|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Kości przy Bartholomaikirche
Pietrucha - Sro Sie 24, 2005 10:24 pm Temat postu: Kości przy Bartholomaikirche ostatnio przechodząc koło kościoła św. Bartłomieja miałem ze sobą aparat, więc wykorzystałem okazje aby porobic kilka zdjęc w miejscu przy kościele które do niedawna nie było dostępne, teraz jest, gdyz kilka miesięcy ttemu zawalił się mur. Znalałem tam beczkę i kilka worów pełnych kości. Nie wiem czy to są ludzkie kości, nie znam się, ale wydaje mi się ze tak.
Dość dziwny sposób przechowywanie szczątek
Pietrucha - Sro Sie 24, 2005 10:28 pm
w tym miejscu, za drzwiami jest beczka i większość worów
wrangla - Sro Sie 24, 2005 10:35 pm
Według mnie nie są to ludzkie kości. Za grube. I kilka kształtów podejrzanych.
Sabaoth - Sro Sie 24, 2005 10:38 pm
Może pozostałości po-obiednie?
Pietrucha - Sro Sie 24, 2005 10:39 pm
To skad tam tyle zwierzecych kości?
Pietrucha - Sro Sie 24, 2005 10:58 pm
No to jeszcze kilka zdjęć zza muru
Pietrucha - Sro Sie 24, 2005 11:09 pm
A to części płyt nagrobnych, które teraz znajdują sie na zwnątrz, pod wieżą
Hanemann - Czw Sie 25, 2005 2:54 am
Kości, kości - z całą pewnością ludzkie - może czekają na jakieś zewidencjonowanie ?
Federico - Czw Sie 25, 2005 5:41 am
Pamietam, jak w 1981 r. plantowano teren przed kościołem (tam, gdzie teraz stoi krzyż). Wtedy to dopiero można było się naoglądać szkielecików...
wrangla - Czw Sie 25, 2005 5:38 pm
Hanemann napisał/a: | Kości, kości - z całą pewnością ludzkie... |
hmm... a skąd ta pewność?
Hanemann - Czw Sie 25, 2005 10:51 pm
pewność kandydata na studia medyczne
Mikołaj - Czw Sie 25, 2005 11:00 pm
no normalnie che guevara
wrangla - Czw Sie 25, 2005 11:14 pm
Hanemann napisał/a: | pewność kandydata na studia medyczne |
Czyli co to za kości wg Ciebie?
Może clavicula, os coxae, os ischii, femur...
Hanemann - Czw Sie 25, 2005 11:39 pm
z 90 % pewnością rozpoznałem: femur i vertebra thoracica - można by iść pogrzebać w tych workach... tylko nie wypada, i pewnie bym jeszcze jedno ostrzeżenie dostał
Mikołaj - Czw Sie 25, 2005 11:44 pm
Cytat: | bym jeszcze jedno ostrzeżenie dostał |
biedny ocenzurowany komunistów trzeba tępić tak samo jak faszystów, wyczytałem to w Konstytucji RP, polecam art. 13
Hanemann - Czw Sie 25, 2005 11:50 pm
tam jest mowa o totalitarnych metodach i praktykach działania - nie o podstawach ideowych - dla kol. Mikołaja polecam: www.marxists.org - warto poczytać trochę klasyki... a potem dopiero kłapać dziobem (bez urazy !)
P.S Moja prośba o nie schodzenie z tematu ! Chcę wiedzieć co dalej z tymi kośćmi, a nie politykować...
Mikołaj - Pią Sie 26, 2005 12:01 am
Trzeba było od razu napisać tow. Mikołaja
Bez obaw, swoje już przeczytałem i w przeciwieństwie do ciebie mam trochę wspomnień z czasów, kiedy pomiot twoich bohaterów rządził tym krajem.
Tobie zamiast lektury stron internetowych polecam lekturę podreczników historii i literaturę piękną. A na deser statystyki. Może dotrze do ciebie, że z głupoty i niedouczenia (bo wierzę, że nie jesteś złym człowiekiem) wspierasz najbardziej zbrodniczą (kiedyś) i złodziejską (we współczesnym wydaniu) ideologię, jaka istniała.
Koniec tematu.
Nie jest to forum do dyskusji na tematy polityczne, a już absolutnie nie ma na nim miejsca na gloryfikowanie komunizmu.
Howgh.
Pietrucha - Pią Sie 26, 2005 12:03 am
Cytat: | Chcę wiedzieć co dalej z tymi kośćmi, |
podejrzewam, ze nic, mur odbudują, wejścia tam nie będzie i bedą dalej leżały w tych worach. Jakies media musiał by narobić szumu, wtedy moze ktoś by się zainteresował.
Hanemann - Pią Sie 26, 2005 12:07 am
Wypowiedź kolegi Mikołaja pozostawię BEZ KOMENTARZA, nie mam ochoty znów się kłócić... nie tobie mnie oceniać.
Wracając do tematyki gdańskiej, przypominam proces "Spartakusbundu" z 1937 roku, kolega też by mnie najchętniej ujrzał na ławie oskarżonych...
Cytat: | Trzeba było od razu napisać tow. Mikołaja |
Na tytuł towarzysza trzeba sobie zasłużyć...
KONIEC TEMATU (przynajmniej w czymś się zgadzamy)
Marcin - Pią Sie 26, 2005 1:12 am
To pewnie nic innego jak ślady przykościelnego cmentarza. Pamiętam jak jeszcze w latach osiemdziesiątych grzebano niepodal św. Katarzyny i tam również natrafiono na cmenarzysko.
Grün - Pią Sie 26, 2005 1:28 am
Hanemann - czy naprawdę trzeba Ci dać bana, żebyś zrozumiał, że nie życzymy sobie tutaj takiej agitacji, takiej frazeologii i tego tonu? Jeśli nasze praktyki uważasz za totalitarne, to bardzo nam przykro z tego powodu, ale dla Ciebie nie będziemy zmieniać forum. Nie podoba Ci się - znajdz sobie inne.
Następna wypowiedź agitatorska skończy się moim ostrzeżeniem - a masz już dwa...
Pietrucha - Pią Sie 26, 2005 10:40 am
Cytat: | To pewnie nic innego jak ślady przykościelnego cmentarza. |
Też mi sie tak wydaje, ale to chyba nie wypada aby ludzkie szczątki leżały w workach pod murem, powinni coś z tym zrobic
Hanemann - Pią Sie 26, 2005 11:12 am
Co zrobić ? Może przenieść na Cmentarz Nieistniejących Cmentarzy ? Dobra okazja aby się medialnie wykazać...
|
|