|
Dawny Gdańsk
|
 |
Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - wiosna na starym cmentarzu w Sztumie
Hagedorn - Sro Kwi 26, 2006 4:12 pm Temat postu: wiosna na starym cmentarzu w Sztumie w ramach "miejsc bliższych i dalszych" zapraszam Was na stary cmentarz katolicki w Sztumie - jak co roku pokrył się on błękitnym kobiercem (cebulica syberyjska)...
oceńcie sami:
fritzek - Sro Kwi 26, 2006 5:31 pm
Piękny ten dywan z cebulic. Ruiny cmentarza klimatyczne.
Szkoda, że zdjęcia takie małe. No i powiedz czy kto¶ dba o te cmentarne ruiny, czy jest to "lasek cudów"?
W każdym razie dzięki za cmentarne klimaty i napisz co¶ więcej.
Hagedorn - Sro Kwi 26, 2006 6:02 pm
cmentarzyk rzeczywi¶cie bardzo "klimatyczny", tuż nad jeziorem - w dodatku mieszkam obok
po długim okresie dewastacji (cmentarz wprawdzie katolicki, ale "niemiecki"! obok był drugi - protestancki - nie ma już po nim żadnego ¶ladu - ot, zwyczajny trawnik...) od kilku lat jako tako zadbany: regularnie koszona trawa, przy bramie za pieniadze "ziomków" ustawiono obelisk pami±tkowy (dwujęzyczny) i drugi podobny na wspomnianym wyżej miejscu po cmentarzu protestanckim.
najbardziej żal kaplicy - sypie się w oczach, nie ma już dachu i tylko patrzeć jak runa ¶ciany...
był jeszcze trzeci cmentarz w Sztumie: żydowski, przetrwał do końca lat 60-tych, ale dzi¶ w tym miejscu jest park miejski i scena - nie zachowała się ani jedna macewa (może uda mi się jednak jak±¶ odnaleĽć - mam parę "cynków"...
a fotki mam fajne, tylko nie idzie takich dużych wsadzić na forum
fritzek - Sro Kwi 26, 2006 6:09 pm
Hagedorn napisał/a: |
a fotki mam fajne, tylko nie idzie takich dużych wsadzić na forum |
Przy¶lij mi je na maila, to co¶ poradzę, skoro sam nie dajesz rady: fritzek@gazeta.pl
|
|