Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Żeliwny herb

Krzysztof - Pią Gru 22, 2006 11:54 pm
Temat postu: Żeliwny herb
Jesienna wycieczka na Kaszuby doprowadziła do ciekawego gdańskalia.
W okolicy Sianowa natknąłem się na prywatne, przydomowe, mini muzeum. Wśród przeróżnych urządzeń i sprzętów stoi żeliwny element z maszkaronem na dole i herbem Gdańska na górze. Po środku jest wklęsłe koło nie jasnego przeznaczenia (kiedyś pozłocone mogło odbijać światło ?). Odlew ma ok. 80 cm. wysokości i kilka cm. grubości.
Właściciel ekspozycji twierdzi, że pozyskał go na złomowcu w Wejherowie lub Kartuzach.
Sądzę, że był on ozdobą jakiejś gdańskiej elewacji, ale informacje właściciela nie mogą pomóc w odpowiedzi na pytanie: jakiego budynku (budowli) była to elewacja ?
Wiem, że pytanie jest trudne, ale może ktoś potrafi znaleźć miejsce w którym ten element mógł się znajdować.

Piotr A. - Sro Gru 27, 2006 9:19 pm

Nie wiem, czy ułatwię Ci rozwiązanie tej zagadki, ale widziałem kiedyś podobną formę - służyła jako swego rodzaju lustro powielające światło świec. Forma, którą widziałem miała identyczne wgłębienie (to pod herbem). Było ono wypolerowane i "robiło za zwierciadło".
Mikołaj - Czw Gru 28, 2006 4:07 am

wyglada na lichtarz, podobne były reklamowane w Hauskalenderach i sprzedawane za jakieś absurdalne setki DM
Krzysztof - Nie Sty 07, 2007 1:37 pm

Cytat:
podobne były reklamowane w Hauskalenderach i sprzedawane za jakieś absurdalne setki DM

W jakich latach mogła być ta reklama (i produkcja). :hmmm:

Tequilla - Nie Sty 07, 2007 9:19 pm

Cytat:
Sądzę, że był on ozdobą jakiejś gdańskiej elewacji, ale informacje właściciela nie mogą pomóc w odpowiedzi na pytanie: jakiego budynku (budowli) była to elewacja ?

Nie jestem specjalistą. Widywałem podobne urządzenia w kościołach w Ameryce Południowej służyły do rozjaśniania lub podświetlania z odbitego światła słonecznego, lub świec i pochodni zamocowanych w uchwytach będących częścią tegoż urządzenia lub pod nim

Corzano - Pon Sty 15, 2007 9:27 am

Krzysztof napisał/a:
W jakich latach mogła być ta reklama (i produkcja). :hmmm:

Podobne?

villaoliva - Pon Sty 15, 2007 2:35 pm

Cena rzeczywiście zabija :skolowany:
Krzysztof - Pon Sty 15, 2007 9:15 pm

Te Blaker'y to, chyba blaszane?
Ta data 1987 - to rok produkcji (reklamy)?

Corzano - Pon Sty 15, 2007 9:24 pm

Krzysztof napisał/a:
Ta data 1987 - to rok produkcji (reklamy)?

1987 to data reklamy, ale ukazywały sie także kilka lat wcześniej i kilka lat później.
Drogie są bo najwidoczniej Niemcy wcześniej odkryli, że herb Gdańska lub nazwa "Danzig", jest bardzo nośna marketingowo. :P

Kleiner Danziger - Wto Sty 16, 2007 11:43 am

Piszą ze są z czystego mosiądzu :wink: