Dawny Gdańsk

Sprawy techniczne - Firefox i favicona

Mikołaj - Czw Lut 17, 2005 12:58 am
Temat postu: Firefox i favicona
Zainstalowałem sobie z ciekawości Firefoxa, jest hmmm... dziwnie, nie wszytsko na forum wyświetla się jak trzeba, banner w stylu z którego korzystam (modsilver) jest przezroczysty, pojawiają się grube kreski :hihi: na liście tematów, dodane przeze mnie linki w nagłówku mają jakąś dziwną czcionkę...
No i działa favicona (malutki obrazek przy adresie na pasku albo w ulubionych) ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu. U was się pojawia? W jakich przeglądarkach? U mnie IE nie ma jej :???:

seestrasse - Czw Lut 17, 2005 1:07 am

u mnie jest w Safari, w IE nie
wrangla - Czw Lut 17, 2005 1:07 am
Temat postu: Re: Firefox i favicona
Mikołaj napisał/a:
Zainstalowałem sobie z ciekawości Firefoxa
:==
Mikołaj napisał/a:
nie wszytsko na forum wyświetla się jak trzeba
No to masz zajęcie na kolejną noc :wink:
Mikołaj napisał/a:
favicona (...) U was się pojawia?
Oczywiście :OO [z jakiej korzystam przegladarki, to już chyba nie muszę pisać. :hihi: ]
parker - Czw Lut 17, 2005 1:09 am

w operze się pojawia :)
ale nie za każdym razem ta sama... ale to już może być wina mojego skopanego windowsa :)

seestrasse - Czw Lut 17, 2005 1:10 am

parker napisał/a:
to już może być wina mojego skopanego windowsa :)

nie znam nieskopanych windowsów :hihi:

parker - Czw Lut 17, 2005 1:11 am

mój jest bardzo skopany i wykonuje wiele nieprawidłowych operacji :hihi:
seestrasse - Czw Lut 17, 2005 1:13 am

jabłka są lepsze :D
wrangla - Czw Lut 17, 2005 1:18 am

seestrasse napisał/a:
jabłka są lepsze :D
tylko niestety jabłka mnóstwo stron krzaczą, a forum to już w ogóle jest na nich rozbiegane :hihi:
seestrasse - Czw Lut 17, 2005 1:26 am

Cytat:
tylko niestety jabłka mnóstwo stron krzaczą, a forum to już w ogóle jest na nich rozbiegane

chyba żartujesz :hihi: u mnie jest oki
przy tworzeniu stronek trzeba pamiętać, że nie tylko Bill Gates sprzedaje kompy

Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 10:21 am

Cytat:
Zainstalowałem sobie z ciekawości Firefoxa, jest hmmm... dziwnie, nie wszytsko na forum wyświetla się jak trzeba

Ja tez ainstalowalem sobie Ff, pobawilem sie nim troche i wrocilem to tego paskudnego IE. Niestety Ff wymaga jeszcze wiele pracy, nie radzi sobie najlepiej z wieloma stronami.

Cytat:
No i działa favicona

Ja w ulubionych wstawiam swoje wlasne ikony i w IE pod FDG mam malutki herb Gdanska :mrgreen:

Corzano - Czw Lut 17, 2005 11:29 am
Temat postu: Re: Firefox i favicona
Mikołaj napisał/a:
No i działa favicona (malutki obrazek przy adresie na pasku albo w ulubionych) ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu. U was się pojawia?

Jasne. I chba nic w tym dziwnego bo też korzystam z Ff. A DG ma taki ładny wschód słońca.
Używam profilu "...brown" i wydaje mi się, że wszystko wygląda dobrze, choć pewności mieć nie mogę, bo nie znam zamysłów autora.
Ff jest chyba obecnie najlepiej interpretującą style i html przeglądarką. No i nie bez znaczenia jest fakt, że rozwija się najbardziej dynamicznie. Fakt, że niektóre, źle napisane strony wyglądają w nim kiepsko, ale co można poradzić na braki w wiedzy twórców stron, którzy wykorzystują wyłącznie microsoftowe rozwiązania, niezgodne z obowiązującymi standardami.

wrangla - Czw Lut 17, 2005 11:46 am

Sabaoth napisał/a:
Niestety Ff wymaga jeszcze wiele pracy, nie radzi sobie najlepiej z wieloma stronami.
To nie jest błąd Ff. To te strony wymagają wiele pracy, bo są źle napisane.
Wyjaśnienie bardzo ładne dał Corzano.

Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 11:55 am

Z html-em Ff sobie radzi, nie powiem. Ale jak tylko pojawia sie Java albo JavaScript (nawet napisany dobrze) to Ff sie wywala. I nie wciskajcie mi ciemnoty o zlym pisaniu stron. Szukalem skryptow (bo moj zle dziala w Ff), ktore otwieraja obrazek w nowym oknie na srodku ekranu. I co? I nic! Po sprawdzeniu chyba wszystkich dostepnych skryptow zaden nie dzialal dobrze na Ff - najczesciej wymagaly dwukrotnego klikniecia na miniaturke.

Po prostu Microsofoby jestescie. Kilka rozwiazan Ff mi sie podoba, ale jak juz pisalem troche spraw wymaga dopracowania.

Corzano - Czw Lut 17, 2005 12:00 pm

Sabaoth napisał/a:
Szukalem skryptow (bo moj zle dziala w Ff), ktore otwieraja obrazek w nowym oknie na srodku ekranu. I co? I nic! Po sprawdzeniu chyba wszystkich dostepnych skryptow zaden nie dzialal dobrze na Ff - najczesciej wymagaly dwukrotnego klikniecia na miniaturke.

http://www.brosen.republika.pl/sabaoth/

wrangla - Czw Lut 17, 2005 12:06 pm

Corzano napisał/a:
http://www.brosen.republika.pl/sabaoth/
Działa idealnie! :OO
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 12:11 pm

Przyslales mi go kiedys i tego skryptu zaczalem uzywac (moze kiedys podmienie wszystkie na mojej stronie). Ale z nim tez Ff chyba mial jakies problemy (sprawdze jeszcze w domu). Jakby co, to mam juz go w Stacji kwarantanny, Albumie z herbami swiata i w Sopocie - riviera polnocy.
Corzano - Czw Lut 17, 2005 12:13 pm

Sabaoth napisał/a:
Jakby co, to mam juz go w Stacji kwarantanny

Miejmy nadzieję, ze przejdzie ją bez problemów. :mrgreen:

A co do favicon, to fajne mają jeszcze Sabaoth i Grun. O ile druga jest jasna i czytelna, to nie do końca pewny jestem co przedstawia pierwsza. Czy to jest hełm Wikinga? A co jest pod nim?

Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 2:56 pm

Cytat:
nie do końca pewny jestem co przedstawia pierwsza. Czy to jest hełm Wikinga? A co jest pod nim?

:wow: A ja myslalem, ze wrzucilem tam herb Gdanska :hmmm: U mnie w kazdym razie wyswietla taki maly herbik z dwoma bialymi krzyzami w slup pod zlota korona.

Corzano - Czw Lut 17, 2005 2:59 pm

U mnie tak to widać. Dla porównania - strona z herbem.
Sabaoth - Czw Lut 17, 2005 3:02 pm

A tak moja favico wyglada w oryginale (to znaczy w IE i w programach do edycji ikon), Ff cos zammieszal.
Corzano - Czw Lut 17, 2005 3:11 pm

Cuda się na tej Twojej stronie dzieją. :hihi:
Grün - Czw Lut 17, 2005 4:47 pm

Firefox sucks :^^
parker - Czw Lut 17, 2005 6:33 pm

tak jak mówiłam, u mnie jest różnie... czasem nawet ma ikonkę z innej bajki :hihi:
Mikołaj - Czw Lut 17, 2005 6:36 pm

na DG powinna być ta z zachodem na FDG ta z odciskiem. a co tam robi onet, to już tylko prześwietna opera raczy wiedzieć :hihi:
Mikołaj - Pią Lut 18, 2005 1:17 am

:haha: :haha: :haha:
jak tu porzucić IE:

wrangla - Pią Lut 18, 2005 1:20 am

"kochany" IE... :hihi:
seestrasse - Pią Lut 18, 2005 1:34 am

a jabłka są takie zdrowe... :haha:
Mikołaj - Pią Lut 18, 2005 1:41 am

ale czy mają takie poczucie humoru? :hihi:
seestrasse - Pią Lut 18, 2005 1:47 am

nie :haha: