Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - OUTLET JAK RYBACKA WIOSKA

Mikołaj - Czw Lis 03, 2005 12:32 pm

OUTLET JAK RYBACKA WIOSKA
Cytat:
Źródłem inspiracji dla planu architektonicznego i wystroju stała się wioska rybacka, a całość wieńczy efektowna, wysoka na ponad 20 metrów latarnia morska. Projekt wykonano przy współpracy Centralnego Muzeum Morskiego. Wewnątrz budynku wisi osiem plansz przedstawiających historię polskiego latarnictwa.

Corzano - Czw Lis 03, 2005 12:36 pm

Cytat:
Źródłem inspiracji dla planu architektonicznego i wystroju stała się wioska rybacka

Ciekawe która. :%

DarioB - Czw Lis 03, 2005 12:53 pm

Niech inni patrzą i się uczą jak się sklepy buduje. Nie dość ze od zewnątrz miło dla oka (zwłaszcza wieczorem - iluminacje), to na dodatek w środku nie zapomniano o detalach. Jak byłem na otwarciu to żonę wysłałem na zakupy a sam cieszyłem oczy :)
Marcin - Czw Lis 03, 2005 1:05 pm

Corzano napisał/a:
Cytat:
Źródłem inspiracji dla planu architektonicznego i wystroju stała się wioska rybacka

Ciekawe która. :%

Jak to która? :mrgreen:
Skandynawska... :haha:

gargoyle dfl - Czw Lis 03, 2005 6:31 pm

Cytat:
sam cieszyłem oczy
,A fajne te ekspedientki?
DarioB - Czw Lis 03, 2005 9:37 pm

gargoyle dfl napisał/a:
Cytat:
sam cieszyłem oczy
,A fajne te ekspedientki?

No ba, ale klientki ciekawsze ;)

pumeks - Pią Lis 04, 2005 6:06 pm

Czyli ta latarnia przed, za przeproszeniem, City Forum, to pewnie reklama tego czegoś w Szadółkach?
seestrasse - Pią Lis 04, 2005 6:11 pm

a i owszem
Corzano - Pią Lis 04, 2005 6:16 pm

pumeks napisał/a:
Czyli ta latarnia

Latarnia? Model imitacji. :%

Sabaoth - Pią Lis 04, 2005 7:50 pm

Gdańsk miastem latarni morskich :^^
DarioB - Pią Lis 04, 2005 9:33 pm

Sabaoth napisał/a:
Gdańsk miastem latarni morskich :^^

Jeszcze nie, ale skoro inwestor chce docelowo zainwestować 30mln Euro, to pewnie w 3mieście powstanie więcej reklamowych latarni. A jeśle będzie tak jak teraz stawiał w popularnych miejscach, to ludziska zaczna się umawiać pod latarniami ;)

Przy okazji, dla tych co jeszcze nie byli polecam klika fotek ze strony:
http://www.fashionhouse.pl/?p=/outlety/gdansk/1

Zoppoter - Sob Lis 05, 2005 7:16 am

DarioB napisał/a:
to ludziska zaczna się umawiać pod latarniami ;)

Czerwonymi...

kotmonika - Sro Lis 16, 2005 11:47 am

Witam! Widzę żę wątek się rozrosł podczas mojej nieobecności. bardzo podoba mi się -sadząc po zdjęciach- to centrum handlowe i nie mma nic przeciwko takim latarniom reklamowym-to lepsze tradycyjne słupy:) Ktoś wspomniał tu o nocnych iluminacjach. ta latarnia sprzed centrum naprawdę świeci o zmierzchu? Pozdrawiam wszystkich!
DarioB - Sro Lis 16, 2005 12:00 pm

kotmonika napisał/a:
Witam! Widzę żę wątek się rozrosł podczas mojej nieobecności. bardzo podoba mi się -sadząc po zdjęciach- to centrum handlowe i nie mma nic przeciwko takim latarniom reklamowym-to lepsze tradycyjne słupy:) Ktoś wspomniał tu o nocnych iluminacjach. ta latarnia sprzed centrum naprawdę świeci o zmierzchu? Pozdrawiam wszystkich!

to ona jest podświetlana ;)

Zoppoter - Sro Lis 16, 2005 12:08 pm

kotmonika napisał/a:
bardzo podoba mi się -sadząc po zdjęciach- to centrum handlowe

Hmmm..... Jesteś bodaj pierwsza na tym forum, której owo "centrum" się podoba. I to na dodatek bardzo... :hmmm:

Corzano - Sro Lis 16, 2005 12:09 pm

Zoppoter napisał/a:
Jesteś bodaj pierwsza na tym forum, której owo "centrum" się podoba. I to na dodatek bardzo... :hmmm:

Ale ona jest z Poznania. :wink:

Sabaoth - Sro Lis 16, 2005 12:12 pm

Zoppoter napisał/a:
Hmmm..... Jesteś bodaj pierwsza na tym forum, której owo "centrum" się podoba. I to na dodatek bardzo... :hmmm:

Ja tam sie nie ustosunkowuje ale na zdjeciach nie wyglada najgorzej. Moze jak zobacze to na wlasne oczy to zmienie zdanie. Zreszta taka wioska rybacka z latarnia morska na brzegu morza nawet pasuje :wink:

pumeks - Sro Lis 16, 2005 12:33 pm

Zopp, ale Kotmonice podoba się chyba Omlet w Szadółkach, a nie nasze - pożal się boże - "City Forum".
kotmonika - Sro Lis 16, 2005 1:23 pm

Witam! Podoba mi się to centrum dla powstania ktorego źródlem była rybacka wioska z latarnią, sądząc po tej dyskusji to centra handlowe są dwa i przy każdym jest latarnia? Pisze, że na podstawie zdjęć podoba mi się choć może rzeczywistość rozwialaby mój zachwyt, w każdym razie ja wypowiadam się o tym centrum pozytywnie bo gdybyście widzieli niektóre potworki handlowe w Poznaniu to może byście również uznali że ta "wioska rybacka: nie ejst taka zła. Pozdrawiam serdecznie wszystkich!
danziger - Sro Lis 16, 2005 1:32 pm

A Szadółki podobaja jej się dlatego, że w nich nie była :hihi:
A tak serio - to ten "Omlet" to kolejne centrum handlowe - nie wyróżnia się na plus ani asortymentem (to akurat było do przewidzenia) ani cenowo (a tego można, a anwet powinno było się spodziewać).

DarioB - Sro Lis 16, 2005 2:48 pm

danziger napisał/a:
A Szadółki podobaja jej się dlatego, że w nich nie była :hihi:
A tak serio - to ten "Omlet" to kolejne centrum handlowe - nie wyróżnia się na plus ani asortymentem (to akurat było do przewidzenia) ani cenowo (a tego można, a anwet powinno było się spodziewać).

Nie siej kolego zamętu. Mów za siebie. Ja na przykładzie swoim i znajomych wiem, że można tam kupić dobrze i tanio i firmowo.
Porównaleś sobie ceny w sklepach z tamtejszym asortymentem???
Ja widzę już na kilku przypadkach ze sporo przepłaciłem kupując na mieście.
A tak BTW to na mieście ostatnio sporo sklepów wywiesza szyldy OUTLET.

danziger - Sro Lis 16, 2005 3:05 pm

DarioB napisał/a:
Nie siej kolego zamętu.
czego i koledze życzę :%
DarioB napisał/a:
Mów za siebie.(...) Porównaleś sobie ceny w sklepach z tamtejszym asortymentem???
Właśnie za siebie mówię. Ceny porównywałem i jesli były niższe to o kwoty rzędu 5 - 10 zł (przy cenie towaru sięgającej od kilkudziesięciu do kilkuset zł). Oczywiście nie porównywałem cen wszystkichj towarów, a jedynie paru tych, które mnie interesowały.
A asortyment niestety ubogi - jak zresztą w całym Gdańsku - ale tego akurat się spodziewałem.

Sabaoth - Sro Lis 16, 2005 3:09 pm

A co tam mozna kupic, jesli nie jest to tajemnica. I za ile? Ale to juz chyba bedzie bla bla bla.
seestrasse - Sro Lis 16, 2005 4:18 pm

szmaty, szmaty, szmaty
i tyle.

danziger - Sro Lis 16, 2005 4:25 pm

seestrasse napisał/a:
szmaty, szmaty, szmaty
i tyle.
no, jeszcze jest księgarnia, w której nawet jedną ciekawą książkę widziałem i punkty gastronomiczne 8)
seestrasse - Sro Lis 16, 2005 4:27 pm

Cytat:
księgarnia, w której nawet jedną ciekawą książkę widziałem

e tam, jedną :hihi: to co to za księgarnia

Corzano - Sro Lis 16, 2005 5:11 pm

GDAŃSKI OUTLET NOMINOWANY DO MIĘDZYNARODOWEJ NAGRODY

Cytat:
Niedawno otwarte nowe centrum handlowe w Gdańsku - Fashion House Outlet Centre zostało nominowane do nagrody w prestiżowym konkursie architektonicznym Plaza Retail Future Projects Awards. W jego ramach współzawodniczą ze sobą najciekawsze projekty centrów handlowych z całego świata. Finał konkursu będzie miał miejsce we francuskim Cannes, w dniach 16-18 listopada.

Nagrody są przyznawane przez międzynarodową komisję w sześciu kategoriach. Są wśród nich m.in. najlepiej oświetlone centrum handlowe czy najciekawsze duże, średnie i małe centrum.
Gdański Outlet, utrzymany w stylu wioski rybackiej został wybrany, wraz z pasażem handlowym z Szanghaju, do ścisłego finału. Oba projekty konkurują w kategorii średniego centrum handlowego. Poza tymi projektami, w konkursie biorą udział obiekty handlowe z Włoch, Wielkiej Brytanii, Japonii, Australii i Hiszpanii.

Warto dodać, że w kategorii dużego centrum do ścisłego finału zakwalifikowały się również warszawskie Złote Tarasy.
Pomysłodawcami i organizatorami imprezy jest magazyn Plaza, organizacja MAPIC (zajmująca się nieruchomościami i handlem) oraz Brytyjska Organizacja Centrów Handlowych BCSC.

Przypomnijmy, że Fashion House Outlet Centre to supermarket z przecenioną markową odzieżą. Zlokalizowano go przy zjeździe z Obwodnicy w gdańskich Szadółkach. Budynki, w których zlokalizowano sklepy, mają niecodzienną architekturę. Źródłem inspiracji dla planu architektonicznego i wystroju stała się wioska rybacka, a całość wieńczy efektowna, wysoka na ponad 20 metrów latarnia morska.

Sabaoth - Sro Lis 16, 2005 5:30 pm

seestrasse napisał/a:
szmaty, szmaty, szmaty
i tyle.

Eeee, szmaty to ja w dobrej jakości mogę kupić u siebie i to taniej niż w Polsce :II Myślałem, że jakieś antykwariaty, sklepy ze sztuką czy cóś podobnego.

seestrasse - Sro Lis 16, 2005 5:42 pm

Sabaoth napisał/a:
Myślałem, że jakieś antykwariaty, sklepy ze sztuką czy cóś podobnego.

dobre :haha:

Mikołaj - Sro Lis 16, 2005 6:01 pm

Cytat:
Myślałem, że jakieś antykwariaty, sklepy ze sztuką czy cóś podobnego.

taak supermarket z tanimi pocztówkami i outlet z archiwalnymi mapami. a w knajpkach machandel z wykalaczką i jopejskie :hihi:

Federico - Sro Lis 16, 2005 8:15 pm

pumeks napisał/a:
Omlet w Szadółkach

Z tymi Szadółkami to chyba jednak przesada. :II Sto metrów od Omleta jest Rębowo!!!!!!

Zoppoter - Sro Lis 16, 2005 10:20 pm

seestrasse napisał/a:
Cytat:
księgarnia, w której nawet jedną ciekawą książkę widziałem

e tam, jedną :hihi: to co to za księgarnia

Bo oprócz tej ksiązki sa w tej ksiegarni punkty gastronomiczne. Przecież napisał, że widział w ksiegarni książkę i punkty gastronomiczne...
To ksiązki sie nie zmieściły...

danziger - Czw Lis 17, 2005 3:39 pm

No będąc ścisłym, to w księgarni jest tylko jeden punkt gastronomiczny, pozostałe są poza księgarnią :mrgreen:
seestrasse - Czw Lis 17, 2005 3:41 pm

punkt gastronomiczny w księgarni...
zaraz się okaże, że oni tam na miejscu książki piszą :lol: