|
Dawny Gdańsk
|
 |
Nazwy - "Boerse Danzig"
pumeks - Wto Cze 14, 2005 10:19 am Temat postu: "Boerse Danzig" Na stronie Sabaotha znajduje się pocztówka z Nowego Portu, opisana jako "Budynek giełdy towarowej w Nowym Porcie". Moim zdaniem to pomyłka, a pokazany budynek o nazwie "Boerse Danzig" był po prostu gospodą-hotelem. Zresztą w albumie "Brzeźno. Nowy Port" jest nieco inne zdjęcie tego fragmentu ul. Starowiślnej, i na szyldzie można odczytać "Hotel zur Boerse Danzig, Wilhelm Schaape" (nazwiska nie jestem na 100% pewien).
Co prawda obecnie słowniki tłumaczą "Boerse" jako giełda, ale mam wrażenie, że dawniej to słowo miało także inne znaczenia - m. in. zajazdu, stąd chyba pochodzi m. in. polskie "bursa". W pierwszym albumie "Był sobie Gdańsk" było też zdjęcie zajazdu "Boerse Weichsel", stojącego, o ile pamiętam, chyba gdzieś na Przeróbce.
A tak przy okazji - hotelik "Boerse Danzig" w Nowym Porcie, Weichselstrasse 13, znajdował się dokładnie w miejscu, gdzie od XVII wieku stała karczma balastowa (Ballastkrug) - później, gdy powstała druga karczma o tej samej nazwie, określana jako "wielka" (Große Ballastkrug), dla odróżnienia od "małej" karczmy balastowej powyżej Szańca Zachodniego.
Sabaoth - Wto Cze 14, 2005 10:29 am
Dzieki Pumeksiu, to faktycznie bardziej wyglada na zajazd albo hotelik niz na gielde. Podajac polski opis kierowalem sie raczej slownikowym tlumaczeniem Boerse.
pumeks - Wto Cze 14, 2005 10:42 am
Ależ nie ma za co Tak mi tylko wyszło a propos sprawy karczmy balastowej, a ściślej - rzekomej małej karczmy balastowej , która nigdy karczmą nie była.
Grün - Wto Cze 14, 2005 11:00 am
A kiedy zrobisz korektę tej informacji zdatną do zamieszczenia?
pumeks - Wto Cze 14, 2005 11:47 am
Czeka w kolejce Najpierw Kleinhammerpark.
|
|