|
Dawny Gdańsk
|
 |
Nazwy - Emalllierwerk Danzig
danziger - Pon Mar 14, 2005 1:12 pm Temat postu: Emalllierwerk Danzig Mam tablicę z herbem PRL - taką jaką wieszało się na szkołach, urzędach etc.
Co ciekawe, do namalowania herbu wykorzystano starszą tablicę - na odwrocie widnieje napis "Emalllierwerk SEGOR Danzig". Być może nie jest to SEGOR, tylko SECOR, albo SEOOR - napis nie jest najwyraźniejszy, emalia częśiowo skorodowala.
Czy ktoś wie gdzie ta fabryka się mieściła, albo ma jakiekolwiek inne informacje na jej temat?
Acha - no i to Emalllier przez 3 "l" - czy to jakiś błąd, czy faktycznie mogło się coś tak nazywać?
pumeks - Pon Mar 14, 2005 1:17 pm
Wiesz co, o tej emalierni jest naprawdę BARDZO DUŻO w pierwszym, trzecim i chyba też w czwartym tomie "Wspomnień gdańskiego bówki" Brunona Zwarry.
danziger - Pon Mar 14, 2005 1:25 pm
Acha.
Dzieki
Wstyd przyznać, ale jeszcze tego nie czytałem
pumeks - Pon Mar 14, 2005 1:32 pm
To nie będę ci odbierał przyjejmności z lektury W każdym razie, Emaliernia Johanna Segora mieściła się przy Ringstrasse 5 (później Magdeburgerstrasse 5, a po wojnie - Kościuszki 5). Nie jestem całkowicie pewien, ale zdaje się, że to było w okolicy dzisiejszego skrzyżowania Grunwaldzka-Kościuszki-Słowackiego. Po zniszczeniach wojennych została uruchomiona przez Zwarrę jako zakład emalierski "Gedania", ale o ile pamiętam, w rok czy dwa lata po wojnie została zliwidowana.
Marek Z - Pon Mar 14, 2005 2:13 pm
Emaliernia Segora, to teren dzisiejszych Zakładów Mleczarskich obok Fazera. Na dziedzińcu mleczarni, po prawej stronie stoi niewielki budynek mieszkalny.
Być może jest to pozostałość po kompleksie emalierni.
Hochstriess - Wto Sty 09, 2007 12:07 am
Ale jak sie ma adres emalierni Segora do jej umiejscowienia?Toz to kawał drogi.W dodatku Ring/Magdeburgerstr. byla jeszcze bardziej oddalona od budynkow mleczarni niz dzisiejsza Kosciuszki
A zdjęcie widziałam
Hochstriess - Wto Sty 09, 2007 4:10 am Temat postu: Re: Emalllierwerk Danzig Acha - no i to Emalllier przez 3 "l" - czy to jakiś błąd, czy faktycznie mogło się coś tak nazywać?[/quote]
To błąd.Zlała sie kropka z literą "i" i wygląda na trzy "l".W rzeczywistosci jest to emaillierwerk:-) (vide dokumenty z firmy u Brunona Zwarry)
|
|