Dawny Gdańsk

Żuławy, Kaszuby, Kociewie i inne miejsca bliższe lub dalsze - Zantyr - czyżby bliski koniec tajemnicy?

Hagedorn - Pon Sty 01, 2007 3:27 pm
Temat postu: Zantyr - czyżby bliski koniec tajemnicy?
w uzupełnieniu do mojego wątku o Białej Górze i Westpreussenkreuz polecam ciekawe strony -> Zantyr
jarek - Sro Sty 03, 2007 12:17 am

Hagedorn

Dzięki za ten super Ciekawy materiał o Zantyrze.

Jak będe w Malborku to muszę koniecznie jeszcze raz przejść po tej okolicy pod kątem
umiejscowienia Zantyru.

Dzięki

neuteich - Pią Mar 18, 2011 8:18 pm

http://img844.imageshack....asparohenne.png
Oto mapa z zaznaczonym Zantyrem.
Zantyr znajdował się na przeciw miejscowości Kuchnia, po prawej stronie Wisły, nieco bardziej ku północy. Początkowo na wyspie między Wisłą a ówczesnym Nogatem.
Dlaczego Pan Kunicki szuka Zantyru w innym miejscu ?

Krzysztof - Sob Mar 19, 2011 8:45 am

neuteich napisał/a:
Zantyr znajdował się na przeciw miejscowości Kuchnia, po prawej stronie Wisły, nieco bardziej ku północy. Początkowo na wyspie między Wisłą a ówczesnym Nogatem.

Jesteś pewien :hmm:
Mnie wydaje się, że właściwsza lokalizacja to
Cytat:
Zantyr leżał w okolicach dzisiejszej Białej Góry. Z tym założeniem zgadza się zdecydowana większość historyków.

Co wcale nie wyklucza: "na przeciw miejscowości Kuchnia" :biedactwo:

neuteich - Sob Mar 19, 2011 9:50 pm

Zbierałem informacje o Zantyrze od bardzo dawna. Najważniejsze są mapy. Układ rzeczny Wisła / Nogat był w przeszłości całkiem inny. Nogat był osobną rzeką , a nie odnogą Wisły.
Przelewanie wód Wisły , następowało znacznie niżej niż dzisiaj. Do Białej Góry było stamtąd jednak daleko. Droga na Prusy prowadziła przez Zantyr. Tereny Żuław Wiślanych zaludniała w większości ludność słowiańska. Zantyr stanowił miejsce skąd prowadzono chrystianizacje Pomezanii oraz całych Prus. Umiejscowienie Zantru na Białej Górze, bądź na Żydziej Górze nie miało by sensu. Dostęp do zamku i zaopatrzenie były by bardzo utrudnione. Grupy misyjne zaopatrzone w podarki rozchodziły się promieniście. Świętopełk nie zajmował się chrystianizacją. Przejmował tylko tereny. Przejmował do czasu Krzyżaków, którzy odebrali nie tylko zchrystianizowane tereny przez biskupa Zantyru , ale i wcześniej zdobyte przez Świętopełka. Zgodnie z informacjami pisanymi Zantyr znajdował się między Wisłą a Nogatem a nie nad Nogatem.

Krzysztof - Sob Mar 19, 2011 11:03 pm

neuteich napisał/a:
Najważniejsze są mapy.

Problem w tym, że jeśli nawet ktoś (co mało prawdopodobne) narysował jakąś mapę w czasach istnienia Zantyru to nie dotrwała ona do naszych czasów. Co to za mapa, na którą się powołujesz? Z powodu niewystarczającej jej rozdzielczości nie wiele widać szczegółów. Kiedy rysowana?
Na poniższej mapie z 1760 r. kartograf narysował "Zanther", ale wtedy Zantyru już nie było :???:
neuteich napisał/a:
Układ rzeczny Wisła / Nogat był w przeszłości całkiem inny. Nogat był osobną rzeką, a nie odnogą Wisły.

Tak, ale jak wyglądał w czasach Świętopełka możemy tylko przypuszczać. Nie wiemy, kiedy Nogat połączył się z Wisłą i czy było to jednorazowe zdarzenie, czy może wiele razy rzeki łączyły się i rozdzielały :hmm:

neuteich - Nie Mar 20, 2011 4:15 pm

Krzysztof napisał/a:
neuteich napisał/a:
Najważniejsze są mapy.

Problem w tym, że jeśli nawet ktoś (co mało prawdopodobne) narysował jakąś mapę w czasach istnienia Zantyru to nie dotrwała ona do naszych czasów. Co to za mapa, na którą się powołujesz? Z powodu niewystarczającej jej rozdzielczości nie wiele widać szczegółów. Kiedy rysowana?
Na poniższej mapie z 1760 r. kartograf narysował "Zanther", ale wtedy Zantyru już nie było :???: Krzysztofie czy znasz jakąkolwiek mapę historyczną na której Zantyr byłby lokowany w innym miejscu niż- na Twojej mapie i na Mojej??? Na pewno nie. Szukanie dziury w całym zaczęto później, dużo później.Za czasów Świętopełka rysowano mapy zapewniam, co do dotrwania nie przesądzałbym sprawy.Mapę , którą przedstawiłem sporządził Casparo Henneberger (1529-1600) w roku 1576. Mapa,którą przedstawiłem faktycznie z linku mało czytelna-przepraszam. Pamiętajmy zamek Zantyr został rozebrany a cegły z rozbiórki posłużyły do budowy zamku w Malborku. Pozostał za to kościół w Zantyrze, który służył okolicznej ludności jeszcze długo
neuteich napisał/a:
Układ rzeczny Wisła / Nogat był w przeszłości całkiem inny. Nogat był osobną rzeką, a nie odnogą Wisły.

Tak, ale jak wyglądał w czasach Świętopełka możemy tylko przypuszczać. Nie wiemy, kiedy Nogat połączył się z Wisłą i czy było to jednorazowe zdarzenie, czy może wiele razy rzeki łączyły się i rozdzielały :hmm:
Umocnienia wałów nie były wówczas w modzie, dlatego przelewanie wód powodziowych było na porządku dziennym. Twoja mapa jest ciekawa,przede wszystkim ze względu na pokazane połączenia drogowe. Skąd można zaczerpnąć całość? Moją z lepszą rozdzielczością można pobrać po wpisaniu w Google imienia i nazwiska wykonawcy.
Krzysztof - Pon Mar 21, 2011 11:17 am

neuteich napisał/a:
Moją z lepszą rozdzielczością można pobrać po wpisaniu w Google imienia i nazwiska wykonawcy.

"Wykonawcy" mapy :jakto: :brake:
Ale pobierać nie bardzo chcę. Wystarczyło by mi gdybyś napisał, jak ona jest tam nazwana, z którego roku? Jeśli ją masz w czytelnej wersji, to najlepiej jak byś wkleił do swojego postu jej fragent z tego terenu.

Krzysztof - Pon Mar 21, 2011 8:25 pm

neuteich napisał/a:
Skąd można zaczerpnąć całość?

Mapa jest w Archiwum Gdańskim sygnatura: AGP 1126_578
albo :priv:

neuteich - Pon Mar 21, 2011 9:31 pm

Mam kłopoty z wysłaniem wycinku mapy. Dam cały.
Hagedorn - Wto Mar 22, 2011 11:39 am

od siebie dodam, że całkiem interesującą (i spójną!) hipotezę na temat lokalizacji Zantyra przedstawił niedawno Jacek Albrecht w swojej książce "Tajemnice Malborka" - polecam!
tutaj więcej o książce: http://www.marienburg.pl/...?t=6600&start=0

neuteich - Wto Mar 22, 2011 5:40 pm

Przepraszam wczoraj miałem kłopoty z komputerem, dlatego nie zamieściłem mapy. Hagedorn umieścił link do strony, na której znajduje się TA mapa- fragment z Zantyrem. Nie ma sensu więc kopiować. Mamy więc dwie, na razie dwie mapy z zaznaczonym Zantyrem, oraz następną teorię o Zantyrze lokowanym na terenie szkoły łacińskiej. Jeszcze chwilę, a okaże się,że Zantyr znajdował się na wozie Drzymały??? Oprócz przekazu,iż Malbork znajduje się na terenie dawnego Zantyru, który błędnie wywodzony był z informacji o budowie zamku Malborskiego z cegieł rozebranego Zantyru. Nic nie wiąże tych dwóch zamków. Lokacje Zantyru w miejscu pokazanym na Mapach, potwierdza opis działań z wojny Polsko- Szweckiej.
Gdzie zatem leży Zantyr???

Krzysztof - Wto Mar 22, 2011 7:45 pm

neuteich napisał/a:
Mamy więc dwie, na razie dwie mapy z zaznaczonym Zantyrem

Tak, ale na obydwu mapach jest on zaznaczony nietypowo. :???:
Na tej z 1760 r. narysował kartograf miniaturkę, która sugeruje sporą, godną miejscowość (trzy wieże), a wiadomo, że wtedy nie było tam kościoła, a istnienie choćby kilku domów jest wątpliwe. Intryguje mnie bardziej to, co napisał: "Zanther Arx vastare"
Jak by ktoś pomógł przetłumaczyć - wyjaśnić co to "Arx vastare" może znaczyć, może ten napis coś powie :LL:
Na drugiej mapie Przy napisie "Zanther" kartograf nie narysował żadnej miejscowości :hmmm:
Narysowana miniaturka przedstawia kopiec z krzyżem. Był tam kopiec z krzyżem, ale w XX w. Podobna miniaturka narysowana jest koło Wielbarku Waldenbergu. Jak by ktoś wiedział i napisał, o co może chodzić :LL:
ps: ciągle nie dostałem odpowiedzi z którego roku jest ta druga mapa.

neuteich - Wto Mar 22, 2011 8:31 pm

Arx... znaczy ~pozostałości,ruiny budowli.
neuteich - Wto Mar 22, 2011 8:35 pm

"Moja mapa, jak pisałem powyżej jest z 1576r.
neuteich - Wto Mar 22, 2011 9:56 pm

Również na mapie sporządzonej przez Gerarda Mercatora (1512-1594) Prussia, Zantyr jest lokowany jak na dwóch poprzednich mapach.
Ogólnie ciekawa strona z mapami : www.vintage-maps.com/en/Antiqe-Maps/Europe/Poland

Dohler - Sro Mar 23, 2011 9:22 am

Arx vastare to zniszczona warownia,ruiny umocnień. Sladów materialnych po Zantyrze dziś nie znajdziemy, gdyż z miejsca gdzie stał, pobierano piasek na budowę wałów wiślanych i teren uległ obniżeniu o kilka metrów.
neuteich - Sro Mar 23, 2011 5:33 pm

Obawiam się, że Dohler ma rację, co do miejsca. Niemniej uważam, że można Coś znaleźć w pobliżu.
Dohler - Czw Mar 24, 2011 10:13 am

Neuteich, chciałbyś przyczynić się do zlokalizowania miejsca po Zantyrze lub miejsca, gdzie stał kościół (katedra?) w Białej Górze? Jest całkiem możliwe, że "można Coś znaleźć w pobliżu". Uważam, że istnieje pewien sposób na to. Miejsce to można określić nie ruszając się z domu.
neuteich - Czw Mar 24, 2011 4:25 pm

Myślę Dohler. że "wszyscy" chcielibyśmy przyczynić się. Ale co konkretnie proponujesz?
Dohler - Czw Mar 24, 2011 5:51 pm

Otóż proponuję metodę, o ile wiem jeszcze nie sprawdzona w terenie.Masz więcej czasu, to działaj. Ale do rzeczy, czy jadąc samochodem, prostym odcinkiem drogi (2-4km), zwróciłeś uwagę na to, że za zakrętem, na wprost, często znajduje się widoczna z daleka wieża kościelna lub inna stara, wysoka budowla? Ja znam kilkanaście takich przypadków. Do Białej Góry prowadzą dwa stare szlaki drogowe, jeden do Sztumu, przez Sztumskie Pole, drugi (nieutwardzony, leśna droga) do Malborka przez Węgry. Obydwa proste na odcinkach ok. 5km. Powstaje pytanie: w jaki sposób je wytyczono kilkaset lat temu? Prostym sposobem było by kierowanie się na wysoki, widoczny punkt np. wieżę kościoła. Przedłużając te dwa szlaki liniami prostymi doprowadzimy do ich przecięcia. I to będzie ten poszukiwany punkt w terenie.
Grażyna M.L - Czw Mar 24, 2011 6:50 pm

