Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Lagry

parker - Czw Lut 17, 2005 11:48 pm
Temat postu: Lagry
Czy wiecie coś albo macie może zdjęcia okolic VII Dworu z czasów kiedy był tam jakiś obóz jeniecki? I z czasów budowy domów przy obecnej Al. Wojska Polskiego?
Mieszkańcy tamtych okolic nadal mówią na te górki w lesie nad osiedlem "lagry" i podobno obok szkoły są resztki jakiegoś baraku.

Mikołaj - Czw Lut 17, 2005 11:58 pm

w pierwszym komentarzu masz odpowiedź
http://rowery.trojmiasto....ml?id_news=2042
Cytat:
Skąd wzięła się nazwa \Lagry\

W latach 1941-45 w pobliżu obecnych ulic Rodakowskiego i Norblina funkcjonowała filia malborskiego Stalagu (Lagerkommando). Przetrzymywano tu w 10 barakach ogółem 2500 jeńców radzieckich. Po wojnie ekshumowano zwłoki 276 żołnierzy i pochowano je na cmentarzu wojskowym w Sopocie. Jeszcze w połowie lat 50. południowe zbocze Lagrów zajęte było przez uprawy rolne (hodowano tu m.in. brukiew i grykę). Po wybudowaniu Osiedla Młodych, miejsce to częściowo zajęły ogródki działkowe, zaś pozostałą część zaadaptowano dla celów rekreacyjnych. Zimą zbocze zaczęli „okupować” narciarze i saneczkarze, dla których specjalnie zbudowano wyciąg (od kilkunastu lat jest on nieczynny).

Autor: M. S. Wilga mwilga@due.mech.pg.gda.pl

Mikołaj - Pią Lut 18, 2005 12:09 am

Oto zdjęcia tego cmentarza w Sopocie, ale napisy na obeliskach i Sperski w swoim przewodniku wspominają jedynie o żołnierzach, któryz polegli w marcu 1945 r.
parker - Pią Lut 18, 2005 12:14 am

Cmentarz kojarzę, ale bardziej chodziłoby mi o to, jak tamte okolice w Oliwie wyglądały - nie macie w swoich przepastnych archiwach jakichś obrazków?

Trafiłam też na nazwę "Węglisko" w odniesieniu do tego terenu, a raczej wąwozu obok. Czy miało to coś wspólnego z obozem?

Grün - Pią Lut 18, 2005 8:36 am

Może chodzić o to, że zgodnie z radzieckim modelem postępowania, jeńcy=zdrajcy. A o takich nie warto pisać.
Zoppoter - Pią Lut 18, 2005 8:43 am

Grün napisał/a:
Może chodzić o to, że zgodnie z radzieckim modelem postępowania, jeńcy=zdrajcy. A o takich nie warto pisać.

Byc może. Poza tym mozliwe, że ta liczba na pomniku dotyczy wszystkich razem wziętych, czyli jeńców podciągniętioby pod poległych w walce o "wyzwolenie". Albowiem wydaje mi sie, że liczba 640 zabitych w Sopocie jest nieprawdopodobna, aż takiej jatki to tu nie było. Nawet Franciszek Mamuszka znany z uwielbienia dla armii sowieckiej i nienawiści do Niemców pisał o "krótkich walkach ulicznych" po których Niemcy wycofali sie do jelitkowa.

Ale to tylko moje dywagacje.

pumeks - Pią Lut 18, 2005 9:45 am

parker napisał/a:
Trafiłam też na nazwę "Węglisko" w odniesieniu do tego terenu, a raczej wąwozu obok. Czy miało to coś wspólnego z obozem?

Czy chodzi o ten wąwóz w pobliżu Niedźwiednika? jeżeli tak, to ta nazwa jest raczej przedwojenna i związana najwyraźniej z węglem brunatnym.

parker - Pią Lut 18, 2005 10:34 am

A co z budynkami przy Al. WP? Obiło mi się o uszy, że to ci jeńcy je budowali, dla obsługi lotniska na Zaspie...
Zoppoter - Pią Lut 18, 2005 11:14 am

parker napisał/a:
A co z budynkami przy Al. WP? Obiło mi się o uszy, że to ci jeńcy je budowali, dla obsługi lotniska na Zaspie...

Ale które to budynki? Po której stronie ulicy?

pumeks - Pią Lut 18, 2005 11:15 am

Za to stary Chełm budowali podobno jeńcy francuscy. Nie wiem, gdzie był ich obóz, ale ci, co zmarli, leżą na cmentarzu w rejonie Suchanina.
parker - Pią Lut 18, 2005 11:22 am

Jeńcy francuscy (lotnicy?) też mi się w zasłyszanej historii pojawili, w kontekście obozu w Oliwie... może to ci sami i mieli specjalizację budowlaną? :wink:
annayo - Pią Lut 18, 2005 4:13 pm

Obóz był na Chełmie.Został po nim budynek w którym mieściła sie komendantura obozu( po wojnie była tam szkoła, póżniej administracja osiedla go przejeła, następnie prywatna szkoła,potem długo, długo nic a teraz w jego części urzędują obiboki czyli Straż Miejska)- to jest taki parterowy ,podłużny budynek znajdujący się na końcu ul. Worcella. Baraki jeńców stały jeszcze po wojnie jak ludność zasiedlała poniemieckie mieszkania na starym Chełmie( w tym moja rodzina:)). Kiedy je rozebrali niestety nie wiem.
seestrasse - Pią Lut 18, 2005 10:25 pm

Cytat:
to jest taki parterowy ,podłużny budynek znajdujący się na końcu ul. Worcella

czyli ten baraczek przy rondzie naprzeciwko zarządu SM Chełm? szok 8O

annayo - Nie Lut 20, 2005 3:16 pm

Dokładnie ten budynek:), a te jenieckie stały za nim.
pumeks - Wto Lut 22, 2005 9:51 am

Tylko że te baraki na Chełmie, tak sądzę, to było zakwaterowanie tylko dla komanda zatrudnionego przy budowie osiedla. Prawdopodobnie macierzysty obóz tych jeńców znajdował się jednak gdzie indziej.
tomi - Sro Mar 02, 2005 8:35 pm

witam
mam pytanie a dotyczy wszystkich lagrów jakie istniały na terenie Gdańska. Czy którys z szanownych kolegów ma zdjęcia pozostałych po obozach budynków albo mapy. Próbowałem troche sie popytac i otrzymałem informacje o kilku podobozach i stalagach tu: http://www.poszukiwaniesk...pic.php?t=10702
Oczywiście najbardziejinteresuja mnie zdjecia z okresu istnienia :D ale kazda informacja i foto na wagę złota

pzdr
Tomi

Mikołaj - Nie Mar 06, 2005 9:07 pm

Tu jeszcze trochę o lagrach:
http://members.lycos.co.u...topic.php?t=314

Sojrzeliście na link wskazany przez Tomiego - jest sporo informacji

tomi - Sob Mar 12, 2005 1:12 pm

witam
dzieki Mikołaj za podpowiedzi , oczywiscie zajrzałem do Twojej galerii i na stronke . Bardzo ciekawe zdjecia i nie tylko.
pzdr
Tomi

tomi - Pią Kwi 01, 2005 7:42 pm

witam
wczytaj sie od poczatku tematu a dowiesz sie o miejscu dokładnie.

pzdr
Tomi

tomi - Sob Kwi 09, 2005 9:07 am

witam
obszedłem ostatnio miejsce Stalagu (osiedle Młodych) i udało mi sie znaleźć wyrażne miejsca słupów po ogrodzeniu od srtony pn czyli od domku na stoku dla narciarzy w strone pasażu sklepów. na wzgórzu obok działek znajdują sie dziwne zbiorniki na wode tak ok5m dł na 1.5 m wys wiekszy drugi miejszy?? do czego słuzyły - trudno powiedzieś ( moze twórczość działkowców :D ).
I jeszcze jedno przypomniałem sobie że na końcu ul. Michałowskiego w lesie ok 10-20 m stały resztki ogrodzenia , bylo to ok 25 lat temu dzis juz nic nie bylo.Ja tak czy inaczej jeszcze nie raz tam sie wybiore może udami sie wypatrzec cos ciekawego.
pzdr
Tomi

tomi - Nie Kwi 10, 2005 9:57 am

tak wszystie te okopy , transzeje i przekopy p.czołgowe to dzieło jeńców. Gdzies tu na forum czytałem ale nie moge znależć że równiez budynki przy ul. Wojska Polskiego budowali ci sami jeńcy . Nie wiem na ile to jest prawdą.
pzdr
Tomi

parker - Nie Kwi 10, 2005 11:02 am

To ja pisałam, na początku tego wątku... ale jako pytanie bardziej, niż informację.
stumar - Nie Kwi 10, 2005 1:18 pm
Temat postu: Re: Lagry
parker napisał/a:
Czy wiecie coś albo macie może zdjęcia okolic VII Dworu z czasów kiedy był tam jakiś obóz jeniecki? I z czasów budowy domów przy obecnej Al. Wojska Polskiego?
Mieszkańcy tamtych okolic nadal mówią na te górki w lesie nad osiedlem "lagry" i podobno obok szkoły są resztki jakiegoś baraku.

W kwestii lagrów. Polecam Twej uwadze listy panów Jarzębowskiego i Sienkiewicza zamieszczone w numerach 1/2004 i 2/2004 "30 dni" :D

parker - Pon Maj 09, 2005 1:14 pm

Co do tych budynków wzdłuż Wojska Polskiego, to Stankiewicz i Szermer w "Rozwoju architektonicznym i urbanistycznym... " piszą, że powstały pod koniec lat 20stych, więc lagrów wtedy jeszcze nie było. Zamieszczają za to plan zabudowy całej tej okolicy, z którego zrealizowano właśnie tylko tę część. Ma ktoś go może w lepszej jakości, bo ten w książce jest taki, że nic nie widać :???:
pumeks - Pon Maj 09, 2005 1:20 pm

parker napisał/a:
Co do tych budynków wzdłuż Wojska Polskiego, to Stankiewicz i Szermer w "Rozwoju architektonicznym i urbanistycznym..." piszą, że powstały pod koniec lat 20stych

No nie byłbym taki pewien:

jak widać, ta zabudowa powstawała na raty - tutaj jej jeszcze nie ma, a zdjęcie nie jest chyba takie znów stare (co to za tramwaj? może ktoś określić typ?).

Zoppoter - Pon Maj 09, 2005 1:34 pm

pumeks napisał/a:
jak widać, ta zabudowa powstawała na raty - tutaj jej jeszcze nie ma, a zdjęcie nie jest chyba takie znów stare (co to za tramwaj? może ktoś określić typ?).

To zdjęcie to chyba jest w którymś BSG, zapewne i data tam jest podana. Oczywiście niekoniecznie prawdziwa.

Tramwaj to ja rozpoznaję, ale jego typ i lata budowy to bym dopiero musiał sprawdzić. W kazdym razie cos mi się kołacze we łbie, że takie tramwaje kupiła też Warszawa, w latach trydziestych. Tam nawet jest taki tramwaj odbudowany dla celów muzealnych.

parker - Pon Maj 09, 2005 1:46 pm

pumeks napisał/a:
parker napisał/a:
Co do tych budynków wzdłuż Wojska Polskiego, to Stankiewicz i Szermer w "Rozwoju architektonicznym i urbanistycznym..." piszą, że powstały pod koniec lat 20stych

No nie byłbym taki pewien:

Hmmm.. to może ten plan był z końca lat 20stych a nie same budynki...

A tak w ogóle - interesowałyby mnie wszelkie zdjęcia tamtych okolic, również (a nawet bardziej) osiedla domków dwurodzinnych obok zajezdni. One też powstały mniej więcej w tamtych latach (20 i 30stych) zwłaszcza ul. Drożyny (Herman-Loens-Weg) - przy okazji uwaga dla Sabaotha - Drożyny, nie Dróżyny :wink:

pumeks - Pon Maj 09, 2005 2:11 pm

Bo to był Timur i jego dróżyna :wink: (czyli inaczej Timur i Jewokamanda)
parker - Pon Maj 09, 2005 2:15 pm

Ty mi tu Pumeksiu nie zbaczaj na literaturę tylko poszukaj mi tego planu :) Na pewno masz gdzieś :wink:
pumeks - Pon Maj 09, 2005 2:19 pm

Rozchodzi się o Bebauungsplan für das Gebiet Langfuhr-Oliva-Zoppot z 1930, autorstwa Althoff, Fehlhaber i Hell? to ja znam tylko tę mikroskopijną reprodukcję u Stankiewicza/Szermera, niezdety :???:
parker - Pon Maj 09, 2005 2:30 pm

Tak, chyba o ten, nie nosze tej cegły ze sobą, ale o ile mnie pamięć nie myli to będzie strona 234 albo 232 w wydaniu z 1959 :wink: W każdym razie ta miniaturka po lewej stronie na dole :^^
pumeks - Pon Maj 09, 2005 2:51 pm

Nie słyszałem, żeby było jakiekolwiek inne wydanie...
parker - Pon Maj 09, 2005 2:52 pm

Nie wiem czy było czy nie, dlatego wolałam uściślić :wink:
Makabunda - Pon Maj 09, 2005 3:03 pm

Cytat:
Rozchodzi się o Bebauungsplan für das Gebiet Langfuhr-Oliva-Zoppot z 1930, autorstwa Althoff, Fehlhaber i Hell? to ja znam tylko tę mikroskopijną reprodukcję u Stankiewicza/Szermera, niezdety

Cytat:
Tak, chyba o ten, nie nosze tej cegły ze sobą, ale o ile mnie pamięć nie myli to będzie strona 234 albo 232 w wydaniu z 1959 W każdym razie ta miniaturka po lewej stronie na dole

Cytat:
Nie słyszałem, żeby było jakiekolwiek inne wydanie...

Cytat:
Nie wiem czy było czy nie, dlatego wolałam uściślić

Zboooooczeeeeeńcy!! :evil:

parker - Pon Maj 09, 2005 3:05 pm

Nie, do Pumeksa to mi daleko... :wink:
Ja po prostu od kiedy mi umarł w domu komputer zaczęłam bardzo dokładnie (może za dokładnie albo nie dość dokładnie?) czytać wszystko, co mam na półce :hihi:

Zoppoter - Wto Maj 10, 2005 6:53 pm

pumeks napisał/a:

To jest tramwaj którejs z serii oznaczanych w Warszawce literami F, G, H, I, K. Niestety to zdjecie pokazuje tramwaj z daleka i en face, co utrudnia blizszą identyfikację. Nie wiem też, czy te literowe oznaczenia wymyslono w fabrykach, czy warszawskiej firmie przewozowej. Podejrzewam to drugie, bo wczesniejsze warszawskie tramwaje miały tez literowe oznaczenia od A do E. Po wojnie pojawiły sie tam wrocławskie "zdobyczne" tramwaje oznaczone jako L. Tramwaju M nie znam, a seria N to znane juz we wszystkich miastach w PRL kanciaste wagony z przesuwnymi drzwiami, kursujące tu i ówdzie jeszcze kilka lat temu, budowane przez kilkanascie lat według projektu niemieckich tramwajów "wojennych" KSW (Kriegsstrassenbahnwagen).

Tramwaje F...K były budowane w Hucie Królewskiej w Chorzowie, w Lilpopie w Warszawce i w Gdańskiej Fabryce Wagonów. Pierwsze takie wagony pokazały sie w 1929 roku, kolejne wersje były produkowane aż do wojny.

parker - Wto Maj 10, 2005 7:02 pm

Czyli teoretycznie mógł to być np. rok 1930... a jeśli budynki powstawały według tego planu z roku 30 to może parę lat później. Ale wciąż przed powstaniem lagrów :wink:
Zoppoter - Sro Maj 11, 2005 5:39 pm

parker napisał/a:
Czyli teoretycznie mógł to być np. rok 1930... a jeśli budynki powstawały według tego planu z roku 30 to może parę lat później. Ale wciąż przed powstaniem lagrów :wink:

No więc własnie znalazłem to zdjęcie w albumi Był Sobie Wrzeszcz, na stronach 84 - 85. Opis mówi, ze zdjecie pochodzi z lat trzydziestych, a brakujaca zabudowa powstała głównie w pierwszych latach wojny.

Tramwaj nie jest en face tylko en dupa, ale to bez róznicy; to tylko kwestia reflektora, który z przodu był, a z tyłu nie. Wygląda mi to na jedną z wczesniejszych wersji tego typu.

parker - Czw Maj 12, 2005 10:45 pm

Właśnie uświadomiłam sobie, że jest jeden bardzo prosty sposób na sprawdzenie roku budowy tych budynków. W przyszłym tygodniu powinnam mieć na to chwilkę :wink:
Corzano - Pią Maj 13, 2005 5:54 am

Chcesz wykopać kamień węgielny? :wink:
parker - Pią Maj 13, 2005 8:29 am

coś w tym stylu :mrgreen:
Makabunda - Pią Maj 13, 2005 8:43 am

Corzano napisał/a:
Chcesz wykopać kamień węgielny? :wink:

A może węgiel kamienny? :hiihihi:

parker - Czw Maj 19, 2005 7:04 pm

Jestem w trakcie zwiadu - na razie dowiedziałam się tyle, że budynki przy Wojska Polskiego są odbudowane po wojnie, więc raczej nie dotrę do daty powstania, bo po starych zostały tylko fundamenty :???:

Z ostatniej chwili - budynki na Zamenhoffa (które tak samo wyglądają jak te na WP) są z rocznika '42 :mrgreen:

Drugi informator potwierdza - na Sychty też rocznik '42. A na Wojska Polskiego częściowo odbudowywane po wojnie. Podobno są na mapce "przedwojennej" ale nie wiadomo z którego roku ta mapka jest, podejrzewam, że powstała po zakończeniu całego osiedla, żeby nanieść budynki w ewidencji gruntów, więc jest raczej "wojenna" niż "przed".
Koniec wywiadu :mrgreen:

Ale jeszcze parę fotek dla dokumentacji :wink:

tomi - Czw Maj 19, 2005 8:40 pm

witam
na mapce z forum na download z 1940 budynków na Wojska Polskiego jeszcze nie ma , natomiast doskonale pamietam że ok 10 lat temu może wczesniej budynki przy tej ulcy jeszcze przed ociepleniem miały widosczne slady ostrzeliwań ( te po prawej w strone oliwy mocniej) czyli powinny juz stac przed 45 .
Chyba ze te slady były po wystrzałowym sylwestrze haha

pzdr

tomi - Sob Lip 23, 2005 9:21 pm

witam
I dokładnie tak też zapamietalem budynki na ul. Wojaska Polskiego . Musiały tam byc niezle potyczki
pzdr

beaviso - Nie Lip 24, 2005 1:43 am

Partyzant napisał/a:
tomi napisał/a:
doskonale pamietam że ok 10 lat temu może wczesniej budynki przy tej ulcy jeszcze przed ociepleniem miały widosczne slady ostrzeliwań ( te po prawej w strone oliwy mocniej) czyli powinny juz stac przed 45 .
Chyba ze te slady były po wystrzałowym sylwestrze haha
pzdr

Dokładnie,mury były na tych budynkach miejscami mocno poszarpane. Tylko po co Rosjanie by je ostrzeliwali? Może w pijackim zwidze zwycięzców?

Bronili się tam Niemcy. A dokładniej, kompanie z Grenadier Regiment 62 z 7. Infanterie Division wsparte zapewne oddziałami pomocniczymi, w tym także kilkudziesięcioma Fallschirmjaeger z oddziału zapasowego Hermann Goering (spadochroniarzami).
Czas akcji - 26.03.1945., ok. godz. 1400.

Dokładnie 60 lat później zrobiłem sobie spacer po okolicy. Poniżej fotka stamtąd.

Jaczart - Pon Maj 29, 2006 2:45 pm

Idądz do końca ul. Michałowskiego i dalej za IV blok mijając stare zarośnięte boisko, przed samym końcem boiska skręcając w las w lewą stronę jakieś 200 - 300m od brzegu lasu powinno znajdować się stare drzewo z resztką stalowej linki zwisającej z korony drzewa. Kiedyś była jeszcze pętla na końcu linki. Pod tym drzewem był grób i leżało tam wiele kości. Nigdy nie udało mi się dowiedzieć kto i dlaczego został tam pochowany no i co do tego miała (szubienica)
postman - Pon Maj 29, 2006 8:57 pm

Witam to moze dowiem sie od was kto i kiedy tak sie bronił zaciekle na terenie byłej telewizji na sobótki 15,z tamtych budynków musiał być niezły ostrzał na budynek na sobótki 12 .Do dzisiaj ten budynek ma ślady sprzed 60 lat. :hmmm:
Piotr J. - Wto Maj 30, 2006 7:56 am

parker napisał/a:
Jestem w trakcie zwiadu - na razie dowiedziałam się tyle, że budynki przy Wojska Polskiego są odbudowane po wojnie, więc raczej nie dotrę do daty powstania, bo po starych zostały tylko fundamenty :???:

Z ostatniej chwili - budynki na Zamenhoffa (które tak samo wyglądają jak te na WP) są z rocznika '42 :mrgreen:

Drugi informator potwierdza - na Sychty też rocznik '42. A na Wojska Polskiego częściowo odbudowywane po wojnie. Podobno są na mapce "przedwojennej" ale nie wiadomo z którego roku ta mapka jest, podejrzewam, że powstała po zakończeniu całego osiedla, żeby nanieść budynki w ewidencji gruntów, więc jest raczej "wojenna" niż "przed".
Koniec wywiadu :mrgreen:

Ale jeszcze parę fotek dla dokumentacji :wink:

Kiedyś interesowała mnie zagadka ulicy Sychty. W żadnym niemieckim planie jej nie znalazłem, nie ma jej też w Adressbuchu z 1942. A jednak musiała to być ulica zbudowana w czasie wojny, bo kiedy bywałem u kolegi w jednym z domów przy tej ulicy pamiętam dokładnie bakielitowy włącznik dzwonka z napisem "klingel". Stankiewicz i Szermer w swym "Gdańsku..." z 1959 roku używają nazwy ul. Śmiała. Potem nazywała się Modzelewskiego a od 1990 roku Sychty. W informatorze gdańskim z 1945 roku znalazłem ul. Śmiałą. Jej dawna nazwa przed 1945 to Molwitzweg. Co ciekawe, informator podaje tę nazwę tylko w spisie niemiecko-polskim.

Slavko - Nie Cze 25, 2006 9:38 pm

w latach 70 często przebywałem w barakach Osrodka Szkolenia Kierwców LOK (Liga Obrony Kraju) przy ulicy Kopernika, na tyłach Placu zebrań ludowych". Jeden z tych baraków połączony jest z bunkrem zaopatrzonym w pancerne drzwi. Na ścianach widziałem tam napisy w języku francuskim. Dowiedziałem się że był to kiedyś obóz w którym hitlerowcy trzymali tam jeńców francuskich... Nie wiem co tam teraz jest i czy to jeszcze istnieje.
misza - Pon Cze 26, 2006 12:22 am

Na Al. Wojska Polskiego przed skrętem w ulice Moniuszki( za tym domem powiedzmy w kolorze łososiowym) jeszcze nie tak dawno były baraki w których ostatnio były hurtownie, a kiedys jakies przedsiębiorstwo państwowe. Wyglądały one na raczej dosyc stare, bo dalej za nimi ciągnął się do ulicy Grunwaldzkiej Hydroster, ale jego zabudowa wyglądała na dużo nowocześniejszą. Niestety nie zdążyłem pofocic przed ich rozebraniem. Teraz budują tam kolejne bloki.
misza - Pon Cze 26, 2006 12:23 am

Troche z tym kolorem łososiowym to przesadziłem, ale ekspertem od kolorów to nie jestem :) Dziure po barakach widać
Tequilla - Pon Cze 26, 2006 9:41 am

W pierwszych latach po wojnie w wymienionych barakach znajdowało się przedsiębiorstwo spedycyjne Hartwig w tym to miejscu pracowała jakiś czas moja mama
misza - Pon Cze 26, 2006 3:41 pm

Tylko ciekawe czy Hartwig je zaadoptował, czy wybudował. Ojciec twierdzi, ze jak wprowadził sie w te okolice w 1945 to baraki te były, ale ludzka pamięc jest zawodna niestety.
gargoyle dfl - Wto Cze 27, 2006 8:41 am

A w latach 80-tych byly to biura WPHW
PITA - Sob Lip 01, 2006 3:15 pm

Cytat:
To zdjęcie to chyba jest w którymś BSG, zapewne i data tam jest podana. Oczywiście niekoniecznie prawdziwa.

Witam,
Witam po kilkutygodniowej przerwie spowodowanej brakiem komputera. Sporo nowości na FOrum więc powoli nadrabiam zaległości w lekturze postów.

Ponieważ nie specjalnie znam się na starych tramwajach (a o nowych, wiem jedynie jak skasować bilet :D ) pozwalam sobie na wtręt, dotyczący „doprecyzowania” okresu w jakim mogła powstać tej fotografia z BSG –Wrzeszcz (str 84-85) i zamieszczona także przez Pumeksa w jednym z postów w tym wątku.

Zaznaczam, że jest to moja subiektywna interpretacja, na bazie dostępnych mi materiałów.
Na fotografii z BSG i z postu Pumeksa z lewej strony zdjęcia pomiędzy słupami trakcji tramwajowej widać 3 wolnostojące domki. 2 z nich obok siebie – z prawej i jeden domek w odstępie z lewej –patrz powiększenie fotki w poniżej. Pierwszy domek z prawej posiada przybudówkę/werandę. Drugi posiada widoczną lukarnę w połaci dachowej. Natomiast domek z lewej posiada dach „wielospadowy” (chyba tak to się nazywa – koledzy architekci – sorry! :???: ). Wg mojej oceny, mogą być to domy umiejscowione przy ul. M. Gomółki (Shulterweg). Dom z werandą to nr 2, dom z lukarną nr. 4 a dom z wielospadowym dachem to dom na skrzyżowaniu ul Hubala i Gomółki (oznaczony obecnie jako Hubala 54). Nie mając niestety żadnych fotek z widokiem całej ulicy M. Gomółki, która obejmowała by wszystkie domy, to dla częściowego potwierdzenia mojej tezy, załączam skan fotografii z widokiem na skrzyżowanie ul. Chrzanowskiego/Gomółki –jak pisze autorka – z 1973 roku. Na fotografii widać opisywane przeze mnie 2 domy, przy czym weranda domu nr 2 jest obrośnięta winem i bluszczem. Trzeci dom na fotografii, którego jedynie fragment jest widoczny (ul. M. Gomółki nr 6) powstał po wojnie.

