Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Miny na Spacerowej

villaoliva - Sro Lis 30, 2005 10:03 am
Temat postu: Miny na Spacerowej
Dziennik Bałtycki

Ul. Spacerowa, czyli dawne pola minowe

Środa, 30 listopada 2005r.

Ledwie się rozpoczął, a już został przerwany. Mowa o kolejnej fazie remontu ul. Spacerowej. Tym razem drogowcom nie pokrzyżowała planów ani pogoda, ani awaria sprzętu. Okazało się natomiast, że kilka metrów pod ziemią znajdują się pozostałości po II wojnie światowej, m.in. miny przeciwczołgowe i fragmenty uzbrojenia.
Przypomnijmy. Robotnicy wydobyli pierwszą z min w piątek. Na miejsce wezwano saperów, prace wstrzymano. Okazało się, że w ziemi leżą niebezpieczne niewypały. Teraz szukaniem kolejnych zajmuje się wyspecjalizowana firma, która swoje znaleziska przekazuje żołnierzom.
- Sprawdziliśmy już kilkaset metrów terenu, na którym mają być prowadzone prace. Teren jest czysty, nie ma powodów, aby były one nadal wstrzymywane - wyjaśnia Mieczysław Kotłowski, wicedyrektor gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni. - Jednocześnie zleciliśmy zbadanie pozostałej części pasa drogowego, na której będą prowadzone prace. Oczywiście wiążą się z tym dodatkowe nakłady finansowe, których nie przewidywaliśmy, jednak uważam, że są one niezbędne i usprawiedliwione. Chodzi przecież o bezpieczeństwo.
- Sprawdziliśmy już łącznie 480 metrów terenu wokół Spacerowej - mówi Piotr Bik, właściciel firmy Explosive, sprawdzającej, czy w ziemi w okolicach Spacerowej nie ma już "niespodzianek" z czasów wojny. - Musimy liczyć się z tym, że mogą być tu jeszcze inne niewypały lub niewybuchy. W ciągu najbliższych dni sprawdzimy kolejny odcinek Spacerowej. Pod koniec działań wojennych w Gdańsku były tu pola minowe, jak i niemieckie stanowiska ogniowe - dodaje Bik.
- Mam nadzieję, że mimo znaleziska, prace będą prowadzone zgodnie z harmonogramem i pod koniec maja ulica zostanie oddana do użytku - mówi Kotłowski.j

jayms - Sro Lis 30, 2005 9:53 pm

Najbardziej intryguje mnie informacja,że znaleźli tam również szczątki sowieckiego czołgu.Ciekawi mnie co?Koło?
Ponury - Sro Lis 30, 2005 10:50 pm

Może jakiś na to pole minowe wjechał :roll:
jayms - Sro Lis 30, 2005 11:04 pm

To właśnie sugerują w gazecie.