|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Port w Brzeźnie?
Corzano - Pią Mar 18, 2005 8:23 pm Temat postu: Port w Brzeźnie? Nabyłem pocztówkę z lat 50-ch XX-go wieku opisaną następująco: "Brzeźno k/Gdańska. Fragment portu".
Moje pytanie brzmi: gdzie to zdjęcie mogło być zrobione?
PS. I co tam robi kot?
danziger - Pią Mar 18, 2005 8:29 pm
Strzelam, że jesli to faktycznie Brzeźno, to zdjęcie mogło być zrobione przy tamtejszym molo, które jakiś matoł - dziennikarz nazwał portem. Taki mały holowniczek spokojnie mógł przy molo cumować...
Corzano - Pią Mar 18, 2005 8:34 pm
Tylko, to co widać na brzegu zupełnie mi do Brzeźna nie pasuje.
seestrasse - Pią Mar 18, 2005 8:49 pm
a może ktoś pomylił Brzeźno z - ja wiem - Sobieszewem? w latach 50tych faktycznie było ono koło Gdańska
Sabaoth - Pią Mar 18, 2005 9:05 pm
Nie, nie to wygląda bardziej na port na Wiśle. Ale trudno ocenić w którym miejscu.
seestrasse - Pią Mar 18, 2005 9:09 pm
Sobieszewo jest nad Wisłą...
ale i tak nie mam pojęcia co to za miejsce
Sabaoth - Pią Mar 18, 2005 9:14 pm
Pisząc port na Wiśle miałem na myśli port pomiędzy Nowym Portem a Gdańskiem.
Grün - Pią Mar 18, 2005 9:35 pm
A kwestii kota: kot siedzi na maszcie.
seestrasse - Pią Mar 18, 2005 9:40 pm
matko, ależ wy szczegółowi jesteście!
Sabaoth - Pią Mar 18, 2005 9:51 pm
Grün napisał/a: | A kwestii kota: kot siedzi na maszcie. |
Nie, kot nie siedzi na maszcie. Maszt to ten pionowy drąg, on siedzi na jakiejś poprzeczce. Proponuję najpierw przedyskutować temat kota, jak już ustalimy dokładnie na czym on siedzi będziemy mogli spokojnie zająć się umiejscowieniem masztu, a później może nawet i holownika (o ile jest to holownik).
seestrasse - Pią Mar 18, 2005 9:53 pm
kotka czy kocur???
Sabaoth - Pią Mar 18, 2005 9:56 pm
seestrasse napisał/a: | kotka czy kocur??? |
O! To jest zasadnicze pytanie. Od niego trzeba zacząć
seestrasse - Pią Mar 18, 2005 9:59 pm
i czy lubi pływać (zaraz pójdę do bla bla) i takie tam
Marek Z - Sob Mar 19, 2005 12:32 pm
Moim zdaniem holownik jest zacumowany przy dzisiejszym Nabrzeżu Oliwskim w okolicy spichlerza "Anker". W tle widać zabudowania Strefy Wolnocłowej, a po lewej końcówkę Nabrz. Oliwskiego. Latarni morskiej nie widać, ponieważ zasłania ją szalupa holownika (sama latarnia stoi na wzgórzu). Po prawej widoczny jest fragment półwyspu Westerplatte.
danziger - Sob Mar 19, 2005 3:18 pm
Kot(ka) siedzi na rei
Nauticus - Nie Mar 20, 2005 8:32 pm
Ten holownik wygląda na nieco większy niż się o tym pisze. Na żurawikach zamocowane są łodzie ratownicze. Dwa maszty i znak armatorski na kominie świadczą, że jednostka była własnością przedsiębiorstwa "Żegluga Polska" , istniejącej w latach 1929 -1950. Może to być "Herkules" ex "Albert Forster". holownik ratowniczy, dł.45m, szer. 8,20 m, zan. 4m. "Kot" siedzący na salingu to raczej obłok pary, przy tych proporcjach musiałaby to być puma . Gdyby można zrobić skan lepszej jakosci ?
Sabaoth - Nie Mar 20, 2005 8:53 pm
No, to pierwsza zagadka rozwiązana. Tylko skąd puma mogła wziąć się w Gdańsku?
Nauticus - Nie Mar 20, 2005 11:13 pm
Cytat: | Tylko skąd puma mogła wziąć się w Gdańsku? |
To takie proste: puma powstaje z pumeksu
spid - Nie Mar 20, 2005 11:25 pm
danziger napisał/a: | Kot(ka) siedzi na rei |
Reje raczej bywają na żaglowcach, to może być co najwyżej staling.
Corzano - Pon Mar 21, 2005 8:24 am
Marek Z napisał/a: | Moim zdaniem holownik jest zacumowany przy dzisiejszym Nabrzeżu Oliwskim w okolicy spichlerza "Anker". |
Czy posiadasz (posiadacie) może stare zdjęcia tamtego rejonu?
Dodam jeszcze jeden szczegół: fotografia jest autorstwa Bułhaka (1876 - 1950), więc zdjęcie jest z lat 45-50.
Nauticus - Pon Mar 21, 2005 11:32 pm
Cytat: | przy dzisiejszym Nabrzeżu Oliwskim w okolicy spichlerza "Anker". W tle widać zabudowania Strefy Wolnocłowej, a po lewej końcówkę Nabrz. Oliwskiego. Latarni morskiej nie widać, ponieważ zasłania ją szalupa holownika (sama latarnia stoi na wzgórzu). Po prawej widoczny jest fragment półwyspu Westerplatte. |
Ta lokalizacja jakoś mnie nie przekonuje, latarenka? i perspektywa kanału portowego? Od spichlerza do basenu wolnocłowego (WOC) to ponad 1.5 km.
Nauticus - Pon Mar 21, 2005 11:46 pm
To ciąg dalszy wątpliwości i data powstania planu nie ma nic do rzeczy.
jahrek - Wto Mar 22, 2005 3:49 am
czy autor wątku móglby zamieścić tu również skan rewersu pocztówki? Ciekaw jestem kto ją wydal? prawdopodobnie jakis fotograf z glębi Polski robil to zdjęcie, i nazwę portu, której nie pamiętal, po prostu "przekręcil". A może da się to wytlumaczyć zwyklą ludzką pomylką. Sam posiadam gdańską pocztówkę Ruchu z lat 70-tych, na rewersie której widnieje Bydgoszcz....
parker - Wto Mar 22, 2005 8:50 am
Corzano napisał, że autorstwa Bułhaka.
Corzano - Wto Mar 22, 2005 10:50 am
jahrek napisał/a: | czy autor wątku móglby zamieścić tu również skan rewersu pocztówki? |
Proszę bardzo (ograniczyłem się do części, gdzie są jakieś treści).
Dodatkowo zbliżenie brzegu, ale chyba nie wnosi on wiele nowego.
Nauticus - Wto Mar 22, 2005 8:48 pm
W tamtych latach dla osób przyjezdnych te tereny były wielce egzotyczne, a odległość od centrum Gdańska do Brzeźna pozwalała na określenie jak w podpisie kartki. Tym bardziej, że Jan Bułchak wielkim fotografem Był.
Do rozpoznania tego miejsca brakuje mi tego błysku, mam ją na końcu języka. Myślę, że większość forumowiczów zna to odczucie.
Marek Z - Sro Mar 23, 2005 12:50 am
Cytat: | To ciąg dalszy wątpliwości i data powstania planu nie ma nic do rzeczy. |
Tak się przyglądam powyższej mapce i muszę stwierdzić, że faktycznie holownik mógł stać bliżej latarni morskiej, gdzieś na wysokości ówczesnej fery, czy jak kto woli łódki przewożącej ludzi z jednego brzegu kanału na drugi.
Cytat: | Od spichlerza do basenu wolnocłowego (WOC) to ponad 1.5 km. |
No, teraz zostało już ok 1 km.
Cytat: | latarenka? i perspektywa kanału portowego? |
A można wiedzieć dlaczego ta perspektywa Ci się nie zgadza ?
Nauticus - Czw Mar 24, 2005 12:06 am
1 - zakładam że to jest obecny basen WOC, bardzo duża ilość masztów, w wielu planach.
2 - wygląda na latarnię lub światło postawione na końcu cypla. Ja nie rozpoznaję tej konstrukcji. Na Westerplatte takiego światła nawigacyjnego nie kojarzę??
3 - wygląda na falochron, ale w tym miejscu ???
Współcześnie kanał portowy jest nieco szerszy, ale łuk nabrzeża Westerplatte pozostał taki sam.
Mam wątpliwości, ale sam nie mam gotowego rozwiązania.
Tequilla - Czw Mar 24, 2005 1:53 am
Cytat: | Kot(ka) siedzi na rei |
Potwierdzam to nie jest reja
Co do zdjęcia gdzieś widzalem fotkę tej jednostki ale jak przypomnę to napiszę
TOMB - Czw Mar 24, 2005 11:44 am
A ja jestem zdania, że to jest Nabrzeże Oliwskie (jak się chodzi po porcie przez kilka lat, to zna się niektóre widoki na pamięć), a w dalszym tle widać Basen Wolnocłowy.
Corzano - Czw Mar 24, 2005 11:54 am
Tomb, to co wg Ciebie jest dwójką na obrazku Nauticusa?
TOMB - Czw Mar 24, 2005 12:27 pm
Nie mam pojęcia co to może być.... Może jakiś znak nawigacyjny, ale przy tych proporcjach byłby chyba dużo większy od latarni na końcu falochronu. Mało wyraźna jest ta fotografia.... Mam jednak pewne podejrzenia. Po drugiej stronie basenu wolnocłowego znajdowała się kiedyś tzw. kwarantanna Sanepidu, potem był tam bodajrze oddział szpitala zakaźnego gzie przebywali na początku lat 90 ub. wieku nosiciele wirusa HIV. Był to zespół budynków zupełnie samowystarczalnych, więc była tam też i kotłownia. Może to jej komin?
Dzisiaj po budynkach tych nie ma najmniejszego śladu, a znajdowały się prawie zaraz za wejściem do portu a jescze przed miejscem gdzie zaczynało się nabrzeże basenu z tamtej (północnej ) strony.
(Przepraszam za błędy w poprzednim poście, to z pośpiechu.....
Nauticus - Czw Mar 24, 2005 7:54 pm
Cytat: | (jak się chodzi po porcie przez kilka lat, to zna się niektóre widoki na pamięć), |
A jak się przepływa kanał portowy minimum x 50 tam i z powrotem w roku i nie ma sie amnezji to można mieć wątpliwości.
W tej chwili widok jest najbardziej podobny do sytuacji, gdy holownik cumuje lewą burtą do wschodniego falochronu wyjściowego.
heniek - Pią Lut 09, 2007 5:21 am
Ja bym obstawiał , że to jest holownik Tomek--ostatni parowy .Stoi on na Zbożowym vis avis Twierdzy. W tle widać nab. Mew , gdzie obecnie Urząd Morski ma Bazę Oznakowania Nawgacyjnego .A ten słup to światło nabieżnika dla statków wychodzących z portu w nocy. "Dzwigi" to tylko bomy do załadunku pław staw i innych znaków nawigacyjnych.A kot jaki jest, każdy widzi cztery takie w szalupie i jest full
tobocian - Sro Lut 21, 2007 5:17 pm Temat postu: Z jakiego miejsca? Byłbym za Tombem i Markiem Z.że jest to n.oliwskie:
1.to latarnia
2.dzwigi i za nimi zarys wzgórz morenowych Trójm.Parku Krajobr.(taki zarys widnieje na pocztówce)
Dołączam fotkę tylko trochę za dużo statków przysłania(spróbuję popstrykać jak będzie luźniej )
|
|