|
Dawny Gdańsk
|
 |
Sprawy techniczne - Album działa!
Mikołaj - Pon Sty 17, 2005 11:56 pm Temat postu: Album działa! Zasyczało, wystrzeliło, zapachniało siarką i mamy działający album.
Zasady użytkowania są następujące.
Maksymalna wielkość pliku to 80 kb, format 800x600, dozwolone rozszerzenia to jpg, gif i png. Prywatne galerie mogą zakładać osoby dodane do "naszych spraw", oglądać te galerie mogą tylko osoby zarejestrowane. Zwykłe galerie są widoczne dla wszystkich.
Każdy z użytkowników może dodać 120 zdjęć, moderatorzy bez limitu.
Zdjęcia można oceniać i komentować.
Na początek poeksperymentujcie w dziale testowym.
Proszę o Wasze opinie w dwóch sprawach:
- wyświetlanie zdjęć: pop-up czy zwykła strona (na razie jest pop-up, potem ustawię na próbę zwykłą stronę)
- kategorie: współczesne i stare? pocztówki? kolej? miasta?
parker - Wto Sty 18, 2005 12:07 am
To dlatego jak wkleiłam obrazek do normalnego posta to sie zrobił cały brzydki granatowy i sie pokazuje dopiero na klikniecie?
Kto by chciał kliknac w taka zbrzydłą miniaturke :(
Mikołaj - Wto Sty 18, 2005 12:09 am
parker - Wto Sty 18, 2005 12:12 am
Mam powtórzyć eksperyment w dziale testowym?
Mikołaj - Wto Sty 18, 2005 12:14 am
spokojnie...
parker - Wto Sty 18, 2005 12:26 am
i czemu nie mam uprawnień do oglądania galerii avatarów ?
wrangla - Wto Sty 18, 2005 12:31 am
parker napisał/a: | i czemu nie mam uprawnień do oglądania galerii avatarów ? |
Ja też.
Robimy jakiś protest? blokadę?
Grün - Wto Sty 18, 2005 12:32 am
Ależ Panno Parker, oczywiście że Pani ma !
Mikołaj - Wto Sty 18, 2005 12:32 am
Moja droga Parker, czynię wszelkie starania, abyś zarówno Ty jak i pozostali Szanowni Forumowicze jak najszybciej uzyskała odpowiednie uprawnienia.
Marcin - Wto Sty 18, 2005 12:34 am
Avatar jest jak japoński wierszyk haiku - na maleńkim obrazku trzeba wyrazić wszystko co chce się powiedzieć o sobie. Trzeba ująć swoją osobowość, swój chwilowy stan ducha albo uwiecznić jakieś wydarzenie, czy w inny sposób wypowiedzieć się obrazem. Czasem Frakcja Wolnych Awatarów robi to za nas, ale wtedy należy się liczyć z pewną dozą złośliwości. Tak czy owak, avatary pojawiają się i znikają, a czasem są to naprawdę małe dziełka sztuki, czasem utworki o dużym ładunku znaczeniowym. Szkoda byłoby, gdyby tak po prostu odchodziły w niepamięć. Im właśnie poświęcona jest ta galeria.
Ładnie powiedziane, Mikołaju.
Mikołaj - Wto Sty 18, 2005 12:35 am
Drodzy forumowicze, po dotkliwych turbulencjach nasz lot się ustabilizował i zgodnie z planem podażamy do celu. Życzę miłej podróży.
parker - Wto Sty 18, 2005 12:35 am
Mikołaj napisał/a: | Moja droga Parker, czynię wszelkie starania, abyś zarówno Ty jak i pozostali Szanowni Forumowicze jak najszybciej uzyskała odpowiednie uprawnienia. |
Będę niewypowiedzianie wdzięczna, Panie Główny.
Mikołaj - Wto Sty 18, 2005 12:36 am
Ładnie powiedziane, Grunie
Marcin - Wto Sty 18, 2005 12:38 am
Prostuję. Ładnie powiedziane, Grünie.
Grün - Wto Sty 18, 2005 12:41 am
Ależ, drobnostka ;)
Marcin - Wto Sty 18, 2005 12:43 am
Cytat: | Robimy jakiś protest? blokadę? |
Wrangla, czy reprezentujesz na FDG frakcję Samoobrony? Jak się FWA o tym dowie, to nie chcę myśleć co może Twojemu avatarowi się stać.
wrangla - Wto Sty 18, 2005 12:43 am
Marcin napisał/a: | Wrangla, czy reprezentujesz na FDG frakcję Samoobrony. Jak się FWA o tym dowie, to nie chcę myśleć co może Twojemu avatarowi się stać. |
nie róbcie mi tego.
