|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Obóz karny dla ss-manów - Maćkowy
Hanemann - Pon Sty 24, 2005 11:26 pm Temat postu: Obóz karny dla ss-manów - Maćkowy Wiecie coś na temat obozu karnego dla ss-manów w Maćkowych ? Był to jeden z dwóch takich na terenie Rzeszy (drugi mieścił się w Dachau), i poza tym że panowały tam okropne warunki (o tym obozie wspomina też B.Zwarra), to niezbyt wiele o nim wiadomo.
Sabaoth - Pon Sty 24, 2005 11:39 pm
Z jego mieszkańców utworzono oddział użyty do pacyfikowania powstańców warszawskich. Brygada Dirlewangera podczas walk w Warszawie otrzymała 1900 żołnierzy uzupełnienia z karnego obozu SS-Straflager Matzkau. Straty podczas walk wyniosły 315% początkowego stanu osobowego brygady!!! Żołnierze Dirlewangera doskonale wiedzieli, co było stawką i nie mieli nic do stracenia. Powiedziano im, że jeżeli się cofną lub zawiodą, odeśle się ich do obozów, a jeżeli dostaną się do niewoli Polacy rozstrzelają ich na miejscu. Obiecano również, że tym z pośród żołnierzy brygady, którzy za męstwo w walce zdobędą Krzyż Żelazny II klasy, zostaną darowane wszystkie wcześniejsze winy. To tyle z tego co wiem.
rispetto - Wto Sty 25, 2005 7:59 am
Po wojnie obóz ten wykorzystywany był jako przejściowy dla Niemców i dla części Polaków. Czytałem relacje, z których wynikało, że osadzono tam załogę Stutthofu. Paradoksalnie umieszczono tam również kilkunastu byłych więźniów tego obozu uznanych przez nową władzę za "element niepewny". Dzielenie pryczy ze swoim byłym katem - proza lat powojennych. "Ciekawostką" jest fakt, że obóz ten został nawet przez włądze polskie uznany za koncentracyjny.
Sabaoth - Wto Sty 25, 2005 9:24 am
W czasie wojny trzymano w nim glownie kryminalistow skazanych na dlugoletnie wyroki lub kare smierci. A ze wiekszosc mezczyzn popelniala przestepstwa w czasie sluzby wojskowej (bo wiekszosc sluzyla w wojsku) to byl to oboz dla wojskowych przestepcow.
pumeks - Wto Sty 25, 2005 9:36 am
Jak się wpisze w Google "Matzkau", to całkiem sporo można znaleźć, nie tylko po niemiecku, po polsku też jest to i owo.
beaviso - Wto Lip 26, 2005 1:16 am
Istnieje informacja, że w lutym 1945 roku osadzeni w tym obozie zostali włączeni do SS-Regiment "Kaltofen", który walczył pod Malborkiem i Gdańskiem. Co ciekawe, była to w zasadzie jedyna jednostka SS wielkości pułku walcząca o Gdańsk (nie licząc policji).
Przy okazji - poszukuję wszelkich informacji o tej właśnie jednostce.
Ponury2 - Pią Sie 28, 2009 12:16 am
Trafiłem na ciężką gatunkowo (opisy zagłady sporządzone przez esesmanów), ale ciekawą książkę:
Cytat: | "Oświęcim w oczach SS" - Hoss; Broad; Kremer " wyd. Muzeum 2001 |
Są tam w opisie esesmana Broad`a podanie przypadki umieszczenia wyrokiem Sądu SS esesmanów w obozie karnym SS Matzkau za ujawnione kradzieże mienia pomordowanych Żydów z Oświęcimia.
NoGodsNoMasters - Pią Sie 28, 2009 2:39 pm
Sabaoth napisał/a: | Straty podczas walk wyniosły 315% początkowego stanu osobowego brygady!!! |
A jaki był stan początkowy brygady ?
Zdzislaw - Wto Wrz 01, 2009 12:37 am
Tę bandycką jednostkę zwaną później 36 Dywizją Grenadierów SS Dirlewanger tworzyła początkowo niepełna kompania SS w składzie ok. 80 ludzi. Byli to klusownicy, złodzieje i inne szumowiny. Sam Dirlewanger był psychopatą skazanym za gwałt na nieletniej (sic!). Trodno dociec ilu ludzi była w składzie tej jednostki w momencie wybuchu powstania Warszawskiego ale ocenia się, że było ich ok. 800. Straty w czasie powstania ocenia się na ok. 2700 zatem info Sabaotha jest prawidłowe...
Ta jednostka była kilkakrotnie prawie całkowicie niszczona w walkach i zawsze odbudowywana z podobnych szumowin (generalnie kryminaliści choć pod koniec nawet więźniowie "polityczni" (cokolwiek owo słowo znaczy) - do niej tez trafiali.
Ciekawostką niech będzie informacja, iż niejaki Friedrich Krüger, Dowódca SS i Policji w Generalnym Gubernatorstwie (sam zbrodniarz wojenny), po "wyczynach" jednostki Dirlewngera na terenie GG w 1940 roku, zażądał natychmiastowego usunięcia jednostki z jego terytorium. Zagroził przy tym, że "Jeżeli ta przestępcza hołota nie zniknie z tego rejonu w ciągu tygodnia, aresztuję go (Dirlewangera) osobiście!"
totenkopf1956 - Pon Lis 28, 2011 11:13 pm
Jakiś czas temu zamieściłem na forum fotografię z pytaniem – czy to Gdańsk.
Fotka przedstawiała nieznane i trochę dziwne jak na Gdańsk miejsce. Ostatnio eksplorując Internet natknąłem się na obrazek przedstawiający podobne miejsce z opisem iż to Danzig Matzkau . Wszystko wskazuje na to że oba zdjęcia przedstawiają obóz karny SS w Maćkach.
totenkopf1956 - Wto Lis 29, 2011 9:58 pm
Fotka pochodzi z tej samej aukcji więc być może jest w jakiś sposób związana z poprzednią.
dandola - Sro Lis 30, 2011 8:30 pm
Jeśli to Maćkowy - obóz to ja spotkałem gdzieś notkę, iż mieściły się tam co najmniej w sierpniu 1939 roku koszary SS-Heimwehr Danzig, które dowodzie przez Goetza poprzez Rębielcz i Pszczółki i dalej Miłobądz i Dąbrówkę ruszyły po przybyciu o 2. w nocy 1 września do Rębielcza do ataku na tczewskie mosty.
Mikołaj - Sro Lis 30, 2011 11:27 pm
dandola napisał/a: | spotkałem gdzieś notkę, iż mieściły się tam co najmniej w sierpniu 1939 roku koszary SS-Heimwehr Danzig |
gdybyś użył naszej wyszukiwarki, to byś wiedział na pewno
Pepo - Czw Mar 22, 2012 10:59 am
Moi Drodzy,
obóz karny SS i policji w Maćkowach pod Gdańskiem, który funkcjonował od 1941 (formalnie), a od 1942 w rzeczywistości, wziąłem na celownik jakiś czas już temu. Artykuł napisałem na przełomie 2010 i 2011. Ponad rok czekałem na jego publikację.
Tekst ukazał się kilka dni temu w półroczniku naukowym poświęconym historii najnowszej Polski "Pamięć i Sprawiedliwość" (nr 2(18) 2011). Jest on do kupienia w IPN, powinien niedługo znaleźć się także w najważniejszych bibliotekach naukowych i uniwersyteckich.
http://www.ipn.gov.pl/por...r_2_182011.html
Artykuł zostanie przedrukowany także w mojej publikacji pt. "SS w Gdańsku. Wybrane zagadnienia", która powinna (mam taką nadzieję) ukazać się w przeciągu kilku najbliższych miesięcy...
Pozdrawiam serdecznie,
Pepo
PS. Zapomniałem dodać: w ww. publikacji będą trzy zdjęcia obozu w Matzkau; jedno, które pokazał wyżej Totenkopf1956 (kompania SS-Heimwehr wkracza do niewykończonego jeszcze obozu w Matzkau w sierpniu 1939 r.), a także dwa inne, pokazujące jeszcze budowany obóz (z tego samego okresu). Zdjęcia pochodzą ze zbiorów prywatnych kolekcjonera, który zgodził się mi je udostępnić do książki. Proszę o zrozumienie, ale nie jestem uprawniony teraz ich tu zaprezentować.
Wicek - Pią Lis 23, 2012 8:52 pm
Niesamowite zdjecia! Mieszkam tam od urodzenia i zawsze interesował mnie ten teren obozu. Na pierwszej fotografi miejsce wygląda na Ul Starogardzką i idących niemców w stronę mleczarni Maćkowy. W tle widać też wieże ciśnien ktorą to podobno rozbudowywano jak wynika z opisów i wspomnień jenców obozu Stuthoff więc według mnie jest to bez wątpienia obóz w Maćkowych.
svierszcz - Sro Lip 15, 2015 3:58 pm Temat postu: Re: Obóz karny dla ss-manów - Maćkowy zebrane dane z różnych miejsc
pozdrawiam
https://www.facebook.com/...916522811719479
wodnik88 - Wto Lip 28, 2015 6:33 pm
Ja mam tylko jedno pytanie.
Dlaczego ktoś kto nie posiada facebooka nie może tego obejrzeć? Czy to już ta era, że każdy musi mieć chip pod skórą albo chociaz konto na "fejsie"
Wiercipietek - Wto Lip 28, 2015 7:29 pm
Wyluzuj, nie jesteś sam
Pomimo chorego ciśnienia, wielu jest takich, których nic nie skusi do włożenia ręki w to szambo.
|
|