Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Kaszubscy narodowcy

Sabaoth - Sro Cze 08, 2005 7:07 am
Temat postu: Kaszubscy narodowcy
Kaszubscy narodowcy
Gazeta pisze: Powstaje Kaszubska Partia Narodowa.

Grün - Sro Cze 08, 2005 8:42 am

I ledwo założyli, a już się kłócą. No i ten skrót... KPN... :)
wrangla - Sro Cze 08, 2005 10:32 am
Temat postu: Re: Kaszubscy narodowcy
Sabaoth napisał/a:

Nie podoba mi sie ten pomysł. :%
wrangla - kaszubka :<>

stumar - Sro Cze 08, 2005 10:38 am

Ciekawe czy postanie też Młodzież Wszechkaszubska :hihi:
Grün - Sro Cze 08, 2005 12:08 pm
wrangla napisał/a:
Sabaoth napisał/a:

Nie podoba mi sie ten pomysł. :%
wrangla - kaszubka :<>

A czemu tak się nie podoba? Co to Kaszubom nie wolno mieć partii nacjonalistycznej?

janak - Sro Cze 08, 2005 12:15 pm

Pragnę jednak zaznaczyć, że ponad 5 tys. osób, w ostatnim spisie powszechnym zadeklarowało narodowość KASZUBSKĄ (nie polską, niemiecką, czy inną) i nie odbierajmy tym osobą (i innym) prawa do organizowania się (mamy przecież demokracje).
Zupełnie inna sparawa to kwestia, czy taka forma wyrażania swojej kaszubskości się komuś podoba, czy nie, poczekajmy na efekty i dopiero poźniej będzie można coś więcej na ten temat powiedzieć.
A co do młodzieży, to naprawdę duża część jest zaangażowana w propagowanie narodowości kaszubskiej.

wrangla - Sro Cze 08, 2005 12:25 pm
Nie wiem co to będzie za partia, jacy ludzie będą ją tworzyć. Nie wiem jakie mają plany, poglady itp. Jednak nie wydaje mi się, by takie wchodzenie w politykę wyszło na dobre.

Jest w końcu ZK-P, które ogólnie mówiąc ma dbać o Kaszubów i kaszubskość. I tego chyba powinniśmy sie trzymać.

Nikomu nic nie zabraniam, ale pomysł założenia partii "kaszubskiej" nie podoba mi się, bo ogólnie w społeczeństwie postawiony może zostać znak równości między tą partią, a wszystkimi Kaszubami. A jak już napisałam, nie wiem co też owa partia będzie głosić i co będzie robić.

Grün - Sro Cze 08, 2005 12:34 pm
wrangla napisał/a:
Nie wiem co to będzie za partia, jacy ludzie będą ją tworzyć. Nie wiem jakie mają plany, poglady itp.

I tego proponuję się trzymać.
Jak to jest, że założenie czegoś takiego w Polsce wywołuje emocje. Polacy mają kilka partii nacjonalistycznych i nikomu to jakoś specjalnie nie przeszkadza.
Skoro Kaszubi stwierdzili, że potrzebna im partia, to znaczy, że zrzeszenie nie wystarcza.

pumeks - Sro Cze 08, 2005 12:34 pm

Spokojnie Wrangla, w normalnych społeczeństwach partie narodowe rzadko zdobywają szerokie poparcie. Przeciętny Polak raczej nie popiera polskich narodowców, sądzę, że przeciętny Kaszuba też nie będzie.
wrangla - Sro Cze 08, 2005 12:36 pm
Grün napisał/a:
Skoro Kaszubi stwierdzili, że potrzebna im partia, to znaczy, że zrzeszenie nie wystarcza.
no właśnie kilku/kilkunastu/kilkudzisięciu(?) Kaszubów stwierdziło, że potrzebna im partia, a nie wszyscy, czy choćby większość Kaszubów.
Zoppoter - Sro Cze 08, 2005 12:38 pm
wrangla napisał/a:

Nikomu nic nie zabraniam, ale pomysł założenia partii "kaszubskiej" nie podoba mi się, bo ogólnie w społeczeństwie postawiony może zostać znak równości między tą partią, a wszystkimi Kaszubami. A jak już napisałam, nie wiem co też owa partia będzie głosić i co będzie robić.

