|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - studzienka przy Jaskowej Dolinie
tomi - Nie Sie 28, 2005 10:10 am Temat postu: studzienka przy Jaskowej Dolinie witam
mam takie małe pytanie otóz z racji tego że codziennie przejeżdzam obok ww spostrzegłem jeden szczegół ...po obu stronach studzienki znajduja sie ozdoby ( chyba kwiat) i na starych fotografiach jest ich po 8 szt na strone a aktualnie jest ich po 6 . Kiedy i dlaczego powstała tak róznica?? czy to podczas zawieruch wojennej czy tez póżniej.
Przepraszam nie posiadam fotografi a we wczesniejszych postach nie zauwazyłem zadnej informacji na temat.
Z góry dzięki za odpowiedzi
pzdr
tomi - Pon Sie 29, 2005 4:08 pm
czyzby nikt nie wiedział
Sabaoth - Pon Sie 29, 2005 6:00 pm
Za bardzo nie kojarzę, o co chodzi. Studzienka przy Jaśkowej Dolinie? Masz na myśli tą fontannę i te ozdoby?
tomi - Pon Sie 29, 2005 6:20 pm
witam
dokładnie o ta , sorki troche żle opisałem o która mi chodzi. Znalazłem zdjecie w był sobie gdańsk i tam własnie dokładnie widac 8 płaskich kwiatów a jest 6 - co sie stało z pozostałymi?? tu własnie jest zagadka
pzdr
tomi - Wto Sie 30, 2005 10:30 pm
a może ta zmiana nastapila niedawno ...w latach ok 80 ( przypominam sobie taki mały remoncik) czy znana jest moze data ?? albo sam fakt zmianY//
jacek-gdansk - Czw Wrz 01, 2005 12:47 am
Faktycznie jest ich obecnie tylko sześć, a nie osiem Ciekawa zagadka Jak to się stało?
Swoją drogą cieszę się, że fontanna dalej stoi. To jedyna pamiątka po dawnym rynku we Wrzeszczu, wszystko inne się zmieniło.
Zapomniałem, jest jeszcze ten malutki budynek w którym obecnie mieści się kantor.
Sabaoth - Czw Wrz 01, 2005 6:42 am
Obecny kantor, wcześniej obiekt użyteczności publicznej znaczy się toaleta, był częścią wieży zegarowej. Na Forum dyskutowaliśmy o tym nie raz.
A fontanna sprawia wrażenie jakby ją skrócono, może było to wynikiem wiosny 1945 r.
pumeks - Czw Wrz 01, 2005 10:35 am
Jeżeli faktycznie była skracana, to podejrzewam, że raczej w związku z poszerzaniem ulicy Grunwaldzkiej... czyli chyba raczej bliżej 1960 niż 1945 roku.
jacek-gdansk - Czw Wrz 01, 2005 11:12 am
Poszukałem i znalazłem wątek w którym poruszany był temat kantoru. Z zamieszczonych tam zdjęć widać, że rynek przechodził dość spore zmiany nawet w okresie do pamiętnego 45 roku.
Fontanna jednak nadal działa, mała rzecz, a cieszy i ciśnie mi się na usta cytat:
"woda musi się lać i praw natury pan nie zmienisz"
seestrasse - Czw Wrz 01, 2005 12:07 pm
"nie bądź pan rura i nie pękaj pan"
Marcin - Czw Wrz 01, 2005 12:08 pm
Pumeksie, zapewne (jak zwykle ) masz rację...
W albumie "Gdańsk 1945" znalazłem fotografię z 1947 roku (której fragment zamieszczam poniżej). Jak widać - "skrócenie" fontanny nie miało nic wspólnego z (domniemanymi) uszkodzeniami z wiosny '45.
Sabaoth - Czw Wrz 01, 2005 12:15 pm
A ty macie pierwotna wersje studzienki na pierwszym planie.
seestrasse - Czw Wrz 01, 2005 12:24 pm
a gdzie jest Olimp?
bosz, jaki Langfuhr był kiedyś piękny
Marcin - Czw Wrz 01, 2005 12:31 pm
To ja nie będę gorszy od Sabcia i dorzucę jeszcze bardziej "starożytną" fotografię.
Corzano - Czw Wrz 01, 2005 12:41 pm
seestrasse napisał/a: | bosz, jaki Langfuhr był kiedyś piękny |
Tylko 60 lat temu. Niby niewiele dla miasta...
Sabaoth - Czw Wrz 01, 2005 12:58 pm
seestrasse napisał/a: | a gdzie jest Olimp? |
Jak to gdzie? Nie widzisz? To ten dom na wprost z bialym krzyzem na szczycie
seestrasse - Czw Wrz 01, 2005 1:08 pm
urósł nieco, i wyrzucił kapelutek
rispetto - Czw Wrz 01, 2005 1:12 pm
Corzano napisał/a: | seestrasse napisał/a: | bosz, jaki Langfuhr był kiedyś piękny |
Tylko 60 lat temu. Niby niewiele dla miasta... |
I komu to przeszkadzało?
Marcin - rewelacyjna ta fotka
jacek-gdansk - Czw Wrz 01, 2005 3:50 pm
"Zmiany, zmiany ... zmiany"
Ale mnie zaciekawił ten wątek. Ciekawe kiedy wybudowano to coś co przypomina oczko wodne lub basen i kiedy zastąpiono to fontanną? Tak samo kiedy powstały pierwsze budynki i kiedy w ich miejscu wybudowano te piękne kamienice? Co się stało z zegarem na wieży i tym naprzeciw fontanny?
Zdjęcie Marcinie faktyczne rewelacja, aż się prosi o napisanie historii tego miejsca - może znajdzie się chętny?
parker - Czw Wrz 01, 2005 3:59 pm
Na fotce od Marcina krajobraz prawie wiejski
|
|