Nie chcę mieć biało-czerwonego krawata.
Pietrucha - Wto Sty 18, 2005 1:07 am
Cytat: | Avatar jest jak japoński wierszyk haiku - na maleńkim obrazku trzeba wyrazić wszystko co chce się powiedzieć o sobie. Trzeba ująć swoją osobowość, swój chwilowy stan ducha albo uwiecznić jakieś wydarzenie, czy w inny sposób wypowiedzieć się obrazem. Czasem Frakcja Wolnych Awatarów robi to za nas, ale wtedy należy się liczyć z pewną dozą złośliwości. Tak czy owak, avatary pojawiają się i znikają, a czasem są to naprawdę małe dziełka sztuki, czasem utworki o dużym ładunku znaczeniowym. Szkoda byłoby, gdyby tak po prostu odchodziły w niepamięć. Im właśnie poświęcona jest ta galeria. |
A kiedy coś się pojawi w tej galerii?
Mikołaj - Wto Sty 18, 2005 1:08 am
Już wkrótce, młodzieńcze!
Grün - Wto Sty 18, 2005 1:43 am
Powściągnij swą niecierpliwość, młody człowieku!
Corzano - Wto Sty 18, 2005 8:05 am Temat postu: Re: Album działa!
Mikołaj napisał/a: | - wyświetlanie zdjęć: pop-up czy zwykła strona (na razie jest pop-up, potem ustawię na próbę zwykłą stronę) |
Pop-up działa bardzo dobrze (Sabaoth, skopiuj skrypt od Mikołaja ), ale nie lubię wyskakujących okienek, więc opowiadam się za normalnym otwieraniem.
Cytat: | - kategorie: współczesne i stare? pocztówki? kolej? miasta? |
Trzeba się zdecydować na podział rodzajowy lub czasowy. Można oba rodzaje połączyć i w grupach stare i nowe zrobić dwa podziały rodzajowe. To byłoby najczytelniejsze.
Jeśli zostanie zrobiony podział bez hierarchii: współczesne, stare, pocztówki, kolej, miasta to może powstać problem, gdzie wrzucić starą pocztówkę z kolejką w Gdańsku. Do Gdańska, kolei, pocztówek czy starych?
Sabaoth - Wto Sty 18, 2005 9:50 am
Cytat: | Pop-up działa bardzo dobrze (Sabaoth, skopiuj skrypt od Mikołaja) |
Moze i dziala dobrze, ale wyswietla okienko na peryferiach ekranu. Moze uda mi sie go zmodyfikowac
Sabaoth - Wto Sty 18, 2005 10:32 am
Nie jestem tak dobry w pisaniu skryptow jak bym chcial. Moze ma ktos skrypt ktory po kliknieciu na miniaturke:
1. Sprawdza czy jest juz otwarty pop-up i jesli tak to go zamyka
2. Wyswietla pop-up o zadanych rozmiarach, umieszcza go centralnie na ekranie i laduje do niego obrazek
Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
parker - Wto Sty 18, 2005 11:23 am
Dziękuję uprzejmie za dostęp do galerii avatarów.
Pytanie brzmi : czy każdy je dodaje sam? Czy będą jakieś kategorie, czy będzie to tak przemieszane?
Grün - Wto Sty 18, 2005 12:16 pm
A to, Panienko Parker, jest na tę chwilę materya nieco jeszcze niezbadana.
parker - Wto Sty 18, 2005 12:26 pm
Uprasza się zatem Wasze Ekscelencje o podjęcie odpowiednich działań
Grün - Wto Sty 18, 2005 1:25 pm
Nie ustajemy w czynnościach.
Mikołaj - Wto Sty 18, 2005 1:44 pm
Ja do wieczora zmuszony jestem ustać.
Zoppoter - Wto Sty 18, 2005 1:53 pm
Mikołaj napisał/a: | Ja do wieczora zmuszony jestem ustać. |
Może zechciej spocząć, wszak tak długie stanie może do jakiejś niedyspozycyi nóg łaskawego Pana się przyczynić.
Sabaoth - Wto Sty 18, 2005 1:54 pm
Wlasnie zmodyfikowalem skrypt. U mnie dziala. Mam wiec do Wszystkich wielka prosbe, prosze wejsc na strone:
http://sabaoth.infoserve....oppot/test.html
i poklikac na kolejne obrazki, niezamykajac okienka. Pop-up z nowym obrazkiem powinien otwierac sie na srodku ekranu i powinien byc zawsze odswiezany po wybraniu nowej miniaturki. Prosze o uwagi, jesli cos nie dziala.
Mikołaj - Wto Sty 18, 2005 1:54 pm
Niestety, okazji do spoczęcia będzie niewiele, to chyba, że trafi się jakaś Laura albo dwie, to sobie spocznę.
Zoppoter - Wto Sty 18, 2005 1:57 pm
Mikołaj napisał/a: | Niestety, okazji do spoczęcia będzie niewiele, to chyba, że trafi się jakaś Laura albo dwie, to sobie spocznę. |
Na jednej mogłaby Ekscelencja narazić pośladek na dyskomfort... Chyba, że byłaby obszerna.
Grün - Wto Sty 18, 2005 2:02 pm
Ostrożnie, Ekscelencjo, bo Laury bywają cierniste...
Corzano - Wto Sty 18, 2005 2:24 pm
Sabaoth napisał/a: | Pop-up z nowym obrazkiem powinien otwierac sie na srodku ekranu i powinien byc zawsze odswiezany po wybraniu nowej miniaturki. Prosze o uwagi, jesli cos nie dziala. |
W Ff pop-up otwiera się na srodku ekranu, ale nie ładuje się zdjęcie nawet przy wielokrotnym klikaniu.
wrangla - Wto Sty 18, 2005 3:33 pm
Sabaoth, u mnie wszystko gra. [Mozilla Firefox 1.0]
Corzano - Wto Sty 18, 2005 3:39 pm
wrangla napisał/a: | Sabaoth, u mnie wszystko gra. [Mozilla Firefox 1.0] |
Na podanej przez niego stronie? Jaki masz system?
wrangla - Wto Sty 18, 2005 3:46 pm
Tak, na tej podanej stronie. System operacyjny: Win XP
wrangla - Wto Sty 18, 2005 4:19 pm
Saboath, informacja z ostatniej chwili - otwieranie okien na Twojej stronie już nie działa.
Teraz jest tak, że gdy kilkam na miniaturę zdjęcia, otwiera mi się puste okienko na środku ekranu. Gdy klikam ponownie w tę samą miniaturę lub inną, otwiera się kolejne puste okno, i kolejne, i kolejne...
seestrasse - Wto Sty 18, 2005 4:25 pm
informacja z jeszcze ostatniej chwili: działa (MacOsX, Safari ileś tam, nie pamiętam)
Sabaoth - Wto Sty 18, 2005 7:20 pm
To ja już zakręcony jestem Te skrypty bardzo wybiórczo działają na różnych systemach i przeglądarkach.
parker - Wto Sty 18, 2005 10:21 pm
Dodałam pierwsze zdjęcie w mojej prywatnej galerii. Niestety nie widzę opisu, jaki dodałam do zdjęcia
parker - Wto Sty 18, 2005 10:34 pm
Ooo, przepraszam. On się pojawia jak się kursorem najedzie
Mikołaj - Wto Sty 18, 2005 11:10 pm
no... masz to w Polsce..?! masz to w Polsce?
parker - Sro Sty 19, 2005 1:19 pm
Nie rozumiem wypowiedzi Waszej Ekscelencji
A wracając do tematu - nie lepiej by było galerię awatarów uporządkować według użytkowników? Teraz nie wiadomo, który był czyj, w szczególności dotyczy to tych które nazywają się "zagadka nr? "
pumeks - Sro Sty 19, 2005 1:22 pm
Fajną prywatną galerię ma Nauticus
parker - Sro Sty 19, 2005 1:23 pm
No to może przydałby się jeszcze wątek z zawiadomieniami o nowościach w prywatnych galeriach?
Mikołaj - Sro Sty 19, 2005 5:53 pm
Cytat: | Nie rozumiem wypowiedzi Waszej Ekscelencji |
Cytat ze "Szczęśliwego Nowego Jorku" to był.
Co do uwag o uporządkowaniu - polecam okienka metoda sortowania i porządek na dole albumu. Zagadka to zagadka, jak ktoś zgadnie to przestanie nią być i pojawi się odpowiednia nazwa.
Natomiast wątek o nowościach każdy może założyć, byle tylko nie skończyło się to na wklejaniu tam zdjęć, które się właśnie dodało do albumu
parker - Sro Sty 19, 2005 6:22 pm
No to "zgaduję" - nr 5 to moja papieżyca
parker - Sro Sty 19, 2005 6:24 pm
A sortowanie po użytkowniku.... sortuje po wklejaczu a nie po właścicielu avatara
Mikołaj - Sro Sty 19, 2005 6:25 pm
Swoich proszę nie zgadywać, no chyba że sytuacja będzie już beznadziejna...
Mikołaj - Sro Sty 19, 2005 6:27 pm
Cytat: | sortuje po wklejaczu a nie po właścicielu avatara |
coooś Ty... a w jakiej przeglądarce..?
Parker - może w takim razie po tytule - tylko niech wklejacze konsekwentnie zaczynają od tego, czy jest to avatar.
parker - Sro Sty 19, 2005 6:58 pm
No dobra, może ja nie jestem kompatybilna technicznie z tą galerią, skoro mi ciągle coś nie chce zadziałać. Niech galeria się wypcha, ja nie umiem jej obsługiwać
Sabaoth - Sro Sty 19, 2005 7:34 pm
Cytat: | byle tylko nie skończyło się to na wklejaniu tam zdjęć, które się właśnie dodało do albumu |
A to byłoby ciekawe
Cytat: | Sabaoth, miło Cię widzieć! |
A czy ja gdzieś zaginąłem
wrangla - Pon Sty 24, 2005 1:42 am
hmm, wrzuciłam wczoraj do galerii avatarów dwa cuda.... i co? i nic. Nie ma tego.
Mikołaj - Pon Sty 24, 2005 2:19 am
Ja też ich nie widzę...
wrangla - Pon Sty 24, 2005 2:28 am
No to jeszcze raz wrzuciłam.
Po wykonanej operacji pokazuje się: "Twoje zdjęcie zostało dodane. Zdjęcie musi zostać zaakceptowane przez moderatora, lub administratora."
Ostatnio też takie coś przeczytałam, więc czekałam. A że się avatary nie pojawiły, to sobie pomyślałam, że przez cenzurę nie przeszły.
Grün - Pon Sty 24, 2005 2:33 am
Może nie przeszły... znając Ciebie...
wrangla - Pon Sty 24, 2005 2:35 am
Grün napisał/a: | Może nie przeszły... znając Ciebie... |
Co masz na myśli?
parker - Pon Sty 24, 2005 7:27 am
Moje też się zatrzymywały "na bramce"... ale przynajmniej Prawy je widział (i to podwójnie )
Corzano - Pon Sty 24, 2005 10:10 am
Widzę 35 avatarków w galerii, a jednocześnie jest informacja o 52 rzekomo tam się znajdujących. Czy są jakieś podkategorie dostępne tylko dla Rzygaczy?
Grün - Pon Sty 24, 2005 1:01 pm
Raczej dla pełnoletnich
Corzano - Pon Sty 24, 2005 1:04 pm
Jeśli pełnoleniość jest od 90-tki, to faktycznie się nie łapię.
Grün - Pon Sty 24, 2005 1:11 pm
A tam od 90-tki. Od 88!
parker - Pon Sty 24, 2005 2:01 pm
Oooo, ja też nie widzę tych pozostałych... też jestem za młoda? Przecież ja jestem bez wieku
Sabaoth - Pon Sty 24, 2005 2:07 pm
No wlasnie, kobiet o wiek sie nie pyta
Grün - Pon Sty 24, 2005 3:29 pm
przynajmniej do pewnego momentu
parker - Pon Sty 24, 2005 4:19 pm
Którego momentu? bo nie wiem kiedy się ujawnić
Grün - Pon Sty 24, 2005 4:29 pm
Jak powiesz ile masz lat a nikt nie powie że na tyle nie wyglądasz
parker - Wto Sty 25, 2005 5:17 am
Wszystko zależy od tego, komu się mówi
parker - Pon Mar 07, 2005 6:17 pm
Czy ktoś próbował już po awarii dodawać coś do galerii awatarów? Mi tylko błysnęło jakimś komunikatem phpBB-owym (nie zdążyłam nawet przeczytać) no i wkleiło się ale obrazka nie widać :(
Grün - Pon Mar 07, 2005 10:53 pm
Teraz trzeba obrazek wgrywać na serwer i linkować... nie jest to wygodne, ale Wielki Mikołaj o tym wie i jak będzie się dało to napewno poprawi.
Mikołaj - Pon Mar 07, 2005 10:56 pm
Wielki Mikołaj wie i minutę po przeczytaniu tego posta zgłosił problem do administratora serwera, który od tego czasu milczy.
parker - Pon Mar 07, 2005 10:57 pm
Ależ nie poganiam, widziałam, że Gospodarz również próbował (już po moim poście) coś wkleić i tyż nie widać
Grün - Pon Mar 07, 2005 11:12 pm
Może trzeba adminom zrobić najście?
parker - Pon Mar 07, 2005 11:14 pm
Co masz na myśli? Jakie "najście"?
Grün - Pon Mar 07, 2005 11:16 pm
Ja nic nie mówiłem
Sabaoth - Pon Mar 07, 2005 11:18 pm
Czasami niektóre avatary znikają, ale potem się pojawiają (np. Zoppcio).
parker - Pon Mar 07, 2005 11:18 pm
Nie mówiłeś, ale napisałeś
Mam to na printscreenie
dago - Czw Mar 10, 2005 3:27 pm
Przeglądając forum trafiam w postach na współczesne zdjęcia wszelkiego rodzaju obiektów, czy zdjęcia te są gdzieś gromadzone wraz z opisem, czy też tylko dostępne w postach? (wiem, znam www.Akademię Rzygaczy).
Często są to zdjęcia moim zdaniem mające szansę stania się w niedługim czasie unikatową dokumentacją obiektów które znikną albo których w obecnym stanie już nie zobaczymy i właśnie z tego powodu warto je gromadzić w jednym miejscu. Nie chodzi mi tu o fotografię artystyczną a raczej o zdjęcia mające charakter dokumentacyjny z krótkim opisem obiektu i miejsca.
Pozdrawiam
Grün - Czw Mar 10, 2005 3:34 pm
Są zgromadzone. Na płytkach u autorów. Ja mam jakieś 3000 zdjęć. Pozostali zapewne nie mniej.
dago - Wto Mar 15, 2005 8:06 pm
Szkoda że tylko na płytkach a nie w formie czegoś w rodzaju katalogu na stronie www.
Pozdrawiam
jahrek - Pon Lip 25, 2005 1:55 am
Wbrew tytułowi wątka - Album NIE dziala... u mnie pokazuje się tylko tytuł, komentarze itd, brakuje jednak esencji albumu - zdjęć! Poza tym, co się stało z zegarem? wg jakiego czasu teraz operujemy?
edycja --> zdjęcia są dostępne dopiero poprzez kliknięcie na pole komentarz/ocena, brak tylko miniatur na stronie głównej albumu i prywatnych galerii
Mikołaj - Pon Lip 25, 2005 3:12 am
przyjdzie walec i wyrówna
Mikołaj - Wto Sie 02, 2005 3:42 pm
naprawione, gdyby coś się gdzieś sypnęło, to donoście
seestrasse - Wto Sty 31, 2006 3:09 pm
ja donoszę, że nikt moich zdjęć nie ogląda zapraszam!
Marcin - Wto Sty 31, 2006 3:22 pm
Jak to nikt. Widzę, że prawie połowa zdjęć została wykonana w mojej obecności.
seestrasse - Wto Sty 31, 2006 3:31 pm
Corzano - Wto Sty 31, 2006 5:06 pm
Też dziś zastanawiałem się nad wywaleniem swoich, bo do dokładania zupełnie brakuje inspiracji.
seestrasse - Wto Sty 31, 2006 5:18 pm
dlaczego "do wywalania"? foty są fajne!
Corzano - Wto Sty 31, 2006 5:28 pm
Nikt nie ogląda, to po co zajmować miejsce.
seestrasse - Wto Sty 31, 2006 5:31 pm
spoko Corzi po prostu musimy się reklamować
fritzek - Wto Sty 31, 2006 5:38 pm
Corzano napisał/a: | Nikt nie ogląda, to po co zajmować miejsce. |
Komplementów Ci się zachciewa, co?
seestrasse - Wto Sty 31, 2006 5:41 pm
a właśnie!
http://www.forum.dawnygda...omment_id=37#37
fritzek - Wto Sty 31, 2006 5:46 pm
No to ja zapraszam do swojej, świeżo założonej
seestrasse - Wto Sty 31, 2006 5:49 pm
no, no! pani to ałtystka jakaś! brawo!
mk4 rozwala
fritzek - Wto Sty 31, 2006 6:05 pm
seestrasse napisał/a: | no, no! pani to ałtystka jakaś! brawo!
mk4 rozwala |
Cicho! Bo wyjdzie na jaw, że Iski-ałtystki to towarzystwo wzajemnej adoracji
Dzięki
|
|