|
Dawny Gdańsk
|
 |
Errata - Cyz to na pewno gdańskie Kowale?
Corzano - Sro Maj 18, 2005 8:35 am Temat postu: Cyz to na pewno gdańskie Kowale? Zerknijcie: http://www.filokarta.pl/a...id_auction=3772
Z moich bardzo pobieżnych poszukiwań wychodzi, że to nawet nie ta część Europy. Kowale na pewno nie. Mylę się?
Sabaoth - Sro Maj 18, 2005 8:57 am
Schoensee W/Pr - to gdzies w Prusach Zachodnich, czyli jednak TA czesc Europy
Corzano - Sro Maj 18, 2005 9:01 am
Ja znalazłem miejscowość o tej nazwie gdzieś w Bawarii bodajże.
pumeks - Sro Maj 18, 2005 9:10 am
To jest Kowalewo Pomorskie, niedaleko Torunia. Dawniej Kreis Briesen, obecnie pow. Golub-Dobrzyń.
Sabaoth - Sro Maj 18, 2005 9:17 am
A gdanskie Kowale nazywaly sie Kowall.
lucy - Sro Maj 18, 2005 10:43 am
Ja od wczoraj posiadam taki slownik nazewnictwa krajoznawczego polsko-niemiecki niemiecko-polski z terenów Sląska, Ziemi Lubuskiej, Pomorza i Warmii i Mazur i przewertowałam. Otóż występuje ta miejscowość Schonsee, tlumaczona na KOWALE!!!!!Dopisane jest do tłumaczenia KOWALE BRA co oznacza BraNIEWO!
pumeks - Sro Maj 18, 2005 11:12 am
No owszem, ale problem polega na tym że Twój słownik prawdopodobnie obejmuje tylko nazwy z terenów przyłączonych do Polski po 1945 r. A zdecydowana część Prus Zachodnich - Westpreussen, w skrócie W/Pr. - była w Polsce już od 1920 r. Gdyby zaś chodziło o miejscowość z powiatu Braniewskiego, to musiałoby być nie West- a Ostpreussen. Schoensee WPr. to na 100% Kowalewo Pomorskie.
Mikołaj - Sro Maj 18, 2005 1:11 pm
pumeks napisał/a: | To jest Kowalewo Pomorskie, niedaleko Torunia. Dawniej Kreis Briesen, obecnie pow. Golub-Dobrzyń. |
Ale na tej pocztówce to toruński dworzec jest, wbrew temu co napisano, no chyba że były bliźniacze.
Zoppoter - Sro Maj 18, 2005 1:24 pm
Mikołaj napisał/a: | , no chyba że były bliźniacze. |
To akurat mozliwe. Wiele dworców na przy jednej linii było do siebie łudząco podobnych. Niestety nie wiem jak powinien wyglądac dworzec w Kowalewie.
pumeks - Sro Maj 18, 2005 1:26 pm
Znalazłem tylko widok z góry, ale przy naszych zdolnościach interpretacji zdjęć lotniczych nie będzie z tym problemu
Zoppoter - Sro Maj 18, 2005 1:29 pm
pumeks napisał/a: | Znalazłem tylko widok z góry, ale przy naszych zdolnościach interpretacji zdjęć lotniczych nie będzie z tym problemu
Obrazek |
Rany, jaki piękny. Zachoway w oryginale, nie to co "zmodernizowana" stacja w Sopocie. Szkoda, że to tak daleko...
Mikołaj - Sro Maj 18, 2005 1:30 pm
A ja tylko taką pocztówkę toruńskiego dworca:
pumeks - Sro Maj 18, 2005 1:35 pm
A w Toruniu w ogóle jest dworzec? chyba po drugiej stronie Wisły
parker - Sro Maj 18, 2005 1:58 pm
W Toruniu są przynajmniej 3 dworce... to znaczy na trzech bywam
Zoppoter - Sro Maj 18, 2005 2:02 pm
parker napisał/a: | W Toruniu są przynajmniej 3 dworce... to znaczy na trzech bywam |
A gdzie sie podział mój post o dworcach w Toruniu...? Pisałem o Toruniu Głównym za wisłą i Topruniu Miasto przed Wisłą. Toruń Miasto własnie zobaczyliśmy na pocztówce Pumeksa...
parker - Sro Maj 18, 2005 2:09 pm
Toruń Główny jest za Wisłą, Toruń Miasto obok Nowego Miasta przed samą Wisłą, a Toruń Wschodni to ja nawet zamieszczałam w zdjęciach z wyjazdu wielkanocnego - to ten z herbami.
Nie ma żadnego więcej?
pumeks - Sro Maj 18, 2005 2:24 pm
Na stronie http://kolej.kurczak.one.pl/szukaj.php znalazłem jedenaście stacji: Toruń Barbarka, Toruń Czerniewice, Toruń Elana, Toruń Kluczyki, Toruń Miasto, Toruń Wschodni, Toruń Podgórz, Toruń Północny, Toruń Główny, Toruń Zachodni i Toruń Towarowy TRB.
parker - Sro Maj 18, 2005 2:35 pm
Nie znałam tej strony... ale może byćToruniów więcej, skoro na przykład "zjedli" Grudziądz Przedmieście.
|
|