Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Wiele - poszukuje

janak - Czw Lis 25, 2004 1:16 pm
Temat postu: Wiele - poszukuje
Poszukuje pocztówek z miejscowości Wiele, leżącej na południu Kaszub. Dzięki Allegro mam już ich kilkanaście, a apetyt rośnie w miarę jedzenia. Mam nadzieję, że w Waszych przepastnych archiwach coś się znajdzie, a może macie kontakty z osobami które takowe pocztówki, zdjęcia, listy i inne rzeczy mogłyby mieć.
Na początek panorama kalwarii wielewskiej (zaczęła powstawać w trakcie trwania IWŚ).

wrangla - Pią Gru 03, 2004 5:03 pm

Starych, wielewskich widokówek szukałam w tym roku na Jarmarku św. Dominika. :OO Znalazłam tylko jedną - taką, którą już mam. Kolekcjonerzy na Jarmarku mówili, że kartki z Kalwarią Wielewską są najcenniejsze (najdroższe), bo najrzadziej spotykane.

Piszesz, że masz kilkanaście kartek z "Kalwaryją"... super! Nie wiedziałam, że w ogóle tyle różnych istnieje. Powodzenia w dalszym zbieraniu.

Poza tym... Czy na tej, którą zamieściłeś na forum, widać dach Kaplicy ukrzyżowania?

janak - Sob Gru 04, 2004 2:53 pm

wrangla napisał/a:
Starych, wielewskich widokówek szukałam w tym roku na Jarmarku św. Dominika. :OO Znalazłam tylko jedną - taką, którą już mam. Kolekcjonerzy na Jarmarku mówili, że kartki z Kalwarią Wielewską są najcenniejsze (najdroższe), bo najrzadziej spotykane.

Ja znalazłem jedną osobę która posiadała kartki z Wiela. Niestety brak funduszy spowodował, że nic nie kupiłem (oj słono sobie kolekcjoner liczył!).
A jaką masz? Możesz pokazać?
Cytat:
Piszesz, że masz kilkanaście kartek z "Kalwaryją"... super! Nie wiedziałam, że w ogóle tyle różnych istnieje. Powodzenia w dalszym zbieraniu.

Kilkanaście, mam wszystkich katrtek z Wiela i to z różnych okresów. Z samej "kalwaryi" mam tylko 6.

Cytat:
Poza tym... Czy na tej, którą zamieściłeś na forum, widać dach Kaplicy ukrzyżowania?

Tak to Kościół ukrzyżowania (Kreuzigungskirche). Poniżej inna kartka, na której jest on głównym tematem.

wrangla - Sob Gru 04, 2004 10:55 pm

janak napisał/a:
oj słono sobie kolekcjoner liczył!

Ciekawe ile sobie zażyczył? Ja, gdy spytałam na Jarmarku o cenę kartki z Wielewską Kalwarią, usłyszałam magiczną cenę 70zł!

Jeśli chodzi o moje stare pocztówki - mam dwie z Kalwarią. Są one inne niż te, które umieściłeś. Niestety teraz nie mam możliwości zeskanowania ich.
Twoją kolekcję z chęcią bym zobaczyła. Jeśli będziesz mógł wrzucić na forum, będzie super.
:D

janak - Pon Gru 06, 2004 7:45 am

U mnie cena oscylowała w granicach 40-70 PLN. Nie wiem czemu na jarmarku jest tak drogo, na Allegro można dostać ładne kartki już za 25 złotych. A może te 70 to cena wyjściowa do targowania?
Postaram się wrzucić na forum reszte kartek z Kalwarii, wtedy się okaże czy masz jakieś inne. A może jesteś zainteresowana skanami o wyższej rozdzielczości?

janak - Pon Gru 06, 2004 7:59 am

Pomóżcie, na Allegro pojawiła się kartka z Wiela. Ale nie wiem czy jest to moje Wiele (koło Czerska, bliżej Kościerzyny). Bo jest jeszcze jedno Wiele (w Kujawsko-Pomorskim). I nie wiem z którego Wiela jest ta kartka (bo z tego mojego Wiela takiej gospody nie kojarzę). Powiedzcie co oznacza: Kr. Wirsitz. Za pomoc będe wdzięczny.
lusinek1 - Pon Gru 06, 2004 8:44 am

Ta kartka jest z miejscowości Wiele w Kr. (Kreis) Wirsitz, czyli po polskiemu: Wiele, okręg/powiat Wyrzysk (obecnie, tj. od 1975 r.: powiat pilski).
janak - Pon Gru 06, 2004 10:13 am

lusinek1 napisał/a:
Ta kartka jest z miejscowości Wiele w Kr. (Kreis) Wirsitz, czyli po polskiemu: Wiele, okręg/powiat Wyrzysk (obecnie, tj. od 1975 r.: powiat pilski).

Dzięki, czyli to nie "moje" Wiele. szkoda, bo kartka bardzo ładna.

wrangla - Pon Gru 06, 2004 11:50 am

janak napisał/a:
Postaram się wrzucić na forum reszte kartek z Kalwarii, wtedy się okaże czy masz jakieś inne. A może jesteś zainteresowana skanami o wyższej rozdzielczości?

Czekam z niecierpliwością na kartki. Wyższa rozdzielczość nie jest konieczna.

Zbierasz kartki tylko wielewskie, czy również innych miejscowości z tych okolic?
Niedawno oglądałam stare, bardzo fajne widoczki j. Wdzydzkiego. :)

Marcin - Pon Gru 06, 2004 11:58 am

Wiele nalazło się także w piosence ("Bo tutaj jest jak jest") wykonywanej przez Borysewicza & Kukiza. :wink: :hihi:

Czasami pytasz mnie dlaczego tak tu jest
Chcesz, żebym odpowiedział
Dlaczego tyle zła i dokąd zmierza świat
Kto wiarę naszą sprzedał

Odpowiem ci, że ja do końca nie wiem sam
Choć już widziałem Wiele
I uwierz, trudniej mi niż tobie tutaj żyć
Tyle mogę odpowiedzieć

Ref.
Bo tutaj jest jak jest po prostu
I ty dobrze o tym wiesz
Bo tutaj jest jak jest po prostu
I ty dobrze o tym wiesz

:wink: :D

janak - Pon Gru 06, 2004 12:19 pm

Źródła pisane o Wielu są znacznie starsze, sięgają Pisma Świętego:
A Pan jej odpowiedział: «Marto, Marto, troszczysz się i niepokoisz o Wiele. Łk10.41. :D
No niestety mam ten problem z wyszukiwarkami co wpisze Wiele to "wiele" stron mi wyskakuje. :)
Co do dalszych pocztówek z kalwarii to pokaże jak zeskanuje.

janak - Pią Gru 10, 2004 1:39 pm

Zgodnie z obietnicą reszta moich Kalwaryjskich widokówek:
1. Widok z brzegu jeziora Ciepłego, po prawej stronie most nad Cedronem, na wprost kapliczka zdjęcia z krzyża i złożenia do grobu, po prawej Pustelnia (dawniej domek stróża kalwarii), na wzgórzu po lewej kaplica ukrzyżowania.

janak - Pią Gru 10, 2004 1:40 pm

2. Widok na te same kapliczki, tylko, że od strony jeziora Wielewskiego.
janak - Pią Gru 10, 2004 1:41 pm

3. Jezioro Ciepłe (na pierwszym planie), dalej most nad Cedronem oraz jezioro Wielewskie. U dołu widać dach kaplicy dom Kajfasza, w tle wieże kościoła wielewskiego.
janak - Pią Gru 10, 2004 1:43 pm

4. Kaplica serca Pana Jezusa (jedna z kapliczek pomiędzy kościołem, a jeziorem Ciepłym), po lewej widać wieżę kościoła.
Petelka - Pią Gru 10, 2004 1:45 pm

Jakie ładne. :D :==
janak - Pią Gru 10, 2004 1:49 pm

Trochę marna rozdzielczość, ale nie chciałem "zapychać" forum. Do tego dochodzi jeszcze w niektórych przypadkach sepia (skanowałem cz/b).
Cieszę się, że się podobają. A może warto zrobić komparystykę?

wrangla - Pią Gru 10, 2004 4:18 pm

Dzięki za skany, przyjemnie się ogląda!
Co do moich kartek: mam widoki od strony j. Wielewskiego, widać Cedron i wzgórza, jednak są to inne ujęcia, niż te na Twoich kartkach.

Czy wiesz ile jest tych starych wersji kartek z Wiela?
Wiesz kiedy dokładnie te pocztówki były wydane, w jakim nakładzie, na czyje zlecenie?

pozdrawiam :OO

janak - Pon Gru 13, 2004 10:21 am

Pierwsza widokówka jest wydana przez: Kunst- u Verlagsanstalt Schaar & Dathe, Komm.-Ges. a. Akt. Trier (czy mógłby ktoś to przetłumaczyć – proszę), widokówka: Wiele – kalwaria 3.jpg została wydana: Nakładem Magistratu w Chojnicach, pozostałe to wydania: Fr. Landowskiego z Wiela. Wszystkie są przedwojenne, a ta pierwsza pochodzi jeszcze z czasów WIŚ lub bezpośrednio po niej.
Co do nakładu, zleceń to nie mam takich informacji – a może ktoś się orientuje jak do takich informacji dotrzeć? Nie wiem ile jest jeszcze innych widokówek z Wiela, ale myślę, że tych przedwojennych to może być ze 20-30 sztuk. Czy są może jakieś katalogi, rejestry, jestem „lajkonikiem” w takich kolekcjonerskich sprawach.
Wrangla, czy możesz podesłać mi skany tych widokówek w jakiejś przyzwoitej rozdzielczości? Byłbym wdzięczny. A może masz inne widokówki z Wiela?

wrangla - Pon Gru 13, 2004 10:40 am

janak napisał/a:
czy możesz podesłać mi skany tych widokówek w jakiejś przyzwoitej rozdzielczości?

Teraz nie mogę, bo kartek nie mam w Gdańsku. Gdy je przywiozę, to zeskanuję.

A widziałeś stare pocztówki w książce "Tam, gdzie Kaszeb początk"? Na str. 236 jest karka "Wiele - Stary i nowy Kościół", a na str.269 "Pozdrowienia z Wiela" (widok na jezioro i kościół).

janak napisał/a:
A może masz inne widokówki z Wiela?

Oprócz wspomnianych, mam też kilka współczesnych widokówek.

pumeks - Pon Gru 13, 2004 11:03 am

janak napisał/a:
Kunst- u Verlagsanstalt Schaar & Dathe, Komm.-Ges. a. Akt. Trier (czy mógłby ktoś to przetłumaczyć – proszę)

Zakład Artystyczno-Wydawniczy Schaar & Dathe, Spółka Komandytowa [kawałka nie umiem rozszyfrować], Trewir. To znane wydawnictwo, które wydało bardzo wiele widokówek z terenu całego ówczesnego Cesarstwa Niemieckiego, m. i. sporo z Gdańska.

janak - Pon Gru 13, 2004 12:07 pm

Wrangla - będe wdzięczny za skany, daj znać. Jestem również zainteresowany widokówkami współczesnymi. Jest jeszcze parę widokówek w książce "Wielewskie góry", a tamtej pozycji niestety nie mam (mam za to: "Karsin tam gdzie Kaszub kuńc")
Pumksie dziękuje, co do końcówki, to jak mi kiedyś przetłumaczył mój kolega z Niemiec to oznacza: a. Akt. Trier = amtliches Aktenzeichen in Trier (z siedziba w Trewirze). Doskonale się to wszystko uzupełniło, bo właśnie nie miałem przetłumaczonego początku. A może jest jakiś katalog pocztówek tego wydawnictwa?

stary szkot - Pon Gru 13, 2004 1:22 pm

Cytat:
Kunst- u Verlagsanstalt Schaar & Dathe, Komm.-Ges. a. Akt. Trier

a. Akt. = auf Aktien. Czyli Spółka Komandytowa na Bazie Akcyjnej. Ta forma spółki występuje jeszcze w Niemczech ale już bardzo rzadko.

Mikołaj - Pon Gru 13, 2004 2:04 pm

czyli spółka komandytowo-akcyjna, art 125 i nast. naszego KSH :wink:
janak - Pon Gru 13, 2004 2:11 pm

Jestem pełen podziwu - na tym forum wszystko zostaje wyjaśnione.
Ale czy są jakieś katalogi???

parker - Pon Gru 13, 2004 2:13 pm

Cytat:
Jestem pełen podziwu - na tym forum wszystko zostaje wyjaśnione.

bo to jest bardzo profesjonalne forum :D

Mikołaj - Wto Gru 14, 2004 11:12 pm

Cytat:
wszystko zostaje wyjaśnione

gdyby nam za to płacili na pewno byłoby inaczej :hihi:

Grün - Wto Gru 14, 2004 11:20 pm

Albo gdybyśmy byli demokratycznie wybrani :)
janak - Sro Gru 15, 2004 10:25 am

Mikołaj napisał/a:
gdyby nam za to płacili na pewno byłoby inaczej :hihi:

Płacimy, wdzięcznością (której nie da się przeliczyć na inne dobra materialne) za pogłębianie naszej wiedzy.

Grün napisał/a:
Albo gdybyśmy byli demokratycznie wybrani :)

Jako dniówkarz, chylę czoła przed Głownym (Prawym) Mikołajem i Arcyrzygaczem Grunem (bez demokratycznego nadania).

wrangla - Czw Gru 16, 2004 4:02 pm

Trochę zboczę z wątku... dokładnie pięć kilometrów na SE.

Znalazłam przed chwilą w sieci kilkanaście ciekawych widoków - Karsin widziany z chmury.

Proszę, to dwa zdjęcia, tak dla smaku: ;)

Mikołaj - Czw Gru 16, 2004 5:39 pm

Idąc tym tropem: Karsin.pl
i tamże Kalwaria Wielewska

janak - Czw Gru 16, 2004 11:40 pm

Karsin to też jedna z bliższych mi miejscowości, mieszkałem tam przez 10 lat, aż się na stałe nie wyprowadziłem do Wiela (na niestałe do Gdańska - teraz to już na stałe). Adresy które Mikołaj "podpiął" znam (zresztą gmina uruchomiła je niedawno).
Wrangla piszesz o kilkunastu widoczkach, daj linka do reszty. Fajnie widać moją szkołe, a to z przodu to chyba nowa sala sportowa.

wrangla - Pią Gru 17, 2004 1:17 am

Zdjęcia znalazłam na stronie:
http://ospkarsin.prv.pl (patrz: lewa kolumna, na dole, pod reklamami)

Tak, na dole zdjęcia widać nową, wybudowaną w tym roku, salę sportową. Wyżej jest szkoła - stary i nowy budynek.

Corzano - Pią Gru 17, 2004 10:40 am

janak napisał/a:
Karsin to też jedna z bliższych mi miejscowości, mieszkałem tam przez 10 lat, aż się na stałe nie wyprowadziłem do Wiela
Moje rodzinne korzenie mocno oplatają te miejscowości, szczególnie jeśli chodzi o okres przed 1939.
wrangla - Nie Gru 26, 2004 7:31 pm

:) Specjalnie dla Janaka - Kalwaria w kolorze:
wrangla - Nie Gru 26, 2004 9:04 pm

janak napisał/a:
Jestem również zainteresowany widokówkami współczesnymi.

Wrzucam miniatury, by oszczędzać m-ce na serwerze. Jeśli chcesz większe, daj znać.

Mikołaj - Nie Gru 26, 2004 9:10 pm

Wrangla, nie przesadzaj 8) ... daj większe! (max 600 pix dłuższy bok, 80 kb)
janak - Nie Gru 26, 2004 10:19 pm

Wrangla, widokówka z zaśnieżoną kalwarią bardzo, bardzo ładna! Szkoda, że takowej nie mam. Pozostałe kartki, też fajne (ostatni na www.kiermasz.pl kupiłem w3 za 2 PLN).
Wrangla, jakbyś mogła podesłać mi skany w większej rozdzielczości (łącznie z tyłem kartki), to byłbym wdzięczny. Chciałbym kiedyś zrobić stronę o kartkach z Wiela.
PS. Ten Twój awatorek, jest znacznie lepszy od tego z wąsami :)

wrangla - Nie Gru 26, 2004 10:32 pm

janak napisał/a:
Chciałbym kiedyś zrobić stronę o kartkach z Wiela.

ooo, to może być ciekawe. Czekam z niecierpliwością. :D
janak napisał/a:
Ten Twój awatorek, jest znacznie lepszy od tego z wąsami

hehe, zgoliłam brodę na święta. :hihi:

wrangla - Nie Gru 26, 2004 10:34 pm

Janak... kartkę w1 mogę Ci dać, gdybyś nie miał jej w swojej kolekcji.
janak - Sob Sty 01, 2005 1:35 am

wrangla napisał/a:
Janak... kartkę w1 mogę Ci dać, gdybyś nie miał jej w swojej kolekcji.

