|
Dawny Gdańsk
|
 |
Nazwy - co znajdowało się przy ulicy....
waldemar - Pon Wrz 19, 2005 11:54 am Temat postu: co znajdowało się przy ulicy.... Co sie znajdowało przy ulicy wallgasse 15/16
- gdzie miała swoją siedzibę Straż Pożarna Wolnego Miasta Gdańska w latach 1920-1940
i jakie bylo jej logo.
Z góry dziękuje za odpowiedz
Krzysztof
pumeks - Pon Wrz 19, 2005 12:08 pm
Wallgasse 15/16 to chyba m. in. Dom Polski i jedna ze szkół powszechnych polskiej Macierzy Szkolnej. Obecnie (numery są częściowo pozmieniane) jest tam m. in. schronisko PTSM na Wałowej. Na budynku jest zresztą jakaś tablica, nie jestem całkiem pewien, zdaje się że upamiętnia nauczycieli zamordowanych przez hitlerowców.
Straż Pożarna (w Śródmieściu) mieściła się w dawnym Dworze Miejskim - tam gdzie obecnie jest Dom Harcerza (do niedawna też kino "Watra").
PS. Tablica informuje o tym że budynek na którym ją umieszczono jest ubezpieczony od następstw pożaru.
Grün - Pon Wrz 19, 2005 12:49 pm
Tablica na Wallgasse mówi o Polskim Domu, który się tam znajdował.
pumeks - Pon Wrz 19, 2005 1:00 pm
No to w teleturnieju pozostała tylko jedna niewiadoma - jakie było logo Danziger Feuerwehr
Grün - Pon Wrz 19, 2005 1:42 pm
Może takie?
pumeks - Pon Wrz 19, 2005 2:01 pm
To wygląda na odznakę "zasłużona/y przy gaszeniu pożaru".
Sabaoth - Pon Wrz 19, 2005 2:10 pm
Ciekawe, czy tylko sikawkowych tym odznaczali, czy urzednikow pozarnictwa tez
danziger - Pon Wrz 19, 2005 2:21 pm
pumeks napisał/a: | No to w teleturnieju pozostała tylko jedna niewiadoma - jakie było logo Danziger Feuerwehr |
Zapewne zależy w jakim okresie i jakie logo mamy na mysli - różnego typu emblematów mogło byc wiele.
Ja natknąłem się tutaj na coś takiego - kalkomanie na hełmy gdańskich strażaków - ta ze zdjęcia danzig1 wygląda na standardowy emblemat policji (może czymś się różnie, niestety dokładnie nie widać), ta druga to może być "to", niestety jakość zdjęcia, a raczej jego wielkość, pozostawia wiele do życzenia.
|
|