Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Gdańska kamienica przyszłości

pumeks - Wto Sty 25, 2005 10:12 am
Temat postu: Gdańska kamienica przyszłości
Zaprojektują gdańskie kamienice
Ciekawe, jaka jest szansa, że powstanie coś lepszego niż 200 "rekonstrukcji" a la St. Michel? :%
Chociaż, jak czytam takie dyrdymały:
Cytat:
- W komisji konkursowej mają zasiadać wybitne autorytety z Niemiec, Niederlandów i Polski. Te kraje uczestniczyły w budowie Gdańska. Pochodzący z nich architekci tworzyli na terenie miasta, więc najbardziej rozumieją styl, który tu obowiązuje - mówi Bogdan Rutecki z gdańskiego magistratu.

to ogarnia mnie sceptycyzm co do kompetencji komisji, i niepokój o wyniki konkursu.

Grün - Wto Sty 25, 2005 10:27 am

Ty już nic nie mów - Ty byś najchętniej bloki postawił, skoro zniknęły oryginały.
pumeks - Wto Sty 25, 2005 10:33 am

Bloki to jest to, co postawiono w latach pięćdziesiątych - sam wiesz, jak wyglądają "od zaplecza" Dom Angielski czy "Złota kamieniczka". Ja jestem za nowoczesną kamieniczką ładnie harmonizującą z otoczeniem - czyli bez ścian z przydymionego szkła, ale z elementami jak najbardziej XXI-wiecznymi. Zresztą chyba pokazywałeś, jak to się robi w Brukseli...
Aha, jak ktoś nie pamięta, to link do kwietniowego tekstu z informacją o tym samym konkursie:
Konkurs na gdańską kamieniczkę XXI wieku

Grün - Wto Sty 25, 2005 10:52 am

:) o - i o takie oświadczenie mi chodziło :) teraz sie juz nie wyprzesz :)
mat - Sro Sty 26, 2005 12:11 pm

Byle nie były tandetne (chodzi o wykonanie,materiały) i oczywiście miały tą harmonię.:D
Grün - Sro Sty 26, 2005 1:33 pm

No to mam projekt dla Ciebie Macie :^^
Zoppoter - Sro Sty 26, 2005 2:25 pm

Grün napisał/a:
No to mam projekt dla Ciebie Macie :^^

To akordeon a nie harmonia... :mrgreen:

Mikołaj - Czw Sty 27, 2005 1:30 am

Grün, świetny projekt, dołącz go koniecznie do Galerii Niezrealizowanych! :P
Grün - Czw Sty 27, 2005 12:02 pm

Ale przynajmniej nikt nie powie, że pozbawiony harmonii :^^
mat - Czw Sty 27, 2005 4:03 pm

:roll: SUPPPERR!!!!!! Tylko proponuję inne miejsce np.nowe miasto.
Grün - Czw Sty 27, 2005 5:20 pm

No on właśnie jest na NOWYM MIEŚCIE :) No może prawie...
Miałeś chyba na myśli Młode Miasto?

mat - Pią Sty 28, 2005 9:09 pm

Moim zdaniem on nie jest na Młodym ani Nowym Mieście. Młode Miasto załozyli Krzyzacy ,m.w. teren koło zamku w stronę Starego Miasta ,a Nowe Miasto jest (chyba) projektowane na terenie stoczni. Czasem występuje nazwa Młode Miasto mając na uwadze właśnie te projektowane lecz moim zdaniem jest to błąd.
Grün - Pią Sty 28, 2005 9:33 pm

:) no wiesz... nie chcę brzmieć jak stary belfer, ale nie masz racji... Obszar Głownego Miasta na północ od Szerokiej, to właśnie Nowe Miasto. W odróżnieniu od Młodego Miasta, które jest właśnie tym krzyżackim satelitą Gdańska właściwego.
mat - Pon Sty 31, 2005 1:00 am

Nowe Miasto Szeroka Hmmm a skąd tak wnosisz ?
Grün - Pon Sty 31, 2005 8:02 am

No coż... Trzeba czasem trochę poczytać poza internetem...
mat - Wto Lut 01, 2005 8:11 pm

No coż mylisz się mogę co najwyzej nie pamiętać pewnych faktów (obecnie nie mam zadnej lektury). Jedyne Nowe Miasto jakie mi przyszło na myśl to mogą być jeszcze tereny zabudowane w XIX/XX w (nazwa uzywana raczej sporadycznie). Ulica Szeroka i tym bardziej Motława znajduje sie jednak sporo dalej.
Pietrucha - Wto Lut 01, 2005 8:22 pm

Cytat:
Obszar Głownego Miasta na północ od Szerokiej, to właśnie Nowe Miasto

Ja mówiąc szczerze też sobie nie przypominam takiego określenia na te tereny. Z tego co napisałeś wynika, że Nowe Miasto jest częścią Prawego Miasta?

Grün - Wto Lut 01, 2005 9:12 pm

mat napisał/a:
No coż mylisz się mogę co najwyzej nie pamiętać pewnych faktów

No cóż... gratuluję wiary w swoją wiedzę, żałuję, że ja tak nie mogę powiedzieć.
A skoro już jesteśmy przy lekturze (której jak sam piszesz - nie masz) to polecam Ci Wspomnienia z odbudowy Głównego Miasta, a w nich relację Jerzego Stankiewicza, a jeszcze dokładniej stronę 207, 15 linijkę od dołu.

mat - Wto Lut 01, 2005 10:21 pm

Pisząc o myleniu się i pamiętaniu faktów miałem na myśli to ze czytam równiez takie coś jak książki - nie ze wiem wszystko. Mógłbyś przynajmniej zacytować co tam jest napisane.
Jezeli jest tam mowa o nowym mieście to jak to mówią jedna jaskółka wiosny nie czyni.
Ps. przy najblizszej okazji postaram się ją przeczytać.

Grün - Wto Lut 01, 2005 11:07 pm

No to może 1) przeczytaj, 2) poszukaj więcej jaskółek, które uzasadnią Twój pogląd, 3) wypowiadaj się publicznie.
Mikołaj - Wto Lut 01, 2005 11:44 pm

Rozwój przestrzenny Gdańska w IX-XV w. na tle współczesnych dzielnic miasta wg A. Zbierskiego - skan mapki z I tomu HG.
Mam nadzieję, że ta jaskółka już wiosnę czyni.

mat - Sro Lut 02, 2005 1:31 pm

Melduję że jest wiosna (trzeba było tak od początku). Czytałem napewno o tym ale już dawno to było więc wyleciało z głowy :hihi: (za dużo masła). Pewnie dlatego że ginie to troche w czasie przypomnę że w 1352 włączone do Głównego Miasta .Nazwa Neue Stadt wydawała mi się znajoma (natomiast nie mogłem jej skojarzyć). Tą część miasta zwano również (zdaje się ze później) Johannisstadt - czyli PL Dzielnica Świętojańska i pod tą nazwą pamiętałem.

Ps czy ktoś wie co to jest Vicus Theutonicus ??

Mikołaj - Sro Lut 02, 2005 1:57 pm

Spójrz na jednostki morfogenetyczne
pumeks - Sro Lut 02, 2005 2:23 pm

Albo tutaj (czerwiec 2002!): Vicus theutonicus
mat - Sro Lut 02, 2005 6:25 pm

Dzięki chciałem was sprawdzić ,taki teścik dawnych nazw :) , ale widzę ze wątek był przerabiany. Ponadto mozna to wyczytać w internecie (nie sprawdziłem wcześniej). Jednostki morfogenetyczne Gdańska znalazłem jeszcze tam TABELA
moze komuś się przyda.

Grün - Sro Lut 02, 2005 6:56 pm

mat napisał/a:
Nazwa Neue Stadt wydawała mi się znajoma (natomiast nie mogłem jej skojarzyć).

mat napisał/a:
Moim zdaniem on nie jest na Młodym ani Nowym Mieście.

To może następnym razem ogranicz kategoryczność swoich wypowiedzi.

mat - Pią Lut 04, 2005 11:07 am

Ciekawe ale zdaje sie ktos powiedzial ze pomylki to ludzka rzecz.
Nie powinno byc ogranicz a sprecyzuj dokladniej(napisałem ze moim zdaniem gdy tymczasem cos mi tam juz switalo).

pumeks - Pią Lut 04, 2005 11:54 am

W takim razie zastanów się kilka godzin, zanim napiszesz "mylisz się". I o tych jaskółkach też trochę przedwcześnie palnąłeś... :%
mat - Sob Lut 05, 2005 3:02 pm

Więc tak Pumeksie co do jaskółek masz kompletną rację palnąłem za wcześnie ,powinienem sprawdzić dokładnie (lenistwo). Natomiast co do "mylisz się" to mylisz się , proszę czytaj uważnie wątki (staraj sięwykazać cierpliwością i zrozumieniem , teksty często pisane są w pośpiechu). Zauważyłem że wiele niezrozumienia powstaje właśnie przez złe rozumienie tekstu na forum. "mylisz się" odnosiło się do przeglądania internetu zamiast czytania książek.
Grün - Nie Lut 06, 2005 4:41 pm

Mat, czy możesz już przestać? Jak masz pytanie, pytaj, jak nie wiesz nie upieraj się- i będzie ok. Nie ciągnijmy już tego co kto komu źle zrozumiał i powiedział.