Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Mam DH1949, 1954, 1955 i 1969

Hochstriess - Pon Lis 13, 2006 9:43 am
Temat postu: Mam DH1949, 1954, 1955 i 1969
Jest troche zdjec i sporo rysunkow.Skanowac? Pytam,bo moze jest to w zasobach Akademii i sie wyglupie :lol:
Corzano - Pon Lis 13, 2006 10:11 am

Interesuje mnie wszystko, co związane jest z Brzeźnem. Jeśli byś coś takiego tam znalazła, to skan tego bardzo by mnie ucieszył. Nie chodzi mi tylko o obrazki, ale też teksty.
Fajnie, że chcesz się podzielić. :)

seestrasse - Pon Lis 13, 2006 12:19 pm
Temat postu: Re: Mam DH1949, 1954, 1955 i 1969
Furya napisał/a:
Jest troche zdjec i sporo rysunkow.Skanowac? Pytam,bo moze jest to w zasobach Akademii i sie wyglupie :lol:

po pierwsze, Akademia Rzygaczy i FDG to ostatnimi czasy byty nieco osobne :hihi:
po drugie DAWAJ!!! :LL:

danziger - Pon Lis 13, 2006 1:38 pm

Ja tez bym poprosił... :love:
Hochstriess - Pon Lis 13, 2006 2:43 pm

:-) Nie wiem od czego zaczac,ale chyba widzialam tam Zulawy.... (wcale nie oko do See,nie?)
To raz. A dwa-poskanuje co moge , troche to potrwa i bede sie bardzo starac,ale nieldugo przylatuje do Gdanska i chetnie pozycze do skserowania lub skanowania na pare dni gdyby ktos chcial.
Czesc zdjec jest znajoma, podejrzewam ze dla Was jeszcze bardziej.Od czego zaczynac?

abernacka - Pon Lis 13, 2006 3:42 pm

Zacznij od "browarnictwa gdańskiego"!
Hochstriess - Pon Lis 13, 2006 3:45 pm

No to jedziemy: DH 1954

Panstwo klika w obrazek, Panstwo wie;-)

Hochstriess - Pon Lis 13, 2006 4:04 pm

Musze wyjsc z domu, poprawie wszystko jak tylko wroce.
Jarek z Wrzeszcza - Pon Lis 13, 2006 6:15 pm

Zdjęcia mi się nie otwierają :II

Nie muszę chyba przypominać, że interesuje mnie wszystko, co związane jest z Dolnym Wrzeszczem? :%

seestrasse - Pon Lis 13, 2006 7:40 pm

:love:
ja jestem chętna do skanowania :D się na coś przy okazji przydam :wink:

danziger - Pon Lis 13, 2006 8:13 pm

Ekhm. Jeśli można, to najlepiej byłoby zeskanować całość tych numerów, nie tylko zdjęcia.
villaoliva - Pon Lis 13, 2006 8:18 pm

Zamawiam Olivę :D Mogę też skanować :hurra:
Sabaoth - Pon Lis 13, 2006 8:29 pm

danziger napisał/a:
Ekhm. Jeśli można, to najlepiej byłoby zeskanować całość tych numerów, nie tylko zdjęcia.

Padła już kiedyś propozycja skanowania całości Danziger Hauskalender i Danziger Heimat. To strasznie pracochłonna robota, każdy rocznik ma ponad 100 stron, a tych roczników (w sumie) jest 65!!! Na płytę CD wchodzą mniej więcej trzy roczniki DH zeskanowane w przyzwoitej rozdzielczości, na całość potrzeba więc 22 płyty CD!!!

P.S. Gdyby ktoś poszukiwał konkretnej informacji, informuję że posiadam wszystkie roczniki Danziger Hauskalender i Danziger Heimat, artykuł czy zdjęcie mogę zeskanować.

danziger - Pon Lis 13, 2006 8:32 pm

Dlatego napisałem "jeśli można" - przecież nic na siłę. A żeby prosić o zeskanowanie konkretnej informacji, to trzeba znać spis treści każdego numeru.
seestrasse - Pon Lis 13, 2006 8:34 pm

Cytat:
To strasznie pracochłonna robota

jak to mówią u mnie na zakładzie - jak się zaczęło, to się i skończy :wink: poza tym co innego prosić, a co innego mieć :wink:

Hochstriess - Pon Lis 13, 2006 8:44 pm

To zrobimy tak: ja powiesze tutaj jeszcze te zdjecia ,ktore juz mam przygotowane i na tym zakoncze bawienie sie w ciuciubabke ze zdjeciami. A skanowanie calosci to juz w Gdansku sami zalatwicie, tak? Straszny czas w pracy mam, praktycznie w domu tylko nocuje,wiec moge sie czuc usprawiedliwona?
A wszelkie namiary na pw.W Gdansku bede od 21 do 29 listopada:-) Zeszyty wezme ze soba.
:co_jest:
Ja mam narazie tylko 4 sztuki,wiec skanowanie nie boli.Tylko z czasem krucho jest.

grzechuu - Pon Lis 13, 2006 9:19 pm

jeśli coś jest, to ja chętnie bym zobaczył (przede wszystkim zdjęcia) górnowrzeszczańsko-piecko-migowskie :wink: (ze szczyptą suchanińską i brętowską)

w razie czego mogę sam sobie zeskanować :hihi:

seestrasse - Pon Lis 13, 2006 9:26 pm

zaraz sobie porozrywamy te DH :hihi: tylko co na to Furya :hihi:
Corzano - Pon Lis 13, 2006 9:32 pm

Sabaoth napisał/a:
na całość potrzeba więc 22 płyty CD

Lub 3 DVD.

Hochstriess - Pon Lis 13, 2006 9:39 pm

Wieszam dalej. Podpisy pozniej,bo sie zamotam ;-)

Hochstriess - Pon Lis 13, 2006 9:43 pm

Mnie najbardziej interesuje Wrzeszcz, Strzyza Górna ( serce nie sluga) i od razu, jeszcze w amoku po obudzeniu przez listonosza-samobojce, przejrzalam wszystkie zeszyty i ...No cienko:-)
Jakos tam sie dogadacie z tym skanowaniem, tylko chcialabym je zabrac z powrotem.Tydzien czasu jak w pysk jest. :hiihihi:

Sabaoth - Pon Lis 13, 2006 10:39 pm

Primo, część zdjęć z DH zeskanowałem, można je np. znaleźć w dziale "Pocztówki i zdjęcia" albo "Zagadki Sabaotha".

Secundo, swego czasu postanowiłem skatalogować zdjęcia z DH podając: rocznik, nr strony, miejscowość, krótki opis, 3 słowa kluczowe i moją subiektywną ocenę zdjęcia (od 1 do 5). Niestety po spędzeniu kilku wieczorów i dojściu do strony 109 w DH z 1953 r. zaprzestałem dalszego katalogowania.

Tertio, część, co ciekawszych zdjęć ze wszystkich DH zeskanowałem i mam na dysku. Niestety na początku w nazwie pliku nie zapisywałem rocznika z któego pochodził skan.

Hochstriess - Pon Lis 13, 2006 11:03 pm

Sab...:-) Tu chodzi o "miecie", takie zwykle, ludzkie:-)
A Twoja praca jest nieoceniona.Podziwiam i korzystam.

Sabaoth - Pon Lis 13, 2006 11:06 pm

Cytat:

Dlatego kupiłem WSZYSTKIE :^^ Ale dzielić się też lubię.

didid - Wto Lis 14, 2006 11:15 am

czy w kolekcji tej jest cos z Sopotu?
Hochstriess - Wto Lis 14, 2006 3:55 pm

Jest troche Sopotu, jest Oliwa i jest troszke Zulaw.Wrzeszcza jak na lekarstwo.Jak zdaze to poskanuje i powiesze. :-)
seestrasse - Wto Lis 14, 2006 4:02 pm

ten obrazek mnie się szczególnie podoba... cóś jakby wąskotorówka :hurra:
Hochstriess - Wto Lis 14, 2006 4:19 pm
Temat postu: Das heutige Danzig
Wlasnie dostalam ksiazke "Das heutige Danzig" Hansa-Karla Gspanna z 1956 roku. 68 sporych zdjec,przewaznie Prawe i Stare Miasto, pojedynczy Wrzeszcz,Oliwa i Sopot. Poskanuje w nocy,teraz zmykam.
AvM - Wto Lis 14, 2006 4:50 pm

Sabaoth napisał/a:
Cytat:

Dlatego kupiłem WSZYSTKIE :^^ Ale dzielić się też lubię.

Ostatnio tez udalo mi sie kupic komplet,
Totez z checia odstapie lub wymienie na cos innego podwojne roczniki z lat 70-tych i 80-tych

AvM

Hochstriess - Wto Lis 14, 2006 11:48 pm

Wybrane z DH 1954 :

(od kiedy rog Jesionowej i Grunwaldzkiej to Strzyza Górna? :II )

:OO

grzechuu - Sro Lis 15, 2006 12:03 am

ja sie muszę uczyć, a tu takie zdjęcia dajesz! :evil:

:hihi: super!!!

seestrasse - Sro Lis 15, 2006 12:05 am

to się nie ucz! jesteś młody, masz czas! :hiihihi:
Hochstriess - Sro Lis 15, 2006 12:16 am
Temat postu: DH 1949
Wybrane , przebrane.

(kilka razy skanowalam to ostatnie zdjecie-za kazdym razem byly te paski :II )

seestrasse - Sro Lis 15, 2006 12:19 am

może daj odpocząć skanerowi... :hmmm:
Hochstriess - Sro Lis 15, 2006 12:46 am

Juz dalam.Sobie tez :mrgreen:
lukasz996 - Sro Lis 15, 2006 3:01 pm

Umieścisz to w dziale download ?
Mikołaj - Sro Lis 15, 2006 7:40 pm

ja bardzo chętnie wrzucę do downloadu, musiałbym tylko dostać wszytsko na maila - w cześciach albo spakowane
Hochstriess - Czw Lis 16, 2006 12:07 am

No wlasnie pomysl byl taki,ze ktos to zeskanuje w Gdansku.Ale konkretow nie ma:-) Ja moge poskanowac ,ale dopiero po powrocie. Teraz juz nie dam rady,nie wyrabiam sie z czasem.
villaoliva - Czw Lis 16, 2006 12:26 pm

Cytat:
byl taki,ze ktos to zeskanuje w Gdansku.Ale konkretow nie ma:-)

Ale ja konkretnie się zgłaszam :wink:

villaoliva - Pią Gru 22, 2006 1:44 pm

Gdyby ktoś chciał sobie w czasie świąt poczytać i pooglądać to mam wszystko poskanowane. :D
Całość ma 2GB więc na płytkę DVD bez problemu wchodzi :tuptup:
Chętnych zapraszam na p.w.

P.S.
Furya, wielkie dzięki :==

Hochstriess - Pią Gru 22, 2006 2:27 pm

Nie ma za co :-)
I ja tez dziekuje za pomoc w obdarowaniu pewnej Gdanszczanki:-)

villaoliva - Pią Gru 22, 2006 3:02 pm

Pozostaję w nadziei, że dane nam będzie ją poznać :)
beaviso - Sob Sty 06, 2007 2:38 pm

Mam pytanie odnośnie DH:
Czy, podobnie jak w Unser Danzig, można odnaleźć w DH relacje z walk o Gdańsk (i ewent. podgdańskie wsie) w 1945. roku? Interesują mnie zarówno opowiadania naocznych świadków, jak i opracowania historyków.

M.