|
Dawny Gdańsk
|
 |
Nazwy - VfL Danzig
danziger - Nie Wrz 24, 2006 1:37 pm Temat postu: VfL Danzig Słyszał może ktoś z Was o klubie VfL Danzig? Czy w ogóle istniał taki klub, a jeśli tak, to czym się zajmował (jakie sekcje), gdzie miał stadion, jakie miał barwy itd.? Może ktoś wie jak wyglądały jakieś klubowe odznaki - bo to ostatnie mnie najbardziej interesuje (choć nie tylko).
Mikołaj - Nie Wrz 24, 2006 1:49 pm
wrzuciłem w google, ależ to wygląda:
RESULTATE:
Titania Stettin - VfL Danzig 1-0,
Titania - Prussia Samland Koenigsberg 2:1,
VfL Danzig - Prussia Samland Koenigsberg 1-0
...
http://www.beepworld.de/m...r77fr/index.htm
(coś dziwnie ta strona chodzi... a w zasadzie, to nie chodzi)
przy okazji - ciekawa fotka, podpisana hafen Speicher auf der Lastadie
danziger - Nie Wrz 24, 2006 1:54 pm
Dzięki - w góglach szukałem, ale do tej strony jakoś nie dotarłem. Zawsze coś. Ale jakby ktoś miał coś więcej, to się nie obrażę
Wloczykij - Nie Wrz 24, 2006 2:17 pm
Mikołaj napisał/a: | przy okazji - ciekawa fotka, podpisana hafen Speicher auf der Lastadie
|
A nie jest to czasem Lastadia Królewiecka?
seestrasse - Nie Wrz 24, 2006 2:27 pm
też mi się tak zdało...
Letniczka - Pią Lut 23, 2007 12:15 am Temat postu: Re: VfL Danzig
danziger napisał/a: | Słyszał może ktoś z Was o klubie VfL Danzig? Czy w ogóle istniał taki klub, a jeśli tak, to czym się zajmował (jakie sekcje), gdzie miał stadion, jakie miał barwy itd.? Może ktoś wie jak wyglądały jakieś klubowe odznaki - bo to ostatnie mnie najbardziej interesuje (choć nie tylko). |
Najbardziej wiarygodne informacje dotyczace klubow z przedwojennego Gdanska/Ostpreussen chyba tutaj:
http://www.beepworld.de/m...r77fr/index.htm (jw)
poza tym
http://www.rsssf.com/tabl...pre45.html#abbr
Zgodnie z tym VfL Danzig (Verein für Leibesübungen - Zwiazek/Stowarzyszenie d. Cwiczen Fizycznych) zalozony zostal 18.4.1903 jako FC Danzig, istnial do 1930 roku i pozniej zwal sie BuEV Danzig.
Stroje: Czerwono-Czarne
Ciekawe ze grali do 1944 roku
W 1945 w rozgrywkach grac mialy ...
BuEV Danzig
Kriegsmarine Danzig (Danzig - Marynarka Wojenna)
Post SG Danzig
Preußen Danzig
Danziger SC
Elbinger SV
Viktoria Elbing
Kriegsmarine Gotenhafen (Marynarka Wojenna Gdynia)
Reichsbahn Gotenhafen (Kolej Panstwowa Gdynia)
SV 19 Neufahrwasser (Nowy Port)
Ciao
PS moj wujek gral przed wojna w Gedanii, np. 1938/39
Zobaczcie tez Persoenlichkeiten (znane osoby ... Magath, Berger, Schäfer, Rangnick, Lattek)
danziger - Pią Lut 23, 2007 1:00 am
Letniczko, bardzo Ci dziękuję, niemniej podany przez Ciebie link już pół roku temu podał Mikołaj (patrz kilka postów wyżej).
Taka prośba na przyszłość - zanim coś napiszesz, przeczytaj co napisali inni w tym samym wątku. Nie ma sensu się powtarzać.
I zapraszam do przywitania się tutaj
Letniczka - Pią Lut 23, 2007 4:04 am
danziger napisał/a: | Letniczko, bardzo Ci dziękuję, niemniej podany przez Ciebie link już pół roku temu podał Mikołaj (patrz kilka postów wyżej).
Taka prośba na przyszłość - zanim coś napiszesz, przeczytaj co napisali inni w tym samym wątku. Nie ma sensu się powtarzać.
I zapraszam do przywitania się tutaj | Dzieki!
Ja widzialem ten Link (jw), wczoraj jednak dostalem emaila na temat "BuEV Danzig" od osoby ktora zna to forum, a nie zna niemieckiego, i myslalem ze pomoge mu (a moze i innym) pokazac jak sie potoczyly losy FC Danzig.
W ten sposob wogole znalazlem sie tutaj
Mnie osobiscie by interesowal ten skrot BuEV ....
Normalnie EV oznacza "Eingetragener Verein" (Zarejestrowane Towarzystwo), ale nie jestem pewien czy to tu tez ma miejsce.
u - oznacza prawdopodobnie "und", B - "Bekleidung" ???????
A z "Letniczki"
|
|