|
Dawny Gdańsk
|
 |
Na papierze, ekranie i w Mieście - OUTLET JAK RYBACKA WIOSKA
Mikołaj - Czw Lis 03, 2005 12:32 pm
OUTLET JAK RYBACKA WIOSKA
Cytat: | Źródłem inspiracji dla planu architektonicznego i wystroju stała się wioska rybacka, a całość wieńczy efektowna, wysoka na ponad 20 metrów latarnia morska. Projekt wykonano przy współpracy Centralnego Muzeum Morskiego. Wewnątrz budynku wisi osiem plansz przedstawiających historię polskiego latarnictwa. |
Corzano - Czw Lis 03, 2005 12:36 pm
Cytat: | Źródłem inspiracji dla planu architektonicznego i wystroju stała się wioska rybacka |
Ciekawe która.
DarioB - Czw Lis 03, 2005 12:53 pm
Niech inni patrzą i się uczą jak się sklepy buduje. Nie dość ze od zewnątrz miło dla oka (zwłaszcza wieczorem - iluminacje), to na dodatek w środku nie zapomniano o detalach. Jak byłem na otwarciu to żonę wysłałem na zakupy a sam cieszyłem oczy
Marcin - Czw Lis 03, 2005 1:05 pm
Corzano napisał/a: | Cytat: | Źródłem inspiracji dla planu architektonicznego i wystroju stała się wioska rybacka |
Ciekawe która. |
Jak to która?
Skandynawska...
gargoyle dfl - Czw Lis 03, 2005 6:31 pm
Cytat: | sam cieszyłem oczy | ,A fajne te ekspedientki?
DarioB - Czw Lis 03, 2005 9:37 pm
gargoyle dfl napisał/a: | Cytat: | sam cieszyłem oczy | ,A fajne te ekspedientki? |
No ba, ale klientki ciekawsze ;)
pumeks - Pią Lis 04, 2005 6:06 pm
Czyli ta latarnia przed, za przeproszeniem, City Forum, to pewnie reklama tego czegoś w Szadółkach?
seestrasse - Pią Lis 04, 2005 6:11 pm
a i owszem
Corzano - Pią Lis 04, 2005 6:16 pm
pumeks napisał/a: | Czyli ta latarnia |
Latarnia? Model imitacji.
Sabaoth - Pią Lis 04, 2005 7:50 pm
Gdańsk miastem latarni morskich
DarioB - Pią Lis 04, 2005 9:33 pm
Sabaoth napisał/a: | Gdańsk miastem latarni morskich |
Jeszcze nie, ale skoro inwestor chce docelowo zainwestować 30mln Euro, to pewnie w 3mieście powstanie więcej reklamowych latarni. A jeśle będzie tak jak teraz stawiał w popularnych miejscach, to ludziska zaczna się umawiać pod latarniami ;)
Przy okazji, dla tych co jeszcze nie byli polecam klika fotek ze strony:
http://www.fashionhouse.pl/?p=/outlety/gdansk/1
Zoppoter - Sob Lis 05, 2005 7:16 am
DarioB napisał/a: | to ludziska zaczna się umawiać pod latarniami ;)
|
Czerwonymi...
kotmonika - Sro Lis 16, 2005 11:47 am
Witam! Widzę żę wątek się rozrosł podczas mojej nieobecności. bardzo podoba mi się -sadząc po zdjęciach- to centrum handlowe i nie mma nic przeciwko takim latarniom reklamowym-to lepsze tradycyjne słupy:) Ktoś wspomniał tu o nocnych iluminacjach. ta latarnia sprzed centrum naprawdę świeci o zmierzchu? Pozdrawiam wszystkich!
DarioB - Sro Lis 16, 2005 12:00 pm
kotmonika napisał/a: | Witam! Widzę żę wątek się rozrosł podczas mojej nieobecności. bardzo podoba mi się -sadząc po zdjęciach- to centrum handlowe i nie mma nic przeciwko takim latarniom reklamowym-to lepsze tradycyjne słupy:) Ktoś wspomniał tu o nocnych iluminacjach. ta latarnia sprzed centrum naprawdę świeci o zmierzchu? Pozdrawiam wszystkich! |
to ona jest podświetlana ;)
Zoppoter - Sro Lis 16, 2005 12:08 pm
kotmonika napisał/a: | bardzo podoba mi się -sadząc po zdjęciach- to centrum handlowe |
Hmmm..... Jesteś bodaj pierwsza na tym forum, której owo "centrum" się podoba. I to na dodatek bardzo...