Tyle przydługi wstęp – teraz co do ewentualnej daty wykonania fotki. Ponieważ mieszkam w domu nr 4 przy ul M. Gomółki, w starych dokumentach po dziadkach otrzymałem oryginalny projekt tegoż właśnie domu i parę innych dokumentów związanych z parcelą. Z zapisów na projekcie wynika, że realizacja budowy tego domu miała miejsce w 1936 roku, a dom został zasiedlony przez rodzinę pp Syldak (Zyldak??) na jesieni tegoż roku. Jak wspomina mój ojciec, na początku lat 80, moja babcię nawiedził wspomniany pan Syldak i w sympatycznej rozmowie wymienił rok 1936 jako datę budowy domu. W naszym ogrodzie są do dnia dzisiejszego 2 jabłonie –„zimówki” sadzone w 1937 roku przez p Syldaka, które ciągle obficie owocują. Podobna data budowy, dotyczy również domu nr 2 przy ul. Gomółki. Pan Syldak, opowiadał, że w rejonie dzisiejszych ulic Chrzanowskiego Hubala, Gomółki, wszystkie wydzielone pod budowę domów działki, miały po 1000m.kw i były przydzielane (?) m.in. nauczycielom, oficerom i pracownikom koszar przy Słowackiego.

Reasumując, jeżeli prawdziwym jest moje założenie, iż domki na fotografii z BSG to domy przy ul Gomółki, zatem fotografia mogła być zrobiona w/po 1936 roku.

Przy okazji - drobne uzupełnienie. Domu nr 2 przy ul M. Gomółki juz nie ma - w roku 2004 zastąpił go nowy twór - jak twierdzi właściel w stylu "nowogdańskim". :hmmm:

Ponury2 - Sob Cze 23, 2007 8:14 am

Co się stało z Rosjanami z lagrów? Nie wiadomo. Być może zostali ewakuowani, albo...

Zaraz koło plebani nowego kościoła w Brętowie w lesie, za cmentarzem dzieci i samobójców (taki mały zapomniany w lesie za kościołem) jest bunkier, prawdopodobnie obserwacyjny oraz stare obetonowane okopy-transzeje. Są zasypane prawie w całości, widać jedynie górną część betonowych okładzin ścian.

Kilka miesięcy temu rozmawiałem z pewną starszą panią, opowiadała ona mi, że w tym bunkrze w 1945 roku stała woda. Podobno właśnie w tym bunkrze podczas ewakucji lagru za lasem w Oliwie Niemcy utopili kilku wieźniów radzieckich, którzy próbowali ucieczki. Mieli nogi powiązane drutem kolczastym, leżeli w tej wodzie w środku zaraz po wyzwoleniu. Pani mówiła, że pochowano ich na cmentarzu na lagrach w Oliwie (tam, gdzie teraz są działki), a potem po ekshumacji w Sopocie.

Ostatnio się jeszcze dopytywałem co się stało z pozostałymi jeńcami. Mówiła że po wojnie ludzie mówili że też zostali rozstrzelani po okolicznych lasach. Ciekawe ile w tym prawdy?

boxlpio - Sob Sie 25, 2007 9:06 pm

Wraca temat VII Dwór

Witam udało mi się wystukać coś takiego dotyczące obozu:
Polecam artykuły drukowane:
- 30 dni, T. Jarzębowski, Osiedle Młodych albo VII Dwór, Gdańsk nr 1(51) styczeń-luty 2004.
- Dorota Abramowicz, Uważajcie przy kopaniu, Dziennik Bałtycki - Rejsy, 24 luty 2006.

OBÓZ pracy znajdował się w czasie II wojny światowej na terenach posiadłości VII Dwór przy polankach ( następny w dawnej posiadłości ”Konradschammer” na Przymorzu, w okolicy dworu II przy polankach, a pracownicy przymusowi byli również np. w dawnej posiadłości ”Schwabenthal” w Dolinie Radości ).
Wcześniej bo w latach 1938-1939 wybudowano drewniane domki stojące do dziś na rogu ulic Polanki i Chełmońskiego.
Domki wykorzystywane były później jako mieszkania dla strażników obozowych.
O istnieniu obozu który mógł być filią ( Stalag XI F ) obozu koncentracyjnego Stutthof znajdującego się kilkadziesiąt kilometrów od Gdańska u nasady Mierzei Wiślanej koło Sztutowa świadczą jedynie wspomnienia i dociekania pasjonatów.
Istnieje również podejrzenie że była to filia ( Stalag XX B ) obozu w Malborku który więzieni byli żołnierze polscy.
Na razie brak jest jakichkolwiek dokumentów świadczących niezbicie o istnieniu tego jenieckiego obozu pracy.
Od obozu wchodziło się od strony ul. Polanki mijając budynek dworu stojący niegdyś w okolicy dzisiejszych ulic Chełmońskiego i Siemiradzkiego który wówczas osłonięty był murem ( od ulicy Abrahama poprzez Norblina, Gryglewskiego i po drugiej stronie Chełmońskiego ) a sam obóz otoczony był płotem z drutu kolczastego podobnym budową do tych jakie były w innych obozach.
Z relacji wynika iż baraki obozowe znajdowały się przy dzisiejszych ulicach VII Dwór ( ostatni wyburzony w początkach latach 90 XX wieku ), Norblina a obóz rozbudowany był w kierunku ulicy Rodakowskiego. Na końcu ulicy Rodakowskiego na wzniesieniu gdzie do końca lat 80-tych stał jeszcze samolot IŁ10? - pomnik przyjaźni... czy?... znajdowała się stołówka oficerska a w połowie ulicy w poprzek stał budynek ”garkuchni”.
Stała tu również wartownia, morze ta sama która w innych relacjach stała na wzniesieniu przy ul. Norblina.
Mówi się również iż w miejscu gdzie jest kotłownia osiedlowa był schron, a w miejscu gdzie jest piekarnia krematorium.
Do 1941 roku w obozie przetrzymywani byli prawdopodobnie cywilni jeńcy angielscy a później i francuscy.
Od 1941 roku zamiast jeńców francuskich przetrzymywano tu w 10 barakach stojących wzdłuż ul. Rodakowskiego około 2500 tysiąca jeńców radzieckich których wykorzystywano do budowy linii telefonicznej.
Przed końcem wojny surowych strażników obozowych którzy trafili prawdopodobnie na front zastąpili sędziwi już wartownicy z Volkssturmu. Zostali oni zabici w czasie wyzwolenia obozu.
Po wojnie ekshumowano zwłoki 276 jeńców radzieckich i pochowano je na Cmentarzu Wojennym w Sopocie który mieści mogiły 646 żołnierzy radzieckich walczących o Sopot i okolice.
W 1958 roku w czasie wstępnych prac fundamentowych przy nowym osiedlu ponownie natrafiono na mogiły zbiorowe. Zostały one przeniesione w inne miejsce na terenie dzisiejszego osiedla VII Dwór.
Położenie obozu podyktowane było zapewne między innymi bliskością linii kolejowej przebiegającej wówczas w pobliżu posiadłości ( obozu ) zniszczonej przez wycofujące się wojska niemieckie pod koniec marca 1945 roku, z której pozostały do dziś nasypy i fragmenty wiaduktów. Aktualnie ( 2006 rok ) istnieją założenia by tą starą wybudowaną około 1913 roku linią kolejową uruchomić połączenie tramwajowe lub kolejowe między innymi z lotniskiem w Rębiechowie.
Dlaczego zatajono wówczas istnienie obozu i czy istnieją jeszcze jakiekolwiek dokumenty ...? świadczące o jego istnieniu.
Możliwe że plany budowy tego pięknie położonego osiedla istniały już przed publikacją np. panów Mamuszki i Stankiweicza w 1957 roku i nie chciano informować ludzi że będą mieszkali na terenie byłego obozu.

Znane są jeszcze trzy oliwskie filie obozu KL Stutthof:
Danzig-Oliva – Firma W. Boetzel ( od 01.11.1942 do 30.08.1943 ),
Danzig-Oliva – Firma Penner ( od 01.10.1942 do 30.06.1943 ) i
Danzig-Oliva – Reitschule ( od 16.07.1940 do 23.12.1940 ).
Niestety nie wiadomo gdzie się mieściły.
Wiadomo jedynie że firma W. Boetzel impregnowała drewno przeznaczone do budowy nowego obozu ( 1942-1943 ).

Ponury2 - Sob Paź 04, 2008 10:26 am

pumeks napisał/a:
parker napisał/a:

Czy chodzi o ten wąwóz w pobliżu Niedźwiednika? jeżeli tak, to ta nazwa jest raczej przedwojenna i związana najwyraźniej z węglem brunatnym.

Była w okolicy kiedykolwiek jakaś kopalnia odkrywkowa? Ta nazwa "Węglisko" nurtuje mnie od lat.

Panbary - Sob Paź 04, 2008 6:39 pm

Na mapie "Lasy Oliwskie" w materiale nazewniczym jest napisane:

"Węglisko - (niem. Braunkohlen Schlucht) - nazwa topograficzna; dawniej odkrywka węgla brunatnego, miejsce niezwykle ciekawe geologicznie."

Wychodzi na to, ze była :)

Ponury2 - Sob Paź 04, 2008 7:02 pm

Czyli ten wąwóz został wydrążony przemysłowo ?! Kiedy mogła tam być kopalnia? Początek XX wieku? :oco: