|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Neptun
Mikołaj - Sro Mar 31, 2004 2:56 am Temat postu: Neptun Odbywa sie właśnie coroczne czyszczenie i odświeżanie fontanny. Można uchwycić świetne kadry - choćby Neptuna w objęciach pana konserwatora, może ktoś z was podejdzie z cyfraczkiem?
pumeks - Sro Mar 31, 2004 9:39 am
Ja rano widziałem cały cokół fontanny owinięty czymś, co wyglądało na papierowe ręczniki.
Marek Z - Sro Mar 31, 2004 1:37 pm
Cytat: | może ktoś z was podejdzie z cyfraczkiem? |
Trzeba będzie się tam wybrać.
Cytat: | Ja rano widziałem cały cokół fontanny owinięty czymś, co wyglądało na papierowe ręczniki |
Moze woda w fontannie zamarzła i dlatego te ręczniczki ?
pumeks - Sro Mar 31, 2004 1:42 pm
Marek Z napisał/a: | Moze woda w fontannie zamarzła i dlatego te ręczniczki ? |
Wyglądało to raczej na osuszanie cokołu...
Mikołaj - Sro Mar 31, 2004 6:04 pm
widziałem, jak jakaś babeczka to nakładała, może to po prostu oczyszcza kamień?
Kasia_57 - Sro Mar 31, 2004 8:36 pm
A ja parę lat temu widziałam, dwie starsze panie przechodzące koło golusieńkiego akurat Neptuna. Zerknęły raz, potem drugi. Były bardzo zgorszone jego całkowitą nagością. Komentarze pod adresem tych nieprzyzwoitych bezecników ktorzy odsłonili figurę, były pełne oburzenia. Szłam akurat z koleżanką i ryknęłyśmy śmiechem (nie tyle na widok Neptuna - aczkolwiek jego męska duma chyba jednak nieco wtedy ucierpiała...) ile ze względu na ich komentarze. Panie skarciły nas, że nie należy patrzec na te... bezeceństwa. A kiedy im powiedziałam, ze to przecież samo życie, myślałam, że mnie zabiją wzrokiem. Uciekły. Formalnie uciekły!!!
O rany i pomyśleć, że to XXi wiek!!!! i coś takiego chadza po ulicach:)))
Marek Z - Pią Kwi 02, 2004 9:48 am
To zdjęcie zrobione jest dzisiaj o 07:30.
Obecny stan to: wyszorowana podstawa pana Neptuna wraz z całą studnią, a sam Władca Mórz wysmarowany czymś, jakby olejkiem do opalania. Błyszczy się jak psu... ogon.
pumeks - Pią Kwi 02, 2004 9:56 am
A wiesz, jak poznać, że skończyła się wiosenna renowacja? na samym końcu przykręcają mu płetwę, która spełnia rolę "listka figowego" ;)
Marek Z - Pią Kwi 02, 2004 10:08 am
He, he.. miał. Na samym koniuszku. To znaczy, ze koniec renowacji...
Grün - Nie Kwi 04, 2004 10:38 pm
Jeju, i nikt nie zrobił Neptuna bez płetwy? Toż to byłby genialny materiał do Galerii Tylko dla Dorosłych!!!!!!!!!!
Mikołaj - Nie Kwi 04, 2004 10:45 pm
oto zdjęcia ze środy, jakość kiepska, bo z braku czegos lepszego zrobiłem je telefonem
neptunowego przyrodzenia nie sposób się dopatrzeć...
Grün - Nie Kwi 04, 2004 11:10 pm
Szkoda, bardzo szkoda....
pumeks - Pon Kwi 05, 2004 10:35 am
Grün napisał/a: | Jeju, i nikt nie zrobił Neptuna bez płetwy? Toż to byłby genialny materiał do Galerii Tylko dla Dorosłych!!!!!!!!!! |
Wiesz co, ja nie jestem pewien, bo tę płetwę odkręcają kiedy jest konserwowana instalacja hydrauliczna. To chyba będzie dopiero za parę tygodni, wodę chyba włączają najwcześniej w maju?
Marek Z - Pon Kwi 05, 2004 11:07 am Temat postu: Neptun z pindolkiem Proszę bardzo, oto Król Mórz w pełnej krasie:
Grünie, jak chcesz, mogę Ci przesłać lepszą jakość na maila.
Grün - Wto Kwi 06, 2004 1:51 am
A bardzo poproszę to zrobię zbliżenia i będzie nowy eksponat do Muzeum
ruda - Nie Mar 02, 2008 11:07 pm
Zdjęcie niezbyt znane
ruda - Sro Cze 18, 2008 10:22 pm
Należałoby dodać, że zdjęcie pochodzi z 1985 roku i przedstawia stan obiektu przed pełną konserwacją.Dysponuję dokumentacją prac.
Nie posiadam foto obecnych prac .
pumeks - Sro Cze 18, 2008 11:52 pm
Ja zrobiłem tylko takie:
Dostojny Wieśniak - Czw Cze 19, 2008 12:55 am
Słynny Niebieki Kombinezon, już to gdzieś słyszałem, ale że osoba poza siecią...
Mikołaj - Czw Cze 19, 2008 12:14 pm
Dostojny Wieśniak napisał/a: | Słynny Niebieki Kombinezon |
norveg - Czw Mar 03, 2011 6:40 pm
W „Danziger Hauskalender 1987” znalazłem takie zdjęcie. Opisano tylko, że zabudowa powstała z okazji koronacji Wilhelma I na króla Prus w 1861 r. i że istniała 10 lat. A może ktoś wie, czy pełniła (zabudowa) jakieś specjalne funkcje?
|
|