|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Herby z dworca głównego w Gdańsku
Corzano - Wto Cze 14, 2005 12:43 pm Temat postu: Herby z dworca głównego w Gdańsku Na frontowej ścianie (tam gdzie jest) główne wejście znajduje się 5 (?) herbów. 3 z nich to herby Gdańska, jeden Elbląga i jest jeszcze jeden, ale go nie kojarzę i będę wdzięczny za podpowiedź (przedstawia budynek z trzema wieżyczkami). Na samej górze jest umieszczone godło Polski. Co było na jego miejscu przed 2WŚ?
stumar - Wto Cze 14, 2005 12:52 pm
Cytat: | (przedstawia budynek z trzema wieżyczkami). |
Może Toruń. Cytat: |
Na samej górze jest umieszczone godło Polski. Co było na jego miejscu przed 2WŚ? |
czarny ptak, symbol teutońskich hakatystów
Corzano - Wto Cze 14, 2005 12:56 pm
stumar napisał/a: | Cytat: | (przedstawia budynek z trzema wieżyczkami). |
Może Toruń. |
Źle się wyraziłem. Bardziej są to baszty niż wieżyczki. Mają stożkowe dachy.
danziger - Wto Cze 14, 2005 12:57 pm Temat postu: Re: Herby z dworca głównego w Gdańsku
Corzano napisał/a: | (przedstawia budynek z trzema wieżyczkami). |
To mało precycjny opis - przydałoby się zdjęcie To może być Toruń, Bydgoszcz, Nowy Dwór Gdański albo jeszcze jakieś inne miasto...
Corzano napisał/a: | Na samej górze jest umieszczone godło Polski. Co było na jego miejscu przed 2WŚ? |
Z tego co pamiętam, był tam, jak napisał sztumar, orzeł - pruski lub niemiecki, niestety nie mam teraz przed sobą zdjęć dworca, żebym mógł stwierdzić z całą pewnością, który...
Corzano napisał/a: |
Źle się wyraziłem. Bardziej są to baszty niż wieżyczki. Mają stożkowe dachy. |
No to Toruń wykluczony, ale w dalszym ciągu może być to wiele miast - np. jak juz wspomniałem Bydgoszcz lub Nowy Dwór....
Corzano - Wto Cze 14, 2005 1:00 pm Temat postu: Re: Herby z dworca głównego w Gdańsku
danziger napisał/a: | To może być Toruń, Bydgoszcz, Nowy Dwór Gdański albo jeszcze jakieś inne miasto... |
Toruń na pewno odpada. Wydaje mi się, że to Bydgoszcz, ale musiałbym się jeszcze przyjrzeć.
Grün - Wto Cze 14, 2005 1:01 pm
Corzano napisał/a: | stumar napisał/a: | Cytat: | (przedstawia budynek z trzema wieżyczkami). |
Może Toruń. |
Źle się wyraziłem. Bardziej są to baszty niż wieżyczki. Mają stożkowe dachy. |
Jak stożkowe to może Malbork?
Marcin - Wto Cze 14, 2005 2:18 pm
Nowy Dwór?
danziger - Wto Cze 14, 2005 2:23 pm
Marcin napisał/a: | Nowy Dwór? |
Marcin, z jakiego budynku pochodzi ten herb Nowego Dworu?
Marcin - Wto Cze 14, 2005 2:28 pm
Herb nad portalem wejściowym do Żuławskiego Ośrodka Kultury (Nowy Dwór).
Corzano - Wto Cze 14, 2005 2:29 pm
Marcin napisał/a: | Nowy Dwór? |
Tamte były bardziej zwaliste i mniej spiczaste. Chyba bez zdjęcia się nie obejdzie.
Marcin - Wto Cze 14, 2005 2:59 pm
To może takie " bardziej zwaliste i mniej spiczaste" (inna wersja Nowego Dworu)?
Pietrucha - Sro Cze 15, 2005 7:57 pm
http://www.polska.pl/gale...gory_id=59&sh=5
Tu jest zdjecie gdzie widać ten herb, choć nie zbyt wyraźnie, nie moge załączyć bo wszystkie zdjęcia z internetu zapisują mi się jako mapa bitowa i zajmuja kilka krotnie więcej miejsca niz jpg, no i nie wiem ja to zmienić, aby się zapisywało jako jpg
Sabaoth - Sro Cze 15, 2005 8:00 pm
Cytat: | nie wiem ja to zmienić, aby się zapisywało jako jpg |
Wystarczy przeinstalować system (albo same biblioteki dll )
Marcin - Sro Cze 15, 2005 8:02 pm
Wygląda mi to na Nowy Dwór.
Gdanszczanin - Sro Cze 15, 2005 8:03 pm
A propos tego zdjecia wie ktoś jaki orzeł był kiedyś na miejscu Polskiego orła? Może macie jakieś zdjęcia?
Marcin - Sro Cze 15, 2005 8:04 pm
To chyba pytanie retoryczne...
Sabaoth - Sro Cze 15, 2005 8:11 pm
Gdanszczanin napisał/a: | A propos tego zdjecia wie ktoś jaki orzeł był kiedyś na miejscu Polskiego orła? Może macie jakieś zdjęcia? |
Marcin napisał/a: | To chyba pytanie retoryczne... |
Chyba carski
stumar - Sro Cze 15, 2005 8:16 pm
Sabaoth napisał/a: | Gdanszczanin napisał/a: | A propos tego zdjecia wie ktoś jaki orzeł był kiedyś na miejscu Polskiego orła? Może macie jakieś zdjęcia? |
Marcin napisał/a: | To chyba pytanie retoryczne... |
Chyba carski |
Pewnie były tam trzy zaborcze czarne orły
danziger - Sro Cze 15, 2005 8:31 pm
Gdanszczanin napisał/a: | A propos tego zdjecia wie ktoś jaki orzeł był kiedyś na miejscu Polskiego orła? Może macie jakieś zdjęcia? |
Gdańszczanin - gdyby nie pytanie o zdjęcia, uznałbym, ze nie czytasz wątku, w ktyórym się wypowiadasz ;)
Pietrucha - zapisz jako bmp, otwórz w paincie i wybierz (z menu "plik") "zapisz jako" - zaznacz z rozwijanej listy .jpg, JPEG, czy co ci się tam wyświetli i po kłopocie - możesz zamieszczać
Pietrucha - Sro Cze 15, 2005 11:22 pm
Cytat: | Pietrucha - zapisz jako bmp, otwórz w paincie i wybierz (z menu "plik") "zapisz jako" - zaznacz z rozwijanej listy .jpg, JPEG, czy co ci się tam wyświetli i po kłopocie - możesz zamieszczać |
Dzięki za pomoc. Faktycznie działa. Tylko kurcze, dalej zapisując z internetu zdjęcia po przez "zapisz obraz jako", moge jedynie jako mape bitową.
No ale przynajmniej już wiem jak póxniej zamienić na jpg
Gdanszczanin - Sro Cze 15, 2005 11:22 pm
Sory rzeczywiscie nie zauwazylem odpowiedzi dzieki za zwrocenie uwagi . A macie jego zdjecie moze?
Corzano - Sro Sie 03, 2005 10:01 am
Pod światło ciężko się robi zdjęcia małpkami.
Grün - Sro Sie 03, 2005 10:26 am
Ty robisz zdjęcia małpką? A co na to Towarzystwo Opieki nad Wyzyskiwanymi Zwierzętami?
|
|