|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Bliza i nabieżnik w Nowym Porcie
pumeks - Czw Sty 06, 2005 10:00 am Temat postu: Bliza i nabieżnik w Nowym Porcie W nawiązaniu do zasłyszanej wczoraj w pizerii rozmowy podaję parę informacji wyczytanych u Andrzeja Januszajtisa:
Górna latarnia była murowana, wysoka na 20 m i miała 10 m średnicy. Na parterze mieszkał latarnik, w piwnicy magazynowano paliwo. Na płaskim szczycie zainstalowano stalowy żuraw, na którego końcu wisiał również stalowy kosz z płonącym węglem. W 1773 r. latarnię opisał i przedstawił na sztychu Daniel Chodowiecki.
Dolne światło miało postać drewnianego żurawia z zawieszonym koszem,. Odległość między światłami wynosiła 78 m. Zasadę ich działania trafnie opisał w 1792 r. przysłany w tajnej misji ppłk Stanisław Fiszer: "Na tej tu stronie nad morzem jest także wieża >Blies< zwana, na której w nocy ogień się pali i w tyle za nią się pali drugi dla ostrzeżenia okrętów, żeby prosto do portu wchodziły".
Jak dalej podaje Januszajtis, dolne światło zlikwidowano w 1825 r. w związku ze zmianą kierunku wejścia do portu. Jednak już w 1829 r. znów były dwa światła, górne na "starej blizie" i dolne na jakiejś bliżej nieznanej murowanej latarni. Światło górne było teraz 21, a dolne 18,5 m nad poziomem morza. Odległość między nimi wynosiła 82 m.
Załącznik: fragment planu z 1807 r. Bliza opisana jako "Blies oder Seeleuchte" a dolne światło jako "Feuerhahn".
Marek Z - Czw Sty 06, 2005 7:09 pm
Pumeks, a czy nie jest to nowa latarnia, "dolna" ?
Grün - Czw Sty 06, 2005 9:43 pm
Nie, to raczej nie jest Bliza - ona jest zaraz za lewą krawędzią zdjęcia. Nie wiem co to może być w tym miejscu. Za to na tym zdjęciu widać pięknie piąty szaniec - szczerze mówiąc pierwszy raz w życiu go widzę
Marek Z - Czw Sty 06, 2005 10:30 pm
Ale zauważ, że na mapce Pumeksa, po lewej stronie - przed "Schance No 5" jest napis "Blies", może więc chodzi o blizę pokazaną na zdjęciu ?
Grün - Czw Sty 06, 2005 10:43 pm
NIE, NIE - to jest podpis: Blies oder Seeleuchte i odnosi się do obrazka przedstawiającego Blizę - na południe od szanca
Marcin - Czw Sty 06, 2005 11:40 pm
Cytat: | W nawiązaniu do zasłyszanej wczoraj w pizerii rozmowy |
Wczoraj poruszyłem ten temat ponieważ podczas zwiedzania wystawy DANTISCUM EMPORIUM TOTIUS EUROPAE CELEBERRIMUM dostrzegłem na dwóch mapach pewien bardzo interesujący detal.
Jak wyglądała dokładnie "górna latarnia" wiemy z dość licznych materiałów ikonograficznych, ale jak wyglądała "dolna latarnia" (czyli de facto drewniany żuraw)... I tu jest problem, ponieważ nikt z nas nie spotkał się z przedstawieniem tego "żurawia".
Przyznam więc, iż oglądając dwie XIX-wieczne mapy zrobiło mi się nagle bardzo gorąco. Mapy przedstawiały wybrzeże Bałtyku z zaznaczonymi latarniami morskimi. Ale to nie wszystko - obok znajdowały się małe rysunki przedstawiające każdą z zaznaczonych latarń. Przyznam, iż próbowałem wykonać zdjęcią tych rysunków, ale panie pilnujące wystawy wykazały się rewolucyjną czujnością. :( W katalogu wystawy zamieszczone są obie mapy, lecz ze względu, iż wizerunki latarń były jedynie małymi detalami na dość sporej płachcie mapy to na zamieszczonej reprodukcji są mało czytelne.
Poniżej przedstawiam mój szkic (z góry przepraszam za walory artystyczne ) - na pierwszym planie widać właśnie "dolną latarnię".
Marek Z - Pią Sty 07, 2005 12:02 am
Cytat: | NIE, NIE - to jest podpis: Blies oder Seeleuchte i odnosi się do obrazka przedstawiającego Blizę - na południe od szanca |
Eeee... nieprawda Wyżej też jest napis "Blies" i o niego własnie mi chodzi. Może opisuje on latarnię przedstawioną na "moim" zdjęciu.
I jeszcze jedno. Latarnia ta nie jest z pewnością "dolną" blizą, opisywaną przez Pumeksa. Jej umiejscowienie faktycznie nie pokrywa się z mapką.
Marcin - Pią Sty 07, 2005 12:16 am
Cytat: | Wyżej też jest napis "Blies" |
To po prostu nazwa własna szańca nr 5 - Blies Schanze.
pumeks - Pią Sty 07, 2005 9:24 am
Jezeli chodzi o zdjątko z 1879 r. zamieszczone przez Marka (z albumu "Brzeźno. Nowy Port"), to faktycznie nie da się go uzgodnić z planem z 1807 r. (z wystawy "Wrzeszcz").
Widzę dwie możliwości: albo latarnia, którą widać, jest faktycznie "dolną latarnią" a nie tą z 1758 r., albo też umocnienia widoczne na pierwszym planie leżą w innym miejscu niż "Blies Schanze Nr 5" na planie z 1807 r., i wtedy w tle może być "własciwa" bliza.
Grün - Pią Sty 07, 2005 10:07 am
Ale to cóś jest znacznie za wysokie na Blizę!
pumeks - Pią Sty 07, 2005 10:21 am
Czy ja wiem? W latach 70.tych ona była trochę wyższa niż wcześniej - światło (7 lamp naftowych) paliło się na wysokości 23,5 m n.p.m. Na mapie latarni morskich z 1877 r. zamieszczono taką sylwetkę blizy (oczywiście chodzi o rysunek dolny):
Grün - Pią Sty 07, 2005 11:07 am
Nie - z całą pewnością to coś ma zupełnie inne proporcje niż Bliza i stoi w calkowicie innym miejscu.
Marek Z - Sob Sty 08, 2005 12:12 am
Cytat: | To po prostu nazwa własna szańca nr 5 - Blies Schanze. |
Eeee... nie wydaje mi się. Opis "Schanze No 5" moim zdaniem jest osobno. Zresztą co by miało oznaczać: "Blies Schanze No 5" ? Bliza szańcowa, czy Szaniec Blizowy ?
Na zdjęciu z książki "Brzeźno - Nowy Port" znajduje się ona mniej więcej w tym samym miejscu co na mapce...
Marcin - Sob Sty 08, 2005 12:32 am
Dokładnie to. Jak pisałem to nazwa własna, która prawdopodobnie wzięła się po prostu od sąsiadującej z szańcem blizy.
Tak jak i pozostałe mają swoje nazwy, np. Szaniec Zachodni (Wester Schanze).
Marek Z - Nie Sty 09, 2005 12:57 pm
No, faktycznie tak chyba jest. Na "Twojej" mapie widać to wyraźniej (nazwy innych szańców) Ale czym jest wieża widoczna na zdjęciu z książki "Brzeźno, Nowy Port" ?
Marcin - Nie Sty 09, 2005 1:48 pm
Cytat: | Ale czym jest wieża widoczna na zdjęciu z książki "Brzeźno, Nowy Port" ? |
Oto jest pytanie.
pumeks - Pon Sty 10, 2005 11:07 am
A może tam jest podana błędna data, i na tym zdjęciu widać nową latarnię na Lotsenbergu podczas budowy?
Grün - Wto Sty 11, 2005 10:35 pm
Muszę przyznać, Marcinie, że bardzo dokładnie przerysowałeś ten nabieżnik
Marcin - Wto Sty 11, 2005 10:42 pm
Grünie, czyżby Tobie udało się to co mi nie (dzięki czujności pilnujących pań)?
Grün - Wto Sty 11, 2005 11:12 pm
Nie takie zdjęcia się robiło
Sabaoth - Sro Sty 12, 2005 12:12 am
Czy na tym kamieniu, na którym stoi moja córka to nie jest jakiś "nabieżnik" starego typu? Dodam, że jest to przy torze wodnym prowadzącym do portu w Soedertälje.
Grün - Sro Sty 12, 2005 12:14 am
To z pewnością jest nabieżnik z czasów wikińskich
Sabaoth - Sro Sty 12, 2005 12:16 am
Tak też myślałem. Drakkary nie miały przecież GPS-ów
Mikołaj - Czw Sty 13, 2005 9:14 pm
Też coś uchwyciłem
Marcin - Czw Sty 13, 2005 9:23 pm
Dosłownie szpiedzy z Was.
Grün - Czw Sty 13, 2005 9:30 pm
Szpiedzy tacy jak my
Marcin - Czw Sty 13, 2005 9:51 pm
A który z Was to Chevy Chase?
Mikołaj - Czw Sty 13, 2005 10:22 pm
co prawda to nie z Nfw, ale skoro już zrobiłem...
Marcin - Sob Sty 15, 2005 1:57 am
A może zdjęcie z albumu BSG po prostu przedstawia nowoporcką latarnię w trakcie budowy...
Grün - Sob Sty 15, 2005 2:37 am
Na to wygląda...
Marek Z - Sob Sty 15, 2005 10:04 pm
Bardzo prawdopodobne. Chociaż... nie wydaje się Wam, że ta stojąca do dzisiaj jest bliżej nabrzeża ?
pumeks - Pon Sty 17, 2005 10:01 am
Marcin napisał/a: | A może zdjęcie z albumu BSG po prostu przedstawia nowoporcką latarnię w trakcie budowy... |
Już to napisałem wyżej tylko może nie każdy zrozumiał nazwę Lotsenbersg, znaną po polsku jako "Wzgórze Pilotów". Ale to by znaczyło, że w albumie jest błędna data.
Marek Z napisał/a: | Bardzo prawdopodobne. Chociaż... nie wydaje się Wam, że ta stojąca do dzisiaj jest bliżej nabrzeża ? |
Kanał był wielokrotnie poszerzany, więc nabrzeże przysunęło się do latarni.
pumeks - Wto Lut 15, 2005 3:29 pm
Jeszcze w sprawie nabieżnika: rycina z 1838 r. wg rysunku Alberta W. Juchanowitza (dość często reprodukowana).
Marcin - Wto Lut 15, 2005 9:14 pm
Pumeks, "powiększ" jeszcze ten fragment.
pumeks - Sro Lut 16, 2005 12:07 pm
Voila (ale za wiele to nie daje)
Sabaoth - Pon Kwi 25, 2005 5:44 pm
Dorzucę jeszcze taką litografię, Hafeneinfahrt bei Neufahrwasser C.A. Manna z 1850 r. podobnie jak inne ze "zbiorów prywatnych" rocznik 1974
Marcin - Pon Kwi 25, 2005 6:42 pm
Fajne!
pumeks - Sro Maj 11, 2005 2:54 pm
To ja mam jeszcze dwie ryciny z widokiem na wyjście z portu, ale widziane z drugiej strony - pierwsza być może z blizy? druga na pewno z Westerplatte.
Marcin - Nie Maj 15, 2005 3:28 am
Poznajecie?
Grün - Wto Maj 17, 2005 11:00 am
O - widzę, że się też szarpnąłeś na 5 zł
parker - Wto Maj 17, 2005 1:51 pm
Grün napisał/a: | O - widzę, że się też szarpnąłeś na 5 zł |
Nie szarpnął się, w nocy było za darmo
kotmonika - Sro Sty 11, 2006 7:47 pm Temat postu: Neufahrwasser-stare sztychy Witam! Był tutaj kiedyś temat gdańskiej blizy i latarni w Nowym Porcie. Ponieważ przepadł w odmętach tego forum zakładam nowy prezentując trzy sztychy z XIX wieku z Nowego Portu.
[wątek połaczony z wymieniomym powyżej przez admina]
Opis do nich i wszystko co o nich wiem to:
10255 - 'Von der danziger Kaiserzusammenkunft; Die Beleuchtung der Rhede von Neufahrwasser bei der RŁckfahrt des kaiserl. russischen Aviso am Abend des 9. September'.
Holzstich b. Weber, 1881
10254 - Hafen und Lotsenatation.
Holzstich b. Spamer, 1893
10253 - Hafen und Lotsenatation.
Holzstich b. Spamer, 1881
Jeśli macie coś do dodania chętnie poczytam i pooglądam. Te sztychy dostałam mailem totez nie mam ich dobrej jakości i nie jestem ich właścicielką.
Sabaoth - Sro Sty 11, 2006 7:52 pm
To ja takie trzy dorzucę:
Pepo - Czw Sty 12, 2006 12:03 pm
Urocze klimaty
Marcin - Czw Sty 12, 2006 4:01 pm
Marcin napisał/a: | A może zdjęcie z albumu BSG po prostu przedstawia nowoporcką latarnię w trakcie budowy... |
Kotmoniko, dzięki "sztychowi" który zamieściłaś widać wyraźnie (a przede wszystkim dzięki datacji na 1881) - że zdjęcie zamieszczone w BSG nie przedstawia jednak "michalakowej" (nowoporckiej) latarni... Potwierdza to takze właściwą datację zdjęcia w BSB (1879).
pumeks - Wto Sty 17, 2006 2:56 pm
Miejmy nadzieję, że data 1881 jest poprawna. Bo w "danziger hauskalenderze" dali kiedyś fragment tej samej ryciny, ale z kompletnie błędnym opisem. Zarówno ta rycina, jak i zdjęcie z albumu "Nowy Port" s. 120 zostały wykonane z Blizy. U jej stóp widać żelazny mostek, który łączył dwie części ulicy Bliesenstrasse rozdzielone torem kolejowym (tuż obok peronów stacji Neufahrwasser). A ja mam pewną koncepcję: jeżeli data zdjęcia jest faktycznie 1879, to ta "wieża" nie jest żadną latarnią, tylko urządzeniem z kulą czasu, które znajdowało się początkowo - przed 1894 - na dachu stacji pilotów. Na zdjęciu z albumu i na rycinie którą załączam można się nawet tej kuli dopatrzyć. Muszę jeszcze tylko sprawdzić, kiedy kula czasu się w Nowym Porcie pojawiła.
kotmonika - Sro Sty 18, 2006 9:56 am
Masz na myśli kiedy w ogóle sie pojawiła kula w Nowym Porcie czy na latarni? Bo jesli idzie o latarnię to była na niej od początku czyli 1894 jesli dobrze pamiętam rok. A wczesniej była w tym miejscu wieża z kulą czasu (bardzo ładna architektonicznie). Pozdrawiam!
Marcin - Sro Sty 18, 2006 10:15 am
A więc to wieża z kulą czasu...
Czyli podpis z BSG jest błędny:
"Po lewej widoczna latarnia morska, starsza od tej, którą do dzisiaj można oglądać w pobliżu przystani promowej. Ta starsza stała trochę dalej w górę Kanału, była też bardziej oddalona od brzegu. Wzniesiona została jeszcze w XVIII wieku, a rozebrano ją prawdopodobnie w pierwszych dziesięcioleciach XX wieku".
Pumeks napisał/a: | Opis błędny - na pewno nie jest to 1790, i miejsce też źle określone. | I pewnie z tego opisu korzystali autorzy BSG tworząc błędny podpis...
pumeks - Sro Sty 18, 2006 10:20 am
Tak sobie myslę. Kula czasu pojawiła się w 1876, była na jakimś specjalnym maszcie, na dachu stacji pilotów - czyli prawie w tym samym miejscu gdzie w 1894 wzniesiono nową latarnię.
Na marginesie - zwróciliście uwagę, jak blisko blizy poprowadzono w 1867 tor kolejowy? Na zdjęciu z blizą (s. 152 w albumie) jest na pierwszym planie niski budyneczek, właściwie budka, którą można odnaleźć też na s. 128-129 - na tym drugim zdjęciu widać, że jest to budka na peronie dworca Neufahrwasser.
kotmonika - Sro Sty 18, 2006 10:42 am
Tak, to była specjalna wieża z kulą czasu, gdzies mam skan planów tej konstukcji - bardzo ładna ale muszę poszukać. Niemal na jej miejscu zbudowano potem "michalakową" latarnię. A zdjęcie z tym torem kolejowym bliziutko blizy znam - faktycznie była tuż obok.
kotmonika - Czw Sty 19, 2006 4:00 pm
Obiecany skan:
pumeks - Czw Sty 19, 2006 4:11 pm
Aha. no prosze, czyli ci, którzy piszą o dachu Stacji Pilotów (chyba nawet sam mistrz AJ ), są w błędzie - była osobna , całkiem fajna wieża.
danziger - Czw Sty 19, 2006 5:07 pm
A jesteście pewni, że ta wieża nie pełniła również funkcji latarni? Tak sobie pomyślałem patrząc na jej duże okna z każdej strony najwyższej kondygnacji...
kotmonika - Pią Sty 20, 2006 7:43 am
Z tego co wiem (ale nie będę ręczyć własną głową) była to tylko wieża dla kuli czasu a nigdy nie pełniła roli latarni. Ale piszę to na podstawie wszystkich dotychczas zebranych informacji-po prostu nie trafiłam na żadną, która by tej budowli przypisywała również rolę latarni. Hm... gdyby nią była to pewie nie stawiano by wkróce prawie na jej miejscu nowej wieży, na której zamontowano też kulę. Ale to ciekawa kwestia do poszukiwań i byloby super znaleźć gdzies taki sztych czy rysunek tej wieży ukazujący ją z bliska w "naturalnym" pejzażu Neufahrwasser z tamtych lat. Pozdrawiam!
pumeks - Pią Sty 20, 2006 9:37 am
Mogę co najwyżej dać fragment tej samej ryciny, co wyżej, w maksymalnej rozdzielczości. Widać praktycznie to samo, co na zdjęciu z albumu Tuska. To miejsce było dość oddzielone od reszty Neufahrwasser, początkowo była to po prostu hałda ziemi wydobytej z dna przy pogłębianiu kanału portowego - w pewnym momencie (musiałbym sprawdzić datę - umieszczono tam stację pilotów (Lotsenstation), a miejsce zaczęto nazywać Wzgórzem Pilotów (Lotsenberg).
kotmonika - Pią Sty 20, 2006 10:40 am
Czy rok z mojego skanu -1879 mógł byc rokiem postawienia tej wieży dla kuli czasu? Pamietam, że to miejsce nazwano Lotsenberg - juz kiedys o tym wspominałeś. Pozdrawiam!
pumeks - Pią Sty 20, 2006 1:17 pm
O ile teraz pamiętam, Andrzej Januszajtis - w artykule który ci kserowalem - twierdził, że kula pojawiła sie w Nowym Porcie w 1876. Ale może faktycznie najpierw była tylko na maszcie, a w 1879 postawiono tę wieżyczkę?
kotmonika - Sro Sty 25, 2006 12:32 pm
pumeks napisał/a: | O ile teraz pamiętam, Andrzej Januszajtis - w artykule który ci kserowalem - twierdził, że kula pojawiła sie w Nowym Porcie w 1876. Ale może faktycznie najpierw była tylko na maszcie, a w 1879 postawiono tę wieżyczkę? |
Masz racje, Januszajtis podaje że w Gdańsku od 1876 była kula czasu. Ale nie wspomina tam nic o specjalnie wybudowanej dla niej wieży, nagle zaraz jest ona umiejscowiona na szczycie latarni w Nowym Porcie a przecież postawiono ją chyba w 1894. Więc gdzie przez te 18 lat mieściła się kula czasu? Poza tym interesuje mnie druga kwestia - dotyczy to tego samego tekstu Januszajtisa; pisze że na maszt wciagano kulę czarną ośednicy 1,4 m a jesli nie zadziałała czy były jakieś problemy to mała czerwoną o średicy 40 cm. Na prezentowanym tam planie-projekcie latarni z nowego Portu wraz z kulą czasu widać tylko jedną, gdzie była ta druga i czy rzeczywiście była ona stosowana? Wspomiany jest też urząd pocztowy w Nowym Porcie jako miejsce gdzie można było dowiedzieć się o czasie wznoszenia i opadania kuli bo ponoć poczta obsługiwała kulę... Gdzie ejst lub gdzie był ten urząd pocztowy? Wie ktoś? A może warto by otworzyć osobny wątek o kuli (kulach) czasu???
Corzano - Sro Sty 25, 2006 12:51 pm
kotmonika napisał/a: | ponoć poczta obsługiwała kulę... |
Wspominał o tym także p. Michalak podczas naszej wycieczki, ale nie przypominam sobie, by wgłębiał się w temat. Możliwe, że opierał sięna tym samym źródle, co Ty.
kotmonika - Sro Sty 25, 2006 1:19 pm
A jest teraz gdzieś w okolicy poczta? Tamta pewnie nie istnieje bo to odległe lata były. A to ciekawe co piszesz bo mi nigdy p. Michalak nie wspominał o tym fakcie. Czytałam to tylko w pracy p. Januszajtisa. A sporo rozmawialismy o samej kuli i historii jego latarni.
pumeks - Sro Sty 25, 2006 1:21 pm
Urząd pocztowy był niedaleko dworca w Nowym Porcie.
Januszajtis cytuje zdaje się zarządzenie prezydenta policji z 1876 r., gdzie jest mowa, że kula została umieszczona na dachu strażnicy pilotów - może to jest niedokladnie przetłumaczone, a może po prostu początkowo była ona na tym dachu, a następnie w 1879 zbudowano wieżę, której skan zamieściła Kotmonika i którą widać na zdjęciu z 1879 i rycinie z 1881.
kotmonika - Sro Sty 25, 2006 1:33 pm
pumeks napisał/a: | Urząd pocztowy był niedaleko dworca w Nowym Porcie.
Januszajtis cytuje zdaje się zarządzenie prezydenta policji z 1876 r., gdzie jest mowa, że kula została umieszczona na dachu strażnicy pilotów - może to jest niedokladnie przetłumaczone, a może po prostu początkowo była ona na tym dachu, a następnie w 1879 zbudowano wieżę, której skan zamieściła Kotmonika i którą widać na zdjęciu z 1879 i rycinie z 1881. |
Pumeks! A czy ten budynek pocztowy istnieje? Zachowały sie jakieś zdjęcia?
Tak, Januszajtis cytuje zarządzenie policji z 1876 r. Ale potem w tym tekście mam wrażneie że na dwa różne obiekty zastosowano określenie Strażnicy Pilotów czy też Lotsenberg. Sama juz nie wiem... Bo skoro kula była od 1876 to najpierw na jakims maszcie czy tez faktycznie prowizorycznym budynku strażnicy (jakim? gdzie?), jesli wierzyć oznaczeniom przy planie i przekroju wieży pod kulę czasu to w 1879 zbudowano wieżę (skan jaki zamieściłam) plus rycina z 1881. W 1894 zbudowano nową latarnię i od początku miała na szczycie kulę czasu. Czyli zburzono wieżę pod kulę i wyłączono również i rozbrano (?) blizę na ulicy Blizowej (Wysokiej). Ale keidy dokładnie wieża pod kulę została zburzona (?) nie wiem, a czy jak budowano latarnię "michalakową" to jeszcze była? To by oznaczało że stała gdzieś obok... Ech, sporo tych faktów i wiele pytań wciąż...
pumeks - Sro Sty 25, 2006 1:45 pm
Wieżę z kulą czasu, jak napisano na Twoim skanie (to od pana Michalaka?) zburzono w 1895, czyli już po wybudowaniu nowej latarni.
załączam pocztówkę z wizerunkiem poczty w Nowym Porcie.
kotmonika - Sro Sty 25, 2006 2:20 pm
pumeks napisał/a: | Wieżę z kulą czasu, jak napisano na Twoim skanie (to od pana Michalaka?) zburzono w 1895, czyli już po wybudowaniu nowej latarni.
załączam pocztówkę z wizerunkiem poczty w Nowym Porcie. |
Pumeks! pewnie juz Ci to pisałam ale jesteś niezastąpiony! dzieki za widokówke z pocztą! Bardzo ładny budynek. A skan mam od p. Michalaka, faktycznie zburzono tą wieżę ponoc w 1895 (przeoczyłam to) więc musiała być w innym miejscu niż sama latarnia. Ech mieć skądś wyraźny jej wizerunek to byłoby coś!
kotmonika - Wto Lut 07, 2006 10:48 am
I ładne ujęcie latarni Westerplatte na starej kartce pocztowej...
kotmonika - Pią Lut 24, 2006 12:35 pm
Witam! Dziś na deser dawne oznakowanie nawigacyjne Neufahrwasser. Opisy podaję za źródłami niemieckimi:(kolejność wg wklejenia zdjęć)
Fotografia 1 - Unterfeuer Neufahrwasser/Danzig (zdj. po roku 1914)
Fot 2, Fot 3 - Unterfeuer Neufahrwasser / Danzig, Verwendung von Petroleum Lokomotivlaternen als Aufzugslaternen (zdj. wykonane po 1937 roku)
Fot 4 - Oberfeuer Neufahrwasser/Danzig (zdj. po roku 1914)
Sabaoth - Pią Lut 24, 2006 7:50 pm
Patrz, a ja bym dał głowę, że to na pierwszym zdjęciu to kafar
pumeks - Wto Lut 28, 2006 9:07 am
A ja jeszcze dołożę 2 pocztówki z budynkiem poczty w Neufahrwasser - na pierwszej widać, że była tuż obok dworca.
kotmonika - Pią Mar 03, 2006 12:55 pm
Witaj! Przepiękne kartki. Dobrze widzę czy mnie wzrok myli, w tle tej drugiej czarno- białej jest wieża latarni?
kotmonika - Pią Mar 03, 2006 12:59 pm
To jeszcze w ramach rewanżu piękna scenka z Nowego Portu...
Corzano - Pią Mar 03, 2006 1:33 pm
kotmonika napisał/a: | To jeszcze w ramach rewanżu piękna scenka z Nowego Portu... |
Ta kartka jest teraz na ebayu.
roland - Pią Mar 03, 2006 4:04 pm
Dokładam się do tematu
pumeks - Sob Mar 04, 2006 3:14 pm
kotmonika napisał/a: | Dobrze widzę czy mnie wzrok myli, w tle tej drugiej czarno- białej jest wieża latarni? |
To chyba jest ta żelazna latarenka na końcu wschodniego mola... ale nie jestem na 100% pewien.
kotmonika - Nie Mar 05, 2006 9:06 pm
pumeks napisał/a: | kotmonika napisał/a: | Dobrze widzę czy mnie wzrok myli, w tle tej drugiej czarno- białej jest wieża latarni? |
To chyba jest ta żelazna latarenka na końcu wschodniego mola... ale nie jestem na 100% pewien. |
Też tak myślę ale i ja pewności nie mam.
2xM - Wto Kwi 19, 2011 11:30 pm
A ja właśnie natknąłem się na coś takiego:
Zeitschrift für Bauwesen / Atlas <Berlin>, 1.1851
A w nim:
2xM - Sro Kwi 20, 2011 2:16 am
Pozwolicie, że w osobnym poście...
Zeitschrift für Bauwesen XLV. 1895, Atlas
I tym razem na 68 stronie...
Henio - Sro Maj 25, 2011 5:00 pm
Trochę koledzy pomieszali z tym nazewnictwem , bo bliza to nazwa regionalna latarni morskiej i nigdzie poza Kaszubami nie spotykana. Nabieżnik to dwie wieże jedna wyższa druga niższa ze światłami jednakowego koloru i intensywności mocy światła , pulsujące w jednakowych odstępach czasu oraz zapalające się i gasnące jednocześnie.Statek płynąc musi mieć światła jedno nad drugim by być w torze wodnym. Na terenie Portu Gdańsk mamy trzy nabieżniki . Nabieżnik Brzeżno ( zwany żartobliwie "Nabrzeżnikiem ) Ma światła żółte i prowadzi jednostki od pławy NP do zakrętu na Westerplatte i następny to Westerplatte ze światłami zielonymi . Jak dopływamy do portu i mamy zgodę ustaloną wcześniej z Kapitanatem to mijamy Główki Portu (to te "latarnie " przy wejściu czerwoną i zieloną . Są to bramy Portu , bo do tej pory byliśmy w Torze wodnym . Trzeci nabieżnik to Port Północny ze światłami czerwonymi podający trasę podejścia w główki Portu Północnego.
W czasach radiolatarni i GPSu to latarnie mają charakter symboliczny i awaryjny na wypadek BUM.
Jerzy Makieła - Sro Maj 25, 2011 7:25 pm
Henio napisał/a: | Trzeci nabieżnik to Port Północny ze światłami czerwonymi podający trasę podejścia w główki Portu Północnego. |
Drobna poprawka - światła są pomarańczowe
Henio - Sro Maj 25, 2011 8:18 pm
Tak zgadza się
totenkopf1956 - Czw Maj 26, 2011 12:02 am
Może się przyda.
Henio - Czw Maj 26, 2011 3:13 am
A to jedna z pław toru podejściowego.
Henio - Pią Maj 27, 2011 9:28 pm
Zielona główka w Porcie Północnym.
I obydwie.
A tu jako ciekawostka głowki Portu Gdynia.
Fotkę zrobiłem ze sterowca co to kiedyś "fruwał " nad Trójmiastem.
Jerzy Makieła - Sob Maj 28, 2011 7:38 am
Henio napisał/a: | Fotkę zrobiłem ze sterowca co to kiedyś "fruwał " nad Trójmiastem. |
Szkoda, że nie wtedy jak Stena przywaliła w falochron
Dieter - Sob Maj 28, 2011 10:27 am
Jerzy Makieła napisał/a: | Szkoda, że nie wtedy jak Stena przywaliła w falochron |
...no bo oni zapomnieli wtedy zawiadomic Henia, ze przywalna w falochron.
Henio - Czw Lut 09, 2012 5:36 am
Co to za plany rozbudowy portu ?
http://architekturmuseum....79&Daten=169100
luanda - Czw Lut 09, 2012 9:07 am
Fot czerwonej główki i falochronu wschodniego uszkodzonego przez Mv Marina S w czasie wejścia do portu 22 listopada 2004, i ujęcia po naprawie.
Krzysztof - Czw Lut 09, 2012 9:08 am
Henio napisał/a: | Co to za plany rozbudowy portu ? |
A gdzie południowa część tego planu
Od dawna była żywa idea rozbudowy gdańskiego ortu w stronę wschodnią. Ten, nigdy nie wykonany, nowy port miał nawet swoją nazwę "Port Wschodni". (od tej nazwy wywodzi się nazwa zrealizowanej sporo później koncepcji portu na północ do Portu Wschodniego - Port Północny)
Ten plan wygląda na projekt wejścia do Portu Wschodniego.
luanda - Czw Lut 09, 2012 1:43 pm
Krzysztof napisał/a: | Henio napisał/a: | Co to za plany rozbudowy portu ? |
A gdzie południowa część tego planu |
http://architekturmuseum....79&Daten=169097
Trzeba przyznać, że robi wrażenie. Z drugiej strony dobrze, że nie wyszło, bo z 9-metrową restrykcją wiele byśmy dzisiaj nie działali
Henio - Czw Lut 09, 2012 2:00 pm
Wersja pdf lepsza .
http://architekturmuseum....C2-01&D2=169097
Henio - Czw Lut 09, 2012 5:13 pm
Następny projekt - pdf http://architekturmuseum....C1-01&D2=169060
totenkopf1956 - Sob Mar 10, 2012 2:12 pm
Kilka moich fotek owego obiektu .
|
|