Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - "Stare zdjęcia"? Coś dla Bassy :)

jacek-gdansk - Wto Sie 16, 2005 6:23 pm
Temat postu: "Stare zdjęcia"? Coś dla Bassy :)
Robiłem porządki i znalazłem parę ciekawych zdjęć w moich prywatnych zbiorach.
Nie mam zamiaru zaśmiecać nimi forum więc umieszczę tu tylko niektóre z nich.

Na początek: niektórzy zapewne pamiętają wizytę Jana Pawła II w Trójmieście w 1987 roku.
A czy pamiętacie te jakże sprzeczne napisy na budynkach i transparentach ?
Z jednej strony komunistyczne hasła, a z drugiej ...
Na Zaspie były jeszcze ciekawsze lecz ja mam fotkę tylko z Gdyni.

Sabaoth - Wto Sie 16, 2005 7:35 pm

Dzisiaj to już kawał odległej historii :mrgreen:
jacek-gdansk - Wto Sie 16, 2005 9:56 pm

Historia, to prawda... a mi się wydaje, że to było ledwie wczoraj :)
Już wtedy te propagandowe hasła śmieszyły (ostatnie podrygi komuny to były), a w zestawieniu z radosnymi transparentami witającymi Ojca Świętego ubaw był po prostu nieziemski. Całe Trójmiasto i chyba cały kraj pękał ze śmiechu.
Dlatego też pozwoliłem sobie na pokazanie tego zdjęcia.
Może ktoś ma inne, podobne ?

Mikołaj - Wto Sie 16, 2005 11:13 pm

na Żabiance było to słynne zestawienie "byliśmy-jesteśmy-będziemy", a pod spodem "zawsze wierni Bogu" :)

http://www.chem.univ.gda.pl/~tomek/pielgrzymka1987 :
Cytat:
Władza z głupoty rozpoczęła wojnę transparentów na blokach malując prowokacyjnie: „nasz ustrój to socjalizm”. Kilka godzin później pojawia się pod nim: „Boże daj siłę swojemu ludowi” i kolejny: „nie lękajcie się”. Na innym domu: „nasza praca Ojczyźnie” i doklejony identycznymi literami „i Bogu”. Jeszcze inny: „byliśmy - jesteśmy - będziemy” i pod nim dodany: „zawsze wierni Bogu”, i jeszcze niżej: „kongres eucharystyczny”. Tej wojny „oni” nie mogli wygrać...

No i jeszcze tutaj http://www.ipn.gov.pl/biu...letyn07_12.html

danziger - Sro Sie 17, 2005 12:16 am

Mikołaj napisał/a:
na Żabiance było to słynne zestawienie "byliśmy-jesteśmy-będziemy", a pod spodem "zawsze wierni Bogu"

Nie na Żabiance, tylko na Zaspie. Jednym z "twórców" przedsięwzięcia był zresztą ojciec mojego kolegi.

jacek-gdansk - Sro Sie 17, 2005 12:55 am

Już od czasów stanu wojennego razem z jednym mym przyjacielem wycinaliśmy w "gumce-myszce" anty partyjne hasła i w ten sposób mieliśmy pieczątkę :) Potem steplowaliśmy czystą kartkę papieru i później wycinali te stemple i rozrzucali gdzie popadło.
Przyklejaliśmy nawet na butapren w co bardziej chodliwych miejscach.
Zomowcy jak zobaczyli na mej szyji, na łancuszku orła w koronie to chcieli mnie na "dołek" zabrać. Jakoś mi się udało i mnie nie pokręcili :)
Patrząc z perspektywy dnia dzisiejszego może to śmieszyć lecz wtedy to przerażony byłem na maxa. Jak złapią to poprawczak lub w najlepszym razie nie miałbym szans na studia.
Ach...inny klimat i inne czasy to były!
Teraz śmiać się z tego możemy :)

Mój przyjaciel to do dziś ma blizny na plecach po "pałowaniu" przez ZOMO'wców.
Ciekawe czym go bili, chyba nie pałami bo on nie pamięta - zemdlał. Ale takie ślady to po pałach by nie zostały.

Najciekawsze jest to, że robiliśmy to z własnej woli. Nie byliśmy w żadnym związku czy organizacji. Jako dzieci uważaliśmy, że tak trzeba i już.

A czy stać by było np. dzisiejszych "blokersów" na takie poświęcenie jak nasze?
Chyba nie.
Przepraszam, moralizuję i nudzę.Postaram się więcej nie czynić tego błędu!

Makabunda - Sro Sie 17, 2005 6:46 am

A w mojej klasie ( a wtedy byłem w czwartej klasie podstawówki) chcieliśmy założyć konspiracyjna organizację. Ale idea ta nie została zrealizowana bo ....... nie mogliśmy wymyślić nazwy dla naszej organizacji. :hiihihi:
jacek-gdansk - Sro Sie 17, 2005 9:31 pm

W sumie w tym wątku miały być stare zdjęcia :)
A pamiętacie zimę stulecia w 1979 roku?

bassa - Nie Sie 21, 2005 11:26 pm

Aaaa! Zauważyliście bardzo swieże i pachnące arcydzieło firmy Irbud w podpisie Jacka ? To poczatek okopów,którymi sie Dolny Wrzeszcz odgrodzi od niepożadanych miazmatów,wpływów i porządków. :P
jacek-gdansk - Nie Sie 21, 2005 11:59 pm

ooooo, w końcu Bassa się pojawiła :)
Ja tu wątek dla Ciebie specjalnie przygotowałem, a Ty śpisz :(
Powiem krótko, masę zdjęć obrobiłem i na tapecie mam kolejne.
Nie chcę wrzucać ich na forum gdyż nie wszystkich one interesują, a i dbać trzeba o dostępne miejsce dla forum.
Większość fotek związanych jest z Conradinum, pracuję nad stronką, będą tam wszystkie zdjęcia jakie posiadam z czasów szkolnych oraz sporo ze zjazdów.
Podzielę się oczywiście linkiem jeśli tylko to dzieło stworzenia w końcu ujrzy światło dzienne.

bassa - Wto Sie 23, 2005 9:55 pm

:== Wrzeszczanie wszystkich krajów i kosmosu,wymieńcie uscisk dłoni na Swięcie ul.Wajdeloty a od Jacka uzyskajcie-autograf z dedykacją ??? :OO
bassa - Czw Sty 04, 2007 12:09 am

Albo też przybądżcie z swoimi fotami/pomysłami/akcjami na zebranko 9.01-o godz 18 w budynku II LO,zdjęcia dla POTOMNOSCI będą robione,rzecz jasna...gdy ktoś kumaty wytłumaczy bassie,jak cykać lumixem.
Albo jeszcze lepiej- sam zrobi...takie foty jak Roland potrafi...;-)) :OO
A jak ktoś całkiem netowy,to tez może napisać o pro-wrzeszczanskich pomysłach... na wajdeloty@vp.pl
Jacku,sam widzisz ze ehm..obecność Wrzeszczan obowiązkowa!
Albo pisanie na www.wajdeloty.wrzeszcz.org

bassa - Pon Kwi 14, 2008 12:55 pm

Ach!!! pięknosci wreszcie !!! Na stronce www.rci.org.pl wisi zaproszenie na zebranie org 18.04.2008 -Gdańskiej Szkoły Liderów , bezpł-drugi zawód, dla każdego...pasjonata...
Znaczy- oczywiscie że sie fotki poznajdują!!! Jest temat!

Szkoła Liderów obejmuje 128 godzin szkoleniowych. Zajęcia odbywać się będą w blokach 8 godzinnych. Aby umożliwić uczestnictwo w szkole przedstawicielom organizacji pozarządowych pracujących zawodowo, zajęcia zaplanowano w piątki i w soboty po południu.
W odpowiedzi na zapotrzebowanie uczestników możliwe jest przeniesienie kursu na godziny dopołudniowe w powszednie dni tygodnia Jednak ostateczny harmonogram spotkań i plan zajęć zostanie podany po pierwszym bloku i ustaleniach z uczestnikami kursu.

Szkoła rozpocznie się 18 kwietnia 2008 r., a zakończy w listopadzie 2008 r.
Pierwszy blok zajęć odbędzie się w piątek w godzinach 16.00 - 20.00 i w sobotę w godzinach 14.00 - 20.00.