Dawny Gdańsk

Nazwy - Nazwy ulic

Mikołaj - Sob Kwi 10, 2004 12:03 am
Temat postu: Nazwy ulic
Może ktoś z Was ma już zrobione, gotowe do wklejenia, w miarę zupełne zestawienie nazw ulic polskich i niemieckich (najlepiej z różnych okresów) ?
Grün - Sob Kwi 10, 2004 12:08 am

Ba, próbowałem to kiedyś zrobić - problem jest w nałożeniu czasoprzestrzennym nazw. Mam na myśli to, że ulice nie tylko zmieniały nazwy w czasie, ale również były w tymże czasie dzielone na kawałki i scalane. Cholery można dostać!
Mikołaj - Sob Kwi 10, 2004 12:38 am

to zestawienie dostałem kiedyś od Pumeksa: Naujocks
ale miał jakieś zastrzeżenia - za dużo nazw z późnych lat 30-tych? :wink:

Gdybyście chcieli to zestawienie sobie zapisać: pierwsza ikonka z lewej (dyskietka), która pojawia się na dodatkowym pasu zadań Acrobat Readera do tego służy.

przy okazji nastapiło otwarcie działu DOWNLOAD

Sabaoth - Pią Kwi 23, 2004 1:04 pm

Probowalem kiedys cos takiego zrobic, efekt pracy jest na mojej stronie. Ale zgadzam sie za duzo z tym problemow, nazwy zmienialy sie w czasie, ulice prostowano, wykrzywiano, dzielono i laczono. A do tego dochodza jeszcze roznice w pisowni. A zabralem sie tylko za lata 1850-1945.

Ale moze w wolnych chwilach wroce do nazw i uaktulanie moja liste (z podzialem na dzielnice).

Moja strona: http://sabaoth.infoserve.pl/danzig-online

Marek Z - Pią Kwi 23, 2004 1:32 pm

Cytat:
Moja strona: http://sabaoth.infoserve.pl/danzig-online

Oooo.. :shock: Cieszę się, że jest między nami autor tak znanej strony!!. Witaj.

Sabaoth - Pią Kwi 23, 2004 9:25 pm

No sie zdecydowalem. Wreszcie.

Chcialbym sie upewnic, czy Weinbergstraße na Siedlcach to aby na pewno Zakopianska (tak mi wyszlo ze zdjecia i planu przebiegu ulic).

Sabaoth - Pią Maj 14, 2004 10:18 pm

Czy ktoś wie, kiedy nastąpiła zmiana nazwy ulicy Kościuszki z Ringstrasse na Magdeburgerstrasse? A może było odwrotnie, sam nie wiem.
pumeks - Sob Maj 15, 2004 7:36 pm

Sabaoth napisał/a:
Czy ktoś wie, kiedy nastąpiła zmiana nazwy ulicy Kościuszki z Ringstrasse na Magdeburgerstrasse? A może było odwrotnie, sam nie wiem.

Tak jak napisałeś, Ringstrasse zmieniono na Magdeburską. Zdaje się że można to spróbować znaleźć w pierwszym tomie "Wspomnień Gdańskiego Bówki". Nie mam chwilowo dostępu do półki z książkami, ale się postaram...

Sabaoth - Sro Maj 26, 2004 2:42 pm

Wlasnie skonczylem uaktualnianie nazw ulic (teraz musze sie zabrac za nazwy geograficzne). Korzystalem z kilku przedwojennych planow, listy Neujacks'a i planow wspolczesnych. Neujacks myli sie w kilku przypadkach, co do innych nie jestem do konca pewien :skolowany: . Jesli macie jakies uwagi i korekty, piszcie!

Nazwy mozna sortowac, klikajac na naglowki.

Danzig-online

pumeks - Sro Maj 26, 2004 2:53 pm

A ja wczoraj znalazłem curiosum: tabliczkę na budynku z nazwą "Bojowców". Nie wiem, ile lat temu (ze czterdzieści?) tę nazwę zmieniono na M. Kalinowskiego, a od kilkunastu lat jest to Targ Rakowy. Sam budyneczek też bardzo ciekawy, i są przy nim zachowane dwa tory (jeden przy drugim) o wąskim rozstawie, ale patrzyłem przez płot i nie wiem, czy to było 1000 mm czy może 750 mm.
pumeks - Sro Maj 26, 2004 3:04 pm

Sabaoth napisał/a:
Jesli macie jakies uwagi i korekty, piszcie!

Już gdzieś pisałem, że u Naujocksa są literówki pomyłka: ulica w Nowym Porcie nazywała się Hindersinstraße, a nie Hindernissstr. Neufahrwasserweg była i jest raczej w Broesen niż w Neufahrwasser (wiem bo moja mama ma ten adres na metryce urodzenia). Ulica Krzemienieckiej we Wrzeszczu powinna być John-Gibsone-Str., a nie John-Gibson-Str. Zbyszka z Bogdańca to Westerzeile, a nie Westerziele (to akurat u Naujocksa jest podane poprawnie). Na razie nie mam czasu przejrzeć tego dokładniej.

Sabaoth - Sro Maj 26, 2004 4:36 pm

Dzięki za uwagi, poprawię niezwłocznie i czekam na następne. Łatwiej jest zacząć pracę od początku niż kompilować kilka list (tak jak ja to robiłem). A u Naujocksa nie ma ulicy Igielnickiej, za to pojawiła się Hynka zamiast Kunickiego. Będę musiał jeszcze raz dokładnie przeczytać i sprawdzić całą listę.
pumeks - Pon Maj 31, 2004 10:11 am

Sabaoth napisał/a:

W 1935 roku to jeszcze była Ringstrasse. Zresztą w Blaszanym Bębenku też jest zawsze mowa o Ringstrasse, więc chyba ta zmiana na Magdeburgerstrasse nastąpiła późno, może dopiero w czasie wojny?

Pietrucha - Pon Maj 31, 2004 4:25 pm

wydaje mi się, że brakuje ulcy Rybaki Dolne - Nieder Seigen
Pietrucha - Nie Cze 06, 2004 7:38 pm

Cytat:

Bartholomäikirchengasse - czy to jest Zaułek św. Bartłomieja?

Sabaoth, nazwa ulicy Bartholomäikirchengasse widnieje w opisie jednego ze zdjęć w "Wirtualnych wycieczkach", nie ma jej zaś w spisie ulic. Nie ma także ulicy Zaułek św. Bartłomieja.

Czesiek - Nie Cze 06, 2004 7:58 pm

Cytat:
W 1935 roku to jeszcze była Ringstrasse. Zresztą w Blaszanym Bębenku też jest zawsze mowa o Ringstrasse, więc chyba ta zmiana na Magdeburgerstrasse nastąpiła późno, może dopiero w czasie wojny?
Pytanie kiedy wybudowano wiadukt nad torami, podobno w czasie budowy był zrobiony objazd od ul.Grunwaldzkiej który przebiegał w poprzek torów kolejowych na wysokości obecnego składy węgla i łączył się z ul.Magdeburgerstrasse na wysokości starego placu ćwiczeń ( obecna ul.Nad Stawem. ) Drugi przejazd przez tory istniał na wysokości ( obecna ul.Nad Stawem. )
i boczna ul.Magdeburgerstrasse tam gdzie była fabryka czekolady Bałtyk i mleczarnia maćkowy. Z boku przy wiadukcie stoi jeszcze domek drużnika. Sama nazwa wskazuje na ulicę biegnącą po łuku lub okręgu :???:

Czesiek - Nie Cze 06, 2004 8:12 pm

Cytat:
ja też przysłałem Sabaoth owi ( nie wiem czy dobrze odmieniam) parę korekt nazw gdańskich w szczególności tych gdzie miał zaznaczone - nie istnieje :P
pumeks - Pon Cze 07, 2004 10:15 am

Czesiek napisał/a:
Cytat:
Pytanie kiedy wybudowano wiadukt nad torami, podobno w czasie budowy był zrobiony objazd od ul.Grunwaldzkiej który przebiegał w poprzek torów kolejowych na wysokości obecnego składy węgla i łączył się z ul.Magdeburgerstrasse na wysokości starego placu ćwiczeń ( obecna ul.Nad Stawem. ) Drugi przejazd przez tory istniał na wysokości ( obecna ul.Nad Stawem. )
i boczna ul.Magdeburgerstrasse tam gdzie była fabryka czekolady Bałtyk i mleczarnia maćkowy. Z boku przy wiadukcie stoi jeszcze domek drużnika. Sama nazwa wskazuje na ulicę biegnącą po łuku lub okręgu :???:

Ul. Kościuszki do tej pory biegnie potężnym łukiem - od Grunwaldzkiej aż w okolice przystanku Gdańsk-Kolonia. Nie wiem, czy jej nazwa miałaby jakiś związek z objazdem na czas budowy linii kolejowej. We wspomnieniach Zwarry są reprodukcje listów z nagłówkiem Emalierni Segora, gdzie pracował. W nagłówku pisma z października 1935 adres był Ringstrasse 5, a z października 1939 - Magdeburgerstrasse 5, zatem nazwę zmieniono pomiędzy tymi datami. Notabene, tak jak pisałem wyżej, G. Grass pisał że Jan Broński mieszkał w polskiej kolonii przy Ringstrasse - może chodzi o takie niskie domki koło stadionu Gedanii, gdzie jest przejście od Kościuszki do kościoła św. Stanisława Bpa.?

Zoppoter - Pon Cze 07, 2004 12:09 pm

pumeks napisał/a:

Ul. Kościuszki do tej pory biegnie potężnym łukiem - od Grunwaldzkiej aż w okolice przystanku Gdańsk-Kolonia. Nie wiem, czy jej nazwa miałaby jakiś związek z objazdem na czas budowy linii kolejowej.

Swojego czasu "30 Dni" pisały o historii Labesweg (dawno temu dochodziła aż do głównego traktu). Tam tez są opisane te wszystkie historie wiaduktowo-kolejowo-browarowe. Było też o nazwach. Moze tam jest odpowiedź na pytanie o Ring- i Magdeburgerstraße?

pumeks - Pon Cze 07, 2004 12:44 pm

Zoppoter napisał/a:
Swojego czasu "30 Dni" pisały o historii Labesweg (dawno temu dochodziła aż do głównego traktu). Tam tez są opisane te wszystkie historie wiaduktowo-kolejowo-browarowe. Było też o nazwach. Moze tam jest odpowiedź na pytanie o Ring- i Magdeburgerstraße?

Ooo, nie znam tego, będę musiał zajrzeć, dzięki za podpowiedź.

Sabaoth - Pon Cze 07, 2004 1:04 pm

Dzieki za wszystkie podpowiedzi, poprawki nanosze na biezaco. Ale mozemi jeszcze cos umknelo.

Moje roczniki 30-dni leza sobie spokojnie w Gdansku, i na razie nie mam do nich dostepu. Ale jak tylko sie do nich dorwe...

Akaradus - Sro Cze 23, 2004 2:47 pm

Mam takie pytanie: czy ktoś z forumowiczów wie kim był rycerz Blizbor? Na Jasieniu jest taka ulica Rycerza Blizbora i nigdzie nie mogę znaleźć kim była ta postać. Słyszałem, że jest ona chyba związana z jakąś kaszubską legendą, ale nie jestem tego pewien. Za wszelką pomoc bedę wdzięczny.
Marek Z - Sro Cze 23, 2004 4:50 pm

Cytat:
kim był rycerz Blizbor?

Cytat:
nigdzie nie mogę znaleźć kim była ta postać

Zajrzyj do "Legend gdańskich" J. Sampa. Jedna z nich opowiada o tym szarmackim rycerzu.

pumeks - Czw Cze 24, 2004 8:19 am

Marek Z napisał/a:
Cytat:
kim był rycerz Blizbor?

Cytat:
nigdzie nie mogę znaleźć kim była ta postać

Zajrzyj do "Legend gdańskich" J. Sampa. Jedna z nich opowiada o tym szarmackim rycerzu.

O kurcze, Marku, to mnie zaskoczyłeś :) nawet prof. Śliwiński, który doskonale zna wszystkich średniowiecznych rycerzy na Pomorzu, nie wiedział skąd w Jasieniu ten Blizbor :hihi:

Petelka - Czw Cze 24, 2004 8:54 am

Cytat:

Zupełnie nie kojarzę legendy z udziałem Rycerza Blizbora. :II Ale ponieważ pamięć jest zawodna to sięgnę do tych legend i może go wyszukam (?)
ps. Pumeks - ciągle pamiętam, że to jest TWOJA książka i ciągle obiecuję, że oddam przy najbliższej okazji. :wink:

Marek Z - Czw Cze 24, 2004 11:39 am

Cytat:
Ale ponieważ pamięć jest zawodna to sięgnę do tych legend i może go wyszukam (?)

