Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
"Odkrywca" Kwiecień 2005 - Tajemnice "Forster
Autor Wiadomość
Marcin 

Wysłany: Sro Kwi 06, 2005 4:46 pm   "Odkrywca" Kwiecień 2005 - Tajemnice "Forster

Wędrówki Odkrywców - Tajemnice "Forsterówki" - rezydencja "Kata Pomorza"
--------------------------------------------------------------------------

parker 

Wysłany: Sro Kwi 06, 2005 6:28 pm   

Mi się otwiera "Mein Kampf" a Forsterówka tylko wspomniana z boku małym druczkiem... bez linka :II

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sro Kwi 06, 2005 6:54 pm   

parker napisał/a:
Mi się otwiera "Mein Kampf" a Forsterówka tylko wspomniana z boku małym druczkiem... bez linka :II

O Mein Kampf jest z tego co widzę wstępniak, które zamieścili on-line w całości, a reszta tematów to tylko spis treści nowego numeru. W sumie im się nie dziwię, jakbym wydawał pismo kosztujące 9 PLN, to nie umieszczałbym jego darmowej wersji w internecie - nie podcina się gałęzi, na której się siedzi..

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Pią Kwi 14, 2006 7:25 pm   Archiwum Forstera w zasięgu ręki?

:wow:
Cytat:
Poszukiwane od pół wieku archiwum Alberta Forstera może znajdować się w lochach na Górze Gradowej w Gdańsku. Georadar wykrył na fortach tunel, który nie jest zaznaczony na żadnym ze znanych planów tych terenów
Niczego jeszcze nie przesądzamy – studzą emocje badacze

www.staraoliwa.pl

jayms 
dżejms

Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 7:43 am   

Jak podaje autor artykułu w "Odkrywcy" Łukasz Orlicki ,pogłoski i przypuszczenie o istnieniu nieznanego tunelu pochodzą z niewielkiego wydawnictwa przygotowanego na potrzeby popularyzowania sukcesów Urzędu Bezpieczeństwa. Wynika z niego, że podczas rewizji domu przy ul.3 Maja odnaleziono przbite przejście wiodące do "starych podziemnych umocnień wojskowych." Mogłoby to być potwierdzeniem relacji Wolfganga W.,iż wielokrotnie korzystał z podziemnego przejścia,które wiodło do ul.3 Maja.Jednak nie jest to żaden z dwóch istniejących do dzisiaj tuneli.

Pepo 
PDW

Wysłany: Sob Kwi 15, 2006 8:28 am   

...tak się składa, że ostatnio często bywam na Grodzisku i byłem też świadkiem, jak przyjechała ekipa "Odkrywcy". Owe tunele (odkryte georadarem) znajdują się w okolicach blokhauzu na przeciwko kaponiery środkowej, obok baterii moździerzy (z Dąbrowskiego skręcić w lewo za stacją benzynową, po czym zaraz w prawo, u podnóża Góry Gradowej, suchą fosą na wprost, po minucie jest się przy blokhauzie i kaponierze). Zresztą, o tych tunelach na całym terenie PKFM Grodzisko mówi się od dawna. W tym samym blokhauzie są chociażby dwa zamurowane wejścia do korytarzy, które - szczerze mówiąc - nie wiadomo, gdzie się dokładnie kończą (jeden "idzie" w kierunku Suchanina, drugi - w stronę Gdańska, mniej więcej). Myślę, że w miarę z rozwojem prac (i napływem pieniędzy, rzecz jasna :) ) związanych z Hewellianum, taki "kwiatków" wyjdzie jeszcze więcej. Będę na bieżąco informował, co i jak :)

knovak 
Wanoga

Wysłany: Nie Kwi 30, 2006 11:29 am   

Przed chwilą na TVP 3 był program z cyklu "Było nie minęło" z relacją z tych poszukiwań. Ciekawie zrobioną, z tłem historycznym (o Forsterze itd.), no i całkiem przekonującą. Polecam ew. powtórki.

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Nie Maj 07, 2006 6:59 pm   

Ja też tam byłem - służbowo. Moim zdaniem z tego georadaru guzik wynika. Ale kolesie się upierają, że tam jest tunel i bardzo usilnie się starają o prawo do jego odkopania. Poczekamy, zobaczymy...

Odpowiedz do tematu