Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Nowa inicjatywa obywatelska

Sabaoth - Nie Gru 26, 2004 1:56 pm
Temat postu: Nowa inicjatywa obywatelska
Dostęp do gazet mam tylko w Inernecie, właśnie czytałem sobie spokojnie Politykę nr 52/2004 (2485) kiedy w dziale Polityka i Obyczaje trafiłem na taki kwiatek:

Cytat:
Gdański "Głos Wybrzeża" poinformował o nowej inicjatywie obywatelskiej: "Ulica, która uzyska tytuł najgorszej, nazwana zostanie imieniem odpowiedzialnego za jej stan urzędnika – informuje Henryk Gajcy, prezes zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej "Młyniec"– Mamy nadzieję, iż wygra nasz pas startowy i będziemy mogli nadać mu nazwę Pawła Adamowicza (prezydenta miasta)".

Kto z Was jest za nadaniem nowej nazwy dla pasa startowego?

lusinek1 - Nie Gru 26, 2004 3:12 pm

Ja się pod taką inicjatywą chętnie podpiszę :==
Dziki REX - Nie Gru 26, 2004 3:36 pm

Ja lubię nazwę mojej ulicy, ale tylu zdewastowanych kamienic w jedym miejscu nie ma nigdzie w Gdańsku. Powinni coś zrobić wreszcie z ulicą de Gaulle'a. Te domy naprawdę cą nie brzydkie jak sobie to wyobrazić heh. Co do pasa startowego to sam w sobie nie jest jeszcze tak tragiczny. Trzeba poprostu wywalić wreszcie stamtą tą czeczenię bo to wstyd dlamiasta.
Sabaoth - Nie Gru 26, 2004 3:54 pm

Cytat:
Trzeba poprostu wywalić wreszcie stamtą tą czeczenię bo to wstyd dla miasta

To raczej Bangladesz, którego nie można ruszyć od ładnych kilku(nastu) lat. Jakaś niemoc decyzyjna, czy co?

Piotr - Nie Gru 26, 2004 4:17 pm

Pragnę dożyć dnia, w którym nastąpi odsłonięcie tablicy nadającej miano ALEJA ADAMOWICZA, odcinkowi tak zwanej ulicy od Huciska do Opery. Czegoś podobnego nie ma chyba w żadnym innym wojewódzkim mieście. To się nadaje do testowania zawieszeń w terenowych wozach. Obywatel prezydent powinien codziennie dwa razy się przejechać ta trasą, ale swoim prywatnym wózkiem a nie urzędową lektyką
Piotr :protest:

Corzano - Nie Gru 26, 2004 4:38 pm

Rada Dzielnicy Brzeźno w uznaniu dotychczasowych zasług w budowie infrastruktury turystyczno-wypoczynkowej w dzielnicy, nadała imię Prezydenta Adamowicza dołowi wykopanemu przez pana Borejkę w miejscu Hali Brzegowej. Oficjalna nazwa tego miejsca to "Błotko Prezydenta Adamowicza".
:hihi:

Sabaoth - Nie Gru 26, 2004 4:48 pm

:== Proponuję 1008 nazw Adamowicza na 1008 lecie Gdańska.
Petelka - Pon Gru 27, 2004 7:56 am

Ja mam dwie propozycje (obie za stan nawierzchni): :mrgreen:
1. jak w tekście czyli d. pas startowy (czy ktoś ostatnio jechał tamtędy???)
2. Marynarki Polskiej.

Grün - Pon Gru 27, 2004 8:39 am

Nie, no przestańcie! przecież połowa ulic w Gdańsku nie może się nazywać "Adamowicza" bo taksówkarze i listonosze zwariują!
lusinek1 - Pon Gru 27, 2004 9:00 am

Ależ może, Gruenie. Mam sugestię: trzeba je tylko... ponumerować :)
Wyobraźcie sobie, że zamiast Marynarki Polskiej jedziecie ulicą Trzydziestą Drugą Adamowicza :)

Corzano - Pon Gru 27, 2004 9:06 am

A przy której ulicy mieszka prezydent Gdańska? Ciekawy jestem, jaką trasę pokonuje codziennie z domu do pracy.
Grün - Pon Gru 27, 2004 9:33 am

Przy Pfefferstadt
Zoppoter - Pon Gru 27, 2004 9:41 am

Grün napisał/a:
Przy Pfefferstadt

Kiedys pisano, że do pracy chodzi nogami a samochodu w ogóle nie ma. I prawa jazdy chyba też.

Grün - Pon Gru 27, 2004 9:56 am

Może ma kierowcę?
Petelka - Pon Gru 27, 2004 10:18 am

Zoppoter napisał/a:
Grün napisał/a:
Przy Pfefferstadt

Kiedys pisano, że do pracy chodzi nogami a samochodu w ogóle nie ma. I prawa jazdy chyba też.

Nooo, faktycznie widziałam go przemieszczajacego się 'per pedes'. :) :wink:

Pietrucha - Pon Gru 27, 2004 12:31 pm

Ja go często widuje, bo mieszka rzut kartoflem odemnie. Nie zawsze na nogach do pracy chodzi. Ma służbowy samochód z kierowcą.
Zoppoter - Pon Gru 27, 2004 12:39 pm

Pietrucha napisał/a:
Ja go często widuje, bo mieszka rzut kartoflem odemnie. Nie zawsze na nogach do pracy chodzi. Ma służbowy samochód z kierowcą.

A prezydent von Zoppot zanabył był sobie motocykiel WFM z 1960 roku, zlecił remont i zapowiedział, że zrobi prawo jazdy motocyklowe...

Grün - Pon Gru 27, 2004 1:15 pm

Tylko nie mierz tej odległości tym kartoflem, bo Cię oskarżą o zamach na dostojnika :)
Corzano - Pon Gru 27, 2004 1:17 pm

Pietrucha napisał/a:
Ja go często widuje, bo mieszka rzut kartoflem odemnie.
Jeśli PA to czyta, to już wie, kto mu nawrzucał kartofli przez zamknięte okno. :lol:
Zoppoter - Pon Gru 27, 2004 1:20 pm

Grün napisał/a:
Tylko nie mierz tej odległości tym kartoflem, bo Cię oskarżą o zamach na dostojnika :)

Jak ugotowanym to nie, za miękki jest... :mrgreen:

pumeks - Wto Gru 28, 2004 1:32 pm

Petelka napisał/a:
Zoppoter napisał/a:

Nooo, faktycznie widziałam go przemieszczajacego się 'per pedes'. :) :wink:

Potwierdzam, ja też parokrotnie około 8.00 rano widziałem go maszerującego przez przejście przy Nowym Ratuszu. I nawet teczkę sam se niósł, co poprzedniemu prezydentowi (Tomasz P. z Unii Wolności) by się nie zdarzyło, miał od tego asystenta.

Corzano - Wto Gru 28, 2004 1:45 pm

Ja Prezydenta Miasta dopiero wtedy uznam za swojego, jak dojeżdżać będzie na rowerze.

Rowerowy dżihad trwa! :wink:

wrangla - Wto Gru 28, 2004 4:05 pm

Corzano napisał/a:
Ja Prezydenta Miasta dopiero wtedy uznam za swojego, jak dojeżdżać będzie na rowerze.

Antek Szczyt na Prezydenta :hihi:

Marek Z - Wto Gru 28, 2004 7:34 pm

Cytat:
Antek Szczyt na Prezydenta

Tak, tak... To oprócz Adamowiczów będziemy mieli jeszcze szczyty:
Szczyt Grodzki, Szczyt Zwycięstwa, Szczyt Hallera, a Marynarki Polskiej mogłaby się nazywać Marynarki Adamowicza. :haha: :haha:

Grün - Wto Gru 28, 2004 7:37 pm

Marek Z napisał/a:
...a Marynarki Polskiej mogłaby się nazywać Marynarki Adamowicza. :haha: :haha:

... Dwurzędowej :)

Petelka - Sro Gru 29, 2004 9:20 pm

Grün napisał/a:
Marek Z napisał/a:
...a Marynarki Polskiej mogłaby się nazywać Marynarki Adamowicza. :haha: :haha:

... Dwurzędowej :)

... z Lumpeksu. :hihi:

Corzano - Pon Cze 06, 2005 9:47 am

Cytat:
Rada Dzielnicy Brzeźno w uznaniu dotychczasowych zasług w budowie infrastruktury turystyczno-wypoczynkowej w dzielnicy, nadała imię Prezydenta Adamowicza dołowi wykopanemu przez pana Borejkę w miejscu Hali Brzegowej. Oficjalna nazwa tego miejsca to "Błotko Prezydenta Adamowicza".

Wspomniana wyżej Rada nie poprzestaje w wychwalaniu zasług Prezydenta Miasta. Niedawno podjęła uchwałę o nadaniu nazwy odcinkowi łączącemu ulicę Zdrojową z Południową (wyremontowanemu i bardzo przyzwoitemu, mz). Formalnie jest to ulica Zdrojowa, ale Rada wnioskuje o nadanie nazwy "Bulwar Prezydenta Adamowicza" argumentując to bezpośrednim sąsiedztwem bulwersującej i przeciągającej się od dekady (od)budowy Hali Brzegowej.
:%