Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Fotoreportaż z Torpedowni

Petelka - Nie Sty 23, 2005 9:44 pm
Temat postu: Fotoreportaż z Torpedowni
Parę szczegółów Torpedowni w fotorelacji ZBR :)
Petelka - Nie Sty 23, 2005 9:46 pm

I następne :)
Grün - Nie Sty 23, 2005 9:56 pm

Nie jest tak źle... myslałem, że tam już tylko guano...
Sabaoth - Nie Sty 23, 2005 9:57 pm

Zdjęcia fajne, chociaż torpedownia wygląda jakby ją niejedna torpeda trafiła. :hihi:
Marcin - Nie Sty 23, 2005 10:00 pm

Dobrze, że trochę od brzegu się znajduje. Bo elementy metalowe się uchowały. :wink:
Grün - Nie Sty 23, 2005 10:06 pm

Kwestia czasu... jak sie skończą na lądzie, to i tam złomiarze dotrą.
Gdanszczanin - Pon Sty 24, 2005 8:34 pm

W sumie sam chętnie bym się tam wybrał ( oczywiście nie po elementy metalowe :) ) tyle że nie dysponuje własną flotą.
bluemoon - Pon Sty 24, 2005 8:43 pm

Bardzo ciekawe zdjęcia, szczególnie dwa pierwsze :) wygląda tak jakby w środku właśnie się paliło :hihi: A to pewnie efekt zachodzacego słońca
Gdanszczanin - Pon Sty 24, 2005 8:46 pm

Wiesz ze światłami w środku różnie bywa. Kiedyś odwiedziłem bunkry w Redłowie, wchodzę do środka a tutaj się świeczka pali :D Widac lokator zapomniał zgasić światła przed wyjściem :hihi:
Marcin - Sro Mar 23, 2005 6:05 pm

I artykulik dla ZBRa. :D
Szansa dla torpedowni

1852m - Sro Mar 23, 2005 10:21 pm

Spotkałem tam ostatnio "prawowitych mieszkańców" - kormorany:)
jacek-gdansk - Sro Sie 10, 2005 12:56 am

W 1987 roku mieszkałem w Gdyni na Pustkach Cisowskich. W bloku na przeciwko mieszkali sami mundurowi prominenci. Między innymi szef jednostki wojskowej w Babich Dołach pułkownik (wtedy, teraz zapewne generał choć jak dobrze pamiętam to parę lat temu była afera z katastrofą lotniczą na pokazach i usiłowano obarczyć go winą za to) Walentynowicz. Przyjaźniłem się z jego synem Piotrem (fantastycznym był kolegą i przyjacielem,jest w moim wieku, obecnie nie mam z nim kontaktu nad czym ubolewam, ponoć jest wykładowcą między innymi na UG).
Do czego zmierzam: w tamtych czasach miałem tą przyjemność, że wspólnie z Piotrem i Adamem (jeszcze jednym serdecznym przyjacielem z Pustek) mieliśmy okazję perfidnie wykorzystać układy i dwukrotnie biorąc żaglówkę (była to chyba 420) z jednostki pływaliśmy nią wokół torpedowni. Były wtedy resztki drewnianego molo z brzegu do tej budowli... W tamtych czasach było to nie do pomyślenia, był to teren wojskowy i nikomu nie wolno było tam się zapuszczać, groziło za to więzienie o ile jakiś nadgorliwy poborowy nie odbezpieczyłby "kałacha" i nie puścił serii,a wtedy...? Przeżycia były jak dla 18 latka ekstremalne choć my byliśmy tam "legalnie". Do tego wiało jak diabli i było przeraźliwie zimno. Efektem naszych szaleństw było zniszczenie żaglówki. Puściły cęgi, wyrwało wanty i złamał się maszt. Uszło nam to na sucho z wiadomych powodów :) Ale niesamowite wspomnienia pozostały i pamięć o nich :)

Przepraszam, że do niemal każdego mojego postu dodaję swoje przeżycia, ale robię to gdyż chciałbym podobne historie usłyszeć od innych, to jest to co jacka kręci :) no jest jeszcze parę innych spraw lecz nie nadają się na to forum :)

seestrasse - Sro Sie 10, 2005 1:06 am

byliśmy tam w niedzielę. torpedownia robi niesamowite wrażenie :D
Gdynka - Pon Cze 19, 2006 8:57 am
Temat postu: Wybuch w torpedowni
Słyszeliście może o jakiejś eksplozji w torpedowni??? :hmmm:
fritzek - Pon Cze 19, 2006 12:27 pm
Temat postu: Re: Wybuch w torpedowni
Gdynka napisał/a:

Hmmm, ja słyszałam że w Łomży wystrzelono katiuszę. Może wojna się zaczęła, a my nic nie wiemy? :shoot: :hihi:

Corzano - Pon Cze 19, 2006 12:32 pm
fritzek napisał/a:
Hmmm, ja słyszałam że w Łomży wystrzelono katiuszę.

Wystrzelono? Ja słyszałem, że jakiś silnik z czasów 2WW spadł na samochód. :hmmm:

Dopisek: więcej tu: http://miasta.gazeta.pl/b...35,3424882.html

fritzek - Pon Cze 19, 2006 12:34 pm
Corzano napisał/a:
fritzek napisał/a:
Hmmm, ja słyszałam że w Łomży wystrzelono katiuszę.

Wystrzelono? Ja słyszałem, że jakiś silnik z czasów 2WW spadł na samochód. :hmmm:

Widać mam niepełne informacje. Poza tym ja się na militariach nie znam. Ale jakby co, to mam kilka wolnych miejsc w piwnicy-schron jak ta lala :P

villaoliva - Pon Cze 19, 2006 12:38 pm
Gdynka napisał/a:

A to zdjęcie to skąd?

Sabaoth - Pon Cze 19, 2006 10:32 pm

Cytat:
Ja słyszałem, że jakiś silnik z czasów 2WW spadł na samochód.

To musiało byc prawie perpetum mobile, tak długo leciało :hihi:

Corzano - Wto Cze 20, 2006 7:14 am

Sab, to nie nie wiesz, że w równoległym świecie wojna jeszcze trwa? :wink:
Makabunda - Wto Cze 20, 2006 7:43 am
Gdynka napisał/a:

Kręcą tam "Kryminalnych"

Gdynka - Wto Cze 20, 2006 3:21 pm
Makabunda napisał/a:
Gdynka napisał/a:

Kręcą tam "Kryminalnych"

:== :== :==

villaoliva napisał/a:
A to zdjęcie to skąd?

:==

Narobili dużo huku, ale torpedownia nie ucierpiała. Kormorany mam nadzieję, że też nie!
Poniżej kilka fotek z planu (18 czerwca2006)

MARTINEZ - Czw Lip 19, 2007 2:56 am

Załączam zdjęcia torpedowni oksywskiej i z Babich Dołów.
abernacka - Czw Lip 19, 2007 7:23 am

Ja to torpedownia to FORMOZA! Nigdy torpedownią ona niebyła jedynie ta która jest w pobliżu Babich Dołów była torpedownią.
Zdzislaw - Sro Wrz 05, 2007 8:20 pm

Torpedownia....hm... fajne miejsce do nurów, znam ją od strony dna.... Ciekawe, że jest to miejsce w którym statystycznie jest prawie zawsze wysoka przejrzystość wody, co jest nieczęste w warunkach Zatoki...
Rumcajs - Pią Wrz 14, 2007 7:01 pm

abernacka napisał/a:
Ja to torpedownia to FORMOZA! Nigdy torpedownią ona niebyła jedynie ta która jest w pobliżu Babich Dołów była torpedownią.

A opowiedziałbyś coś więcej na temat tej budowli?

Rumcajs - Nie Wrz 23, 2007 5:53 pm

Czy to tajemnica wojskowa/państwowa?
villaoliva - Nie Wrz 23, 2007 7:21 pm

Tak
Paraklif - Wto Sty 08, 2008 2:02 pm

Stara Torpedownia -widok z góry
Jerzy Makieła - Wto Sty 08, 2008 6:04 pm

Rumcajs napisał/a:

A opowiedziałbyś coś więcej na temat tej budowli?

Formoza to jest nieoficjalna nazwa, mieści się tam Grupa Specjalna Płetwonurków MW. na drugim zdjęciu widać boje które wyznaczają poligon stacji kontrolno-pomiarowej która mierzy oraz wykonuje demagnetyzacje jednostek pływających.
Zarówno teren poligonu jak i okolice Torpedowni w Babich Dołach to są akweny zamknięte dla uprawiania sportów wodnych Zarządzeniem Porządkowym Dyrektora Urzędu Morskiego w Gdyni. Noooo ale z zakazem to różnie bywa :D

beaviso - Wto Sty 08, 2008 9:58 pm

abernacka napisał/a:

Bardzo kategorycznie sformułowana wypowiedź :blahblah: Szkoda tylko, że nieprawdziwa! :pukpuk:

Budynek oksywskiej "Formozy" jak najbardziej był niemiecką torpedownią, tak samo jak ten vis-a-vis Babich Dołów. Innymi słowy - były DWIE torpedownie.

Jako pierwsza powstała torpedownia oksywska. Była ona w gestii niemieckiej marynarki wojennej (Kriegsmarine) i należała do doświadczalnych zakładów torpedowych Gdynia-Oksywie (Torpedoversuchsanstalt Gotenhafen-Oxhoeft, albo TVA Oxhoeft). Strzelania z torpedowni wykonywano w kierunku 015 st, więc prawie na północ. W obiekcie prowadzono przede wszystkim próby z nowym rodzajem naprowadzania - akustycznym.

Po pewnym czasie, na Babich Dołach powstała druga torpedownia, z tym że należała ona do poligonu torpedowego Gdynia - Babie Doły (Torpedowaffenplatz Gotenhafen-Hexengrund, albo TWP Hexengrund). Obiekt ten, w odróżnieniu od oksywskiego, podlegał nie Kriegsmarine lecz Luftwaffe, czyli niemieckim siłom powietrznym. Oprócz strzelań torpedowych z obiektu zachowanego do dziś, prowadzono tam liczne zrzuty torped z samolotów startujących z lotnisk w Rumi (Rahmel), a później także i z nowego lotniska Hexengrund. Badano tam oczywiście torpedy lotnicze.

Warto podkreślić, że oprócz badawczo-rozwojowej roli ośrodków TVA Oxhoeft i TWP Hexengrund, spełniały one na bieżąco inne zadanie podstawowe - kalibrację układów sterowania w nowowyprodukowanych egzemplarzach torped, oczywiście przed ich wysyłką do jednostek bojowych. Każda wystrzelona torpeda musiała zostać, po zakończeniu biegu, wyłowiona z morza przez jednostki pomocnicze Kriegsmarine (TFB - Torpedofangboote). Budynki obu torpedowni pełniły rolę wyrzutni oraz bazy pomiarowej.

M.

Jerzy Makieła - Wto Sty 08, 2008 11:33 pm

beaviso napisał/a:
Budynki obu torpedowni pełniły rolę wyrzutni oraz bazy pomiarowej.
M.

Do celów pomiarowych służyły też dwie małe "torpedownie" zlokalizowane niedaleko Jastarni

Rumcajs - Wto Sty 08, 2008 11:34 pm

Dzięki, nareszcie ktoś odpowiedział :hurra:
beaviso - Sro Sty 09, 2008 12:10 am

Jerzy Makieła napisał/a:
Do celów pomiarowych służyły też dwie małe "torpedownie" zlokalizowane niedaleko Jastarni

Precyzując powyższe, nie nazywajmy ich "torpedowniami" (nawet w cudzysłowiu), bo taką nazwę mogą nosić obiekty, z których torpedy odpalano.
Niewielkie budynki na Zatoce pod Jastarnią i Juratą (podobno zbudowano takie trzy) służyły właśnie wspomnianym celom pomiarowym - stanowiły element poligonu lotniczego. W ich sąsiedztwie przebiegał tor zrzutu torped lotniczych z samolotów.

M.

Paraklif - Sro Sty 09, 2008 4:07 am

Formoza foto