Corzano - Sro Lis 16, 2005 12:09 pm
Zoppoter napisał/a: | Jesteś bodaj pierwsza na tym forum, której owo "centrum" się podoba. I to na dodatek bardzo... |
Ale ona jest z Poznania.
Sabaoth - Sro Lis 16, 2005 12:12 pm
Zoppoter napisał/a: | Hmmm..... Jesteś bodaj pierwsza na tym forum, której owo "centrum" się podoba. I to na dodatek bardzo... |
Ja tam sie nie ustosunkowuje ale na zdjeciach nie wyglada najgorzej. Moze jak zobacze to na wlasne oczy to zmienie zdanie. Zreszta taka wioska rybacka z latarnia morska na brzegu morza nawet pasuje
pumeks - Sro Lis 16, 2005 12:33 pm
Zopp, ale Kotmonice podoba się chyba Omlet w Szadółkach, a nie nasze - pożal się boże - "City Forum".
kotmonika - Sro Lis 16, 2005 1:23 pm
Witam! Podoba mi się to centrum dla powstania ktorego źródlem była rybacka wioska z latarnią, sądząc po tej dyskusji to centra handlowe są dwa i przy każdym jest latarnia? Pisze, że na podstawie zdjęć podoba mi się choć może rzeczywistość rozwialaby mój zachwyt, w każdym razie ja wypowiadam się o tym centrum pozytywnie bo gdybyście widzieli niektóre potworki handlowe w Poznaniu to może byście również uznali że ta "wioska rybacka: nie ejst taka zła. Pozdrawiam serdecznie wszystkich!
danziger - Sro Lis 16, 2005 1:32 pm
A Szadółki podobaja jej się dlatego, że w nich nie była
A tak serio - to ten "Omlet" to kolejne centrum handlowe - nie wyróżnia się na plus ani asortymentem (to akurat było do przewidzenia) ani cenowo (a tego można, a anwet powinno było się spodziewać).
DarioB - Sro Lis 16, 2005 2:48 pm
danziger napisał/a: | A Szadółki podobaja jej się dlatego, że w nich nie była
A tak serio - to ten "Omlet" to kolejne centrum handlowe - nie wyróżnia się na plus ani asortymentem (to akurat było do przewidzenia) ani cenowo (a tego można, a anwet powinno było się spodziewać). |
Nie siej kolego zamętu. Mów za siebie. Ja na przykładzie swoim i znajomych wiem, że można tam kupić dobrze i tanio i firmowo.
Porównaleś sobie ceny w sklepach z tamtejszym asortymentem???
Ja widzę już na kilku przypadkach ze sporo przepłaciłem kupując na mieście.
A tak BTW to na mieście ostatnio sporo sklepów wywiesza szyldy OUTLET.
danziger - Sro Lis 16, 2005 3:05 pm
DarioB napisał/a: | Nie siej kolego zamętu. | czego i koledze życzę
DarioB napisał/a: | Mów za siebie.(...) Porównaleś sobie ceny w sklepach z tamtejszym asortymentem??? | Właśnie za siebie mówię. Ceny porównywałem i jesli były niższe to o kwoty rzędu 5 - 10 zł (przy cenie towaru sięgającej od kilkudziesięciu do kilkuset zł). Oczywiście nie porównywałem cen wszystkichj towarów, a jedynie paru tych, które mnie interesowały.
A asortyment niestety ubogi - jak zresztą w całym Gdańsku - ale tego akurat się spodziewałem.
Sabaoth - Sro Lis 16, 2005 3:09 pm
A co tam mozna kupic, jesli nie jest to tajemnica. I za ile? Ale to juz chyba bedzie bla bla bla.
seestrasse - Sro Lis 16, 2005 4:18 pm
szmaty, szmaty, szmaty
i tyle.
danziger - Sro Lis 16, 2005 4:25 pm
seestrasse napisał/a: | szmaty, szmaty, szmaty
i tyle. | no, jeszcze jest księgarnia, w której nawet jedną ciekawą książkę widziałem i punkty gastronomiczne
seestrasse - Sro Lis 16, 2005 4:27 pm
Cytat: | księgarnia, w której nawet jedną ciekawą książkę widziałem |
e tam, jedną to co to za księgarnia
Corzano - Sro Lis 16, 2005 5:11 pm
GDAŃSKI OUTLET NOMINOWANY DO MIĘDZYNARODOWEJ NAGRODY
Cytat: | Niedawno otwarte nowe centrum handlowe w Gdańsku - Fashion House Outlet Centre zostało nominowane do nagrody w prestiżowym konkursie architektonicznym Plaza Retail Future Projects Awards. W jego ramach współzawodniczą ze sobą najciekawsze projekty centrów handlowych z całego świata. Finał konkursu będzie miał miejsce we francuskim Cannes, w dniach 16-18 listopada.
Nagrody są przyznawane przez międzynarodową komisję w sześciu kategoriach. Są wśród nich m.in. najlepiej oświetlone centrum handlowe czy najciekawsze duże, średnie i małe centrum.
Gdański Outlet, utrzymany w stylu wioski rybackiej został wybrany, wraz z pasażem handlowym z Szanghaju, do ścisłego finału. Oba projekty konkurują w kategorii średniego centrum handlowego. Poza tymi projektami, w konkursie biorą udział obiekty handlowe z Włoch, Wielkiej Brytanii, Japonii, Australii i Hiszpanii.
Warto dodać, że w kategorii dużego centrum do ścisłego finału zakwalifikowały się również warszawskie Złote Tarasy.
Pomysłodawcami i organizatorami imprezy jest magazyn Plaza, organizacja MAPIC (zajmująca się nieruchomościami i handlem) oraz Brytyjska Organizacja Centrów Handlowych BCSC.
Przypomnijmy, że Fashion House Outlet Centre to supermarket z przecenioną markową odzieżą. Zlokalizowano go przy zjeździe z Obwodnicy w gdańskich Szadółkach. Budynki, w których zlokalizowano sklepy, mają niecodzienną architekturę. Źródłem inspiracji dla planu architektonicznego i wystroju stała się wioska rybacka, a całość wieńczy efektowna, wysoka na ponad 20 metrów latarnia morska. |
Sabaoth - Sro Lis 16, 2005 5:30 pm
seestrasse napisał/a: | szmaty, szmaty, szmaty
i tyle. |
Eeee, szmaty to ja w dobrej jakości mogę kupić u siebie i to taniej niż w Polsce Myślałem, że jakieś antykwariaty, sklepy ze sztuką czy cóś podobnego.
seestrasse - Sro Lis 16, 2005 5:42 pm
Sabaoth napisał/a: | Myślałem, że jakieś antykwariaty, sklepy ze sztuką czy cóś podobnego. |
dobre
Mikołaj - Sro Lis 16, 2005 6:01 pm
Cytat: | Myślałem, że jakieś antykwariaty, sklepy ze sztuką czy cóś podobnego. |
taak supermarket z tanimi pocztówkami i outlet z archiwalnymi mapami. a w knajpkach machandel z wykalaczką i jopejskie
Federico - Sro Lis 16, 2005 8:15 pm
pumeks napisał/a: | Omlet w Szadółkach |
Z tymi Szadółkami to chyba jednak przesada. Sto metrów od Omleta jest Rębowo!!!!!!
Zoppoter - Sro Lis 16, 2005 10:20 pm
seestrasse napisał/a: | Cytat: | księgarnia, w której nawet jedną ciekawą książkę widziałem |
e tam, jedną to co to za księgarnia |
Bo oprócz tej ksiązki sa w tej ksiegarni punkty gastronomiczne. Przecież napisał, że widział w ksiegarni książkę i punkty gastronomiczne...
To ksiązki sie nie zmieściły...
danziger - Czw Lis 17, 2005 3:39 pm
No będąc ścisłym, to w księgarni jest tylko jeden punkt gastronomiczny, pozostałe są poza księgarnią
seestrasse - Czw Lis 17, 2005 3:41 pm
punkt gastronomiczny w księgarni...
zaraz się okaże, że oni tam na miejscu książki piszą
|
|