Dawny Gdańsk

Gdańsk - Sopot - Gdynia - Strzelnica w Brzeźnie

Corzano - Sro Kwi 25, 2007 1:59 pm
Temat postu: Strzelnica w Brzeźnie
Poszukuję informacji o strzelnicy, której kulołap zaznaczono na tym obrazku:

a wygląda on tak:

Więcej zdjęć kulołapu tutaj.
Na Google Maps strzelnica znajduje się tutaj.

Interesują mnie informacje typu: data powstania, komu służyła, jak długo, itp.

Pepo - Sro Kwi 25, 2007 3:50 pm

z racji położenia w pasie granicznym :mrgreen: DW też się tym obiektem przez moment interesowałem, ale ostatecznie spasowałem. Od siebie mogę tylko powiedzieć, że jeszcze na początku 90. lat ub.w garściami tam znajdowałem stare łuski, często też z pobiskiej podstawówki chodziło -w ramach lekcji WF - zjeżdżać z niej na linie. Sama strzelnica leży w lasku, gdzie jest bajorko, niegdyś opisywane jako Czerwone Morze :D Sam zbiornik wodny jest o wiele mniejszy niż kiedyś (poziom wód zmienił się poprzez wzniesienie w okolicy budynków...?) . Hmm...troszeczkę zboczyłem z tematu. Niedługo będę zbierał więcej informacji na temat najbliższych okolic Przystanku Zaspa Towarowa, to i zerknę może, czy aby coś o tej strzelnicy nie będzie.[/list]
Krzysztof - Sro Kwi 25, 2007 9:15 pm

Moje informacje nie są istotne, ale:
W 68 (?) roku w ramach szkolenia w Studium Wojskowym na P.G. byliśmy tam na jakichś zajęciach. Nie jestem pewny, czy było to strzelanie. S.W. załatwiło samochód i spędziliśmy tam kilka godzin.

beaviso - Czw Kwi 26, 2007 1:35 am

Jestem przekonany, że jeszcze w latach '90 na Zaspie były nieraz słyszalne serie strzałów z broni maszynowej. Podejrzewam, że dochodziły z tej właśnie strzelnicy.

M.

Corzano - Czw Kwi 26, 2007 9:01 am

Dzięki za odzew i bardzo cenne informacje.
Życie spędziłem w Brzeźnie, a z tym obiektem nie mam kompletnie żadnych wspomnień. Drążę dalej, ale jak Wam się jeszcze coś przypomni, dajcie znać.