Dawny Gdańsk

Na papierze, ekranie i w Mieście - Znowu złomiarze

Sabaoth - Nie Gru 04, 2005 10:43 am
Temat postu: Znowu złomiarze
Znowu problem ze złomiarzami tym razem do spółki z policją! :evil: A chodzi o tablicę poświęconą Gabrielowi Fahrenhaitowi.

Dzięki policji nie będą ścigani

Cytat:
Złomiarze bezkarnie ukradli pamiątkową tablice? Jej wartość policja oszacowała tak nisko, że nawet nie ściga sprawców.

Gdyby przyjąć tok rozumowania pewnego gdańskiego posterunkowego prowadzącego dochodzenie w sprawie kradzieży tablicy z ul. Ogarnej 91, poświęconej Gabrielowi Fahrenheitowi, to należy uznać, że tak.
Żeliwną tablicę złomiarze skradli na początku sierpnia br. Dotarliśmy do pisma o umorzeniu dochodzenia z 8 listopada br. Prowadzący sprawę posterunkowy stwierdził, że wartość tablicy wynosi zaledwie... 36 zł po ,dewalaucji i wymianie pieniędzy". Posterunkowy doszedł do takich wniosków, gdyż w toku śledztwa ustalił, że gdy fundowano tablicę, społeczna składka na nią wynosiła mniej więcej 360 tys. zł. W latach osiemdziesiątych była to równowartość co najmniej kilku pensji. - Gdyby w ten sam sposób wyceniać np. pomnik króla Jana III Sobieskiego stojący na Targu Węglowym, wyszłoby, że jest dziś wart ok. 10 zł - komentuje Piotr Mazurek z Towarzystwa Przyjaciół Gdańska, które było jednym z fundatorów skradzionej tablicy.
Błyskotliwe uzasadnienie policjanta zatwierdził prokurator i kradzież tablicy uznano jedynie za wykroczenie. Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku, który tablicę przypominającą o mieszkającym na Ogarnej uczonym zamierza odtworzyć, oszacował, że nowa kosztować może prawie 3 tysiące złotych.

Nóż się w kieszeni otwiera na taką głupotę :burn:

danziger - Nie Gru 04, 2005 10:56 am
Temat postu: Re: Znowu złomiarze
Sabaoth napisał/a:
Nóż się w kieszeni otwiera na taką głupotę :burn:

No cóż - w końcu to policjant... :II
Ale i w prokuraturze, jak widzimy w tym i innych przykładach, wielu głąbów pracuje...

Sabaoth - Nie Gru 04, 2005 11:18 am

Ja bym nie stawiał znaku równości pomiędzy policjantem a głupotą. Głupota jest wszędzie. A w tym przypadku policjant wyszedł z założenia, że trudno będzie wykryć sprawców, sprawa zajmie mu dużo czasu, a efekt śledztwa jest wątpliwy. Łatwiej więc umorzyć i nie pogarszać statystyk. Co innego w przypadku profesora, który zgubił swój pistolet gazowy w jeziorze i zgłosił to na policję. O, tu mamy już 100% wykrywalność przy żadnym wysiłku ze strony "organów", prokurator i sędzia przyklepali i profesorek, za swoją uczciwość pójdzie siedzieć :hihi: Oto jak władza uczy społeczeństwo uczciwości :II
danziger - Nie Gru 04, 2005 11:28 am

Sabaoth napisał/a:
Ja bym nie stawiał znaku równości pomiędzy policjantem a głupotą. Głupota jest wszędzie.

Z pewnością. Ale słysząc takie doniesienia mediów, czy stykając się z przedstawicielami tej formacji osobiście, odnoszę wrażenie, że głupota jest w niej niestety silnie reprezentowana...

Sabaoth - Nie Gru 04, 2005 12:01 pm

Ja myślę, że głupota jest równomiernie reprezentowana przez różne środowiska. A w przypadku policji jest ona narzucona z góry przez system rozliczania "statystykami" wykrywalności, dlatego jest bardziej widoczna.
Ponury - Nie Gru 04, 2005 12:17 pm

Sabaoth napisał/a:
Ja myślę, że głupota jest równomiernie reprezentowana przez różne środowiska. A w przypadku policji jest ona narzucona z góry przez system rozliczania "statystykami" wykrywalności, dlatego jest bardziej widoczna.

Moim zdaniem trafnie to ująłeś. W całej sprawie jak najbardziej bezsensowna jest także postawa prokuratora,jako osoby nadzorującego sprawę. Jeśli chciałoby się mu ruszyć głową ,wziąść pod uwagę koszt nowej tablicy i na podstawie tego oszacować wartość starej,a sprawa od razu byłaby traktowana jako przestępstwo. Ale wiadomo,spraw takich jest masa,najlepiej nie myśleć za wiele i zepchąć na policjanta całość jako wykroczenie i z głowy :co_jest: To jest chore.

A,dziwi mnie na jakiej podstawie prawnej wyceny dokonał jakiś tam posterunkowy? Wydaje mi się że wyceny dokonuje właściciel skradzionego mienia 8O No chyba że właściciela nie ustalono,albo ustalono i sam wnioskował o dokonanie wyceny przez Policję.