Nie, nie - nie sięgaj !!! Sprawdziłem, nie ma. Coś mi się pokiełbasiło :oops:
Ale czytałem legendę o Rycerzu Blizborze, tylko jak się okazuje gdzie indziej.
Jak Pumeks przywalił mi prof Śliwińskim (z całym szacunkiem), to od razu sobie przypomniałem ! Obiecuję, że poszukam tego żródła.
Arkadusie, sorry za wprowadzenie w błąd.

pumeks - Czw Cze 24, 2004 2:00 pm

Marek Z napisał/a:
Jak Pumeks przywalił mi prof Śliwińskim

Nie chciałem nikomu przywalać 8O Chodziło mi o to, że być może rozwiązałeś zagadkę z którą profesor sobie nie poradził...

Marek Z - Pią Cze 25, 2004 12:25 am

Pumeksie, oczywiście. Przyjąłem to w kategorii żartu. Winna jest moja skleroza i tyle. :D
Akaradus - Pią Sie 06, 2004 10:29 pm

Więc nikt naprawde nie wie nic o Blizborze? Może jednak coś....? :D
villaoliva - Czw Maj 25, 2006 5:58 pm
Temat postu: węzeł im. Carla Groddecka
W piątek 26 maja 2006 r., o godz. 11.00, skrzyżowaniu alei Armii Krajowej, ul. 3 Maja i ul. Biskupiej zostanie nadana nazwa „węzeł im. Carla Groddecka”. Tablicę z nazwą odsłoni zastępca prezydenta Gdańska Wiesław Bielawski i Peter von Groddeck.

Nadanie nazwy przypada na okres Trzeciego Zjazdu Rodziny von Groddeck w Gdańsku.

Carl Groddeck
Urodził się 24 lipca 1699 r. w Gdańsku. Był burmistrzem Gdańska, prezydentem i wiceprezydentem oraz burgrabią. Czas jego urzędowania przypadał na czasy wojny siedmioletniej, mimo to potrafił utrzymać w mieście ład i porządek.

seestrasse - Czw Maj 25, 2006 6:02 pm

węzeł :hihi: w godzinach szczytu to chyba gordyjski :P
villaoliva - Czw Maj 25, 2006 6:09 pm

Dobrze, że nie można mieszkać przy węźle. Głupio w "papierach" by wyglądało :hihi:
Mikołaj - Czw Cze 08, 2006 3:28 am

nieopodal mam węzeł Franciszki Cegielskiej i jakoś nieswojo się czuję...
Marek1024 - Pią Sie 18, 2006 4:03 pm

Sabi,
Na http://sabaoth.infoserve....e/tours/l1.html zdjęcie jest opisane jako (Am) Heitzkeberg, czyli ul. Kręta. Wydaje mi się jednak :hmmm: , że jest to ul. Na Wzgórze, czyli An der Koenigshoehe. Zwłasza w kontekście albumu pana Hoffmanna.
Pozdrawiam,
Marek

Sabaoth - Pią Sie 18, 2006 7:40 pm

Cytat:
Na http://sabaoth.infoserve....e/tours/l1.html zdjęcie jest opisane jako (Am) Heitzkeberg, czyli ul. Kręta.

Nie, ono jest podpisane Heitzkeberg czyli nie ulica ale wzgórze.

Marek1024 - Pon Sie 21, 2006 2:32 pm

Oczywiście, ale wydaje mi się, że jest to widok ze wzgórza Koenigshoehe, a nie Heitzkeberg. W dole widzimy osiedle przy ulicy Am Koenigshoehe, które budowała firma pana Hoffmanna.
Natomiast wzgórze Heitzkeberg jest po drugiej stronie Koenigsthalerweg, na które prowadzi ulica Am Heitzkeberg. I na owym zdjęciu nie widać tego wzgórza.
Jeśli się mylę, to proszę o info.
Pozdrawiam,
Marek

Sabaoth - Wto Sie 22, 2006 10:07 pm

Sprawdziłem dokładnie, jest to widok ze wzgórza Heitzkeberg.
Marek1024 - Sro Sie 23, 2006 10:40 am

Sabi,

Może się czepiam, ale gdzie lokujesz wzgórze (a w zasadzie górę - berg) Heitzkeberg? Szukałem na kilku mapach, ale nie znalazłem takiej góry. :???:

Jeśli zgodzisz się ze mną, że w dole widzimy osiedle przy ulicy Na Wzgórze (Am Koenigshoehe), to zdjęcie musi być zrobione z okolicy Koenigshoehe (obecnie niedaleko znajduje się antena Emitela). Byłem tam wczoraj i widok jest bardzo podobny, no może trochę domów przybyło.

