Dawny Gdańsk

Poszukuję/mam/oddam - Pomóżcie zlokalizować kamienicę!

Mikołaj - Pią Lis 17, 2006 4:20 pm
Temat postu: Pomóżcie zlokalizować kamienicę!
Dostałem maila z pytaniem, na które nie potrafię odpowiedzieć, moze wspólnie się uda:

Cytat:
zwracam sie z prośba u udzielenie mi informacji na temat kamienicy, w której niegdyś mieszkał prezydent Robert Ludwig Blumenthal. Wiadomo mi równiez że byla ona niegdyś siedzibą konsulatu Królestwa Niderlandów. Budynak ma 9 okien. Niestety posiadając te informacje nie udało mi się znależć nazwy ani adresu budynku. Prawdopodobnie jest to ulica Długie Ogrody, ale nie jestem pewna. Byłabym zatem bardzo wdzieczna za przeslanie mi informacji o nazwie tej kamienicy, jej adres i jeżeli to mozliwe przesłanie zdjęcia. Potrzebne mi są jakiekolwiek informacje na ten temat.Przebywam obecnie w Australii i nie mam mozliwości, aby osobiście pojawić sie w Gdańsku.

Z góry dziekuję za pomoc.

Odpisałem, że jeśli to rzeczywiscie były Długie Ogrody, to małe szanse, by budynek nadal istniał.
Niestety nie wiem i nie potrafię znaleźć informacji, gdzie mieszkał :arrow: Blumenthal, ani gdzie był konsulat Królestwa Niderlandów.

Sabaoth - Pią Lis 17, 2006 4:54 pm

Takiego samego maila dostalem :mrgreen:
Mikołaj - Pią Lis 17, 2006 5:19 pm

i co odpowiedziałeś? :D
Sabaoth - Pią Lis 17, 2006 6:24 pm

Że na Nowych Ogrodach ale dokładniej poszukam (Einwohnerbuch + ewentualne zdjęcia) w weekend, jak będę miał trochę czasu.
Sabaoth - Sob Lis 18, 2006 4:23 pm

Poszukałem trochę i trochę mnie zaskoczyło :hmmm: Konsulat honorowy Holandii w latach 20-tych mieścił się przy ul. Langgasse nr 34. Znalazłem nawet zdjęcie tego budynku. Jeśli faktycznie chodzi o ten dom (no chyba, że go przenoszono) to na 90% został on zniszczony w 1945 r. i na jego miejscu stoi dzisiaj jakaś inna kamieniczka. Czy możecie to potwierdzić i ewentualnie zrobić jakąś komparatystykę?
Pepo - Sob Lis 18, 2006 5:45 pm

z drugiej strony może wcale nie chodzić o ul.Długą. Autorka zapytania określiła jedynie, że "niegdyś" w budynku zamieszkiwanym przez Blumenthala, była placówka dyplomatyczna Królestwa Holenderskiego - teraz pytanie > niegdyś z perspektywy obecnej, tj. faktycznie może być pomocne źródło z okresu WMG (tak jak zaproponowałeś), czy też niegdyś, tj. np. przed zamieszkaniem tam Blumenthala (a więc XIX w.). Spróbuję dołączyć się poszukiwań, za kilka dni będę przeglądał książki adresowe dokładnie z czasu, kiedy Blumenthal żył sobie i urzędował, więc powinno udać się uzyskać jednoznaczną odpowiedź.
Sabaoth - Sob Lis 18, 2006 5:50 pm

Mi i Mikołajowi kojarzy się to z Długimi Ogrodami :hmmm: Ale jeśli możesz sprawdź dokładniej.
villaoliva - Sob Lis 18, 2006 6:43 pm

Z pamięci budynek na zdjęciu bardzo przypomina Rosyjskie Centrum Kultury prz Dlugiej 35 lub budynek sąsiedni.
Gdanszczanin - Sob Lis 18, 2006 7:20 pm

Z przewodnika po Gdańsku i okolicach z 1921 r.wynika że wtedy konsulat Holandii był przy Jopengasse 15. Ale rzeczywiście chyba raczej chodzi o budynek , w którym konsulat się mieścił wcześniej czyli w XIX w. Może warto by zapytać skąd są informacje na ten temat i na tema ilości okien. Może pochodzą z fragmentu np: jakiś pamiętników i dałoby się stamtąd wyciągnąć jeszcze jakieś informacje.
Mikołaj - Sob Lis 18, 2006 8:13 pm

Cytat:
Może warto by zapytać skąd są informacje na ten temat i na tema ilości okien.

wspomnienia pewnej starszej pani, 9 okien od frontu :hmmm: (9 w rzędzie w Gdańsku raczej nie wchodzi w rachubę)