Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Dawny Gdańsk w 3D

Sabaoth - Czw Kwi 13, 2006 8:01 pm
Temat postu: Dawny Gdańsk w 3D
Pracuję właśnie nad przygotowaniem trójwymiarowych zdjęć (stereograficznych, anaglyph-ów). Mam zamiar dodać kilka takich zdjęć do mojej strony. Jest tylko jeden problem, do ich oglądania potrzebne są specjalne, czerwono-niebieskie okulary.

Mam też prośbę, jeśli macie jakieś trójwymiarowe zdjęcia przedwojennego Gdańska w dobrej rozdzielczości prześlijcie mi skan. Takie trójwymiarowe zdjęcia były dosyć popularne przed wojną, a wyglądają mniej więcej tak, jak to poniżej (podwójne). Jakiś czas temu widziałem coś podobnego w Danziger Bowke.

Sabaoth - Czw Kwi 13, 2006 8:27 pm

Tu jeszcze trzy przykłady:
Sabaoth - Pią Kwi 14, 2006 4:52 pm

I kolejne, które przygotowałem. Ale jakoś tak zainteresowanie nikłe, nikt nie komentuje. Okularów może nie macie?
parker - Pią Kwi 14, 2006 5:08 pm

A tam, ja się do anaglifów zniechęciłam bardzo za czasów geometrii wykreślnej - wgapiałam się w nie i nic nie widziałam trójwymiarowego.
fritzek - Pią Kwi 14, 2006 5:12 pm

Sabaoth napisał/a:
Ale jakoś tak zainteresowanie nikłe, nikt nie komentuje.

Fajna sprawa, tyle że ja tego nie widzę w 3D nawet w czerwono - niebieskich oksach, podobnie jak "magicznych obrazów" (czy jak to dziadostwo się zwie), bo mam patrzałki napsute :dizzy: :P

Sabaoth - Pią Kwi 14, 2006 6:43 pm

Najlepiej tą głębię widać na Neptunie, fakt nie jest to jakaś rewelacja ale jest różnica w porównaniu z "płaskim" obrazkiem.
parker - Pią Kwi 14, 2006 7:34 pm

Mam wystarczająco bogatą wyobraźnię, żeby głębię widzieć na normalnym zdjęciu bez robienia zeza w śmiesznych okularach :mrgreen:
turecki - Pią Kwi 14, 2006 8:16 pm

a mi się podobają-faktem jest,że od fontanny trzeba zaczynać-wzrok się "wczuwa" i potem jest extra
Sabaoth - Pią Kwi 14, 2006 9:59 pm

A gdybyście chcieli pooglądać Hindenburga w 3D: http://www.zeppelin-3d.de/

Zoppoter - Pią Kwi 14, 2006 10:15 pm

A ja zawsze myslałem, że takie rozjechane kolory to błąd drukarski.

Swoja droga, ja tez nie moge w tych kolorowych okularach dostrzec żadnej trójwymiarowosci. Pewnie mam błąd wzroku jakiś...

Co nie zmienia faktu, ze taka kolekcja tociekawa rzecz.

Sabaoth - Sob Kwi 15, 2006 8:36 am

Bardzo ważne jest prawidłowe ustawienie okularów, czerwony musi być na lewym oku, a niebieski na prawym.
Corzano - Sob Kwi 15, 2006 8:41 am

Sabaoth napisał/a:
Bardzo ważne jest prawidłowe ustawienie okularów, czerwony musi być na lewym oku, a niebieski na prawym.

Jawna dyskryminacja jednookich! :wink:

Zoppoter - Sob Kwi 15, 2006 8:47 am

Sabaoth napisał/a:

O ile pamiętam, to te okulary sa tak skonstruowane, ze odwrotnie sie nie da... Maja wszak nauszniki odpowiednio uformowane i poprzeczke miedzy szkłami na odpowiedniej wysokości. Jak każed okulary zresztą.

Jedyny efekt u mnie to rozdraznienie, że nie moge wszytkiego w normalnych barwach oglądać tylko wszystko mam ściemnione na maksa w dwóch wściekłych kolorach...

Makabunda - Sob Kwi 15, 2006 3:29 pm

Sabaoth napisał/a:

A jak ktoś jest mańkutem? :hihi:

Garrick - Sob Kwi 15, 2006 4:59 pm

a skad macie takie okulary? ;]
villaoliva - Sob Kwi 15, 2006 5:05 pm

Garrick napisał/a:

Tanią niemiecką produkcję :playboy: oglądali przed laty w RTL :hihi:

Sabaoth - Sob Kwi 15, 2006 5:46 pm

Moje były dołożone do płyty DVD "Shrek 3D" :^^
danziger - Sob Kwi 15, 2006 5:50 pm

Sabaoth napisał/a:
Moje były dołożone do płyty DVD "Shrek 3D" :^^

To Shreka też już zrobili w tej :playboy: wersji? :hihi:

Sabaoth - Nie Kwi 23, 2006 12:15 pm

Jeszcze takie jedno dzięki uprzejmości pewneo internauty:
Sabaoth - Pon Kwi 24, 2006 7:52 pm

I jeszcze jedno, najlepiej głębię widać po prawej stronie.
parker - Czw Kwi 27, 2006 6:15 pm

Ha! Złamałam się dziś i za całe 2 złote nabyłam sobie te patrzałki kolorowe... Neptuna naprawdę widać trójwymiarowo! Resztę tak średnio, ale już dłużej nie próbuję, bo się już czuję jakbym przez godzinę robiła zeza :wink: Dostanę skrętu oka i tak mi zostanie jeszcze :wink:
Sabaoth - Czw Kwi 27, 2006 6:28 pm

Dziękuję za miłe słowa Parkusiu :^^
DarioB - Wto Maj 02, 2006 11:31 pm

villaoliva napisał/a:
Garrick napisał/a:

Tanią niemiecką produkcję :playboy: oglądali przed laty w RTL :hihi:

Bo zaraz wątek trafi do tych zboczonych jak rozwiniemy kwestie 3D na RTL. Swoją drogą całkiem całkiem te panienki fajnie wyglądały w 3D. Tutti Frutti rządziło wtedy.

Ja swoje pierwsze okulary zdobyłem jednak w kinie na Fredym Krugerze w 3D. Efekty były nieziemskie. Jednakże większość z Was powinna mieć takowe, gdyż jakiś czas temu Dziennik Bałtycki zrobił wydanie w 3D.
Sabcio wspaniały pomysł. Jak można to poproszę na maila twoje dzieła w max jakości bo wiadomo że na full screen o wiele lepiej się ogląda.

A tutaj mała ściąga dla tych, którzy nie czają stereogramów:
http://www.mimuw.edu.pl/~...reo0.bezog.html
http://stereos.com.pl/main.php
Oczy bolały ale zawsze było miło zgadywać.