|
Dawny Gdańsk
|
 |
Gdańsk - Sopot - Gdynia - Pomniki na Długich Ogrodach?
hudyjan - Sro Mar 28, 2007 7:22 pm Temat postu: Pomniki na Długich Ogrodach? W planie zagospodarowania dla Długich Ogrodów są fajne ciekawostki.
Ten kształt z pogrubioną czarną kreską to kościół św. Barbary z dobudowaną nawą wychodzącą na Długie Ogrody.
A te dwa czerwone punkty to tzw. mała architektura - fontanny lub pomniki.
Proponuję, żebyśmy wspólnie wymyślili, co to by miały być za pomniki, lub jakie fontanny.
Moja pierwsza propozycja:
król Stanisław Leszczyński
uzasadnienie - był to król patriota, sprzeciwiał się ingerencjom przyszłych zaborców, którzy chcieli go pozbawić tronu, mimo, że był legalnie wybrany w czasie elekcji 1733. Bronił się w Gdańsku przed Rosjanami i by ocalić swoją głowę i miasto, uciekł w przebraniu do Królewca (1734). Uciekał właśnie tędy - Długimi Ogrodami i Bramą Żuławską. Leszczyński ma tylko dwa pomniki - w Nancy - Francja, gdzie jego pomnik stoi na placu jego imienia (był dość długo dobrym władcą Lotaryngii) oraz drugi pomnik - w Rydzynie koło zamku (Rydzyna - dawna jego posiadłość).
Sabaoth - Sro Mar 28, 2007 7:51 pm
A z którego roku jest ten plan zagospodarowania? Bo może chodzi o pomniki Lenina i Stalina, względnie Rokossowskiego
pawel.45 - Sro Mar 28, 2007 8:31 pm
Cytat: | W planie zagospodarowania dla Długich Ogrodów są fajne ciekawostki.
Ten kształt z pogrubioną czarną kreską to kościół św. Barbary z dobudowaną nawą wychodzącą na Długie Ogrody. |
Jeżeli jest to ten plan zatwierdzony w 2000r. - to mimo, iż zaznaczono na nim dużo obiektów do rekonstrukcji (m.in. nawa południowa kościoła św.Barbary) jestem pełen obaw o ich realizacje - patrząc na te złote szyby w rej. ulic Szopy - Łąkowa.
Mam nadzieję, że chociaż św. Barbarę oszczędzą.
hudyjan - Sro Mar 28, 2007 8:40 pm
Sabaoth napisał/a: | A z którego roku jest ten plan zagospodarowania? Bo może chodzi o pomniki Lenina i Stalina, względnie Rokossowskiego |
Nie jest to plan z tamtych czasów, czerwoni raczej nie planowali rozbudowy kościoła św. Barbary. Plan jest ściągnięty ze strony www.gdansk.pl
Sabaoth - Sro Mar 28, 2007 8:51 pm
No tak, i wtedy i dzisiaj, pomników nigdy dostatek
grzechuu - Sro Mar 28, 2007 11:46 pm
o! kroczącego Piłsudskiego już mamy, to teraz postawmy uciekającego Leszczyńskiego
seestrasse - Sro Mar 28, 2007 11:52 pm
ja tam Grassowi życzę jeszcze wielu lat w zdrowiu, ale młody to on nie jest... szykuje się kandydat na cokół z ramienia, przepraszam, kooltury wysokiej
Hochstriess - Czw Mar 29, 2007 12:15 pm
Ale jesli Grass, to tylko w Dolnym Wrzeszczu :-)
seestrasse - Czw Mar 29, 2007 2:55 pm
no to mogą być dwa...
danziger - Czw Mar 29, 2007 4:52 pm
Tylko jeśli stawiać pomniki to za czyje pieniądze?
Bo ja jestem raczej przeciwny stawianiu pomników z pieniędzy publicznych - jak ktoś chce, to niech zbierze pieniądze wśród chętnej ludności.
villaoliva - Czw Mar 29, 2007 6:07 pm
Chyba daaaaawno taki nie powstał
Pepo - Czw Mar 29, 2007 6:20 pm
... a tak pomnik królowi Kazimierzowi Jagiellończykowi Gdańszczanie mogliby zafundować...kto jak kto, ale "trochę" dobrego on zrobił dla Miasta...
villaoliva - Czw Mar 29, 2007 6:28 pm
Lepiej zadbać o te co są...
seestrasse napisał/a: | ja tam Grassowi życzę jeszcze wielu lat w zdrowiu, ale młody to on nie jest... szykuje się kandydat na cokół z ramienia, przepraszam, kooltury wysokiej |
Figura Grassa już istnieje.
Dosiądzie się do Oskara gdy go już tu zabraknie
seestrasse - Czw Mar 29, 2007 10:00 pm
toteż dopisałam, że mogą być dwa
|
|