Dohler napisał/a:
gdyż z miejsca gdzie stał, pobierano piasek

Ja cały czas mam wrażenie, że nazwa "Zantyr", "Santyr" zawiera w sobie niemiecką nazwę piasku "Sand" ( w wymowie zand). Może właśnie od piaszczystego terenu /znajdujacych się w pobliżu pokładów piasku/ piaszczystego wzgórza, nazwano to miejsce - piaskową bramą? Sand-Tor (Zantyr)?
Takie dywagacje.

neuteich - Czw Mar 24, 2011 9:15 pm

Zacznę od nazwy Zantyr. Szukałem w języku pruskim, skandynawskich,bałtyckich,kaszubskim,niemieckim oraz paru innych, odpowiedzi skąd taka nazwa, co przekazuje. Żadnych przekonujących odpowiedzi nie znalazłem. Takie wytłumaczenie nazwy jaką podała Grażyna M.L mam również w swoich zapiskach.
Gród Zantyr powstał w czasach przed niemieckich, choć nazwa mogła przyjąć się z języka niemieckiego. Piasek stanowił podstawowy budulec wszystkich wysepek w tym wyspy Zantyr utworzonych z nanosów Wisły. Obawiam się , iż w stosunku do nazwy nie wniesiemy postępu.
To co proponuje Dohler, podzieliłbym na dwie kwestie. Pierwsza to wieże-kościoły, to o czym piszesz jest prawdą, ale od czasów krzyżackich. Zantyr w Prusach był pierwszym zamkiem,grodem. Znienawidzonym i w końcu rozebranym przez Krzyżaków. Dlatego odstąpmy od tej kwestii. Ale druga, znaczy-drogi, to słuszna droga. Drogi, szczególnie zaznaczone na najstarszych mapach, prowadzą do miejsc znaczących, gdzie można otrzymać zaopatrzenie na dalszą drogę, odpocząć. A najważniejsze, przebiegu dróg często nie zmieniano przez setki lat.
Taka tam mała ingerencja.
DW

Krzysztof - Czw Mar 24, 2011 10:32 pm

Dohler napisał/a:
Do Białej Góry prowadzą dwa stare szlaki drogowe, jeden do Sztumu, przez Sztumskie Pole, drugi (nieutwardzony, leśna droga) do Malborka przez Węgry.

Problem w tym, że żadna nie jest stara :biedactwo:
Starszy układ dróg pokazuje mapa z połowy XIX w. Z Malborka był trakt do Kwidzyna skrajem wysoczyzny, ale nie przez Białą Górę. Było odejście do niej, ale pod skarpą, od południowego wschodu.
Przeglądając tą mapę zwróciłem uwagę na oznaczenie na szczycie wzniesienia :???:

Dohler - Pią Mar 25, 2011 10:05 am

Ten znak, to nie jest punkt wysokościowy. Legenda na marginesie mapy mówi, że to wiatrak.
Krzysztof - Pią Mar 25, 2011 10:32 am

Dohler napisał/a:
to wiatrak

Mam wątpliwości. Pomimo podobieństwa tego znaku do symboli wiatraków, jest on trochę inny. Symbole wiatraków są niższe, a ten wysoki. (Może to elektrownia wiatrowa?) :hiihihi:
Nie wykluczając wiatraka rozważam możliwość, że tym symbolem kartograf oznaczył to, co na mapie z 1586 r. oznaczono kopczykiem z krzyżem.

Hagedorn - Pią Mar 25, 2011 10:38 am

ja również obstawiam wiatrak - w tym miejscu stał "od zawsze":
http://www.marienburg.pl/viewtopic.php?t=1218

Krzysztof - Pią Mar 25, 2011 10:59 am

Pozwoliłem sobie zacytować.
malgos napisał/a:
TIaaa... piękny był.

Z tego co udało mi się rozszyfrować to obok było schronisko młodzieżowe gdzie spotykali się młodzi ludzie poszukujący symboli, krzyży (?) pruskich. Wykorzystywane również jako szkoła.

neuteich - Pią Mar 25, 2011 5:05 pm

Błąd w rozumowaniu. Dlaczego Zantyr miałby być umiejscowiony na wzniesieniu?
Gdańsk też nie powstał na górce. Zantyr powstał na wyspie i jako takiej należy szukać w terenie. Jest to więc punkt w okół którego istnieje/istniało obniżenie wypełnione kiedyś wodą.

neuteich - Pią Mar 25, 2011 5:35 pm

http://maps.google.com/ma...3,0.001719&z=19
Może to tu?

Krzysztof - Pią Mar 25, 2011 6:29 pm

Tu raczej nie, bo to jest stare koryto wiślane, do połowy XIX w. główny nurt. Reorganizując węzeł montowski to koryto przegrodzono, istniejącym do dzisiaj prostopadłym do nurtu odcinkiem wału.
neuteich napisał/a:
Błąd w rozumowaniu. Dlaczego Zantyr miałby być umiejscowiony na wzniesieniu?

Z tego, co napisano i narysowano na mapach wyciągam wniosek, że pierwotnie Zantyr był na wyspie wiślanej, ale później przeniesiono go na wysoki (suchy) brzeg. Podobnie było z Kwidzynem i prawdopodobnie z Tczewem.
W związku z licznymi zmianami nurtu spowodowanymi samym żywiołem i ingerencją ludzką nie jest możliwe znalezienie miejsca tej wyspy.
Nie znajdziemy również pozostałości grodu wysokiego, bo:
Dohler napisał/a:
Śladów materialnych po Zantyrze dziś nie znajdziemy, gdyż z miejsca gdzie stał, pobierano piasek na budowę wałów wiślanych i teren uległ obniżeniu o kilka metrów.

Ale ta "Arx vastare to zniszczona warownia, ruiny umocnień" przypuszczalnie było tam na tej górce.

neuteich - Pią Mar 25, 2011 9:19 pm

Z tego, co napisano i narysowano na mapach wyciągam wniosek, że pierwotnie Zantyr był na wyspie wiślanej, ale później przeniesiono go na wysoki (suchy) brzeg. Podobnie było z Kwidzynem
Uporządkujmy dane. Zamek Zantyr był na pewno na wyspie, co do kościoła nie ma pewności.
Osobiście uważam, że Zamek znajdował się po lewej stronie "starego nurtu"a kościół po prawej.
Przy kościele znajdowała się osada. Osada znajdowała się na drodze z Benowa do Mont.
Układ dróg jest istotny. W połowie drogi 605 jest skrzyżowanie z 606. Przypuszczam - przedłużenie w stronę osady Zantyr.

Krzysztof - Nie Mar 27, 2011 12:08 pm

neuteich napisał/a:
Osada znajdowała się na drodze z Benowa do Mont.

Nie osada a przeprawa
Cytat:
1402 itinerarium wielkiego mistrza Konrada von Jungingen kiedy to przeprawa w Santyrze leżała po drodze z Mątowów Wielkich do Benowa

Poza tym to już 1402 r. i w tym czasie
Cytat:
1403 kopano rów koło Zantyru
Zantyr jest już na nowym, suchym miejscu. Tą osadę ja widzę na górnej krawędzi wysoczyzny. Gdzieś, gdzie wieś Biała Góra, niegdysiejszy kopiec z "Krzyżem Wschodniopruskim".

Pomiędzy tymi dwoma datami
Cytat:
1280 Zantyr zostaje rozebrany i przeniesiony do Malborka (Dusburg)
1379 wiadomość o proboszczu santyrskim

upłynęło 100 lat niebytu, lub wielkiej marginalizacji Zantyru.
Tylko 5 lat wcześniej
Cytat:
15.02.1275 Grzegorz X potwierdza posiadanie przez Krzyżaków wyspy Zantyr

To wcale nie potwierdza, że
Cytat:
Komturzy zantyrscy:
1251 Quhalo
1252 Wasmundus
1267 Konrad von Thierberg
30.06.1268 Dytrych Regenstein
1273 Herman von Schónburg
1276 Dytrych
1280 Heinrich von Wildenaue

urzędowali w grodzie na wyspie. Podejrzewam, że to któryś z nich przeniósł się na wysokie siedlisko. W tamtym okresie Krzyżacy mieli system komunikacji wzrokowej (ognie) pomiędzy nadwiślańskimi zamkami.
Ta informacja
Cytat:
11.04.1240 pierwsza wzmianka o Zantyrze w dokumencie papieża Grzegorza IX – skarga Chrystiana: „ wśród dokonanych zniszczeń wymienione zostały szczegółowo kościół biskupi, miasto i gród Sanctir.”

może tyczyć grodu na wyspie i grodu na wysokim brzegu, i dużej osady złożonej z grodu na wyspie i miasta z kościołem na wysokim brzegu.

neuteich - Nie Mar 27, 2011 3:26 pm

[quote="Krzysztof"]
neuteich napisał/a:
Osada znajdowała się na drodze z Benowa do Mont.

Nie osada a przeprawa
Cytat:
1402 itinerarium wielkiego mistrza Konrada von Jungingen kiedy to przeprawa w Santyrze leżała po drodze z Mątowów Wielkich do Benowa

Przeprawa w Santyrze!!! A nie w drodze do Santyru!!!

. Tą osadę ja widzę na górnej krawędzi wysoczyzny. Gdzieś, gdzie wieś Biała Góra, niegdysiejszy kopiec z "Krzyżem Wschodniopruskim"

Tam szukano i nie znaleziono. Tereny Witlandu porośnięte były lasami. Budowanie na górze piaskowej wśród drzew wysokich ? Co innego nad wodą, dającą wodę pitną,ryby,transport towarów,możliwość ucieczki,stanowiącej naturalną obronę

1280 Zantyr zostaje rozebrany i przeniesiony do Malborka . W tamtym okresie Krzyżacy mieli system komunikacji wzrokowej (ognie) pomiędzy nadwiślańskimi zamkami.

Zamku już nie było,sam piszesz?

11.04.1240 pierwsza wzmianka o Zantyrze w dokumencie papieża Grzegorza IX – skarga Chrystiana: „ wśród dokonanych zniszczeń wymienione zostały szczegółowo kościół biskupi, miasto i gród Sanctir
Całkiem możliwe że...
z grodu na wyspie i miasta z kościołem na wysokim (drugim) brzegu.

Krzysztof - Nie Mar 27, 2011 7:02 pm

neuteich napisał/a:
Przeprawa w Santyrze!!! A nie w drodze do Santyru!!!

Te pretensje kieruj nie do mnie, a do "wielkiego mistrza Konrada von Jungingen". to w jego "intienirarium" znalazła się ta niedorzeczność "przeprawa w Santyrze". :hihi: A tak na poważnie. Należy to rozumieć "przeprawa Zantyrska", "przeprawa koło Zantyru". Nikt trzeźwo myślący nie będzie szukał przeprawy wewnątrz grodu niezależnie czy ten gród jest na górce, czy na wyspie.
neuteich napisał/a:
W tamtym okresie Krzyżacy mieli system komunikacji wzrokowej (ognie) pomiędzy nadwiślańskimi zamkami.

Zamku już nie było,sam piszesz?

Ta moja wzmianka o sygnalizacji dotyczy okresu z poprzedzającego tą wzmiankę cytatu. czyli 1251 - 1280.

neuteich - Nie Mar 27, 2011 9:28 pm

O sygnalizacji i zasadach budowli zamków/grodów znam informacje znacznie późniejsze po 1400r. Ciekawy jest przypadek Zamku/grodu w Piszu, jako schematu postępowania z grodami przez Krzyżaków. Przejmowali,ulepszali na początku walki z Prusami. Później ujednolicali budowle. Przypuszczam, iż Zantyrem/zamkiem było podobnie. Budowla prusko-słowiańska raczej, aniżeli krzyżacka.
Krzysztofie, jeżeli kiedykolwiek oglądałeś film np. o czasach średniowiecznych-krzyżackich. Pokazywano w tym filmie np. pasące się świnie, to należy pamiętać, że świnie w tamtych czasach ważyły po 400kg, a nie jak dzisiaj po 100kg. Ryby na stołach miały po 1 metrze a nie 20cm. Chodzi mnie o to, żeby nie patrzeć na zagadnienie Zantyru przez pryzmat dzisiejszych doświadczeń. Porównywać do podobnych budowli,miejsc i czasu.

Przeprawa w Zantyrze- to nie niedorzeczność, jeżeli przyjmiemy, zamek na wyspie, osada z kościołem jako przedzamcze po prawej stronie (Wisły/StaryNogat)?

A co sądzisz o tym,że mogła istnieć katedra na wyspie i kościół na "przedmieściu" dla zchrystianizowanych ?