|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Osiek i Zamczysko
Sabaoth - Pon Kwi 25, 2005 10:13 pm Temat postu: Osiek i Zamczysko Krótkie pytanie. Jak nazywały sie dawniej Osiek i Zamczysko? I czy miały swoje nazwy, czy też są to nazwy nadane po 1945 roku?
Możecie określić ich dokładny zasięg?
Grün - Pon Kwi 25, 2005 11:07 pm
Osiek nazywał się Hackelwerk a Zamek - Altschloss. Nic mi nie wiadomo, żeby te nazwy miały swoje prasłowiańskie odpowiedniki.
Sabaoth - Wto Kwi 26, 2005 7:14 am
Czy to były jakieś oficjalne nazwy, czy może tylko powszechnie używane przez plebs?
Grün - Wto Kwi 26, 2005 8:24 am
Z tego co wiem to jak najbardziej oficjalne.
pumeks - Wto Kwi 26, 2005 9:03 am
W zasadzie nie mamy szans stwierdzić, jakich nazw używał plebs, bo tak się składa że dokumety pisane pochodzą raczej od warstwy wyższej - czytatej i pisatej. Najstarszy znany zapis nazwy "Hakelwerk" pochodzi z 1348 roku.
PS. Granice Zamczyska dość łatwo określić - ten teren aż do początku XVII wieku pozostawał niezabudowany. był to nieregularny czworobok którego jeden bok stanowiła Motława, drugi końcowy odcinek kanału Raduni, trzeci fosa biegnąca przez obecny Plac Obrońców Poczty Polskiej, czwarty - fosa od zbiegu ulic Sierocej-Zamkowej-Tartacznej do Baszty Łabędź na Targu Rybnym.
Granic Osieku nie podejmuję się określić (poza tym że na pewno leży on na zewnątrz wyżej wytyczonej fosy) gdyż mądrzejsi ode mnie uczeni dotąd nie wytyczyli precyzyjnych granic Starego Miasta.
|
|