|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - neptoon w szaliczku
seestrasse - Pon Lis 29, 2004 11:54 pm Temat postu: neptoon w szaliczku z portalu trojmiasto.pl
Sabaoth - Pon Lis 29, 2004 11:57 pm
Tak u Was zimno? A przy okazji, jaki to pan prezydent hojny.
seestrasse - Wto Lis 30, 2004 12:00 am
nie jest tak zle
a przy okazji chcialabym zapytac (zupelnie na powaznie): jak to bylo z listkiem, który okrywa niestety, te czesc neptunowego ciala, no wiecie, co mam na mysli Swego czasu listka chyba nie bylo. Purytanie jacys to sprawili?
Sabaoth - Wto Lis 30, 2004 12:11 am
To nie jest listek tylko ogon i faktycznie kiedyś go odłamano, chyba nawet kilka razy.
Ta
seestrasse napisał/a: | czesc neptunowego ciala, no wiecie, co mam na mysli |
miała bardzo małe rozmiary, o czym wielu mogło sie naocznie przekonać
I nie zrobili tego purytanie tylko wandale (nie mylic z Wandalami).
seestrasse - Wto Lis 30, 2004 12:13 am
nie rozmiar, tylko technika...
no dobrze. Czy to ma znaczyc, ze w oryginale neptunowe wdzieki byly jednak zasloniete???
seestrasse - Wto Lis 30, 2004 12:14 am
Sabaothku, przestan zmieniac posty podczas gdy ja pisze swoje
Marcin - Wto Lis 30, 2004 12:16 am
Z tego co kojarzę to te wdzięki zostały zasłonięte dopiero później (jakiś czas po powstaniu posągu) - początkowo były eksponowane.
seestrasse - Wto Lis 30, 2004 12:18 am
Marcin napisał/a: | Z tego co kojarzę to te wdzięki zostały zasłonięte dopiero później - początkowo były eksponowane. |
no no! ciekawe, dlaczego...
Marcin - Wto Lis 30, 2004 12:23 am
A teraz te "maskownice" to są zrywane notorycznie. Kiedyś czytałem, iż kilka zapasowych sztuk znajduje się w magazynach muzeum na wypadek kradzieży.
Sabaoth - Wto Lis 30, 2004 12:30 am
Cytat: | nie rozmiar, tylko technika... |
Tu się zgodzę, ale Neptun do posągu musiał pozować zaraz po wyjściu z lodowatej wody
seestrasse - Wto Lis 30, 2004 12:41 am
Forum Starych Zberezników! Co na to Wielki A.!
Mikołaj - Wto Lis 30, 2004 1:17 am
Wielki A na to, że nie musi być duży, musi być wariat
Swoją drogą jak Rektoor zobaczy Neptoona to dopiero będzie awantoora
PAULUS MAZUR - Wto Lis 30, 2004 2:33 am
Trzeba by się zastanowić o co chodziło gheyom przed wiekami (np.słynnym rzeźbiarzom)
że takie małe dodatki dla swych męsko brzmiacych rzeźb czynili.
Corzano - Wto Lis 30, 2004 7:48 am
Mi się to nie podoba. Popieram pomarańczową rewolucję, ale Neptun jest apolityczny i chciałbym by taki pozostał, podobnie jak inne zabytki. W ogóle przebieranie Neptuna w jakiekolwiek ubranka uważam za wyraz braku szacunku dla historii i sztuki. Załamuje (kolejny raz), że odziano go przy prezydencie miasta.
Sabaoth - Wto Lis 30, 2004 9:35 am
Zatychajace sie komputery proszone sa o nieczytanie tego watku
parker - Wto Lis 30, 2004 3:31 pm
Ten szalik to już przesada :(
Barabasz - Wto Lis 30, 2004 4:31 pm
Corzano napisał/a: | Mi się to nie podoba. Popieram pomarańczową rewolucję, ale Neptun jest apolityczny i chciałbym by taki pozostał, podobnie jak inne zabytki. W ogóle przebieranie Neptuna w jakiekolwiek ubranka uważam za wyraz braku szacunku dla historii i sztuki. Załamuje (kolejny raz), że odziano go przy prezydencie miasta.
|
Nic dodać nic ująć...
Mikołaj - Wto Lis 30, 2004 5:39 pm
No nie da się ukryć, że to już trochę pajacowanie...
Corzano - Wto Lis 30, 2004 6:23 pm
Mikołaj napisał/a: | pajacowanie... |
Właśnie tego słowa mi brakowało!
|
|