|
Dawny Gdańsk
|
 |
Poszukuję/mam/oddam - Mapa turystyczna polskiego wybrzeża i Kaszubskiej Szwajcarii
Mikołaj - Sro Lut 07, 2007 2:08 pm Temat postu: Mapa turystyczna polskiego wybrzeża i Kaszubskiej Szwajcarii
Mapa turystyczna polskiego wybrzeża i Kaszubskiej
Szwajcarii". Skala 1:150000
od vwsmoka.
Ponoć z 1935 r.
Dziękujemy!
pawel.45 - Sro Lut 07, 2007 4:59 pm
Wygląda jakby trochę "ulepszona" cyfrowo. Ostre, dość ciemne w tonacji barwy, sieć kanałów na Żuławch czarna, a nie niebieska, linie warstwic słabo kontrastuą z napisami.
Trzeba się wczytać czy nie ma jakichś poważnych błędów. Ale poza tym ciekawa. DZIĘKI!!!
vwsmok - Sro Lut 07, 2007 7:46 pm
Owszem, trochę ulepszona. Kiedy ją skanowałem chodziło o wydrukowanie jej bez usterek.
Mapa jest nieco pożółkła, a do tego złożona "w kostkę" do rozmiaru samej legendy, czyli:
przetarcia i odbarwienia na krawędziach złożenia i parę dziurek na rogach tychże.
Co do kontrastu to głównie wina jpg'a (niestety nie jest to dobry format do zapisu kresek). W TIFie wygląda to dużo lepiej, ale "waży" ok 100 MB.
gargoyle dfl - Sro Lut 07, 2007 11:21 pm
Zauwazylem tam takie nazwy jak Bronatowo(Brentau) i Wujescisko ,czy takie nazwy pojawialy sie tez na innych mapkach?
seestrasse - Sro Lut 07, 2007 11:59 pm
Wujeścisko jak najbardziej
Hochstriess - Czw Lut 08, 2007 12:08 am
A Bronatowo widzę pierwszy raz i podoba mi się:-)
grzechuu - Czw Lut 08, 2007 3:41 am
Szydlice już chyba gdzieś były, Siennabuda i Lipia brzmią ciekawie
syrenka - Pią Lut 09, 2007 9:33 pm
Mam Orbisowski przewodnik "Gdynia, Wybrzeże i Kaszuby" z roku 1935, świetnie zachowany, który zresztą uratowałam przed niechybnym spaleniem.
Niestety nie mam skanera, żeby móc Wam to zaprezentować, ale jak tylko jakiś dopadnę, to również udostępnię.
Bartosz B. - Pon Lut 12, 2007 10:55 am
vwsmok napisał/a: | Owszem, trochę ulepszona. |
To jest ta mapa pierwsza od góry http://www.mapy.eksplorac...e.php?page_id=4 (czyli ta http://www.mapy.blink.pl/...ze_wyd_ruch.jpg ) ?
vwsmok - Wto Lut 13, 2007 1:00 pm
Taka sama :-)
Nawet chyba bardziej podniszczona od mojej.
|
|