Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Gdańsk w oczach ptaków

roland - Nie Kwi 23, 2006 7:23 pm
Temat postu: Gdańsk w oczach ptaków
Zamieściłem już kilka zdjęć Gdańska z lotu ptaka dziale "Projekt Dolny Wrzeszcz".
W tym wątku zamieszczę zdjęcia lotnicze obejmujęce centrum miasta oraz okolic.
Zdjęcia pochodzą z lat 30. Uprzedzając pytania dotyczące lepszej jakości tych obrazków, informuję, że lepszej jakości kopie będę miał w "niedalekiej przyszłości". W związku z opóźnieniem w budowie mojej strony poświęconej naszemu miastu, postanowiłem kilka rodzynków zaprezentować Wam wcześniej.

DarioB - Nie Kwi 23, 2006 10:41 pm

Aż ślinka cieknie.
Mikołaj - Nie Kwi 23, 2006 11:11 pm

Cytat:
lepszej jakości kopie będę miał w "niedalekiej przyszłości".

a kiedy nadejdzie ta niedaleka przyszłość? :^^

roland - Pią Kwi 28, 2006 2:56 pm
Temat postu: nowe ptaki
jescze kilka
roland - Sob Wrz 09, 2006 3:47 pm
Temat postu: Nastepne loty
Dzisiaj dwie ciekawostki. Zdjęcie Westerplatte oraz zdjęcie Twierdzy Wisłoujście.
Wszystkie zdjęcia, które będę tu zamieszczał pochodzą z roku 1929 :D

Zdzislaw - Sob Wrz 09, 2006 3:52 pm

Mikołaj napisał/a:
Cytat:

Roland, moim zdaniem "niedaleka przyszłośc juz nadeszła :D
Rany julek..... siedze z lupą i rozdziawiam "gębę" (szczena mi opada jak np. widzi sie zabudowe Wyspy Spichrzów)

A czego dotyczy zdjęcie D3002, bo nijak nie chwytam.... :hmmm: dośc mało szczególów - jakby Gdansk Południe????

luanda - Sob Wrz 09, 2006 6:35 pm

Fotka z Westerplatte i widok Elewatora 5, przypomiały mi, że niedawno pocięto stare "pajpy" przy Elewatorze 2 na Wiślanym. Chciałem je utrwalić przez złomowaniem, ale nie zdążyłem...
Piękne konstrukcje były, na gorące nity łączone!

DarioB - Sob Wrz 09, 2006 9:22 pm

Zdzislaw napisał/a:
Mikołaj napisał/a:
Cytat:

Rany julek..... siedze z lupą i rozdziawiam "gębę" (szczena mi opada jak np. widzi sie zabudowe Wyspy Spichrzów)

A czego dotyczy zdjęcie D3002, bo nijak nie chwytam.... :hmmm: dośc mało szczególów - jakby Gdansk Południe????

D3002 - w tle widać Opływ Motławy

Zdzislaw - Nie Wrz 10, 2006 12:00 am

DarioB napisał/a:
Zdzislaw napisał/a:
Mikołaj napisał/a:
Cytat:

D3002 - w tle widać Opływ Motławy

Wow, tośmy trafili.... czyżby mi sie udało????? Pisząc "Gdańsk-Południe" odniosłem sie do stacji kolejowej, która tak sie "(chyba) nazywa przed opływem motławy....

hudyjan - Nie Wrz 10, 2006 1:54 am

Zdzislaw napisał/a:
Wow, tośmy trafili.... czyżby mi sie udało?????

No przecież, że się udało

PLASER - Czw Wrz 28, 2006 8:45 pm
Temat postu: Re: Nastepne loty
roland napisał/a:
Wszystkie zdjęcia, które będę tu zamieszczał pochodzą z roku 1929 :D

Rolandzie! Nie będę prosił o większe rozdzielczości (bo wiem jak u Ciebie z czasem), ale może byś nagrał wszystko na płytkę i rozprowadzał prywatnymi kanałami (oczywiście za opłatą na rozwijanie działalności).

W przeciwnym wypadku, gdy już oślepnę od poszukiwania torów na tych maleńkich fotkach, zgłoszę wniosek by Ci zablokować konto na forum! Bo takie podnoszenie adrenaliny u słabszych jednostek może wywołać zawał :)

A co do fotek - zaskoczyły mnie Kolbudy, toż to 2 domy na krzyż były :)

Pozdrawiam
PLASER

roland - Czw Wrz 28, 2006 9:24 pm

Juz pisałem, że zdjęcia, które Wam prezentuję to wglądówki do wystawy, którą planuje zorganizować na wiosnę 2007. Są w kiepskiej rozdzielczości. Proponuję trochę cierpliwości :hiihihi: Wiosna niebawem. :hiihihi:
PLASER - Pią Wrz 29, 2006 9:34 pm

roland napisał/a:
Proponuję trochę cierpliwości :hiihihi: Wiosna niebawem. :hiihihi:

Aaaa, myślałem że te foty z kwietnia to jakieś inne źródło :)
Czekamy zatem do wiosny.

Pozdrawiam
PLASER

feyg - Pią Lut 08, 2008 3:21 pm

Ze strony: danzig.org

Kunstflugmeister Gerhard Fieseler

Fieseler F 2 Tiger:

Cytat:
Having started his own company in 1930 in the former Segelflugzeugbau company at Kassel, Germany, this was the first aircraft designed and built by Fieseler. With this aircraft, powered by a 450 hp Walter Pollux II air-cooled 9-cylinder radial, he won the inaugural 1934 World Aerobatic Championship in Paris, France, taking home a prize of 100,000 French Francs. Notice the reversed Fieseler logo on the starboard side and the Mobiloel Gargoyle logo on the tail.

feyg - Nie Kwi 20, 2008 11:01 am

Rathaus vom Turm Marienkirche...
Jarek z Wrzeszcza - Nie Kwi 20, 2008 12:05 pm

roland napisał/a:
Juz pisałem, że zdjęcia, które Wam prezentuję to wglądówki do wystawy, którą planuje zorganizować na wiosnę 2007. Są w kiepskiej rozdzielczości. Proponuję trochę cierpliwości :hiihihi: Wiosna niebawem. :hiihihi:

Jest już wiosna 2008 - czy jest szansa, że opublikujesz te fotki w lepszej rozdzielczości?