Dawny Gdańsk

Napisy - Poznań

Makabunda - Sob Maj 13, 2006 1:29 pm
Temat postu: Poznań
Nie byłbym sobą gdybym przy okazji pobytu w Poznaniu nie sfocił paru napisów. Ten ze św Wojciecha 2 znałem już wcześniej. Ten z Klasztornej 21 (tuz koło Starego Rynku) odkryłem ostatnio. Z tego co wiem to Poznaniacy nie maja stron "rzygaczopodobnych" i ewentualne rozszyfrowanie napisów byłoby wspomożeniem cennym wkładem w dokumentację historii Poznania. Skoro oni się nie kwapią musimy to zrobić za nich.
Ja bladego pojęcia nie mam o co chodzi na niemieckojęzycznych napisach ale jestem pewny o co chodzi na polskojęzycznym.
Pole do popisu dla forumowych Poznaniaków: syrenki i kotmoniki
Poniżej inwentaryzacja

Makabunda - Sob Maj 13, 2006 1:40 pm
Temat postu: Klasztorna 21
1. Adres

Poznań Ul. Klasztorna 21

2. Umiejscowienie

Po obu stronach drzwi wejściowych

3. Treść
Po lewej stronie wejścia:
Ludwik.....
REPREZ.....
(HANDL...)?????
Po prawej stronie wejścia:
Nieczytelny

4. Uwagi

źle zachowany

Makabunda - Sob Maj 13, 2006 1:54 pm
Temat postu: Święty Wojciech 2
1. Adres

Poznań Ul. Święty Wojciech

2. Umiejscowienie

Po obu stronach bramy wjazdowej i po prawej stronie drzi wejściowych

3. Treść
Po lewej stronie bramy:
... nieczytelny...
.........etainer
...........erei

Po prawej stronie bramy:
(Fa)? brik
...eschwweilter
Dols.......
Waschanst....
Glanzplane....
...nieczytelny...

Po lewej stronie drzwi wejściowych:
Salon des
..nieczytelny...

4. Uwagi

Przy bramie wjazdowej nakładają sie napisy z róznych okresów

syrenka - Sob Maj 13, 2006 4:21 pm

Cytat:
Pole do popisu dla forumowych Poznaniaków: syrenki i kotmoniki

Chętnie, ale nie mam aparatu. A ostatnio znalazłam parę interesujących rzeczy w okolicach Sołacza.
No i nie zdążyłam sfotografować Osiecznej koło Leszna - napisów było mnóstwo - w tej chwili wszystko jest świeżo otynkowane. Przepadło... :???:

Makabunda - Nie Maj 14, 2006 2:21 pm

Cytat:
Chętnie, ale nie mam aparatu

Myślałem o rozszyfrowaniu

Strach - Nie Cze 18, 2006 10:03 pm

Poznaniacy! Do pracy!!! :hihi:

na początek ul. Gdańska z "MLEKIEM"

Strach - Nie Cze 18, 2006 10:11 pm

od strony ul. Bydgoskiej Kakao i coś jeszcze.
Strach - Nie Cze 18, 2006 10:19 pm

Na ul. Klasztornej nad wejściem też coś jest napisane.
Strach - Nie Cze 18, 2006 10:44 pm

Na ul. Woźnej 10 w podwórku- SKŁADNICA OBUWIA Z WŁASNEGO WYROBU S. MARROLIN / SPRZEDAŻ SKÓR i inne warstwy.
Strach - Nie Cze 18, 2006 11:14 pm

... i studzienki są.

...ERS & JURGES ... BERLIN

Strach - Pon Cze 19, 2006 10:27 am

... i mechaniczne dzwonki można znaleźć (z napisem PORTIER)
Strach - Pon Cze 19, 2006 10:40 am

... i cegiełki
Strach - Pon Cze 19, 2006 10:54 am

... i takie cuda
fritzek - Pon Cze 19, 2006 12:38 pm

Ale cuda :== :== :== Dzwonek "Portier", to prawdziwa perełka.
Ja się do Posen wybieram w sierpniu. Będę latać z Bazylem po mieście i pstrykać. Już się cieszę na wyjazd :D

Makabunda - Pon Cze 19, 2006 12:44 pm

Gratulacje Strach! :== Zwłaszcza za Libelta. Przez dwa lata przechodziłem obok w drodze z Jeżyc do O.O. Dominkanów i tego nie zauważyłem.
Fritzek! Dla Ciebie mała rada. Jak będziesz chciała zobaczyć ulicę Libelta wieczorem to uważaj! Zwłaszcza w okolicy gdzie krzyżuje się ona z Kościuszki. Po 23.00 służę w tej kwestii wyjaśnieniami :mrgreen: .

fritzek - Pon Cze 19, 2006 12:55 pm

Makabunda napisał/a:

Fritzek! Dla Ciebie mała rada. Jak będziesz chciała zobaczyć ulicę Libelta wieczorem to uważaj! Zwłaszcza w okolicy gdzie krzyżuje się ona z Kościuszki. Po 23.00 służę w tej kwestii wyjaśnieniami :mrgreen: .

Po 23?? Chcesz mi piwo zareklamować? :hihi:
A na poważnie, to chcętnie ze wskazówek i rad skorzystam, bo Poznania nie znam :D

Makabunda - Pon Cze 19, 2006 1:25 pm

Najlepsze klimaty do "panują" według mnie na Jeżycach i na Wildzie. Czasami jednak dobrze mieć ze sobą ochroniarza albo jakiegoś innego pit-bulla aby zapuścić się w co odleglejsze zakamarki tych dzielnic. :lol: bo aż się roi tam od penerów.
fritzek - Pon Cze 19, 2006 1:32 pm

Makabunda napisał/a:
Czasami jednak dobrze mieć ze sobą ochroniarza albo jakiegoś innego pit-bulla aby zapuścić się w co odleglejsze zakamarki tych dzielnic. :lol: bo aż się roi tam od penerów.

Ja jestem zaprawiona w bojach :P A do mojego Bazyla, to już teraz większość ludzi omija szerokim łukiem. A w sierpniu będzie ważył już jakieś 50-60 kg...

syrenka - Pon Cze 19, 2006 3:27 pm

Makabunda - szerzysz mity i legendy :mrgreen:
Złaziłam cały Poznań wszerz i wzdłuż, bywało że Wildę, Łazarz, Rataje albo okolice "Pigalaka" w środku nocy (również sama) - i nigdy nie widziałam żadnych scysji, nigdy mi się nic nie stało... Po prostu nie wierzę w przestepczość w Poznaniu :mrgreen:
Albo można to inaczej tłumaczyć... ("Głupi ma szczęście" vel "złego diabli nie biorą... :mrgreen: )

fritzek - Pon Cze 19, 2006 4:03 pm

Syrenko.
Ja myślę, że te poznańskie"mity i legendy" mają się tak samo do rzeczywistości , jak opowieści o Nowym Porcie. Ja tu łażę po nocy w klapkach do sklepu, przez podwórza. Bywa, że sprzęt grający, czy telefon zostanie w ogródku na noc. I co? I nic.
Inna sprawa, że ludźmi "innego" pokroju trzeba umieć rozmawiać i żyć. Prawda jest taka, że w przysłowiowy łeb można zarobić na strzeżonym osiedlu.

syrenka - Pon Cze 19, 2006 4:09 pm

Też uważam że to kwestia podejścia. Pokażesz, że się boisz - masz przechlapane. To nie znaczy, że trzeba chodzić jak Pudzianowski (zajmować 2/3 chodnika), ale po prostu... trzymać zdrowy dystans ;)
Makabunda - Pon Cze 19, 2006 4:23 pm

Dziewczyny! Trochę pstraszyłem fritzkową na wyrost bo nie chciałem mieć jej na sumieniu gdyby za moją namową dostała przez przysłowiowy "łeb".
danziger - Pon Cze 19, 2006 10:07 pm

Cóś mi się zdaje, że gdyby ktoś napadł na Frysię, to można by zastosować tekst ze starego dowcipu - sam napadł? To niech teraz sam się broni! :hihi:
syrenka - Wto Paź 17, 2006 7:44 pm

Strach, a ta składnica obuwia to przypadkiem nie podwórze z "Gołębnikiem"??? Zastanawiające, bo bywałam tam a napis przeoczyłam! O zgrozo...

Makabunda - odnośnie napisów na ul. św. Wojciech - byliśmy tam, porobiliśmy fotki - kolega był tak miły - no i wyszło, że tam pralnia była. Z maglem.

Strach - Wto Paź 17, 2006 9:17 pm

syrenka napisał/a:
Strach, a ta składnica obuwia to przypadkiem nie podwórze z "Gołębnikiem"??? Zastanawiające, bo bywałam tam a napis przeoczyłam! O zgrozo...

Jak napisane, na ul. Woźnej 10 w podwórku. Podwórko jedno wcześniej lub później po "Gołębniku". Trafiliśmy tam przypadkiem szykając "Gołębnika". :hihi:

syrenka - Wto Paź 17, 2006 9:41 pm

Heheheh, widocznie zbyt bezbłędnie trafiam do Gołebnika ;)
Strach - Wto Paź 17, 2006 9:59 pm

Widać kto w poprzednim wcieleniu był pocztowym :hiihihi:
Escape01 - Wto Mar 13, 2007 1:45 pm
Temat postu: Stary Poznań
Witam serdecznie!!
Zapraszam na forum, gdzie znajduje się jeszcze kilka innych ciekawych fotek z Poznania

http://hkmfie.harc.pl/hkmfie_for/index.php

seestrasse - Wto Mar 13, 2007 3:00 pm
Temat postu: Re: Stary Poznań
Escape01 napisał/a:
Witam serdecznie!!
Zapraszam na forum, gdzie znajduje się jeszcze kilka innych ciekawych fotek z Poznania

a Forum Dawny Gdańsk serdecznie zaprasza Cię tutaj