Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Widok z Biskupiej Górki

cashoobian - Sro Sty 24, 2007 6:03 pm
Temat postu: Widok z Biskupiej Górki
W trakcie przeglądania domowego archiwum negatywów znalazłem film naświetlony latem 1956. Zdjęcia wykonano powyżej dawnej ul. Zakątnej /Petrshagen hint./ Na jednym z nich widać panoramę Gdańska, na drugim po prawej w dole widoczna stacja kolejowa Petershagen i kładka nad torami kolejowymi. W tej chwili jest tam wiadukt. Zdjęcia to skany negatywów 35mm.
seestrasse - Sro Sty 24, 2007 9:35 pm

to wspaniale móc zobaczyć zdjęcia z domowych archiwów - czasem są wprost zachwycające :==
:co_jest:

Paramedic - Sro Sty 24, 2007 11:14 pm

Myślę, że chyba warto wystosować jakieś pisemko do Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku by wejść na ich taras widokowy na Biskupiej Górce i troszkę pofocić...
Sam budynek jest również ciekawy - miałem okazję wielokrotnie być w środku...
Widok z tarasu widokowego jest fantastyczny, a jaki musi być on z wieży zegarowej...
Chyba trzeba coś wykombinować pod sztandarem Forum Dawny Gdańsk... :co_jest:

seestrasse - Sro Sty 24, 2007 11:20 pm

Paramedic napisał/a:
Myślę, że chyba warto wystosować jakieś pisemko do Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku by wejść na ich taras widokowy na Biskupiej Górce i troszkę pofocić

ale czasu nie cofniesz :wink:

BillyBoy - Sro Sty 24, 2007 11:51 pm

Paramedic napisał/a:
Myślę, że chyba warto wystosować jakieś pisemko do Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku by wejść na ich taras widokowy na Biskupiej Górce i troszkę pofocić...
Sam budynek jest również ciekawy - miałem okazję wielokrotnie być w środku...

Też miałem okazję być w środku, ale nie udało mi się wejść na wieżę. W środku jest rewalacyjna wystawa muzealna Zakładu Kryminalistyki - nie pamiętam, żebym któreś inne muzeum zwiedzał z podobnym zaciekawieniem. W salce konferencyjnej przechowywano za szkłem zasuszone zwłoki jakiegoś zakonnika, odnalezione podczas remontu jednej z ulic gdańskiej starówki (300 km>>). Ciekawe czy nadal trzymają je w roli eksponatu - ja tam byłem blisko 20 lat temu.

Pietrucha - Czw Sty 25, 2007 3:36 am

Cytat:
Widok z tarasu widokowego jest fantastyczny, a jaki musi być on z wieży zegarowej...
Chyba trzeba coś wykombinować pod sztandarem Forum Dawny Gdańsk...

Widok z wieży zegarowej pierwsza klasa. Całkiem spora reprezentacja Rzygaczy miała okazje go podziwiać przy okazji tej imprezy którą z reszta bardzo dobrze wspominam. W temacie jest kika zdjęć, również ze schroniska.

lusinek1 - Nie Sty 28, 2007 12:50 pm

BillyBoy napisał/a:
Też miałem okazję być w środku, ale nie udało mi się wejść na wieżę. W środku jest rewalacyjna wystawa muzealna Zakładu Kryminalistyki - nie pamiętam, żebym któreś inne muzeum zwiedzał z podobnym zaciekawieniem. W salce konferencyjnej przechowywano za szkłem zasuszone zwłoki jakiegoś zakonnika, odnalezione podczas remontu jednej z ulic gdańskiej starówki (300 km>>) (300 km>>). Ciekawe czy nadal trzymają je w roli eksponatu - ja tam byłem blisko 20 lat temu.

Billy, jeżeli chcesz zapoznać się z ekspozycją Muzeum Kryminalistyki, polecam wizytę w budynku Wydziału Prawa i Administracji UG.

Romek52 - Pon Mar 19, 2012 6:53 pm

Mam kilka takich widoczków.Fotki otrzymałem od znajomych.Na odwrocie stempel_Marek Kacperski.Mam nadzieje że autor zdjęć się nie obrazi.A przy okazji gratulacje dla Autora. :lol:
Romek52 - Sro Mar 21, 2012 7:21 pm

To dołożę jeszcze kilka. :mrgreen:
Sabaoth - Sro Mar 21, 2012 8:10 pm

To i ja dorzucę cztery trochę wcześniejsze widoki z Bischofsberg z moich zbiorów.
Anker - Pią Maj 04, 2012 8:21 pm

Babia Góra
Opis: Gdańsk, 1948-05-14. Czechosłowacki minister spraw zagranicznych dr Vladimir Clementis z małżonką oraz czechosłowacki minister komunikacji Alois Petr w drugim dniu swej wizyty w Polsce przybyli na Wybrzeże. Nz. m.in.: Vladimir Clementis (2L), Alois Petr (w głębi, 3L) na Babiej Górze.
http://fotohistoria.pl/main.php
Kadr z filmu Żona dla Australijczyka 1962r

discus - Wto Lut 04, 2014 10:48 am

Widok za 138 euro :)