|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - Wiślinka
Sabaoth - Nie Maj 29, 2005 5:17 pm Temat postu: Wiślinka Artykuł z Wyborczej o fosfogipsach z Wiślinki: Hałdzinka. Potwór z fosforu
I takie cytaciki:
Cytat: | W Polsce w ciągu roku choruje na raka 140 osób na 100 tysięcy, ale Gdańsk przoduje. Tu choruje 248 ludzi na 100 tysięcy. |
Cytat: | Być może przyczyną raka w Gdańsku jest ołów. Doktor Jaśkowski bada dzieci z regionu. Zakłada, że najwięcej ołowiu we krwi powinni mieć uczniowie z centrum miasta, a najmniej z zielonych okolic Wyspy Sobieszewskiej, w tym z Wiślinki. Okazuje się, że jest w błędzie. Najwięcej ołowiu mają w sobie dzieci żyjące niedaleko hałdy. A cała badana grupa z Gdańska ma go więcej niż dzieci ze Śląska. W hałdzie jest też fluor. Jerzy Jaśkowski zamierza zbadać jego zawartość w moczu u dzieci z różnych dzielnic. |
Cytat: | Ksiądz z parafii na Wyspie Sobieszewskiej udostępnia pomieszczenia przy kościele lekarzom z Poradni Ekologicznej. Czterdzieścioro dzieci z Wiślinki oddaje do badania krew i mocz. U każdego z badanych uczniów poziom ołowiu i fluoru jest powyżej normy. (Norma to 0,2-0,5 mg na litr moczu. Dzieci mają od 2 do 8 mg, u niektórych dochodzi do 12 mg). Wszyscy mają widoczną fluorozę, krzywicę i zapalenie górnych dróg oddechowych. |
parker - Nie Maj 29, 2005 6:00 pm
Przerażające. Może jednak należałoby wrócić, skąd przyjechałam. Zanim będzie za późno.
Sabaoth - Nie Maj 29, 2005 6:04 pm
To trochę wygląda na wykorzystywanie zdobycznych terytoriów, do końca, niczym się nie przejmując
Grün - Nie Maj 29, 2005 6:41 pm
A jak komuś za mało minerałów to może pojechać pomieszkać do Neufahrwasser - przy wschodnim zawiewie będzie miał siarki aż miło...
Kasia_57 - Nie Maj 29, 2005 6:51 pm
Na temat skażenia środowiska w tzw. rejonie gdańskim: materiały z konferencji naukowej z 1999 - "Twierdza Wisłoujście - historia, teraźniejszość i przyszlość" -poniżej cytat z tej pozycji:
Jerzy Jaśkowski: "przed 9 laty (czyli w 1990 r. przyp. mój) opublikowałem raport, w którym podałem, ze województwo gdańskie znajduje się na pierwszym miejscu umieralności na nowotwory. Nie zadymiony Śląsk, a właśnie "czysty " Gdańsk"
Z raportów "przechwyconych" przez prasę wiadomo, iż wyniki badań prowadzonych w okolicach wiadomej hałdy - były i są nadal utajniane.
A dzisiaj w radio jakiś oficjel z urzędu miejskiego Gdanska, ubolewał, ze wyniki badań mówiące o czołowej pozycji Gdańska i regionu w zachorowalności na nowotwory, to ... bujda na resorach i że on czeka na wiarygodne wyniki, bo nie jest tak źle...
no to w takim razie cytat z materiałów pokonferencyjnych - wciąż p. Jaśkiewicz:
"zanieczyszczenie powietrza fluorem zależy nie tylko od wielkości emisji, ale również od ukształtowania terenu, kierunku i siły wiatru oraz wielkości opadów atmosferycznych. Pył fluorkowy zawarty w powietrzu opada w niewielkiej odległości od źródła, od kilku do 20-40 km, a gazowy fluorowodór może przemieszczać się nawet na odległość do 100 km. W regionie gdańskim sytuacja jest trudniejsza ze względu na ukształtowanie terenu. Wzgórza morenowe powodują zatrzymanie toksyn w tzw. Dolnym Tarasie, natomiast wiatry roznoszą je nad Żuławami, skąd trafiają z powrotem pod postacią skażonej żywności".
Więcej nie cytuję, bo jak się czyta to opracowanie - to aż wierzyć się nie chce, w jakim środowisku żyjemy.
Ale wszelkie próby upublicznienia tych badań są torpedowane. I komentowane ... wrogą propagandą. Do tego stopnia, że ludzie budujący domy w okolicach hałdy - sa zachwyceni widokami, i twierdzą, że nei może być skażone środowisko, bo "nic nie widać, żadnej chmury, powietrze jest czyste"... również nie wspomina się o znacznym odsetku rodzących się dzieci (stamtąd) z rozszczepem podniebienia, czy z deformacjami szczęki. Anie też o obniżonym ilorazie inteligencji w wyniku systematycznego podtruwania. No i nic w tej kwestii się nie zmieniło w porównaniu z czasami tzw. komuny! i wtedy i teraz te dane się utajnia.
brrrrr.
Sabaoth - Nie Maj 29, 2005 7:22 pm
Cytat: | Ale wszelkie próby upublicznienia tych badań są torpedowane. I komentowane ... wrogą propagandą. |
Pewnie rewizjoniści piszą te raporty. A jaka jest prawda, wiem z dwóch źródeł, niestety jednym z nich jest cmentarz łostowicki.
PAULUS MAZUR - Nie Maj 29, 2005 8:16 pm
Toż to dramat okropny.Coś trzeba zrobić.Ale smutna jazda.
Corzano - Nie Maj 29, 2005 8:18 pm
Kasia_57 napisał/a: | Jerzy Jaśkowski |
Czy to ten z Franciszkańskiego Ruchu Ekologicznego?
Kasia_57 - Pon Maj 30, 2005 9:41 am
Corzano napisał/a: | Kasia_57 napisał/a: | Jerzy Jaśkowski |
Czy to ten z Franciszkańskiego Ruchu Ekologicznego? |
Bladego pojęcia nie mam, ale wyniki badań są przerażające, tymbardziej, że już je znałam przed kupnem tych materiałów
Marcin - Pon Maj 30, 2005 11:16 pm
Uran leży koło plaży
Zoppoter - Wto Maj 31, 2005 8:48 am
Kasia_57 napisał/a: |
"zanieczyszczenie powietrza fluorem zależy nie tylko od wielkości emisji, ale również od ukształtowania terenu, kierunku i siły wiatru oraz wielkości opadów atmosferycznych. Pył fluorkowy zawarty w powietrzu opada w niewielkiej odległości od źródła, od kilku do 20-40 km, a gazowy fluorowodór może przemieszczać się nawet na odległość do 100 km. . |
No własnie, kiedys słyszałem (ale nie pamiętam gdzie i od kogo), że u nas w ogólenie powinno sie uzywać pasty do zębów z fluorem, bo fluoru to my mamy mamy nadmiar i bez pasty...
Zoppoter - Wto Maj 31, 2005 8:51 am
A gdzie sa tak zwani ekolodzy? Potrafia oprotestować autostradę, estakade Kwiatkowskiego, elektrownie jądrową, a tu co? Nie maja od kogo wyszarpać łapówki za święty spokój?
Corzano - Wto Maj 31, 2005 8:55 am
Zoppoter napisał/a: | A gdzie sa tak zwani ekolodzy? Potrafia oprotestować autostradę, estakade Kwiatkowskiego, elektrownie jądrową, a tu co? |
Autor tego opracowania jest właśnie tzw. ekologiem chyba, że masz na myśli jakąś inną ekologię.
rispetto - Wto Maj 31, 2005 9:10 am
Corzano napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | A gdzie sa tak zwani ekolodzy? Potrafia oprotestować autostradę, estakade Kwiatkowskiego, elektrownie jądrową, a tu co? |
Autor tego opracowania jest właśnie tzw. ekologiem chyba, że masz na myśli jakąś inną ekologię. |
Widocznie protestowanie przeciwko hałdzie tego świństwa nie jest dzisiaj trendy No i na pewno zrobi się koło tego mniej szumumedialnego, niż przy blokowaniu takiej autostrady.
Corzano - Wto Maj 31, 2005 9:17 am
rispetto napisał/a: | Widocznie protestowanie przeciwko hałdzie tego świństwa nie jest dzisiaj trendy |
Nie bardzo rozumiem. Oczekujecie od pracownika AMG i szefa Franciszkańskiego Ruchu Ekologicznego, że będzie się... no właśnie - co? Blokował drogi, przypinał do drzew? Macie pretensje, że człowiek działa tak jak powinien działać?
rispetto - Wto Maj 31, 2005 9:18 am
Corzano napisał/a: | rispetto napisał/a: | Widocznie protestowanie przeciwko hałdzie tego świństwa nie jest dzisiaj trendy |
Nie bardzo rozumiem. Oczekujecie od pracownika AMG i szefa Franciszkańskiego Ruchu Ekologicznego, że będzie się... no właśnie - co? Blokował drogi, przypinał do drzew? Macie pretensje, że człowiek działa tak jak powinien działać? |
To nie było pod jego adresem, ale w kierunku ekologów (generalnie).
Corzano - Wto Maj 31, 2005 9:21 am
rispetto napisał/a: | To nie było pod jego adresem, ale w kierunku ekologów (generalnie). |
Chyba nie generalnie, bo większość nie siedzi przypięta do drzew. Mówisz o tych, których pokazuje telewizor. Tych którzy robią badania i odwalają tzw. pracę u podstaw sięnie pokazuje, bo to nie chwyta, mało rozrywkowe jest.
Zoppoter - Wto Maj 31, 2005 9:23 am
Corzano napisał/a: | rispetto napisał/a: | Widocznie protestowanie przeciwko hałdzie tego świństwa nie jest dzisiaj trendy |
Nie bardzo rozumiem. Oczekujecie od pracownika AMG i szefa Franciszkańskiego Ruchu Ekologicznego, że będzie się... no właśnie - co? Blokował drogi, przypinał do drzew? Macie pretensje, że człowiek działa tak jak powinien działać? |
Czy Ty moze zwróciłeś uwage na słowa "tak zwani" przed słowem "ekolodzy" w moim poscie...?
rispetto - Wto Maj 31, 2005 9:27 am
Corzano napisał/a: | rispetto napisał/a: | To nie było pod jego adresem, ale w kierunku ekologów (generalnie). |
Chyba nie generalnie, bo większość nie siedzi przypięta do drzew. Mówisz o tych, których pokazuje telewizor. Tych którzy robią badania i odwalają tzw. pracę u podstaw sięnie pokazuje, bo to nie chwyta, mało rozrywkowe jest. |
No ale tych najbardziej widać i oni robią gębę całemu ruchowi.
Corzano - Wto Maj 31, 2005 9:29 am
Zoppoter napisał/a: | Czy Ty moze zwróciłeś uwage na słowa "tak zwani" przed słowem "ekolodzy" w moim poscie...? |
Oczywiście i są one uzasadnione, bo osoby zajmujące się ochroną przyrody nie są ekologami w ścisłym tego słowa znaczeniu.
Zoppoter - Wto Maj 31, 2005 9:32 am
Corzano napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | Czy Ty moze zwróciłeś uwage na słowa "tak zwani" przed słowem "ekolodzy" w moim poscie...? |
Oczywiście i są one uzasadnione, bo osoby zajmujące się ochroną przyrody nie są ekologami w ścisłym tego słowa znaczeniu. |
No to co na mnie krzyczysz?
Corzano - Wto Maj 31, 2005 9:39 am
Zoppoter napisał/a: | No to co na mnie krzyczysz? | Cichutko zwróciłem uwagę, że autor opracowania należy do grupy "tak zwanych ekologów". Ty zapewne masz na myśli tak zwanych "tak zwanych ekologów".
danziger - Wto Maj 31, 2005 9:42 am
Zoppoter - Wto Maj 31, 2005 9:45 am
Corzano napisał/a: | Zoppoter napisał/a: | No to co na mnie krzyczysz? | Cichutko zwróciłem uwagę, że autor opracowania należy do grupy "tak zwanych ekologów". Ty zapewne masz na myśli tak zwanych "tak zwanych ekologów". |
To sie robi skomplikowane...
A wracając do adremu, to gdyby tak paru tych nawiedzonych przypięło się do kikutu drzewa koło hałdy, to powstałby szum medialny i może cos pozytywnego by z tego wynikło.
A tak to nikt o problemie nie wie, bo jest utajniony.
Sabaoth - Wto Maj 31, 2005 9:47 am
Latwiej przeciez protestowac przeciwko czemus, czego nie ma (elektrownia atomowa) niz przeciwko chaldzie trujacych smieci. Jeszcze taki "ekolog" pryszczy dostanie, i co?
A przy okazji ekologii, od elektrowni atomowych duzo bardziej szkodliwe dla srodowiska sa elektrownie wiatrowe. Te drugie niestety sa w modzie
Petelka - Wto Maj 31, 2005 9:50 am
No przecież o toksycznym działaniu hałdy fosfogipsów na Wiślince wiadomo od lat. I tylko cały czas dziwiło mnie, że robiono badania, mówiono o tym (no może niezbyt głośno) a hałda rosła sobie w najlepsze...
danziger - Wto Maj 31, 2005 9:53 am
Sabaoth napisał/a: |
A przy okazji ekologii, od elektrowni atomowych duzo bardziej szkodliwe dla srodowiska sa elektrownie wiatrowe. Te drugie niestety sa w modzie |
Na szczęście nie wszędzie W dodatku są już ekolodzy ( nie wiem, czy "tak zwani", czy tak zwani "tak zwani", czy jeszcze jacyś inni ) którzy sobie z tego zdają sprawę, a nawet czasem o tym mówią
Corzano - Wto Maj 31, 2005 9:54 am
Sabaoth napisał/a: | A przy okazji ekologii, od elektrowni atomowych duzo bardziej szkodliwe dla srodowiska sa elektrownie wiatrowe. |
Temat był nawet na tym forum. Każda z opcji ma plusy i minusy. Energia odnawialna jeszcze raczkuje, ale wydaje mi się, że przed tym nie uciekniemy, niezależnie od siły lobby np. atomowego.
Grün - Wto Maj 31, 2005 9:59 am
No bo w quasi-państwie nad Wisłą bandyckim truciem ludzi zajmują się tak zwani ekolodzy, a prokuratura - powołana i zapłacona do takich zadań jest zajęta pewnie ważniejszymi rzeczami.
janak - Wto Maj 31, 2005 10:11 am
Sabaoth napisał/a: | A przy okazji ekologii, od elektrowni atomowych duzo bardziej szkodliwe dla srodowiska sa elektrownie wiatrowe. Te drugie niestety sa w modzie |
Sabaoth Don Kichotem - będzie walczył z wiatrakami!
danziger - Wto Maj 31, 2005 10:15 am
janak napisał/a: |
Sabaoth Don Kichotem - będzie walczył z wiatrakami! |
I ma rację! bo one przynoszą więcej szkody niż pożytku
seestrasse - Wto Maj 31, 2005 4:23 pm
http://www.fosfi.prv.pl/
stronka o Hałdzince
Kasia_57 - Pon Cze 06, 2005 9:31 am
I znowu o hałdzie. Nóż się otwiera ... wypowiedź (r)żywcem wzięta z poprzedniego systemu, jedynie słusznego zresztą!!! Poza nazwą państwa NIC się tu nie zmieniło
http://miasta.gazeta.pl/t...12,2749802.html
Hałda musi trafić pod lupę specjalistów
Alicja Katarzyńska, Krzysztof Katka 05-06-2005 , ostatnia aktualizacja 05-06-2005 21:02
Tydzień temu "Gazeta" napisała, że w hałdzie fosofogipsów są pierwiastki promieniotwórcze i metale ciężkie, które mogą przedostawać się do środowiska. W "Dużym Formacie" "Gazety Wyborczej" pojawił się też raport na temat hałdy.
- Jestem zaniepokojony informacjami pojawiającymi się w mediach o hałdzie fosfogipsów, niedobrze, że ciągle pojawia się poczucie zagrożenia, dlatego pochylimy się nad tym problemem - mówi Andrzej Galubiński, pomorski lekarz wojewódzki.
Dziś Andrzej Galubiński spotka się z szefową Powiatowej Stacji Sanepidu w Gdańsku i wydziału ochrony środowiska Urzędu Wojewódzkiego, aby uzgodnić sposób postępowania z hałdą w Wiślince.
- Nie dysponuję danymi dla tego powiatu, z których wynikałoby, że tam dzieje się jakiś proces degradacji środowiska, że powoduje on wzrost chorób nowotworowych u mieszkańców Wiślinki - powiedział nam Galubiński. - Jedyny raport, o którym wiem, to badania z 1995, które na zlecenie ówczesnego wojewody Płażyńskiego robiła specjalna komisja. Dotarłem do niego, ale badający nie wyciągnęli żadnych wniosków. Dlaczego? Sam się zastanawiam.
Zareagowali również lokalni politycy.
- Informacje na temat liczby zgonów na nowotwory były dotąd lekceważone. Władze nie przygotowały nawet żadnej hipotezy, dlaczego akurat nasze województwo przoduje w tej tragicznej statystyce - mówi Tadeusz Cymański, poseł PiS.
Uważa on, że należy sprawdzić, czy hałda w Wiślince przyczynia się do rozwoju chorób nowotworowych.
- Potrzebne są badania i ekspertyzy. W najbliższych dniach złożę w tej sprawie interpelację, musimy zdobyć pieniądze na badania - zapowiada poseł Cymański, członek sejmowej komisji zdrowia.
O zbadanie hałdy poprosił Wojewódzki Funduszu Ochrony Środowiska marszałek województwa Jan Kozłowski (PO).
- Hałda jest zagrożeniem, teraz trzeba tylko sprawdzić, jak dużym - mówi Jan Kozłowski.
Na mocy porozumienia samorządu województwa z Akademią Medyczną, w najbliższych miesiącach lekarze z tej placówki mają przedstawić wyniki badań nad przyczynami zwiększonej zachorowalności na raka.
http://miasta.gazeta.pl/t...12,2749801.html
Dziś składowisko w Wiślince nie mogłoby powstać
Rozmawiał Sławomir Sowula 05-06-2005 , ostatnia aktualizacja 05-06-2005 21:01
Badania wpływu hałdy fosfogipsów w Wiślince na środowisko muszą być poddane kompleksowej ocenie - uważa Zbigniew Bąkowski, wicedyrektor Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Gdańsku
SŁAWOMIR SOWULA: Czy hałda fosfogipsów wytwarzanych przez Gdańskie Zakłady Nawozów Fosforowych w Wiślince szkodzi środowisku?
Zbigniew Bąkowski: - Powiedziałbym, że na pewno wpływa na środowisko. Nie jest wobec niego obojętna. Gdyby było inaczej, nie zastosowano by w ostatnich latach dodatkowych zabezpieczeń, czyli np. uszczelnienia rowów opaskowych, o których mówiło niedawno szefostwo GZNF. Trudno jednak powiedzieć w jakim stopniu szkodzi środowisku, bo kolejne różnego rodzaju badania, chociażby na zawartość metali ciężkich, nie wykazują zwiększania ich obecności np. w wodach gruntowych czy roślinach. Nie dają one jednak pełnego obrazu ewentualnych zagrożeń.
Dlaczego? Przecież przeprowadzane są również przez niezależne instytucje?
