Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Unikatowe zdjęcia Sopotu

pablo-pablo - Pią Cze 16, 2006 9:45 pm
Temat postu: Unikatowe zdjęcia Sopotu
Witam wszystkich miłośników Sopotu i nie tylko! Tym razem mam ochotę pochwalić się zdjęciem jakie znalazłem kilka tygodni temu na Allegro. Widokówki z Sopotu są piękne ale jak po raz steny widzę molo i Dom Zdrojowy to widoki te pomimo swego uroku powszednieją. Najciekawsze są nie poblikowane jak dotąd zdjęcia miasta które przez lata leżą w domowych archiwach. Zachęcam zatem po pochwalenia się Waszymi zbiorami - może macie jakieś stare fotki z miasta które przedstawiają jakiś niestandardowy zakątek Sopotu? Ja przedstawiam zdjęcie willi przy mojej ulicy - Władysława IV 9 (znanej bardziej jako Pałac Ślubów). Zdjęcie zostało wykonane około 1903 roku, tak więc wkrótce po zbudowaniu willi. Sama bryła budynku praktycznie nie uległa zmianie - jedynie zabudowano loggie powiększając w ten sposób pokój na parterze (przebudowy dokonano w 1932 roku). Najciekawszy jednak jest fakt że willa ta należała do pierwszego burmistrza Sopotu - Volkmara von Wurmba. To on znajduje się na balkonie wraz z małżonką i... czymś w klatce :) Zdjęcie jest bardzo dokłanie opisane z tyłu: co to za willa, do kogo należy, gdzie się znajduje, kto jest na zdjęciu, co jest wokół willi itp. W związku ze napisałem monografie o mojej ulicy zaliczam to zdjęcie to najbardziej unikatowych jakie udało mi sie kiedykolwiek zdobyć (dotyczące Sopotu oczywiście ;)

Pragnę podkreślić, że temat ten rozpocząłem nie tylko po to żeby sie ochwalić tylko żeby zmobilizować wszytstkich do pochwalenia się swoimi zbiorami :co_jest:

Sabaoth - Pią Cze 16, 2006 10:32 pm

Sam poszukuję nietypowych ujęć, nie tylko Sopotu. Poniższe zdjęcia i pocztówki już na Forum prezentowałem ale wrzucę miniaturki jeszcze raz:
pablo-pablo - Pią Cze 16, 2006 10:57 pm

W sumie to pierwsze najciekawsze, może dlatego że nie wiem dokładnie gdzie zostało zrobione? :) Czyżby ulice Dąbrowskiego - Chobrego? A możesz podac link gdzie wcześniej prezentowałeś te zdjęcia?

ak na marginesie mam aktualne (2003 r.) zdjęcie tego domku z twojej fotografii

z fotografii nr 2. Troszke się zmienił :) No i wieży już nie ma, tzn jest pół :)

Sabaoth - Pią Cze 16, 2006 11:01 pm

To pierwsze jest z ulicy Ogrodowej, a Forsthausu to chyba pół Forum szukało :hihi:

Z Ogrodowej mam jeszcze jedno ujęcie: