz byś nie zgłupiał od mądrości swojej.
Wydaje mi się,że zdjęcie Glettkau-most2 zostało zrobione bliżej Sopotu z widokiem na molo w Jelitkowie, lub w samym Sopocie z widokiem na tamtejsze molo. W BSG-Oliwa Jelitkowo znajduje się zdjęcie tego samego miostku i w tle prawie na pewno widać któryś z wymienionych prze ze mnie pomostów.
Nie wiem, czy bliżej Sopotu był jakiś potok z mostkiem (a zdjęcie między Sopotem a Gdynią raczej nie wchodzi w grę), prawdopodobnie był, bo na zdjęciu (4) widać prosty odcinek promenady, a na (3) promenada wyraźnie się załamuje czyli są to różne odcinki promenady z różnymi mostkami. Być może w latach 30-tych zmieniono barierki na wszystkich mostkach na bardziej masywne i do siebie podobne.
A, to co widać na zdjęciu z BSG to raczej brzeg morski w kierunku Brzeźna. Na innej pocztówce-zdjęciu wyraźnie widać jakim łukiem przebiega brzeg.
to jeszcze pytanie o mostki nad potokiem przy plaży. Zdjęcie (1) wykonano podczas wojny, (2) w latach 30-tych, (3) dużo wcześniej. Na pocztówkach widać chyba to samo miejsce w różnym czasie. Ale czy na pewno?
Zdjęcie 2. oraz fotka z postu jaymsa zostały wykonane w tym samym miejscu, czyli na wysokości styku między dzisiejszym campingiem a budynkiem dawnego klubu "Słoneczko". Potoczek to dzisiejszy niby-strumyk ciągnący się od łąk za ulicą Gospody (niedaleko od "Złotego Kłosu"). W czasach PRLu jego ujście do morza zostało szczelnie obetonowane. Na obu zdjęciach daleko w tle po prawej stronie można dostrzec dach jelitkowskiego Kurhausu. Zdjęcie 3. to ujście Potoku Oliwskiego - koło wylotu ul. Morskiej. Zdjęcie 1. wykonano w miejscu, gdzie rybacy jelitkowscy cumowali swoje łodzie, tzn. w pobliżu wylotu dzisiejszej ul. Jantarowej. To oznacza, że wszystkie 3 zdjęcia wykonano w trzech różnych miejscach.
nad stawem napisał/a:
ta mapka jest pewno troche starsza .
kąpielisko męskie jest po stronie zachodniej mola .
a na tej widokowce go nie ma.
Bo nie może go tam być!
Ok. 1914 roku zniesiono podział na "rozdzielnopłciowe" kąpieliska. Herrenbad został całkowicie rozebrany, z kolei Damenbad znacznie rozbudowany i przekształcony w Familienbad. Widokówka jest z późniejszego okresu. .
_________________ BillyBoy na kłopoty ma zawsze środek złoty.
Zdjęcie 2. oraz fotka z postu jaymsa zostały wykonane w tym samym miejscu, czyli na wysokości styku między dzisiejszym campingiem a budynkiem dawnego klubu "Słoneczko". Potoczek to dzisiejszy niby-strumyk ciągnący się od łąk za ulicą Gospody (niedaleko od "Złotego Kłosu"). W czasach PRLu jego ujście do morza zostało szczelnie obetonowane. Na obu zdjęciach daleko w tle po prawej stronie można dostrzec dach jelitkowskiego Kurhausu. Zdjęcie 3. to ujście Potoku Oliwskiego - koło wylotu ul. Morskiej. Zdjęcie 1. wykonano w miejscu, gdzie rybacy jelitkowscy cumowali swoje łodzie, tzn. w pobliżu wylotu dzisiejszej ul. Jantarowej...
Ja również tak samo to widzę. Dodam jedynie, że fot. most4 Sabaoth'a dot. także tego miejsca. Jest to jedyny odcinek promenady pomiędzy Brzeżnem a Sopotem ze starymi drzewami jak na tych fotografiach. Pozdrawiam.
Potoczek to dzisiejszy niby-strumyk ciągnący się od łąk za ulicą Gospody (niedaleko od "Złotego Kłosu"). W czasach PRLu jego ujście do morza zostało szczelnie obetonowane.
A tak ten strumyk wyglądał dzisiaj rano.
Jelitkowo-Sopot m.jpg
Plik ściągnięto 20472 raz(y) 71,75 KB
A ta konstrukcja na drodze odpływu strumienia czemu służy?
Byłem tam dość późno,bo jakoś tak po 6.30 . A ten murek pełnił rolę takiego mini falochronu.Przed poszerzeniem plaży ok.2 lata temu stał on w wodzie lub na jej linii.Zależało to od stanu morza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum