|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Elfengrund
Sabaoth - Sob Lut 04, 2006 9:49 pm
Wygląda to na Lasy Oliwskie, czy ktoś może dokładniej zlokalizować miejsce?
stumar - Sob Lut 04, 2006 11:05 pm
Sabaoth napisał/a: | Wygląda to na Lasy Oliwskie, czy ktoś może dokładniej zlokalizować miejsce? |
A co tam na dole jest napisane?
Sabaoth - Nie Lut 05, 2006 11:19 am
To co na obrazku, czyli "Im Olivaer Walde . Bei Elfengrund"
stumar - Nie Lut 05, 2006 11:53 am
Sabaoth napisał/a: | To co na obrazku, czyli "Im Olivaer Walde . Bei Elfengrund" |
Pytałem ponieważ okulary mam słabe . Cyt. z materiału nazewniczego mapy "Lasy Oliwskie" z 1996 r.: "Dolina Elfów (niem. Elfental, Elfengrund) nazwa top. kult - w duchu neoromantyzmu, może tajemniczość miejsca?". W/g tej mapy przedmiotowa dolina ciągnie się od dworu II do Wzgórza Trzech Panów.
knovak - Nie Lut 05, 2006 12:05 pm
Zaręczam, że ta dolinka wygląda teraz zupełnie inaczej. Las rośnie...
Mikołaj - Nie Lut 05, 2006 1:56 pm
...
Makabunda - Nie Lut 05, 2006 3:45 pm
Opis się zgadza. Ale mi coś w tym opisie nie pasuje. W okolicy zanaczonej na mapce dominuje las liściasty a dokładnie bukowy, a na zdjęciu chojaki jak sie patrzy. Wiem, że przez lata dużo mogło ulec zmianie. Ale czy aż tyle?
Mi to wygląda na odnogę Doliny Radości w okolicy skoczni narciarskiej.
Mikołaj - Nie Lut 05, 2006 3:51 pm
Cytat: | Mi to wygląda na odnogę Doliny Radości w okolicy skoczni narciarskiej. |
hehe, o tym samym miejscu pomyślałem, obecnie wygląda jak na tej pocztówce, może trochę bardziej jest przetrzebiony lasek po lewej.
knovak - Nie Lut 05, 2006 4:06 pm
A widzicie róznicę między mapą Jujki a przedwojenną? Jujka przesunął Dolinę Elfów o kilkaset metrów i jedno wzgórze na południe. Przedwojenna dolina znajduje się na północ od Paulshohe i na "zapleczu" Dworu I (z drogą wychodzącą na Wiechę), powojenna - na południe od Góry Pawełek i na tyłach Dworu II (z Kronprinzweg).
Tak czy inaczej fotka pokazuje płaski teren a obie dolinki są głęboko wcięte i mają strome zbocza. Najbliższy tego typu świerkowy obszar na płaskim terenie znajduje się jakieś 300-500 metrów od tzw. "Małych Bieszczadów", na południe od Szwedzkiej Grobli, przy drodze w stronę Doliny Samborowo i tzw. Wielkiego Dębu. Nie może to też być rejon Doliny Radości w stronę skoczni - tam też stromizny których brak na fotce.
A tak naprawdę to może być gdziekolwiek w lesie...
Sabaoth - Nie Lut 05, 2006 5:51 pm
knovak napisał/a: | A tak naprawdę to może być gdziekolwiek w lesie... |
I to mi wygląda na prawidłową odpowiedź
villaoliva - Pon Lut 06, 2006 7:12 am
Czem prędzej ja i mój udamy się tam w celu dokonania komparystyki leśnej
knovak - Pon Lut 06, 2006 12:20 pm
Wpuść proszę w kadr, będzie punkt odniesienia skali
(jak pudełko zapałek przy makrofotografii )
|
|