|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Gea znaczy Ziemia - wystawa w Oliwie
knovak - Czw Maj 19, 2005 6:35 pm Temat postu: Gea znaczy Ziemia - wystawa w Oliwie Na ogrodzeniu Parku od strony Opata Rybińskiego zawisło przedwczoraj kilkadziesiąt wielkich fotogramów wystawy przygotowanej przez Państwowy Instytut Geologiczny pt. "Gea znaczy Ziemia", autorstwa Marka Ostrowskiego. Przedstawiają one różne miejsca w Polsce z lotu ptaka, zgrupowane są w kilku tematach (wpływ człowieka, itp.).
Tyle dojrzałem i doczytałem przelatując mimo, może jutro się zatrzymam i pokontempluję. Fotki są doskonałe, warto!!!
Gdanszczanin - Pią Maj 20, 2005 9:01 pm
Co ciekawe ta wystwa jest czynna codziennie w prawie tych samych godzinach co muzeum akademii rzygaczy od 0.00 do 23.55 ( tak przynajmniej podaja w gazecie wyborczej )
parker - Pią Maj 20, 2005 9:07 pm
Ja też dziś przejeżdzałam, ale zza kierownicy kiepsko było widac
knovak - Pią Maj 20, 2005 9:40 pm
Dzis nie zdążyłem wiele zobaczyć, ale dojrzałem Zatokę Gdańską z lotu ptaka i chyba był też Gdańsk... Widziałem też zamek Olsztyn na Jurze, Śnieżkę, Bagna Biebrzańskie... Śliczności, jutro tam się udam na dokładne zwiedzanie.
seestrasse - Pią Maj 20, 2005 10:44 pm
knovak napisał/a: | Bagna Biebrzańskie |
a widziałeś jakiegoś łoszaka?
bassa - Sob Maj 21, 2005 12:28 am
Hih...super hiper byla ekspozycja biebrzańska na targach książki w listopadzie w PKiN w Warszawie:cale metry wystawowe zajmowal wielki ŁOS a pan nadleśniczy wciągajac dech-przy mikro ladzie rozdawal informatory-piękne!!!
Ehm...nie marza sie Wam Targi Ksiazki u nas ?? Z milionem inteligentnych imprez towarzyszacych...np wystaw fot FDG.....
danziger - Nie Maj 22, 2005 3:54 pm
Gdanszczanin napisał/a: | Co ciekawe ta wystwa jest czynna codziennie w prawie tych samych godzinach co muzeum akademii rzygaczy od 0.00 do 23.55 ( tak przynajmniej podaja w gazecie wyborczej ) |
Czyżby na te 5 minut zamykali?
parker - Nie Maj 22, 2005 4:04 pm
Kiedyś trzeba zetrzeć z obrazków uliczny pył
wrangla - Wto Maj 24, 2005 12:54 am
Wystawa na płocie
Cytat: | Szara ulica Opata Jacka Rybińskiego wypiękniała. Na ogrodzeniu parku oliwskiego zakwitły barwne krajobrazy. Przechodnie z zachwytem oglądają piękne, wykonane z lotu ptaka zdjęcia polskich krajobrazów.
Autorem niecodziennej wystawy na płocie "Gea znaczy Ziemia" jest biolog, twórca informacji obrazowej, Marek Ostrowski, który od 25 lat fotografuje polskie krajobrazy z lotu ptaka. Na płocie wiszą zdjęcia - od klifu bałtyckiego po szczyty Tatr i Karkonoszy. Oglądamy ciekawe formacje geologiczne. Krajobrazy ukształtowane przez przyrodę i człowieka - odkrywki węgla brunatnego, siarki, kamieniołomy granitu. Jest i dno morskie, przełom Wisły pod Kazimierzem, zapora w Czorsztynie.
Wielkie fotogramy intrygują przechodniów, którzy przystają przed nimi i komentują.
Ktoś, oglądając teren, na którym rozbił się meteoryt, komentuje: - A jednak Marsjanie istnieją.
- Pracuję jako grafik i bardzo mi się podoba jakość tych zdjęć - mówi Daniel Maina z Sopotu, który specjalnie przyjechał zobaczyć tę wystawę. - Trochę hałas przeszkadza.
- Zachwycające, piękne zdjęcia. Jestem pod wrażeniem pomysłu - dodaje studentka Aneta Szczuka.
Zdaniem Ostrowskiego, aby zrozumieć przestrzeń, trzeba choć na chwilę wyjść poza nią. Spojrzeć z innej perspektywy. Takie właśnie możliwości dają zdjęcia lotnicze. |
wrangla - Wto Maj 24, 2005 12:56 am
ps. w pierwszym momencie, gdy spojrzałam na tę fotkę, pomyślałam, że jest na niej jeden z forumowiczów.
villaoliva - Sob Sie 05, 2006 5:50 pm Temat postu: KRAJOBRAZY GEOLOGICZNE WISŁY Wystawa zawitała ponownie na płot parku Oliwskiego. Można ją oglądać do 31.08.2006 oraz tu.
Gdynka - Nie Sie 06, 2006 2:51 pm
A zawitała już w czerwcu. W opisie na stronie brak m.in. Gdańska, który na pewno jest na końcu wystawy. Tak więc warto zobaczyć osobiście, a nie w necie. Zwłaszcza, że wystawa jest czynna przez 24h
villaoliva - Nie Wrz 23, 2007 8:41 pm Temat postu: VELUX 5 OCEANS, 2006-2007 I jest kolejna wystawa
Cytat: | Wystawa składa się z 40 zdjęć z podpisami w języku polskim i angielskim, które przedstawiają historię ostatniej edycji regat VELUX 5 OCEANS. Billboardy o powierzchni ponad 2 m prezentują zmagania żeglarzy w samotnej okołoziemskiej wędrówce, ich codzienne życie na jachtach, niebezpieczną walkę z żywiołem i warunkami atmosferycznymi, chwile samotności, nowe przyjaźnie, zwycięstwa i porażki. Większość fotografii została wykonana przez wyspecjalizowaną, brytyjską firmę fotograficzną „onEdition”, natomiast pozostała część zdjęć jest autorstwa samych uczestników.
|
Marcin - Nie Wrz 23, 2007 10:25 pm
Bardzo lubię te oliwskie wystawy - bo tocząc się autkiem zakorkowaną Rybińskiego mam je okazję obejrzeć. Taka galeria "samochodowa"...
|
|