Komentarze, no comments Naprawdę szkoda na to czasu:
Cytat:
Bazylika Najświętszej Marii Panny jest szesnastym co do wielkości kościołem na świecie i największym zbudowanym z cegły. Powstała w XV w. zbudowana przez polskich niewolników pod nadzorem Krzyżaków. Dlatego pewnie jest niesymetryczna i krzywa. Wewnątrz znajduje się lub powinien się znajdować, między innymi, "Sąd ostateczny" Hansa Memlinga zrabowany przez gdańskiego kapra (czyli pirata) Paula Benecke (sądząc z nazwiska to Niemiec był) oraz przecudnej urody zegar pokazujący cały wszechświat. Zdjęcie zrobione jest z wieży ratusza głównomiejskiego. Dla nie wtajemniczonych informacja: ratusz głównomiejski znajduje się na starówce (300 km>>) przy Długim Targu, a ratusz staromiejski przy ul. Korzennej, obok domu Heweliusza.
Cytat:
Ostatnio słyszałem jak jakiś debil wypowiadał się w telewizji, że Niemcom zawdzięczamy Gdańsk. Chyba debilu miałeś na myśli te ruiny. Wszystko, co w Gdańsku powstało, a co zostało zniszczone w 1945 r. z powodu wywołania przez Niemcy II Wojny Światowej (o tym pewnie debilu nie wiesz) i odbudowane przez Polskę po II Wojnie, zostało sfinansowane z dochodów z handlu towarami z Polski i do Polski. Polsce i Polakom zawdzięczamy Gdańsk, a nie Niemcom, palancie.
Galeria statków pasażerskich. Można tu znaleźć Titanica, Hansestadt Danzig, Steubena, Batorego, Columbusa, czy Cap Polonio oraz dziesiątki innych statków.
Komentarze, no comments Naprawdę szkoda na to czasu:
Cytat:
Bazylika Najświętszej Marii Panny jest szesnastym co do wielkości kościołem na świecie i największym zbudowanym z cegły. Powstała w XV w. zbudowana przez polskich niewolników pod nadzorem Krzyżaków. Dlatego pewnie jest niesymetryczna i krzywa. Wewnątrz znajduje się lub powinien się znajdować, między innymi, "Sąd ostateczny" Hansa Memlinga zrabowany przez gdańskiego kapra (czyli pirata) Paula Benecke (sądząc z nazwiska to Niemiec był) oraz przecudnej urody zegar pokazujący cały wszechświat. Zdjęcie zrobione jest z wieży ratusza głównomiejskiego. Dla nie wtajemniczonych informacja: ratusz głównomiejski znajduje się na starówce (300 km>>) (300 km>>) przy Długim Targu, a ratusz staromiejski przy ul. Korzennej, obok domu Heweliusza.
Cytat:
Ostatnio słyszałem jak jakiś debil wypowiadał się w telewizji, że Niemcom zawdzięczamy Gdańsk. Chyba debilu miałeś na myśli te ruiny. Wszystko, co w Gdańsku powstało, a co zostało zniszczone w 1945 r. z powodu wywołania przez Niemcy II Wojny Światowej (o tym pewnie debilu nie wiesz) i odbudowane przez Polskę po II Wojnie, zostało sfinansowane z dochodów z handlu towarami z Polski i do Polski. Polsce i Polakom zawdzięczamy Gdańsk, a nie Niemcom, palancie.
Cytat:
Bazylika Najświętszej Marii Panny jest szesnastym co do wielkości kościołem na świecie i największym zbudowanym z cegły. Powstała w XV w. zbudowana przez polskich niewolników pod nadzorem Krzyżaków. Dlatego pewnie jest niesymetryczna i krzywa. Wewnątrz znajduje się lub powinien się znajdować, między innymi, "Sąd ostateczny" Hansa Memlinga zrabowany przez gdańskiego kapra (czyli pirata) Paula Benecke (sądząc z nazwiska to Niemiec był) oraz przecudnej urody zegar pokazujący cały wszechświat. Zdjęcie zrobione jest z wieży ratusza głównomiejskiego. Dla nie wtajemniczonych informacja: ratusz głównomiejski znajduje się na starówce (300 km>>) (300 km>>) przy Długim Targu, a ratusz staromiejski przy ul. Korzennej, obok domu Heweliusza.
Cytat:
Cytat:
Ostatnio słyszałem jak jakiś debil wypowiadał się w telewizji, że Niemcom zawdzięczamy Gdańsk. Chyba debilu miałeś na myśli te ruiny.Wszystko, co w Gdańsku powstało, a co zostało zniszczone w 1945 r. z powodu wywołania przez Niemcy II Wojny Światowej (o tym pewnie debilu nie wiesz) i odbudowane przez Polskę po II Wojnie, zostało sfinansowane z dochodów z handlu towarami z Polski i do Polski. Polsce i Polakom zawdzięczamy Gdańsk, a nie Niemcom, palancie.
Jak już mowa o kochanej stolicy, to też jest bardzo ciekawe:
Warszawa Mało Znana
To co widać w dziale "Galeria", to sieciowa wersja wystawy planszowej na którą wlazłem ostatnio w hali dworca centralnego - naprawdę, miło popatrzeć i poczytać, znalazłem w tym pewne pokrewieństwo ideowe do tego, co robimy w Akademii Rzygaczy i na tym forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum