|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Rewitalizacja Dolnego Miasta
luanda - Sro Paź 04, 2006 4:22 pm Temat postu: Rewitalizacja Dolnego Miasta Kilka dni temu obserwowałem się walające po chodnikach pozrywane plakaty w strzępkach i nie mogłem się doczytać kiedy i gdzie, aż tu dzisiaj wychodzę sobie w południe z synem na spacer, a tu:
punkt wygląda tak:
Makabunda - Sro Paź 04, 2006 4:29 pm
A czy nie wiecie kiedy będą takie konsultacje w innych dzielnicach objetych planem rewitalizacji?
luanda - Sro Paź 04, 2006 4:33 pm
Makabunda napisał/a: | A czy nie wiecie kiedy będą takie konsultacje w iiych dzielnicach objetych planem rewitalizacji? |
Jutro zamierzam z konsultantami porozmawiać, więc zapytam.
Makabunda - Sro Paź 04, 2006 4:38 pm
Senk ju!
Corzano - Sro Paź 04, 2006 5:15 pm
Makabunda napisał/a: | A czy nie wiecie kiedy będą takie konsultacje w innych dzielnicach objetych planem rewitalizacji? |
W Nowym Porcie 4-8 października.
Makabunda - Sro Paź 04, 2006 5:28 pm
W moim przypadku interesuje mnie Kolonia Abegga.
Hochstriess - Sro Paź 04, 2006 6:46 pm
Luanda, gdybys mogl referowac co sie dzieje w sprawie-bylabym bardzo wdzieczna :-) Co prawda na konsultacje wysylam umyslnego,ale wiadomo jak jest.Rewitalizacja dzielnicy lezy mi na sercu,od niedawna jestem Twoja wirtualna sasiadka.
Pozdrawiam,Furya
Gdynka - Sro Paź 04, 2006 6:49 pm
Trochę informacji jest tutaj Gdański Program Rewitalizacji
Hochstriess - Sro Paź 04, 2006 7:30 pm
Sam program czytalam, dziekuje Gdynko.Chodzi mi bardziej o swojego czlowieka na biezaco:-)
luanda - Sro Paź 04, 2006 9:45 pm
Makabunda napisał/a: | A czy nie wiecie kiedy będą takie konsultacje w innych dzielnicach objetych planem rewitalizacji? |
Link do poniższego harmonogramu
Cytat: |
Etap 1 - Akcja punkty uliczne
Badanie socjologiczne - akcja punkty uliczne odbędzie się w dniach 4,5 i 6 października w godz. 13.00 - 18.00 oraz 7 i 8 października, w godz. 9.00 - 14.00.
W dzielnicach: Nowy Port [ul. Wolności, w pobliżu skrzyżowania z ul. Marynarki Polskiej] oraz Dolne Miasto [ul. Dolna] zostaną rozstawione tzw. punkty uliczne - stanowiska wyposażone w namiot, stół i krzesła oraz materiały służące do realizacji badania socjologicznego. Zatrudnieni studenci będą realizować badanie ankietowe - będą zbierać wypowiedzi mieszkańców na temat ich wizji rozwoju dzielnicy. Ponadto będą zadawać pytania dotyczące słabych i mocnych stron dzielnicy, jak również szans i zagrożeń dla jej rozwoju.
Etap 2 - Spotkania Konsultacyjne
W dniach 17.10.2006 [Nowy Port - szkoła nr 55, ul. Wolności 6a, godz. 17.30] i 20.10.2006 [Dolne Miasto - szkoła nr 65, ul. Śluza 6, godz. 17.30 ] odbędą się spotkania konsultacyjne. Mieszkańcom zostaną zaprezentowane wyniki akcji punkty uliczne - zostaną przedstawione wyniki badania ankietowego. Ponadto odbędzie się prezentacja propozycji działań rewitalizacyjnych. Mieszkańcy ocenią ww. propozycje. Zaplanowano dyskusje na temat prezentowanych rozwiązań oraz badanie ankietowe dotyczące omawianych na spotkaniu propozycji. Władze miasta i pracownicy Urzędu Miasta i miejskich jednostek organizacyjnych otrzymają w ten sposób konkretną informację zwrotną na temat: Czy przygotowywany plan działań rewitalizacyjnych odpowiada potrzebom mieszkańców? Czy go akceptują? Wszystkie wypowiedzi mieszkańców będą rejestrowane. Posłuży to szczegółowej analizie, która zostanie dokonana w terminie późniejszym. Na koniec mieszkańcy zostaną poproszeni o zabranie do domów specjalnie przygotowanych Formularzy Pomysłodawców i odesłanie ich do Biura Rozwoju Gdańska, pocztą elektroniczną lub tradycyjną.
Etap 3 - Spotkania indywidualne z Pomysłodawcami
Na podstawie zebranych Formularzy Pomysłodawców zostaną skatalogowane obecne i potencjalne inicjatywy w dzielnicy. Następnie odbędzie się cykl spotkań indywidualnych z Pomysłodawcami. Podczas tych spotkań zostaną przeprowadzone pogłębione wywiady. Będą dotyczyły samych Pomysłów, jak również ewentualnych barier dla ich realizacji i potrzeby wsparcia, w tym również ze strony Gminy Gdańsk. Powstanie Baza Pomysłów oraz stosowny raport, zawierający również propozycję szkoleniowo - doradczą dla Pomysłodawców.
Na tej podstawie zostanie stworzony mechanizm merytorycznego wsparcia dla Pomysłodawców. Planowane jest doradztwo i szkolenia, realizowane w oparciu o dofinansowanie ze źródeł zewnętrznych, w tym np. z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Horyzont czasowy działań w ramach III etapu:
* realizacja wywiadów pogłębionych z Pomysłodawcami - do 30 stycznia 2007,
* sporządzenie stosownego raportu - do 28 lutego 2007, realizacja działań szkoleniowych i doradczych - proces ciągły realizowany wg osobnego harmonogramu - od 1 marca 2007.
|
method man - Sro Paź 04, 2006 11:14 pm
hahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahaahahhahaahahahahaha
przecież to kiełbasa wyborcza, nie ma koncepcji, nawet nie są prowadzone wstępne rozmowy,tylko był wstęp do wstępu, Miasto tak naprawde się tym nie interesuje, ta ekipa stawia na drogi, believe me [/fade]
Hochstriess - Sro Paź 25, 2006 4:51 pm
Umyslny, wyslany na spotkanie konsultacyjne , doniósł ze najwazniejsza sprawa dla wiekszosci przybylych ludzi starszych , nosicieli specyficznych nakryc glowy bylo zburzenie budynku na ulicy Ułańskiej,poniewaz ma masońskie znaki.
Luanda byles tam?
Mikołaj - Sro Paź 25, 2006 8:36 pm
A to Polska właśnie...
luanda - Sro Paź 25, 2006 10:43 pm
Hej...
Prawda jest taka, że konsultacje, to była ankieta składająca się z pytań m/w "w jakim sektorze D. Miasta Pan mieszka?", "Co trzeba zrobić, aby poprawić sytuację na D.Mieście?", "Jakim hałsłem przyciągnąłby Pan turystów na D.Miasto?".
20ego na Spotkanie niestety nie mogłem dotrzeć, ale opinie usłyszałem podobną do przytoczonej wyżej... A co do Ułańskiej, to rzeczywiście jest coś na rzeczy! na szczęście jedną ścianę w całości przykrywa Skoda Roomster oraz cieplutki styropian przyklejany właśnie przez reklamodawców
Ech...
A przed wczoraj na Chłodnej 5 zainstalowano kamerę monitoringu, ktorej gorozono juz w trakcje zakadania... Rano sie obudzilem, patrze kamery nie ma! Ciekawe kto? Puszcze corke po "kwadracie" niech sie dziewcze zorientuje ;/
Mikołaj - Sro Paź 25, 2006 10:51 pm
Cytat: | Ciekawe kto? Puszcze corke po "kwadracie" niech sie dziewcze zorientuje ;/ |
może miasto zechce odkupić
luanda - Czw Paź 26, 2006 10:05 am
Mikołaj napisał/a: | Cytat: | Ciekawe kto? Puszcze corke po "kwadracie" niech sie dziewcze zorientuje ;/ |
może miasto zechce odkupić |
Raczej tamtejsza wspólnota. Tamta klataka jest trochę INNA od pozostałych
No i w secie dodatkowym wzieli się za esplandę (słyszysz Zdzisiu?) na Łąkowej. Strasznie hałasują! Zrywają asfalt rozlany między drzewami i coś tam niweluja. Ciekawe, co puszczą środkiem? Ścieżkę rowerową?
Hochstriess - Czw Paź 26, 2006 10:57 am
Mimo wszystko sa tam ludzie,ktorzy cos robic chca.Na poczatek strone czy forum-zawsze to latwiej porozmawiac nie wychodzac z domu niz skrzykiwac sie "na miescie".
Jest mlody chlopak "od internetu" ;-),wychowany na DM i pelen zapalu. Trzeba sie trzymac w kupie i robic swoje,nie czekac az samo z nieba spadnie.I to zanim, na przyklad, na miejscu kamienicy z symbolami masonskimi stanie nowy betonowy bunkier pod wezwaniem...
luanda - Czw Paź 26, 2006 11:07 am
Furya napisał/a: | Na poczatek strone czy forum |
Adres proszę....
Hochstriess - Czw Paź 26, 2006 11:21 am
Jak tylko bedzie...:-) narazie gadaja przez gg, w razie czego numerami sluze. :-)
villaoliva - Pią Wrz 14, 2007 11:55 am Temat postu: Dolne Miasto - wkrótce plac budowy? Dolne Miasto - wkrótce plac budowy?
Cytat: | Dolne Miasto staje się coraz bardziej atrakcyjnym kąskiem dla inwestorów. W najbliższych latach zmieni się oblicze prawie całego pasa pomiędzy ul. Łąkową a Opływem Motławy.
Królewska Fabryka Karabinów, Fabryka Opakowań Blaszanych, a ostatnio nawet szpital przy ul. Kieturakisa – tereny po obiektach, które jeszcze niedawno niszczały, teraz mają stać się nowym sercem starej dzielnicy. Jak to możliwe?
- Planujemy stworzyć tu centrum kultury, rozrywki i handlu – mówi Marcin Krzemiński, właściciel budynku dawnej Królewskiej Fabryki Karabinów przy ul. Łąkowej (o powierzchni 9 tys. m kw). - W fabryce powstanie m.in. hotel oraz minibrowar. Całość będzie utrzymana w postindustrialnym klimacie nawiązującym do historii tego miejsca.
Także budynki dawnego Szpitala Klinicznego nr 3 oraz okalająca je działka o powierzchni 8 tys. m kw. zmienią się za jakiś czas nie do poznania. Należące do gdańskiej Akademii Medycznej nieruchomości zostaną lada dzień sprzedane warszawskiej spółce Eko Park, znanej przede wszystkim z budowy eleganckich apartamentowców. Do sfinalizowania transakcji brakuje już tylko zgody ministra skarbu.
Na razie nie wiadomo, co powstanie w szpitalnych wnętrzach. Plan zagospodarowania przestrzennego przeznacza te tereny pod funkcje usługowe (biura, hotele, punkty gastronomiczne), ale nie wiadomo, czy inwestor specjalizujący się przede wszystkim w mieszkaniówce, nie wystąpi o zmianę planu zagospodarowania.
Najbardziej zaawansowana jest inwestycja na terenach dawnej Fabryki Opakowań Blaszanych przy ul. Chłodnej. W przyszłym roku deweloper Grupo Labaro Polska na 6-hektarowejdziałce rozpocznie budowę dużego osiedla mieszkaniowego, złożonego z 18 budynków. I tak tuż nad brzegiem Opływu Motławy, powstaną 5-piętrowe budynki z 1,2 tys. mieszkań, niewielkie centrum handlowe o powierzchni 10 tys. m kw oraz dwukondygnacyjny parking. Koszt inwestycji, której realizacja zakończy się prawdopodobnie w 2010 r., szacowany jest na 360 mln zł.
- Chcemy przywrócić świetność tego miejsca i pomóc władzom w procesie rewitalizacji Dolnego Miasta – mówi Bartosz Piotrusiewicz, prezes firmy Grupo Labaro Polska.
Czy dzięki tym realizacjom Dolne Miasto, a w szczególności jego poprzemysłowe fragmenty zaczną tętnić życiem zależy od dalekowzroczności inwestorów |
Cytat: | Nie chcemy kolejnej sypialni
Grzegorz Lechman, specjalista ds. rewitalizacji w Biurze Rozwoju Gdańska
Wszystkie te inwestycje tworzą bardzo dobre perspektywy dla procesu rewitalizacji Dolnego Miasta. Jednak boję się, że zamiast ożywienia, inwestorzy poprzez budowę mieszkaniową uśpią ten teren. W ten sposób powstałaby tylko kolejna sypialnia Gdańska, na wzór Zaspy, czy Moreny, gdzie mieszkańcy zaczynają się powoli dusić.
Aby ożywić dzielnicę, trzeba stworzyć hotele, restauracje, puby czy sklepy. Nie wystarczy odnowić fasad, ale trzeba dać szansę tutejszym mieszkańcom na inne życie. Po części robi to Łaźnia i tutejsze firmy przyuczające mieszkańców do zawodu. Jednak to proces bardzo długotrwały.
|
Chris - Pią Wrz 14, 2007 3:21 pm
Cytat: | Nie chcemy kolejnej sypialni
Grzegorz Lechman, specjalista ds. rewitalizacji w Biurze Rozwoju Gdańska
Wszystkie te inwestycje tworzą bardzo dobre perspektywy dla procesu rewitalizacji Dolnego Miasta. Jednak boję się, że zamiast ożywienia, inwestorzy poprzez budowę mieszkaniową uśpią ten teren. W ten sposób powstałaby tylko kolejna sypialnia Gdańska, na wzór Zaspy, czy Moreny, gdzie mieszkańcy zaczynają się powoli dusić.
Aby ożywić dzielnicę, trzeba stworzyć hotele, restauracje, puby czy sklepy. Nie wystarczy odnowić fasad, ale trzeba dać szansę tutejszym mieszkańcom na inne życie. Po części robi to Łaźnia i tutejsze firmy przyuczające mieszkańców do zawodu. Jednak to proces bardzo długotrwały. |
Nalezy tutaj zwrocic szczegolna uwage na dbalosc miasta o ozywienie terenu objawiajaca sie poprzez mozliwosc grodzenia zabudowan, brak wymogu budowy pktow handlowych na parterach i wiele innych bardzo ciekawych rozwiazan
seestrasse - Nie Sie 10, 2008 9:01 pm
gorzki komentarz do sytuacji na Dolnym Mieście
radeck - Wto Sie 12, 2008 10:47 am
rzeczywiście "gorzki" ale cuś w tym prawdy także
groszek - Wto Sie 12, 2008 4:23 pm
nie tylko w Dolnym Mieście tak wygląda
radeck - Wto Sie 12, 2008 4:39 pm
groszek napisał/a: | nie tylko w Dolnym Mieście tak wygląda |
no to zakrawa o skandal (jeżeli chodzi o napisy a nie stan rzeczy w dosłownym słowa tego znaczeniu)
groszek - Wto Sie 12, 2008 5:55 pm
niestety chodzi o wszystko w doslownym slowa tego znaczeniu bo często pieknie odnowione miejsca szybko tracą świerzośc i nieskalany wygląd
Hochstriess - Wto Cze 21, 2011 9:25 pm
I już po rewitalizacji ...
Przelało mi się. Z ócz pioruny miotam.
slowik45 - Wto Cze 21, 2011 10:04 pm
''[quote="Hochstriess"]I już po rewitalizacji .... '' Budyniom na pohybel
Hochstriess - Wto Cze 21, 2011 11:04 pm
Nic nie mówię, bo naprawdę mi się przelało.
danziger - Czw Cze 23, 2011 1:39 am
Ten kto nabazgrał ten napis jest widocznie głupi.
Co nie zmienia faktu, że do rozpowszechniania się takich głupich postaw przyczynia się postawa naszych władz - zarówno władz Miasta, województwa, Kraju, jak i państwowych (no, może na tą chwilę jeszcze ponadpaństwowych) - czyli brukselskich. Oczywiście nie tylko obecnych władz (choć jeśli idzie o nierobienie czegokolwiek to obecne władze krajowe dzierżą chyba niechlubną palmę pierwszeństwa), bo rewelacyjnych rządów to myśmy po zrzuceniu sowieckiej okupacji nie mieli żadnych. Niemniej żałuję, że zdarzało mi się głosować na obecnego pana premiera i jego partię i wstyd mi własnej głupoty, że kiedyś im jak dziecko uwierzyłem w to i owo...
Gorycz przeze mnie przemawia, ale po prostu szlag mnie trafia jak widzę ile forsy jest marnotrawionej na niewydolny system, cholera mnie bierze kiedy widzę, że ze strony państwa (tudzież innych władz) spodziewać się można tylko tego, że się do czegoś przyp... natomiast o jakąkolwiek pomoc (róznież taką, która jest zas...nym obowiązkiem władz) zwracać się nie ma po co, bo może to się tylko na tym zwracającym zemścić (o ile nie jest krewnym i znajomym kogo trzeba rzecz jasna).
Ech... wybaczcie te wieczorne (a właściwie już poranne) żale. Ale jak to napisałem, to tak mi ciut, ciut, odrobinke lepiej.
Hochstriess - Czw Cze 23, 2011 10:47 am
Sporo realnej kasy na tę rewitalizację juz poszło. Na rewitalizację, której nie było, nie ma i nie będzie.
Marzy mi się sprawny manager jako gospodarz Miasta. Miejsce ministranta jest gdzie indziej.
bavar - Sob Cze 25, 2011 11:05 pm
Hochstriess napisał/a: | Miejsce ministranta jest gdzie indziej. |
O co chodzi z tym "ministrantem"? Czy coś się za tym kryje, czy chodzi jedynie o swoistą aparycję Jegomościa [występującego w różnych smakach ]
eMGie - Sro Wrz 07, 2011 2:29 pm
Witam
Pozwolę podlączyć się do tego wątku, bo być może ma z nim coś wspólnego :-)
Od kilku tygodni, coś buduje się na ul. Kamienna Grobla, na brzegu Nowej Motławy,
koło mostu/wiaduktu w ciągu Podwala Przedmiejskiego. Nie widziałem tam żadnej tablicy
informacyjnej, a przejeżdżam w takich godzinach, że nie ma już pracowników.
Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat, może ma to jakiś związek z "artystyczną"
rewitalizacją?
mg
pumeks - Sro Wrz 07, 2011 2:56 pm
W pewnym sensie. O ile się orientuję, to kolejna realizacja w ramach projektu "Galeria zewnętrzna miasta Gdańska"
http://www.laznia.pl/index.php?idDzial=28
|
|