|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Hungerkate - Brzeźno
Makabunda - Sob Mar 24, 2007 8:10 pm Temat postu: Hungerkate - Brzeźno Moja "rzygaczowa" działalność ostatnimi czasy trochę przygasła (ach tek krwiożerczy kapitalizm! ). Toteż muszę się ostatnio pocieszać jedynie namiastkami odkrywczych wypraw jakie były moim udziałem paręl at temu - w czasach "burzy i naporu".
Dziś wziąłem moją córkę na rowerek a GPS-a w garść i ruszyłem na małą ( przepraszam za rusycyzm) "pragułkę". Machu Picchu to ja nie odkryłem ale w popblizu parkingu przy plaży w Brzeźnie natknąłem sie na miejsce, w którym znajdowało się tzw "Hungerkate". Oprócz miejsca w którym się to coś znajdowało nic o tym budynku nie wiem. Poprzez analogię z 'armenkate' z Ujeściska i Nynkowych pomyślałem, że to jakiś dom dla głodnych. Ale to chyba bez sensu?
No chyba, że źle odczytałem nazwę z mapy. Poniżej zamieszam parę zdjęć i samą mapkę tej okolicy. Niechaj ruszy burza mózgów!
Corzano - Sob Mar 24, 2007 9:36 pm
Ja mam dwa pytania:
Czy Twój GPS mógł się pomylić w sprawie lokalizacji?
Czy pojechałeś dalej tą leśną droga w stronę Przymorza?
Pytam o to, bo gdybyś pojechał, znalazłbyś więcej niż cegłę, której nie podejrzewam o pochodzenie z tego miejsca. Obym się mylił i obyś miał rację.
Makabunda - Sob Mar 24, 2007 11:09 pm
Corzano napisał/a: | Ja mam dwa pytania:
Czy Twój GPS mógł się pomylić w sprawie lokalizacji?
Czy pojechałeś dalej tą leśną droga w stronę Przymorza?
Pytam o to, bo gdybyś pojechał, znalazłbyś więcej niż cegłę, której nie podejrzewam o pochodzenie z tego miejsca. Obym się mylił i obyś miał rację. |
Co pomyłki lokalizacyjnej to w grę wchodzi paręnaście no może 20 metrów bo plan Mikołaja jest wskali 1:10 000 i bardzo dobrze funkcjonuje we współpracy z GPS.
A co do cegły to nie wiąże jej na serio z nieistniejącym budynkiem bo w okolicy jest trochę pozostałości po ośrodkach wypoczynkowych.
Jedno jest pewne, że jakiś budynek był i czemuś służył i to że znajdował się niedaleko uwidocznionych na zdjęciu dębów, które być może są po nim pozostałością.
Makabunda - Nie Mar 25, 2007 12:23 am
A oto nasz tajemniczy budynek na innej mapie z okresu międzywojennego.
knovak - Nie Mar 25, 2007 3:51 am Temat postu: Re: Hungerkate - Brzeźno
Makabunda napisał/a: | Moja "rzygaczowa" działalność ostatnimi czasy trochę przygasła (ach tek krwiożerczy kapitalizm! ). |
Qrcze, nie jestem sam!
Gratuluję, a mam to tak niedaleko... (Corzano jeszcze bliżej...)
Sabaoth - Nie Mar 25, 2007 9:30 am
Czy to był tylko jeden budynek, czy może dwa obok siebie? Tu na planie z 2 połowy lat 30.
Corzano - Pon Mar 26, 2007 7:26 am
Makabunda napisał/a: | Co pomyłki lokalizacyjnej to w grę wchodzi paręnaście no może 20 metrów |
Zapytałem o to, bo jakieś 50 metrów dalej, przy tej samej drodze jest coś takiego:
Corzano - Wto Mar 27, 2007 1:56 pm Temat postu: Re: Hungerkate - Brzeźno
Makabunda napisał/a: | Poprzez analogię z 'armenkate' z Ujeściska i Nynkowych pomyślałem, że to jakiś dom dla głodnych. |
A te domy 'armenkate', to co to było?
Nie udzielam się w wątku, ale bardzo mnie zainteresował i go drążę. "Bunkry" z poprzedniego postu już raczej wykluczyłem i szukam dalej, głównie rozmawiając z mądrzejszymi i starszymi ode mnie.
Makabunda - Wto Mar 27, 2007 4:48 pm Temat postu: Re: Hungerkate - Brzeźno
Corzano napisał/a: | Makabunda napisał/a: | Poprzez analogię z 'armenkate' z Ujeściska i Nynkowych pomyślałem, że to jakiś dom dla głodnych. |
A te domy 'armenkate', to co to było?
Nie udzielam się w wątku, ale bardzo mnie zainteresował i go drążę. "Bunkry" z poprzedniego postu już raczej wykluczyłem i szukam dalej, głównie rozmawiając z mądrzejszymi i starszymi ode mnie. |
Otóż armenkate tudzież armenhaus to dom dla ubogich zamieszkujących daną wieś "sponsorowany" przez gminę lub wieś.
Strach - Sro Mar 28, 2007 12:43 am
"Gemeinde" chodzi o gminę czy parafię?
Makabunda - Sro Mar 28, 2007 7:30 am
Strach napisał/a: | "Gemeinde" chodzi o gminę czy parafię? |
A ty mnie tu kolego z niemieckiego nie egzaminuj!
Co do gminy czy parafii to w Jasieniu ( ze źródła które posiadam) to było to finansowane przez szeroko rozumiana społeczność lokalną. Tak to tam wprzedstawiono.
beaviso - Sro Kwi 04, 2007 1:00 am Temat postu: Re: Hungerkate - Brzeźno
Corzano napisał/a: | "Bunkry" z poprzedniego postu już raczej wykluczyłem i szukam dalej(...) |
Mając nadzieję na niepopełnienie wielkiego off-topa, pozwolę się Ciebie spytać czy wiesz coś więcej na temat tych obiektów? Zapomniałem o ich istnieniu, choć w dzieciństwie często tam spacerowałem. Z racji militarnych zainteresowań wszelkie "betony" mnie ciekawią, zwłaszcza te z własnego podwórka.
M.
Strach - Pon Kwi 09, 2007 9:01 pm
Makabunda napisał/a: | Strach napisał/a: | "Gemeinde" chodzi o gminę czy parafię? |
A ty mnie tu kolego z niemieckiego nie egzaminuj!
Co do gminy czy parafii to w Jasieniu ( ze źródła które posiadam) to było to finansowane przez szeroko rozumiana społeczność lokalną. Tak to tam wprzedstawiono. |
Na ocenianiu ludzi i na języku niemieckim to ja się nie znam
Pytam bo nie wiem
Hochstriess - Pon Kwi 09, 2007 10:04 pm
Gemeinde to gmina.
Moze byc gmina miejska, moze tez byc na przyklad gmina zydowska lub ewangelicka ( zbór wyznaniowy).
W obu przypadkach tlumaczymy to jako gmina:-)
Strach - Pon Kwi 09, 2007 10:13 pm
Dziękuję
Corzano - Sro Kwi 25, 2007 11:49 am
To jest fragment z mapy udostępnionej przez renkka. Zastanawiam się, czy te obiekty to to samo, co na planach zamieszczonych wyżej...
A wiecie co oznacza ten "pajacyk"? Chodzi mi o kółeczko z trójkątem nad nim.
I na koniec kilka zdjęć betonów znajdujących się w miejscu tego większego ciemnego prostokącika z załączonego fragmentu mapy.
Krzysztof - Sro Kwi 25, 2007 8:58 pm
To wieża. Tak samo oznaczona jest wieża obserwacyjna z lat 50-tych, istniejąca do dzisiaj
na Westerplatte.
Podejrzewam, że ta też była wojskowa. Nie koniecznie musiała być betonowa,
jak ta na Westerplatte, ale może te betony to właśnie z niej.
Martino - Sob Gru 11, 2010 11:00 pm
Może dzisiaj ktoś jest bogatszy o wiedzę dot. Hungerkate?
Sagapo8 - Nie Lip 17, 2011 5:15 pm Temat postu: Kościół p.w. św Antoniego Kilka wygrzebanych fotek z rodzinnego archiwum
Sagapo8 - Pon Lip 18, 2011 1:17 pm Temat postu: Wrak na plaży Prawdopodobnie to "okręt cel" Marynarki Wojennej. Po wojnie leżał na plaży w okolicach Brzeźna
Martino - Sro Gru 14, 2011 7:32 pm
i nadal zero informacji na temat: Hungerkate
Martino - Nie Sty 01, 2012 7:31 pm
na amerykańskiej mapie z 1944 roku zamieszczonej przez Naltara widać, że obok Hungerkate znajdują się jeszcze 4 małe budynki....
|
|