Bardzo chętnie - zbieram wszystkie kartki o Wielu. Myślę, że jak będzie spotkannie forumowe to wtedy sfinalizujemy przekazanie kartki.
W nowym roku pokażę inne wielewskie kartki, nie tylko z kalwarii.
PS. Komu mam dziękować za taki fajny awatorek (w starym roku go jeszcze nie było)? :D

janak - Wto Sty 04, 2005 11:00 am

Zgodnie z obietnicą dalsza część mojej kolekcji kartek z Wiela.
Na początku kościół pw. Św. Mikołaja, wybudowany w 1906 roku (zastąpił stary drewniany).

janak - Wto Sty 04, 2005 11:07 am

Widoki na kościół.
janak - Wto Sty 04, 2005 11:09 am

Wnętrze kościoła.
Grün - Wto Sty 04, 2005 11:10 am

A co zostało na tej pocztówce ocenzurowane?
janak - Wto Sty 04, 2005 11:12 am

Widoki.
janak - Wto Sty 04, 2005 11:16 am

Hieronim Derdowski - jeden z większych pisarzy kaszubskich urodzony we Wielu (jako ciekawostkę podam, że mieszkając przy ulicy Derdowskiego mieliśmy tabliczkę ul. Heronima Derdowskiego).
janak - Wto Sty 04, 2005 11:25 am

Grün napisał/a:
A co zostało na tej pocztówce ocenzurowane?

No właśnie nie wiem. Mam drugą, która nie chce mi się wstawić. Kompozycja jest podobna i z tego co mogę odczytać jest: Wiele Pr. Zach. (zamazane) - wnętrze Fary - lewa strona (również zamazane), ale ta pocztówka została wysłana w 42 i myślę, że dlatego zostało to zamazane. Pierwtnie zamazano Prusy Zachodnie. Tego co jest pod spodem nijak nie mogę odczytać.

Grün - Wto Sty 04, 2005 11:28 am

Z treści podpisu wynikałaby jakaś wzmianka o MBPocieszenia... ale to tylko takie moje supozytorium :^^
janak - Wto Sty 04, 2005 11:53 am

Przyniosę kartki na któreś ze spotkań to myślę, że przy użyciu najleprzych metod detektywistycznych uda nam się odkryć to co chciano ukryć :)
lusinek1 - Wto Sty 04, 2005 12:26 pm

A propos widoku nr 1 - w kierunku OW Elmor... Brrrrr... We wrześniu byliśmy z Moją-Ładniejszą-Połową we Wielu pod namiotem. Tak spontanicznie dosyć, bez wcześniejszego rozeznania. Z OW Elmor zdzwoniliśmy się telefonicznie, miejsca było jak nam powiedziano, full. No i jak zobaczyliśmy ów OW Elmor, to... zrozumieliśmy - dlaczego. Zgroza... Smutek i nostalgia za peerelem... chaszcze... :rzyg_1:
W końcu, po nerwówce z plecakami, w deszczu i o zmierzchu znaleźliśmy OW Stoczni Północnej - o niebo całe lepszy :)

wrangla - Wto Sty 04, 2005 11:06 pm

Janak, niesamowite pocztówki! Dzięki. Na spotkanie koniecznie przynieś swoje zbiory. :)

Odnośnie tej tajemniczej, przedwojennej widokówki "Szwajcaria Kaszubska - jez. Wiele", którą trudno Ci było umiejscowić...
Moja propozycja jest taka:
Fotograf stał na północnym brzegu jeziora (patrz mapka). Z tej strony jezioro jest najpłytsze, dlatego kiedyś mogły tam, przy brzegu, utworzyć się wysepki widoczne na zdjęciu.

Oznaczenia na fotach:
1. j. Ciepłe (Wówczas było dużo większe niż dziś. Wokół nie rosły drzewa.)
2. Cedron
3. góra, na której jest Kalwaria
? - ta wysepka na jeziorze mnie trochę zastanawia.

janak - Sro Sty 05, 2005 2:16 pm

lusinek1 napisał/a:
A propos widoku nr 1 - w kierunku OW Elmor... Brrrrr... We wrześniu byliśmy z Moją-Ładniejszą-Połową we Wielu pod namiotem. Tak spontanicznie dosyć, bez wcześniejszego rozeznania. Z OW Elmor zdzwoniliśmy się telefonicznie, miejsca było jak nam powiedziano, full. No i jak zobaczyliśmy ów OW Elmor, to... zrozumieliśmy - dlaczego. Zgroza... Smutek i nostalgia za peerelem... chaszcze...

Lusinek1, a może to taki specjalny ośrodek dla tych którzy chcą powspominać czasy PRL-u i poczuć te dawne klimaty, druga propozycja to ośrodek dla ludzi biorących udział w szkole przetrwania :lol:
Mam jednak nadzieję, że okolica zrekompensowała Wam te dolegliwości?
A tak na marginesie, lusinek1 gdzie ty, we wrześniu, pod namiot Swoją-Ładniejszą-Połowę w szóstym miesiącu ciąży ciągnąłęś? :wink:
wrangla napisał/a:
Fotograf stał na północnym brzegu jeziora (patrz mapka). Z tej strony jezioro jest najpłytsze, dlatego kiedyś mogły tam, przy brzegu, utworzyć się wysepki widoczne na zdjęciu.

Możliwe i przy najbliższym pobycie będę musiał się udać na inspekcję, chociaż wiele rzeczy się zmieniło (urosły drzewa, jezioro Ciepłe podobno w dużej części zarosło).
wrangla napisał/a:
? - ta wysepka na jeziorze mnie trochę zastanawia.

Tak patrząc to wydaje mi się, że nie jest to wyspa, a ta woda na pierwszym planie to chyba jakaś rzeczka wpadająca do jeziora. A z jeziora Wielewskiego wypływa (wpływa?) tylko jedna koło OW Stoczni Północnej (patrz mapka).
Wrangla jestem pełen podziwu dla twojego mini opracowania i próby rozwikłania zagadki związanej z tą pocztówką.

pumeks - Sro Sty 05, 2005 2:18 pm

A może to jest jakieś zupełnie inne jezioro, a podpis miał po prostu oznaczać: "Szwajcaria Kaszubska - jezior wiele"? :hihi:
janak - Sro Sty 05, 2005 2:26 pm

pumeks napisał/a:
A może to jest jakieś zupełnie inne jezioro, a podpis miał po prostu oznaczać: "Szwajcaria Kaszubska - jezior wiele"? :hihi:

Pumeks masz w 100% rację - Szwajcaria Kaszubska to jezior wiele :D

Sabaoth - Wto Sty 18, 2005 11:16 am

Na allegro pojawila sie pocztowka z Wiela

Zastanawiam sie dlaczego podpis (chociaz po polsku) zostal zamazany.

janak - Wto Sty 18, 2005 11:38 am

Sabaoth napisał/a:
Zastanawiam sie dlaczego podpis (chociaz po polsku) zostal zamazany.

Mam już takie kartki, ta jest pewnie z tego samega wydawnictwa, gdzie polski napis jest zamazany. Jedna z nich została wysłana w 1942 i myślę, że to jest powód zamazania polskich napisów. Inaczej nie można by ich w czasie okupacji używać.
Sabaoth dzieki za "wynalezienie" tej aukcji.
PS. Proszę o nie podbijanie.

wrangla - Wto Sie 02, 2005 8:35 pm

Dziasiaj na Jarmarku św. Dominika znalazłam 4 wielewskie widokówki! Cuda. :D Zwłaszcza jedna z nich... prawdziwy rarytas... ul. Dąbrowska. Jest to kartka z obiegu... i wiecie co? Nadawca to prawdopodobnie mój przodek!!!! Niesamowite! :D

Janak... może się skusisz i wzbogacisz swoją kolekcję. :^^

Ceny:
100 zł - kartka z ulicą Dąbrowską [niestety nie na moją kieszeń]
70 zł - kościół z zewnątrz
70 zł - "Grota" przy kościele
50 zł - kościół wewnatrz

Ów handlarz niestety jest mało sympatyczny :|
Aż bałam się go o cokolwiek pytać...

Mikołaj - Wto Sie 02, 2005 8:48 pm

Jak tam do niego trafić? ma jakieś inne smakołyki?
wrangla - Wto Sie 02, 2005 8:57 pm

Mikołaj napisał/a:
Jak tam do niego trafić? ma jakieś inne smakołyki?

Wystawia swoje zbiory na ul. Tobiasza, tuż przy T.Rybnym (ma biały, "namiotowy" dach nad stoiskiem).
Kartki są w dość grubym albumie, rzuciło mi się w oczy dużo sopockich. Gdańskie widokówki ma dość popularne, no ale mogłam coś przeoczyć, bo wertowałam szybko.

Może ktoś przy okazji zapytać jeszcze raz tego Pana o cenę tych wielewskich kartek?
Ciekawe ile powie....
...bo ja to raczej na kolekcjonera nie wyglądam. :hihi:

Mikołaj - Wto Sie 02, 2005 9:08 pm

Cytat:
iekawe ile powie....
...bo ja to raczej na kolekcjonera nie wyglądam

wyślemy ZBR-a! :D powinni go trzymać w Sevres jako wzór kolekcjonera :hihi:

janak - Pon Sie 08, 2005 10:21 am

wrangla napisał/a:
Dziasiaj na Jarmarku św. Dominika znalazłam 4 wielewskie widokówki! Cuda. :D Zwłaszcza jedna z nich... prawdziwy rarytas... ul. Dąbrowska. Jest to kartka z obiegu... i wiecie co? Nadawca to prawdopodobnie mój przodek!!!! Niesamowite! :D

Janak... może się skusisz i wzbogacisz swoją kolekcję. :^^

Ceny:
100 zł - kartka z ulicą Dąbrowską [niestety nie na moją kieszeń]
70 zł - kościół z zewnątrz
70 zł - "Grota" przy kościele
50 zł - kościół wewnatrz

Ów handlarz niestety jest mało sympatyczny :|
Aż bałam się go o cokolwiek pytać...

Oczywiście, że bym się skuił, tylko te ceny!!!
Ale bardzo dziękuję za namiar. Odwiedzę tego "handlarza", ach gdyby tak o połowę spuścił z ceny.

janak - Pon Sie 08, 2005 10:26 am

Wreszcie po długim okresie posuchy, w końcu na allegro pojawiła się pocztówka z Wiela.
janak - Pon Sie 08, 2005 10:27 am

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
iekawe ile powie....
...bo ja to raczej na kolekcjonera nie wyglądam

wyślemy ZBR-a! :D powinni go trzymać w Sevres jako wzór kolekcjonera :hihi:

A może ZBR, coś by utargował. Byłbym wdzięczny.

Corzano - Pon Sie 08, 2005 10:43 am

janak napisał/a:
Oczywiście, że bym się skuił, tylko te ceny!!!

Ja sobie jarmark odpuszczam. Pewien znany gdański kolekcjoner przekonywał mnie, że kartka która na ebayu chodzi do 6 euro (max 8 ) w rzeczywistości na "internetowych aukcjach" osiąga 150 zł i oferował mi ją za 80 zł. :II Jarmark ma swoje prawa (i ceny).

gargoyle dfl - Wto Sie 09, 2005 3:53 am

Corzano,nie oszukujmy sie,jarmark jest spedem dla turystow,wiec sklepikarze musza odpowiednio "uregolowac" ceny,bo taka "okazja bedzie dopiero za rok .Sami wiecie,ze do sklepikow statystyczny gdanszczanin nie zaglada zbyt czesto,wiec nie mozemy sie dziwic handlazom.

A co do cen to wiemy,ze dany przedmiot jest na tyle wart na ile znajdzie sie kupiec.

Corzano - Pon Mar 06, 2006 12:30 pm

wrangla napisał/a:
Znalazłam przed chwilą w sieci kilkanaście ciekawych widoków - Karsin widziany z chmury.

Odgrzebuje temat: a gdzie je znalazłeś? Są większe?

janak - Czw Mar 09, 2006 1:26 pm

Corzano napisał/a:
Odgrzebuje temat: a gdzie je znalazłeś? Są większe?

A ja znalazłem takie:

janak - Czw Mar 09, 2006 1:39 pm

A więcej zdjęć (tych co pokazywała Wrangla) można zobaczyć na stronie karsińskiej OSP w zakładce: O Karsinie, i dalej: Zarys historyczny Gminy Karsin.
janak - Pią Gru 29, 2006 3:44 pm

Odgrzebuje temat. W ostatnim czasie, głównie dzięki Allegro (jedna z Ebay'u - dzięki Corzano) moja kolekcja pocztówek wielewskich wzbogaciła się o kilkanaście sztuk.
Na początek kilka z lat 60-tych.

janak - Pią Gru 29, 2006 3:52 pm

No i te przed wojenne (niektóre nawet te przed przed wojenne).
janak - Pią Gru 29, 2006 4:00 pm

A na zakończenie jeszcze dwa wielewskalia (tak na marginesie co oznacza Selterfabrik).
Hochstriess - Pią Gru 29, 2006 4:57 pm

Selterfabrik to wytwórnia wody mineralnej.
A w Wielu zdobywalam szlify żeglarskie:-)