- Chodzi o pewne zaszłości. Gdyby dzisiaj podejmowano decyzję o stworzeniu hałdy przedtem trzeba by zrobić badania tzw. tła w środowisku, czyli zmierzyć zawartość szkodliwych substancji w okolicznej glebie, wodzie, roślinach. Dopiero wtedy robienie kolejnych badań daje rzetelne wyniki. Badania tła nigdy jednak nie zrobiono.
Jeżeli tak jest, to nie wiemy, jaki jest stan środowiska wokół hałdy - czy się pogarsza, czy nic się nie dzieje. A to przecież instytucja, w której Pan pracuje, powinna szukać odpowiedzi na to pytanie.
- Oczywiście. I to robimy. Jednak poruszamy się w dość ograniczonym zakresie. Kontrolujemy hałdę tylko w zakresie pozwolenia, które Fosforom wydaje Pomorski Urząd Wojewódzki. Procedura jest taka, że najpierw pojawia się wniosek firmy, która na postawie przepisów o ochronie środowiska określa parametry, które jej zdaniem powinny znaleźć się w pozwoleniu. Potem urząd wojewódzki je akceptuje lub nie. Naszym zdaniem jest kontrolowanie, czy firma tych parametrów nie przekracza.
Czy wojewoda może poprosić o zrobienie dodatkowych badań?
- Może. Koszty ponosi firma, która wnioskuje o pozwolenie.
Czy wojewoda mógłby się nie zgodzić na propozycję firmy i odmówić jej pozwolenia na wytwarzanie i składowanie odpadów?
- Mógłby. Jednak powinien to uzasadnić, najlepiej wynikami badań, które kwestionowałyby stanowisko firmy.
Ale jeżeli badania prowadzone są na zlecenie wnioskodawcy, to chyba kółko się zamyka?
- Niekoniecznie. Wojewoda może znaleźć pieniądze i zlecić badania niezależnie od firmy. Badania wpływu hałdy fosfogipsów w Wiślince na środowisko muszą być poddane kompleksowej ocenie. WIOŚ ze swojej strony przeanalizuje materiały, które znajdują się w jego zasięgu, i wyda opinię na ten temat.
Od wejścia do Unii Europejskiej firmy wytwarzające odpady powinny mieć tzw. pozwolenie zintegrowane wydawane przez wojewodę. Czy Fosfory je mają?
- Jeszcze nie, ale mają czas na jego uzyskanie do końca 2006 roku.
"Gazeta" napisała kilka dni temu, że w hałdzie jest uran i inne pierwiastki promieniotwórcze. Czy w tej sytuacji wojewoda powinien wydać Fosforom pozwolenie na dalsze użytkowanie składowiska?
- O tym, czy powinien, mówiłem już wcześniej. Wiem natomiast, że jeżeli teraz ktoś chciałby postawić podobne składowisko, w tym samym miejscu, to nie dostałby na to pozwolenia.
Czy dlatego, że fosfogipsy są odpadem niebezpiecznym?
- Nie. Zgodnie z dzisiejszymi przepisami hałdy nie można by postawić na terenie o tak niskim poziomie wód gruntowych czy chociażby w sąsiedztwie zbiornika wody. Przepisy wymagają też dodatkowych zabezpieczeń, np. izolacji syntetycznej uwzględniającej skład chemiczny odpadów. Jednak warto zauważyć, że zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami fosfogipsy nie są zaliczone do odpadów niebezpiecznych. Taka była decyzja kolejnych ministrów ochrony środowiska w 1997 i 2001 roku.
Sabaoth - Pon Cze 06, 2005 9:43 am
Cytat: | Poza nazwą państwa NIC się tu nie zmieniło |
Niestety, hałda nie jest tego jedynym przykładem
Kasia_57 - Pon Cze 06, 2005 9:49 am
Cytat: | hałda nie jest tego jedynym przykładem |
wiem, wiem...
widzę to teraz znacznie ostrzej - kiedy wszystko mnie zaczęło dotyczyć.
Odkąd tu wróciłam, jaśniej widzę - że prawdą są słowa Kochanowskiego "nową przypowieść Polak sobie kupi, że i przed szkodą i po szkodzie głupi"...
|
|