Jeśli przyjąć, żę ulica Kręta (Am Heitzkeberg) prowadzi na górę Heitzkeberg, to stamtąd nie widać ulicy Na Wzgórze - tam też wczoraj byłem i sprawdziłem.

No chyba, że góra Heitzkeberg jest obok Koenigshoehe, a ulica Kręta (Am Heitzkeberg) prowadzi na inne wzgórze :???:

Pozdrawiam, :co_jest:
Marek

hudyjan - Pon Wrz 04, 2006 12:46 am
Temat postu: Groble
A czy może ktoś wie co to za dynastia Groblowie?
Bo mają cztery ulice swojego imienia, a ja o tym rodzie Groblów nigdy nie słyszałem. To byli jacyś burmistrzowie czy dobrodzieje? Chodzi mi oczywiście o ulice Grobla Pierwszego, Grobla II itd.

Mikołaj - Pon Wrz 04, 2006 12:53 am

A mnie od dawna intryguje ul. Leczkowa - co to za roślina ten leczek? :roftl:
gargoyle dfl - Pon Wrz 04, 2006 12:54 am

najlepsze kasztany byly w parku szkoly na koncu Leczkowa.
Mikołaj - Pon Wrz 04, 2006 12:56 am

chyba Leczkowej :wink:
seestrasse - Pon Wrz 04, 2006 12:59 am

o Dworcowie i Jesionowie to już chyba wszyscy słyszeli? :OO

Cytat:
na koncu leczkowa

Cytat:
chyba Leczkowej

jeśli koniec, to zdecydowanie Leczkowa... :oops: :hihi:

Mikołaj - Pon Wrz 04, 2006 1:02 am

ale koniec Leczkowa był zupełnie gdzie indziej - gdzieś na Zamczysku
może ktoś wie dokładnie gdzie?

seestrasse - Pon Wrz 04, 2006 1:06 am

jejum, to mu odcięli cóś przed zgonem? ci krzyżacy to byli dowcipni... :hihi:
hudyjan - Pon Wrz 04, 2006 1:07 am

seestrasse napisał/a:
o Dworcowie i Jesionowie to już chyba wszyscy słyszeli?

Dworcow i Jesionow to jacyś Ruscy generałowie? Oni wyzwalali Gdańsk?

Mikołaj - Pon Wrz 04, 2006 1:10 am

seestrasse napisał/a:

leczka mu odcięli! :tniemy:

Cytat:

tak, od Gdańszczan

seestrasse - Pon Wrz 04, 2006 1:11 am

Cytat:

jeden wyzwolił Orunię, a drugi Wrzeszcz - głównie od zabudowy ulicy Grunwaldzkiej. ale to tylko plotki :hihi:
Cytat:
ruscy generałowie

oni z Rusi byli? 8O

hudyjan - Pon Wrz 04, 2006 1:23 am

Mletschkoff był przywódcą buntu czeladników w 1714. I po 1945 dostał za działalnośc społeczną własną ulicę. Złomiarze jak kradli tablicę to "M" tylko urwali. Zostało "leczkowa"
hudyjan - Pon Wrz 04, 2006 10:35 am

No dobra, wątek przerodził się nieco w BlaBla, a ja nadal nie wiem nic o żadnym Groblu I, II, III i IV.
Miałem kolegę ksywa Grobel, ale to nic nie zmienia

Marcin - Pon Wrz 04, 2006 10:36 am

Cytat:

Nie, nie... :hihi: Zakonnicy w białych płaszczach (przynajmniej z założenia) nie byli do wcipni... :wink:

seestrasse - Pon Wrz 04, 2006 3:24 pm

Cytat:
co to za roślina ten leczek?

musi jakieś wyjątkowo mocne ziele :mrgreen:
hudyjanie, a może Tobie o Grobelnych chodzi? jeden z nich to był słynny swego czasu :hmmm:

danziger - Pon Wrz 04, 2006 4:32 pm

No to powoli by się wyjaśniało. Jedna ulica została nazwana imieniem (a właściwie ksywą) kumpla hudegojana, druga na cześć Grobelnego. Zagadką pozostaje Grobla III i IV.
Co ciekawe przed wojną (o czym zapewne mało kto z forumowiczów wie) ulice te nazywały się odpowiednio Damm I, II, III i IV. Patronem Damm I był oczywiście Richard Damme, a Damm II pewna dama, którą wielu chciało uczcić, ale nikt nazwiska nie pamiętał. Zastanawia natomiast, że podobnie jak dzisiaj nie udało się ustalić patronów ulic Damm III i IV. Być może dzisiejsza Grobla III i IV jest "bezimienna" właśnie w celu zachowania starej tradycji? :hmmm:
A tak a propos - wie ktoś co to znaczy jak ktoś (coś) jest saturny? Bo mam znajomych, którzy mieszkają przy ulicy saturnej, ale nie wiemy skąd ta nazwa (ul. Saturna) mogła się wziąć. Kombinowałem, że to może od saturatorów, ale wówczas to chyba byłaby saturatorowa? Pomoże ktoś?

seestrasse - Pon Wrz 04, 2006 4:47 pm

pytania się namnażają :hmmm: kto to był Kocurko? albo Zamkow? albo Żaglow? bo Winogronow to wiem, on pierwszy na świecie, w prehistorii, zakładał winnice na Syberii... :impr: :brake:
Mikołaj - Pon Wrz 04, 2006 5:57 pm

być może chodzi o Jeana-Claude van
Cytat:
Damm
:hihi:
hudyjan - Pon Wrz 04, 2006 7:30 pm

Nie pamiętam, czy kawał czy na faktach:
Rozmowa w ubezpieczalni
- Jechałem Do Studzienki i wpadłem w dużą dziurę...
- Jak, jak, do studzienki?
- Tak
- Jeśli celowo pan wjechał do studzienki, to odszkodowania nie wypłacimy.

Hochstriess - Pon Wrz 04, 2006 10:15 pm

Mozna tez jechac na ulicę Konopnicką i Sempołowską :hiihihi:
Ciekawi mnie tez kto to był Łąkow.
"pani, pani tak sama na to Łąkowe?" (taksowkarz,lipiec br)

Hochstriess - Pon Wrz 04, 2006 10:17 pm

A i zapomnialabym,ze mam znajomych na "Krasnietej" :haha:
hudyjan - Pon Wrz 04, 2006 11:32 pm

Kraśnięta _ z ros. "podmalowana (maźnięta) na czerwono"
Westpreussen - Czw Sie 28, 2008 11:37 am

Szperając w zakamarkach mojego dziadka natknąłem się na kilka map Gdańska w języku niemieckim z różnych okresów jednak zbliżonych do siebie latami i co ciekawe, znalazłem kilka ulic których nigdzie w necie nie mogłem znaleźć w jakimkolwiek ich ogólnym spisie. I tak np: ulica Góralska wg jednej z map nazywała się Leipziger Weg. Co prawda była ona naniesiona na mapę ciut inaczej niż obecna Góralska ale naprawdę w niewielkim stopniu obie wersje różniły się od siebie, ulica Matemblewska jak sie okazuje miała dwie nazwy: od ulicy Słowackiego (która w tym już miejscu została nazwana Brentauer Weg) - Mattemblewoer Weg a od strony ulicy Potokowej - Nawitzweg, ulica Ogrodowa we Wrzeszczu biegnąca do Okazu przy pętli tramwajowej na Abrahama nazywała sie kiedyś Alfredstraße a ulica Ogrodowa w Brętowie - Silberhammer Weg, ulica Potokowa miała też dwie nazwy: od ulicy Słowackiego do dzisiejszej posesji przy ulicy Potokowej 12 - Lobeckshöfer Weg a od owej posesji dalej w kierunku do Kiełpinka - Kelpiner Weg oraz ostatnia ulica Rakoczego, od wspomnianej wcześniej posesji przy ulicy Potokowej 12 w kierunku dzisiejszej Moreny nazywała się Pietzkendorfer Weg.

To tyle co narazie udało mi sie znaleźć, zauważyć i się z Wami podzielić. Gdy znajdę coś jeszcze to nie zapomnę tutaj dodac :-)