No to należałoby zlikwidować tez wszystkie partie, które maja w nazwie słowo "Polska"... Bo tez ktoś mógłby pomysleć, ze one reprezentuja wszystkich Polaków.

Osobiście uważam, że działalność polityczna oparta na gruncie etnicznym czy narodowym to głupota. Partie polityczne to powinny byc liberalne, socjalistyczne, konseratywne, i w rozmaitych wersjach pośrednich. Partie czy ugrupowania polityczne narodowe są bezsensowne bo w każdej nacji sa liberałowie i socjaliści. I jak taka partia głosowałay w przypadku ustaw budżetowych, okołobudżetowych itp? A jak się ma czyjas narodowość do (na przykład) prawa karnego czy kodeksu drogowego? Albo do aborcji?

Ale jesli ktoś chce miec partie narodową, to niech ją sobie zakłada. Byle za własne pieniądze...

Grün - Sro Cze 08, 2005 12:43 pm

No i co z tego że kilkunastu? Złamali prawo? Nie. Wolno im założyć partię.
I nie "kilku czy kilkunastu", bo zgodnie z art. 11 ust 3 pkt 2 ustawy o partiach politycznych dla skutecznego złożenia wniosku wymagane są podpisy co najmniej 1000 osób. Skoro, jak twierdzi Janak, ok 5 tys. osób przyznaje się do narodowości kaszubskiej, to partia reprezentowałaby ok 20% narodu - a taka reprezentacja to marzenie kazdej partii. :)

wrangla - Sro Cze 08, 2005 12:50 pm

5 tys. to tylko kropla w morzu Kaszubów :D
wyniki spisu nie dają obrazu rzeczywistej ilości Kaszubów.

Ja np. jestem 2w1 :^^ , jak już z resztą kiedyś na FDG pisałam.

Grün - Sro Cze 08, 2005 12:55 pm

Może im wcale nie chodzi o tych co 2 w 1.
Zoppoter - Sro Cze 08, 2005 12:57 pm

wrangla napisał/a:

wyniki spisu nie dają obrazu rzeczywistej ilości Kaszubów.

No to na pewno, zwazywszy na "poprawki" ankieterów, którzy nie znali miasta Londyn, że się tak wyrażę... :mrgreen:

janak - Sro Cze 08, 2005 1:01 pm

No i bardzo dobrze, że jest tylu Kaszubów którze różnie się identyfikują. Dla mnie jest to pewien kroku ku normalności. ZK-P to bardzo dobra organizacja, ale nie zrzymajmy się, że powstają nowe. I tak jak pisze Grun, że potrzeba 1000 osób do utworzenia Partii, to chyba KPN stanie się tylko faktem medialnym.
A co do spisu, to rzeczywiście nie daje on pełnego obrazu rzeczywistości kaszubskiej.
A tak na marginesie, to Wrangla niedługo Ci podam ilu uczniów klasy V w Karsinie czuje się Kaszubami.

Sabaoth - Czw Cze 09, 2005 6:49 am

Cytat:
Nie ma to jak wzajemne skłócenie i zajmowanie się pierdołami

A ja uważam, że to nie są pierdoły. Polska jest podobno demokratycznym krajem i każdy naród w niej żyjący ma prawo założyć swoją partię. Czy taka partia ma sens to już inna sprawa, ale na pewno nie są to pierdoły!

Mikołaj - Czw Cze 09, 2005 12:51 pm

tutaj trochę o kulisach i o tym, jak takie newsy zaczynają żyć własnym życiem
http://www.naszekaszuby.p...php?storyid=848

wrangla - Pią Cze 10, 2005 8:42 pm

janak napisał/a:
A tak na marginesie, to Wrangla niedługo Ci podam ilu uczniów klasy V w Karsinie czuje się Kaszubami.
ooo, ciekawa jestem.
janak - Pon Cze 20, 2005 9:41 pm

wrangla napisał/a:
janak napisał/a:
ooo, ciekawa jestem.

Pytanie brzmiało: Czy czujesz się Kaszubą? I były trzy odpowiedzi do wyboru - tak, nie, nie wiem. Wyniki: Karsin - Tak 24,1%, Nie 34,5%, Nie wiem 41,4% i dla porównania Wiele - Tak 48,6%, Nie 14,3%, Nie wiem 37,1% oraz Osowo - Tak 73,3%, Nie 20%, Nie wiem 6,7%. Dla mnie te wyniki są bardzo ciekawe, ale oczywiście nie brałbym ich jako zbyt miarodajne.

janak - Wto Cze 21, 2005 8:15 am

Kaszÿbsczi NĂ´rodny Part
Cytat:
Władze Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego odcięły się od pomysłu tworzenia Kaszubskiej Partii Narodowej. Założyciel ugrupowania Witold Bobrowski zrezygnował z funkcji wiceprezesa ZKP.

Zapowiedź utworzenia KPN spotkała się z ostra krytyką liderów kaszubskich: Artura Jabłońskiego - szefa ZKP i Brunona Synaka - byłego przewodniczącego ZKP.

W sobotę rada naczelna Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego uchwaliła, że nie popiera planów utworzenia partii "tylko dla Kaszubów". W takiej sytuacji Bobrowski, nauczyciel z Głodnicy, postanowił odejść z zarządu ZKP.

Założyciel Kaszÿbszczégo Nèrodnégo Partu wyraził nadzieję, że inni działacze kaszubscy również nie będą łączyć funkcji we władzach zrzeszenia i partii politycznych.

- Rezygnacja Witolda Bobrowskiego oczyszcza sytuację. Jest całkiem jasne, że jako zrzeszenie nie mamy nic wspólnego z partią - mówił Artur Jabłoński.

___666___ - Wto Sty 24, 2006 11:23 pm

nie wiem dokladnie kto tworzy KPN i jakie maja cele... ale wydaje mi sie, ze moze to byc jakas alternatywa dla ZK-P , ktore jest zdominowane przez ludzi, ktorzy uwazaja, ze 'Kaszubi to tez Polacy' i wogole ma stosunek paddanczy wobec Polski... nacjonalisci Kaszubscy moga tez byc forma protestu przeciw uciekaniu [strach?] od eksponowania Kaszubskich spraw i zdecydowanie propolskie wypowiedzi takich ludzi jak Ceynowa albo Tusk...
liczba 5000 osob, ktore podala swoja narodowosc jako Kaszubska jest zanizona z wielu powodow, np: wiele lat polonizacji, zdecydowanie propolskie tresci przekazywane przez polski system szkolnictwa, polska prasa i TV, propolskie nastawienie katolickiego kleru na Kaszubach, nieswiadomosc i niski poziom wyksztalcenia niektorych grup spolecznosci Kaszubskiej, manipulacje w trakcie przeprowadzania spisu, a pewnie tez zwykly strach starszych ludzi, ktorzy tyle wycierpieli w latach 1945 i pozniejszych tylko dlatego, ze np. nie potrafili mowic czysta polszczyzna...

...a kiedy w koncu postanie Gdanska Partia Narodowa ? albo Front Wyzwolenia Wolnego Miasta Gdansk ?... ...

Mikołaj - Sro Sty 25, 2006 1:46 am

Cytat:
...a kiedy w koncu postanie Gdanska Partia Narodowa ? albo Front Wyzwolenia Wolnego Miasta Gdansk ?... ...

masz zapędy na lidera - co Cię jeszcze powstrzymuje?

ps polskie czcionki, proszę...

rispetto - Sro Sty 25, 2006 10:06 am

ja myślę, że paluchy w tym maczają Żydzi, masoni i oczywiście cykliści :%
Sabaoth - Sro Sty 25, 2006 5:50 pm

No, cykliści przede wszystkim :^^